22,908    18    11  

Anbefaling av ny motorsag (Husqvarna 545 eller 555?)

 51     Vestlandet     4
Heisann,

Er ute etter en ny motorsag. Er litt uvant med motorsag, men overtar ansvaret for noen hundre mål med skog.

De aktuelle merkene er Stihl og Husqvarna, men pga at forhandler for Husqvarna ligger lett til for meg, blir det nok Husqvarna.

Har sett på 545 og 550XPG. Ser ikke helt poenget med XP sagen da prisforskjellen er ca 2000.- Dersom du har en annen mening så er det kjekt å få høre.

Men når jeg leste og søkte ser jeg at jeg kanskje tenker på en for lett sag, da trærene mine er dels tykke og store. Det er noen fordeler (sikkerhet) med en nett sag med kort sverd, særlig for begynnere, men en 555 er kanskje ikke så dumt. 555 har 3.1kW mens 545 har 2.5kW, vektforskjellen er 700 gram. Jeg heller mot 545 men vil gjerne høre deres mening om hva man bør gå for?

Beskyttelsesutstyr er en selvfølge, men kommentarer om hva som er best tas imot med takk. Tenker sagbeskyttet 20 eller 24m/s bukse og sagbeskyttede gummistøvler.  Hjelm visir og hørselsvern også selvsagt.


   #1
 876     Ut Mot Havet i Vest!     0
Har lite peiling på motorsager, men kan tipse om at Felleskjøpet ifg. reklame dem sendte ut denne uken har noen kroner rabatt på noen av Stihl sagene som dem selger..
  (trådstarter)
   #2
 51     Vestlandet     0
Takk for tips. Skal se om jeg kan finne noe ut om dette. Det er alltid kjekt å kunne spare litt.
   #3
 1,016     Hosle     0
Kort sverd er bare en fordel. Jeg har saget ned mange trær med opptil 50-60 cm diameter med 12 og 13 tommer sverd.

At sagen er lett er kjempeviktig. Det er farlig å bli sliten når man holder på med motorsag.

Jeg har Husqvarna vernestøvel light (type gummistøvler). De er ikke altfor komfortable, så prøv å finne noen som er lette og har god passform. Finnes vel noen fine lærstøvler.

Nylig kjøpte jeg ny vernebukse, en Oregon Waipoua type snekkerbukse. Det var stor forskjell fra den gamle Jobu-buksa.

Mht sag, ville jeg valgt mellom Stihl, Husqvarna og Jonsered. Så der ser det ut til at du allerede er på riktig spor. De svenske sagene må være "Made in Sweden". Finnes noen enklere sager som er produsert andre steder.
   #4
 1,076     1484     1
XP / XPG /XPX serien til Husquarna, er proffsager.
Dette betyr som du korrekt sier, litt høyere pris. Sagene har ofte litt mer gjennomtenkte / påkostede detaljer, det er gjort litt mer for å spare vekt,
sagene er gjennomgående ofte mer servicevennlige og de tåler mer hard bruk.Proffsagene er ofte smalere, og mer torpedoformet, for å sitte perfekt på stokken ved kvisting,
hobbysagene er brede og har alskens rallemikk som skal gi lett start, lettere stramming av kjedet uten nøkkelen osv.
De har også en annen gassrespons, og er gjennomgående mye " sintere ". Dette merkes godt ved kvisting, men det forutsetter også en mer erfaren sagfører.
Sammenligningen er som å se på tante Olgas Huyidau Atos Prime 1,0 med en topptrimmet racerbil som også har 1.0 l motor. Slagvolumet sier ikke alt om ytelsen, heller ikke effekten. Dreiemoment er nøkkelordet her...

Jeg fikk demonstrert nye Husqvarna 550XP i helga, og likte saga meget, meget godt. Har kjørt Stihl i 20 år, kun avbrutt av etpar Husqvarna reservesager, min neste sag er nok
en sånn 550. 545 saga blir endel rimeligere, og antagelig bedre egnet til deg som ikke er så erfaren.

Legg bra med kroner i skikkelig verneutstyr. Som ALLTID skal på når man skal sage. God bukse er viktig, kjøper du av de moderne, lette utgavene
er det nesten som å ha på en god treningsbukse. Min gamle, tunge selebukse, henger i skapet nesten ubrukt. Oppgraderte fra gummistøvler til lærstøvler nå i helga,
blir godt å slippe dra på de digre pælene. Stihl er ofte på tilbud gjennom Felleskjøpet, Oregon og Husqvarna har også bra utvalg av vernetøy. Vernejakke har jeg aldri brukt,
men har kjøpt en highvis jakke fra oregon...

