9 769    10    2  

Bruksendring: Fra uthus/bod til hybel?

 51     1
Hei.

Jeg bygde for 4 år siden et nytt bygg på tomten, i hensikt å leie ut den ene delen av dette. (bygget er på 50 kvm) hybelen på 25kvm.

Sto selv som ansvarlig for bygget siden det den gang ble bygget som et uthus. (men vann og kloakk ble lagt inn den gangen på egenhånd  Wink )

Kan jeg selv stå oppført som ansvarlig denne gangen også selv om det nå skal være til bolig formål?? Har ingen sentral eller lokal godkjenning som byggmester eller lignende.

Og vann å kloakk har jeg allerede lagt inn til hybelen. Vanskelig å få andre til å godkjenne dette....

Skal selge om et år og da får jeg mere for hele pakka vis bygget er godkjent som utleie hybel.

Noen gode råd?? 

   #1
 63     Karmøy, Rogaland     0
Du kan alltids stå som ansvarlig selvbygger på egen eiendom, men på tegningene til kommunen sammen med bruksendringen må det komme frem at det skal være bolig. Har du nok vinduer og nok lys, rømningsvei osv, det samme som du skal tenke på når du skal bygge hus.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 51     1
Har nok av vinduer.. mere det faglige jeg er litt bekymret over. om jeg kan stå ansvarlig selv når det er bla. vann/kloakk/strøm inni bildet? og om jeg i det hele tatt bør nevne for kommunen at jeg allerede har lagt inn vann/kloakk på egen hånd???
   #3
 22 346     Akershus     0

bør nevne for kommunen at jeg allerede har lagt inn vann/kloakk på egen hånd???
Hvis du ikke sier fra til kommunen må du si ifra til kjøper at det er "hjemmemekka". Du burde fått en installatør og en rørlegger til å gå god for dette.
   #4
 9     Nittedal     0
Hei,kommet noe videre med bruksendringen av uthuset,jeg er i samme båt.
  (trådstarter)
   #5
 51     0
igrunn ikke.

Kan få godkjent el.anlegget, men sliter litt med bad & rør.

Har vel funnet ut at jeg gir f... i hele bruksendringen, Leier det ut som det står, å selger det som det er...

Hva er dine planer?? Ideer?

   #6
 9     Nittedal     0
El og rør er i boks, så det er vel å søke om bruksendring. Er det mye pes. Noen som vet?
   #7
 178     Halden     0
Min er erfaring er at dette kan bli vanskelig. Spesielt ettersom du bygde som uthus, og derfor sendte du trolig kun inn byggemelding (kravet i SAK §9 er da at det ikke brukes til bolig). Å søke om bruksendring nå vil kunne oppfattes som at det var en snarvei å sette det opp som uthus, ettersom det er lettere å få tillatelse til uthus enn bolig.

At det ble lagt inn vann og avløp kan ha vært ulovlig. Jeg jobbet sammen en som ville legge inn opplegg for WC i garasjen, han fikk avslag fordi kommunen var redd han ville innrede til bolig.

Mitt tips vil være å be om forhåndskonferanse hos kommunen. Vær blåøyd og legg fram hva du vil oppnå. Det burde gi en konkret tilbakemelding på om det er mulig eller ikke.

  (trådstarter)
   #9
 51     0
Det aller meste du må søke godkjenning av kommunen for og få gjordt, må du også sende ut nabovarsel for.
   #10
 4 156     Oslo Vest     0
Du møter deg selv i døren her, og det er som Christer sier ikke sikkert at du får lov til å legge inn vann i uthuset. Kommunen vil helt sikkert skjønne hva du prøver på, nemlig å gjøre om uthuset til boligrom. Men jeg tror du må få klarhet hos kommunen på det som er lagt inn av vann. Siden du ikke har søkt om tillatelse har du kun mulighet til å be om "tilgivelse", og du må helt sikkert få dette godkjent dersom du får "tilgivelse".

Uansett vil jeg ikke selge dette uten å opplyse om faktum, slik at du slipper problemer med at du har solgt noe som ikke er slik det er beskrevet.

Jeg er også enig med Christer at bør spille på dumhet/uerfarenhet i håp om å få tillatelse.

Min erfaring er som Christer, det er så mange som har gjort som deg og dette skjønner kommunen, og i MANGE tilfeller må man fjerne det "ulovlige" byggverket.

Uansett, lykke til
Signatur