17,392    12    1  

Skal bytte dør i leilighet, slå inn eller ut?

 1,411     Hordaland     1
Hei
Jeg har nylig kjøpt ny leilighet. Leiligheta er så godt som totalrenovert, men inngangsdøra står igjen som en skamplett.. En eldgammel dør fra tidlig 1940-tallet. Uten dørhåndtak og med smekklås. Med andre ord et irritasjonsmoment uten like.

I tillegg slår den innover, så den stjeler masse plass i entrèen.

Har snakket med en advokat som er kontaktperson for sameiet her, og han sa jeg måtte gjerne bytte døra, men den måtte fortsatt slå innover. Dette er visstnok hva som er brannteknisk korrekt..? Jeg får ikke dette til å stemme på noen måte, og heller ikke med hva jeg finner i forskriftene.

Eneste jeg klarer å finne er at alle slike dører skal slå ut i rømningsretning..?

Alle de andre dørene i borettslaget her slår og innover, og slik jeg ser det er det god nok plass i massevis til at dørene skal kunne slå utover..

Var forresten hos en venn av meg i dag, som har flyttet inn i helt ny leilighetsblokk, og alle dørene her slår da utover, såklart.

Hva tror folket?

Fredrik
Signatur

   #1
 2,397     Bjørkelangen     0
her i borettslaget jeg bor slår alle dørene ut i fellesgang
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1,411     Hordaland     0
Ok..

Mener han nevnte at dette var en forholdsvis ny regel, men i såfall så er det rart jeg ikke finner en eneste publikasjon på det, for det ville jo blitt massehysteri av noe slikt.. Skulle man da tro i allefall...
Signatur
   #3
 2,397     Bjørkelangen     0
veit ikke helt hvordan regel`n er jeg så det tørr jeg ikke svare på.har ikke hørt noe om det her i hvertfall.alle di leiligeheter vi bygger så slår utgangsdøra ut
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 1,411     Hordaland     0
Jepp, får se om noen andre vet, evt. kan vise til noen forskrifter som kan bekrefte/avkrefte.. Smile Vil så veldig gjerne snu dør-retningen. Døra slår inn i baderomsdøra om den står åpen når man går inn i leiligheta.

Helt håpløst.
Signatur
   #5
 2,397     Bjørkelangen     0
sånt er håpløst.
Signatur
   #6
 171     0
Vil da tru at det er bedre at dør slår ut om det brenner i leiligheten.:)

Hos oss slår dørene ut og(ny leilighet), men vet bror min bur i eldre leilighetskompleks der dørene slår inn.
   #7
 5,432     Akershus     0
Kjenner ikke kravene 100%, men mener at slagretning skal være utover der det er normalt at mer enn 10 personer oppholder seg. Slagretning har nok mest å si for dører brukt av flere leiligheter, altså hoveddøren.
Det var for mange år siden en brannkatastrofe der mange brant inne pga at menneskemengden som trykket mot en innadslående dør gjorde at ingen klarte å lukke opp døren. Dette skal vistnok være opphavet for dagens regler.

Hadde det ikke vært bedre om du tok opp total utskifting av dører i sameiet. Da oppnår du mange fordeler. Felles form, rimeligere utskifting, sannsynligvis bedre dører, høyere brannsikkerhet i sameiet.

En utgangsdør skal ha minst samme brannklassifisering som veggen den står i. Er det en murblokk du bor i, vil en samtidig utskifting øke brannsikkerheten enormt. Lydtetting i en moderne dør er også veldig bra hvis du/dere velger riktig. Bodde i en gammel murgård hvor alle dørene ble skiftet og det var som dag og natt.
Når det gjelder kravet om at dør må slå innover kan jeg ikke tenke meg annen grunn enn om trappegangen var så smal at en utatslående dør ville sperre adkomsten for andre beboere, da har det jo absolutt sin berettigelse.

   #8
 5,570     0
Det er krav til at rømningsveidører slår utover mener jeg, nettopp på grunn av at i en panikksituasjon vil det være vanskeligere å åpne døren innover.

