8,383    17    0  

Byggemelding og ansvarsrett

 536     norge     0
Når man skal byggemelde et hus, kommer dette med ansvarsrett opp. Jeg har søkt og lest litt, men det er så mye ord og begreper ute og går. Hva kan jeg selv stå ansvarlig for, og hva må jeg ha firma til gjøre? Greit med elektriker og rørlegger, men hva med utgraving av tomt feks? Og må jeg hente inn alle anbud og bestemme hvem som skal ha jobben før jeg byggemelder? Tilbud fra leverandører varer jo ofte bare et par måneder, og da kan jeg kanskje ikke byggemelde før jeg vil begynne og bygge nesten? Mange spørsmål, håper noen kan oppklare litt for meg.  Smile

  (trådstarter)
   #2
 536     norge     0
Takk for svar. Den blir ikke godkjent før jeg har oppgitt de ansvarlige, da eller?
   #3
 22,342     Akershus     0
Du får ikke igangsettelsestillatelse (håper det var riktig ord) uten de riktige ansvarlige. Hør med kommunen det er sikkert noen der med meninger om slikt.
   #4
 836     Østfold     0
I vår kommune var det egne skjemaer for hver enkelt ansvarshavende. Skulle ikke tro dette varierte fra kommune til kommune

Ser ut som de som er litt proffe tar begge steg i ett, og søker om igangsettelsestillatelsen med en gang.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 536     norge     0
Tusen takk for svar!

Hvis jeg forstår det riktig så blir eventuelle ting som avvik fra reguleringsplaner tatt opp før jeg får godkjent rammesøknaden? Så hvis jeg får en godkjent rammesøknad, kan jeg senere bare oppgi hvilke firma jeg skal bruke, og så er alt i orden?

   #10
 503     Bærum     0
Det er vel slik at "å sende inn ansvarsrettene i IG-søknaden" strengt talt er at de sender inn en søknad om godkjenning av ansvarsretten til kommunen.
- Andre får rette meg om jeg tar feil, men dette kan entreprenørene godt, så det er bare å snakke med dem.

Signatur
   #11
 4,148     Oslo Vest     0
Man søker enten om rammetillatelse, (to-trinnssøknad) eller søknad om enkelt tiltak.

Fristen for å behandle en rammetillatelse er 3 mnd iht loven, en søknad om enkle tiltak skal behandles innen 3 uker, såfremt det ikke foreligger naboklager, søknad om dispensasjon eller en annet myndighet skal uttale seg.

Ved innsendelse av søknad om enkle tiltak må alle ansvavsretter foreligge, DVs ansvarlig søker, prosjekterende, utførende, og i ofte i tillegg ansvarsrett for rørlegger, graver og den som evt skal sprenge.

Foreligger det dispensasjonssøknad er det ingen tidsfrister for behandlingstid der.

Etter at en rammesøknad er godkjent, er det ofte en del krav som stilles, siden detaljprosjektering ikke er utført. Det manglende må dokumenteres utført, og alle ansvarsretter sendes inn. Da har kommunen inntil 2 uker på seg til å gi igangsettingstillatelse.
Signatur
   #12
 22,342     Akershus     0

At firmaet er godkjent for ansvarsrett mener du?
Firmaet kan ha sentral godkjenning, DVs de har betalt for å bli registrert i et sentralt register. Alternativet er en "lokal" godkjenning. De må da søke om å bli godkjente for ansvar i dette prosjektet.
   #13
 836     Østfold     0
Et lite tips når du skal samle inn disse: regn med at det kan ta litt tid hvis du ikke tar skikkelig styring. Mange håndtverkere har masse å gjøre, og kanskje ikke lyst til å sette seg ned med papirarbeid når de kommer hjem. Jeg endte med å skrive ut papirene og fylle ut alle opplysningene jeg visste var korrekte, kjøre til ansvarshavende, og få underskriften

Noen er selvfølgelig raske, men alltid kjedelig når det blir hengende igjen ett eller annet sted, og det fører til forsinkelse med å få levert søknaden om igangsettelse.
Signatur
   #15
 39     Fredrikstad     0
Jeg vil råde deg til å få avklart alle ansvarsforhold med alle aktørene (feks graveren, murer, tømrer, rørlegger) før du sender søknaden til kommunen. Da kan du sende søknaden inn som en ett-trinnssøknad, og du sparer både deg og kommunen for mye tid. Ansvarspapirene er jo uansett papirer som må må på plass før du starter byggingen.
Signatur
   #16
 10     Stavanger     0
Søker du i 2 trinn må du kun ha de ytre rammene på tiltaket avklart ( beliggenhet, størrelse, formål og lignende) rammetillatelsen er gyldig i 2 år etter den er gitt. Før du kan søke igangsettingstillatelse (IG) må alt være avklart. Tiltaket må være ferdig prosjektert og alle fagområder må være ansvarsbelagt.

Søker du 1-trinns-søknad må du ha alt klart på forhånd, ingen naboklager, eventuelle uttallelser fra andre myndigheter må foreligge, prosjektering, aktører som er ansvarsbelagt, ingen dispensasjon og lignende. Da har du en saksbehandlingsfrist på 3 uker, for hver overskridte uke av tidsfristen skal byggesaksgebyret reduseres med 25 %.

Jeg vil anbefale at du tar kontakt med et byggefirma så kan de være med å hjelpe deg med alt dette.

Hilsen en som jobber som ansvarlig søker i byggefirma.
Signatur
   #17
 39     Fredrikstad     0
Søker du 1-trinns-søknad må du ha alt klart på forhånd, ingen naboklager, eventuelle uttallelser fra andre myndigheter må foreligge, prosjektering, aktører som er ansvarsbelagt, ingen dispensasjon og lignende. Da har du en saksbehandlingsfrist på 3 uker, for hver overskridte uke av tidsfristen skal byggesaksgebyret reduseres med 25 %.


En ett-trinnssøknad trenger ikke å være "enkelt tiltak" (gammel benevnelse på 3-ukerssaker). Selv om tiltaket er avhengig av dispensasjon(er), selv om det foreligger naboprotester osv så kan man sende inn en søknad som ett-trinnssøknad.

Men! Dersom man ønsker at ett-trinnssøknaden skal behandles innen 3 uker, så må alt være avklart på forhånd.
Signatur