PS - Stihl har også knallgode sager. En Stihl 241 eller 261 blir du garantert fornøyd med. Unngå "hagesagene " som 251 serien og tilsvarende.
Disse har altfor bred sagkropp pga " hjelpestarten " til å være gode kvistesager...
Prisforskjellen opp til en "skikkelig " sag, er heller ikke så stor hos Stihl...
Signatur
   #5
 3,210     Vestlandet     1
Beskyttelsesutstyr er selvfølgelig obligatorisk, men hvis du er uten erfaring ville jeg også spandert på meg et motorsagkurs.
   #6
 149     Vestfold     0
Xp sagene er proffsager som nevnt over her. Forskjellen er levetid og balanse. Mens ei farmersag går som en moped så går xp saga som en crosser men det viktigste er å file ofte og lite. Filer selv vær gang jeg fyller saga.
Men det jeg syntes er viktiger en navnet på saga er kunskap. Vis du skal ta over skog vil jeg på det varmeste anbefale Aktivt Skogkurs
http://www.skogkurs.no/as_norsk_screen.pdf
De har Bla kurs i hogsteknikk og stell og vedlikehold av sag og dekker kravet til dokumentert opplæring og tilpasser undervisningen til kunskapsnivået
  (trådstarter)
   #7
 51     Vestlandet     1
Takk for link til skogkurs.

Takk for gode råd Smile.

Jeg leste gjennom svarene deres og vurderte før jeg gikk i butikken og prøvde på ny, og endte med å kjøpe meg en Husqvarna 545 i ettermiddag. Den er imo betydelig lettere enn 555. Virker som en veldig grei sag. Smal og fin. 550XPG ble for dyrt.

I tillegg ble det kjøpt: bukse, lærstøvler, hjelm, ekstra sverd, kjede, slipeutstyr osv. Sluttsummen ble ekkelt høy.

Forhandler virker kompetent og grei, tok seg tid til å teste sagen med meg, har godt rykte og har "alltid" eksistert. Dette blir bra..

Oregon buksen det vises til over her ser på papiret betydelig bedre ut enn classic Husqvarna buksen min, men jeg trenger den på lørdag og ser ingen forhandlere i Bergen.
De hadde rett nok to lettere og mer moderne bukse med sagvern fra Husqvarna, en til 1900 og en til 3300. Mulig jeg skulle valgt anderledes her?
Siste redigering: Thursday, September 20, 2012 7:29:46 PM av Ulv

   #8
 149     Vestfold     1
Da kan jeg gratulere deg en seriøs forhandler og riktig navn på saga blir dette bra.
Og igjen et kurs i hogsteknik er gull vert
  (trådstarter)
   #9
 51     Vestlandet     2
Da har jeg hatt sagen i hendene noen dager. Flott sag, men duverden så tregstartet. Mulig jeg gjør noe feil, men...  En gang gav jeg faktisk opp og brukte håndsagen på etpar småtrær...  Nei, ikke heeelt fornøyd. Håper ikke dette er vanlig på Husqvarna.

Kom til å tenke på Pekka der jeg stod og trakk og trakk og trakk:
Pekka var Lapplands beste tømmerhugger, faktisk kunne han felle 60 trær om dagen.
En dag han har fri reiser han til Rovaniemi. I et butikkvindu får han øye på en motorsag. Og på et skilt ved siden av står det:
"Med denna kan ni fälla 100 timmerstokkar om dän".
Og dette synest Pekka er gilde greier, så han går inn i butikken og kjøper seg en slik motorsag.
Noen uker etterpå er han tilbake i butikken i Rovaniemi med sagen og sier:
"Ursäkta, men det måste vara nogot fël på min sag, jag orkade tyvärr bara fälla 40 timmerstokkar om dagen med den".
Då tar ekspeditøren fatt i motorsagen og trekker den igang med startsnoren.
Pekka står med store øyne og sier:
"FY FASAN....brummar den också???
;D

Men når den først kommer igang er den suveren. Angrer definitivt ikke på at jeg valgte 545 i stedet for 555 sålangt, men så har jeg holdt meg til små og middels trær stort sett også foreløpig.

Mulig jeg må ta turen innom forhandleren og se om det er noen justeringer som kan gjøres, men problemene mine kan vel delvis også skyldes at motoren ble sur etterhvert...
Siste redigering: Monday, September 24, 2012 12:06:46 AM av Ulv
   #10
 378     Arendal     0
Kjøpte Stihl sag jeg, Har nå ryddet tomta for alt fra bjørk til gran og furu. Felte ca 150-200 normale trær, 5 meter høye. Masse kratt, av einer osv. Når jeg hadde rydda kvista og kappet opp alt dette var der ca 60 store furuer og graner igjen. Har kappet disse ned og kvistet alt. Saga har et slikt slimkjede og hadde ingen problemer med noe av det. Selvfølgelig var det ei utfordring på de største furuene, men det gikk fint til slutt.