MEN i ditt tilfelle er vel gangen utenfor også rømningsvei, med tilhørende krav til bredde og fremkommelighet? Dermed kan det være det som utløser kravet til at døren slår innover (jeg antar da at du går fra din leilighet ut til en felles gang eller tilsvarende).
   #9
 298     Fræna     0
Ofte ligger personene besvimt av røykgasser ved brann,da er det faktisk enklere for brannmenn å slå ei låst dør inn  Wink
   #10
 194     Romerike     0
Mener å huske at fri bredde i rømningsvei være minst 90 cm. Hvis bredden i trapperom/gang blir mindre enn 90 cm når døren slås ut betyr dette at du må finne deg i en dør som slår innover.

Er ikke 100% sikker på dette, da det er en stund siden jeg sjekket selv.

Hva bygningen brukes til spiller også en rolle for min bredde på fri rømningsvei. Mener den er 120 cm for næringslokaler. Bygninger deles inn i risikogrupper etter byggets formål, med tilhørende krav til hver gruppe. Du finner sikkert mer info om dette på DSB sine hjemmesider, eller ved å kontakte brannvesenet.
   #11
 21,481     Enebolig     0
Her er en gammel tråd om emnet: http://www.byggebolig.no/index.php?topic=5300.msg46610#msg46610

Og kirkebrannen: http://no.wikipedia.org/wiki/Grue_kirke-brannen

Jeg kjenner en som nettopp har bygd hus, og han påstår at dette også gjelder eneboliger. Alle nye eneboliger har inngangsdør som slår utover. Om det er branntekniske krav eller av praktiske årsaker tør jeg ikke si sikkert. Jeg mener nå at det er latterlig å la en inngangsdør slå innover, og da kun med tanke på det praktiske. Jepp, jeg har det selv  Tongue
   #12
 194     Romerike     0
Dette skriver DSB:

Fri bredde i rømningsvei

Samlet fri bredde i rømningsvei må minimum være 1 cm pr. person.

I bygning beregnet for virksomhet i risikoklasse 1, 2, og 4 må fri bredde i rømningsvei være minst 0,9 m. I bygninger beregnet for mange mennesker må fri bredde i rømningsvei være minst 1,2 m. Bygninger beregnet for mange mennesker er bygninger i risikoklasse 3, 5 og 6. I bygninger hvor transport av sengeliggende personer er nødvendig, må bredden av rømningsvei tilpasses dette. For drifts-bygninger i landbruket må bredden tilpasses behovet.

I bygninger med flere etasjer må rømningsveiene dimensjoneres for samtidig rømning fra to etasjer. De to etasjer som ligger over hverandre og til sammen har det største persontall, er dimensjonerende. Persontallet settes lik det største antallet personer som branncellen er beregnet for. Persontallet for en branncelle uten faste sitteplasser kan beregnes etter § 7-27 tabell 5.

Rømningsvei må ikke ha innsnevring. Eksempelvis må dører i rømningsvei ha fri bredde tilsvarende som for rømningsvei. Rekkverk m.m. kan stikke inntil 10 cm ut fra vegg i rømningsvei uten at den frie bredden reduseres av den grunn. Fri bredde i trapp må være som for rømningsvei generelt.


Kilde: http://oppslagsverket.dsb.no/content/arkiv/plan-bygg/Veiledning-REN-til-forskrift-om-krav-til-byggverk-(TEK)-3-utgave/8/4/

Bolig er klasse 4, altså 90 cm. Det er riktig at døren som hovedregel skal slå utover, men den kan også slå innover for branceller beregnet for et lite antall personer. DSB skriver:
"Dør til rømningsvei fra branncelle beregnet for et lite antall personer (f.eks.10) kan slå mot rømningsretning. Slike brannceller kan være leilighet, sykerom, hotellrom og mindre kontorlokaler og salgslokaler."

Jeg antar at dørens slagretning ikke kan gå på bekostning av kravet til fri rømningsvei fra øvrige brannceller i blokka. Vel å merke hvis fri bredde blir mindre enn 90 cm.

Hvor bred er gangen/trapperommet i blokka?