(trådstarter)
   #11
 130     0jeg har hatt litt det samme problemet som deg, så jeg kan dele mine erfaringer. jeg var først kunde hos Sparebanken SR hvor jeg hadde lån på tomt. her fikk jeg den gang låne opp til 60% av tomteverdi. da lånet var nedbetalt fikk jeg bruke 60% av tomtens verdi som egenkapital. jeg flyttet så til fokus bank (danske bank). her får jeg bruke 50% av tomtens verdi som egenkapital. jeg har ringt rundt til Dinbank.no, gjensidige bank og skandia banken, og ingen sv dem gjorde det. de trenger et ferdig hus som sikkerhet. har hørt av en kompis at spv også tar tomt som egenkapital, men det vet jeg ikke med sikkerhet. håper dette hjelper deg:)


Usikker på om jeg følger deg, men jeg forsto det som at du først kjøpte tomt, nedbetalte lånet du kjøpte tomten med og deretter tok opp lån på en gjeldfri tomt?

Altså at du tok opp lån på 60% av tomtens verdi på en tomt som var gjeldfri?

Altså at i mitt tilfelle blir en tomt uten lån på 2 millioner da verdt ca 1 million i egenkapital om man tar opp lån med sikkerhet i tomten, også kommer eventuelt annet lån på toppen av dette?

Så for.eks rundt 1 million i lån på tomten, så må man skaffe i sparing 15% av resterende lån man trenger (i dette tilfellet rundt 2,5 millioner), altså omtrent det vi allerede har egenkapital til.


Med en tomt som er verd 2 mill hvor du ikke har lån, vil denne gi deg 1mil i "egenkapital". Om du da vil låne 4 mill for å bygge, har du 20% egenkapital i tomteverdien. ("1 mill i tomt" + 4 mil i lån=5 mill) Når huset er ferdig får du en takst på huset, og om det blir verd 6 mill som tidligere antatt har du fremdeles 4 mill i lån, men låneandelen synker til 66,7%. 4/6


Dette var jo veldig gledelig å høre, da kan jo ting gå virkelig raskt.