Saga jeg kjøpte var lett i vekt å veldi lett å jobbe med. Jeg kjøpte MS181. Den holder til de fleste jobber. Byttet 2 kjeder på alt det jeg har lagt ned og kvistet og det syns jeg ikke var ille. Dessuten har denne saga et sikkelig lett system for å stramme og bytte kjede. Selv Mor får til dette.
Signatur
   #11
 149     Vestfold     0
Du kan jo selvfølgelig startprosedyre på kald og varm sag? så da ville jeg ta en tur til forhandleren å få den justert. Det er ikke uvanlig å stille ei sag litt rik når den er ny
   #12
 774     Konnerud i Drammen     0
og på 545 så er det vel dekrompisjonsknapp også, er ihvertfall det på min.. liten grå knott på toppen av saga du kan trykke ned, da koster det så vidt en kalori å dra igang saga.
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 51     Vestlandet     0
Jo..., for kald motor;
Choke
Dekompresjonsventil
Trykk på pumpeblæren 6-10x
trekk langsomt til motstand
Trekk raskt og kontant.
Trykk ned choke ved første tenning.
Fortsett å trekke.

Varm, vel, er den skikkelig varm starter den på første drag. Det er lunken motor som vel er hovedproblemet, men ved gjennomlesning av brosjyren ser det ut som jeg gir den for lite bensin, ikke for mye.

Jeg har aldri fått start på maskinen med dekompresjonsventilen inne slik brosjyren sier man skal med varm motor.

Ja, det er mulig man har forkjøpt seg slik maxmilo muligens antyder. Likevel vil jeg hevde at jeg har hatt en ryddig undersøkelsesprosess rundt kjøpet og en relativt edruelig vurdering av behov. Relativt i hvertfall ;)
Legger ved et bilde fra innmarken vår av det jeg klassifiserer som et typisk stort asketre, egentlig er det kanskje to trær som er vokst sammen. Det finnes større trær i umiddelbar nærhet. Det er vel en 20-30 meter høyt. Uansett; slikt lar jeg stå foreløpig. Noen av disse må imidlertid bort etterhvert før de gjør skade.

Endel av dem bør beskjæres slik man gjorde for 50-60 år siden for å holde kulturlandskapet i hevd. Men det er vanskelig å gjøre dette nå, etter så lang tid uten å risikere livet.
Anbefaling av ny motorsag (Husqvarna 545 eller 555?) - motorsag-3764.jpg - Ulv
   #14
 149     Vestfold     0
Halv varm motor vis den er slik som min ut choke og inn igjen med choke så får du halv gass før du drar i snora. Så gir du et gasspådrag når saga har startet og den går ned på tomgang. Jeg regner det slik at vis jeg må dra mere en 3 ganger i snora for å få start så er det noe feil. Mulig du må ha spesialverktøy for å stille gasser på den. Vis du ikke har peil på gasserstilling så gå til forhandleren
   #15
 149     Vestfold     1
Ut av det jeg kan se på bildet ser det ut som det har vært praktisert styvingshogst for en del årsiden. Er det Almetrær? kan også lingne på Ask men vanskelig å se på bildet.
Du kan søke om SMIL middler fra kommunen  for å restaurere ei styvingsli.
Og igjen et kurs i hogsteknikk anbefales på det varmeste.
Ser nå at du skriver Ask
  (trådstarter)
   #16
 51     Vestlandet     0
Stemmer. Det er en stor styvingsli i utkanten av innmarken. Det blir ganske bratt oppover. Mye  trærene som er styvd er ikke vedlikeholdt på minst 40-50-60 år. Våget nesten ikke å nevne dette med å klatre opp for å ta toppene med motorsag for meg selv engang. Det blir ganske farlig med så topptunge styvde asketrær som i utgangspunktet kanskje ikke står så bra.
Det finnes mest trær som ikke er styvd, selvsagt.

Skal sjekke ut SMIL, og kurs. Det blir endel utgifter for å lage "museum" av kulturlandskapet.  Takk for hjelpen Wink
   #17
 149     Vestfold     0
Men du verden å flott det blir. Tenker dere å restaurere det med tanke på å ha beitedyr der også? Mange styvingslier var også utmarksbeite og det har noe med når på året det er best å styve trærne
Kansje du skulle vurdere en stangsag med motor som du kan jobbe med 4 -5 meter over bakken. Har ikke brukt dem selv men kansje det kunne vært noe?
  (trådstarter)
   #18
 51     Vestlandet     0
Motor-stang-sag. Hmm, ser de koster 7-8000. Ja jeg ser behovet, nei det ønsker jeg ikke betale.

Naboen felte mye styvd ask, og selv om dette ikke er ønskelig, får jeg se. Det er måte på hvor mange penger jeg skal bruke på dette. Det går ut litt annet også til vedlikehold++.

I utgangspunktet ønsker jeg ikke beitedyr pga tidsnød. Det er mye hjort der i dag, og beitedyr vil konkurrere med disse.
Villsau eller gammelnorsk sau er imidlertid et alternativ dersom man samarbeider med naboene. Imidlertid er det store gjerder som må opp over neset, og selv om man kanskje får SMIL tilskudd til gjerde er det dyrt og en for stor jobb. Klimaet er optimalt, tilgang til tang og tare, men lynghei er det kanskje ikke nok av.
Siste redigering: Tuesday, September 25, 2012 6:57:20 PM av Ulv