15,798
21
2
Dugg på utsida av vinduene
918
1
Det hender at me har dugg på utsida av vinduene om natta og morgonen. Dette skjer som oftest på haust/vinter. Har sett litt rundt hos naboene, og kan ikkje sjå at dei har samme "problemet". Kva kan dette komme av?
Ingen dum ide
Kontaktvinkel. Ligger vinduet fritt eksponert mot himmelen slik at varmen kan stråle ut dugger det lettere enn om det ligger mot vegetasjon, bygninger, under stort takutstikk etc. Klart vær gjør varmestrålingen til himmel betydelig.
Hvis den relative luftfuktighet på stedet. er over 85%. Kan variere mye selv over små avstander.
Isolasjonsverdien på ruten, bedre isolasjon fører til kaldere overflate og større risiko for kondens.
Spesielle vindforhold. Ved spesiellt lave vindhastigheter (0-3m/s).
Innetemperaturen. Lavere innetemperatur gir kaldere overflate på vinduer og øker risikoen for utvendig kondens.
Foreldrene mine opplevde noe lignende på hytten nå i helgen. (Øst-Finnmark) De kom fram på fredag å ser 4 vindu er fulle av is på utsiden. Disse vinduene er fra Nordan og ble skiftet i sommer. De to andre gamle vinduene på samme vegg har ikke antydning til isdannelser. De har også lagt merke til at når det regner så renner ikke vannet lodrett ned av vinduene, men lager flere vannrette striper ut til karmene for så å renne videre ned. Forståelig? Noen som har forslag på hva dette kan skyldes? De fikk nemlig ikke noen gode svar hos Nordan heller.
Etter en stund oppdaget jeg at flere av vinduene dugget på utsiden av glasset. Ble litt skremt av det men fikk en rapport som viste at dette var naturlig og at det var tegn på at vinduene isolerte godt.
Nå er det desember og for første gang har det vært -5 grader ute. Da oppdager jeg at vinduene dogger nederst på glasset på innsiden. Denne doggen vil jo renne inn i pakningen nederst på glasset. Dette vil jo ødelegge vinduene ganske raskt. Hjelp! Hvorfor skjer dette. Jeg kan ikke ha det knallvarmt i hele huset til enhver tid. Liker å ha det litt kjølig på soveværelset og i rom jeg ikke oppholder meg hele tiden.
Er det noen som har lignende erfaringer? Er det på grunn av dårlig ventilasjon? Det skal sies at jeg etterisolerte huset og skiftet kledning samtidig som jeg skiftet vinduene. Er huset for tett? Jeg har lufteluker i de fleste rom.
Jeg tror stikordet er bedre ventilasjon, spesielt i soverom der temperaturen foretrekkes lav på natta. Kanskje en fordel å sove med åpen dør i de kuldeperiodene som forårsaker problemet-
Siden det etterhvert er blitt nye krav til energisparing i nye hus, vil slike vinduer bli alminnelige hos de fleste. Vi får bare avfinne oss med at morgenutsikten kan bli noe uklar, men hygge oss over lavere energiutgifter.
Dogging på innsiden tyder på for høy luftfuktighet. Dårlig ventilasjon og kanskje også dårlig isolerte vinduer (høy U-verdi). Luft ofte, spesielt kjøkken og bad. Eventuelt skaff en avfukter hvis dette oppleves som et problem.
erfo skriver at det er gass osv. mellom glassene. Hvis dette betyr at det også er kobberfolie så ligger denne på innerglasset. Hensikten er jo å reflektere de langbølgede varmestrålene slik at de sendes tilbake i rommet. Jeg antar at det ikke også er folie på ytterglasset. (Dette kan forekomme hvis vinduene er laget for solskjerming, holde sommertemperaturen nede.) Vi får dermed forholdet at kulden utenfra går gjennom ytre glass og nedkjøler gassen mellom vinduene. Samtidig som folien som ligger på innerglasset hindrer at varmen innenfra motvirker nedkjølingen. Ved høy luftfuktighet kan dette føre til fortetting av vanndamp og nedslag av dogg.
Har sett mange svar fra mer eller mindre kyndig hold her, så her kommer fasiten ;-)!
Det som skjer,er følgende: De gamle rutene hadde dårligere U-verdi, noe som førte til at glasset var en kald flate inne i rommet,og som alle vet kondenserer varm og fuktig luft på kalde flater. De nye rutene,derimot, har en langt lavere U-verdi, og dette fører til at det er *utsiden* av vinduet som er den kalde flaten. Og når varm, fuktig luft treffer glasst, så dogger det.
Dette skjer, helt riktig,ofte mest om høsten, når det er kaldt om natta, så vinduet kjøles ned. Når da sola kommer, som på høsten fortsatt varmer litt, og varmer opp lufta, blir ikke vinduene varmet opp like fort. Dermed dugger det.
Problemet med at det fortsatt dugger på innsiden, nederst på vinduet, kommer av at vinduene fremdeles ikke er så godt isolert at de kan fjerne *all* kuldegjennomgang. Grunnen til at det skjer langs ramma er at spaceren er av aluminium, som leder kulde veldig godt. I nye, superisolerte vinduer har mange produsenter begynt å bruke spacere av karbon. (Spacer er den metallskinna som skiller glassene fra hverandre..)
For å hindre dette, må man få ned luftfuktigheten i rommet. Enkelt og greit.
.Thag
Ifølge TEK som trer i kraft senest 1.august 2009 er det nye kravet en U-verdi på 1,2 eller mindre. Vinduet blir betraktet som èn enhet, ergo kan glasst ha en høyere U-verdi enn kravet, hvis karmen har en lavere, og vinduet fortsatt er innenfor kravet.
Med det sagt, vet jeg som sagt at vindusprodusenter ser på muligheten av å bruke andre materialer til spacer enn aluminium, bla.a. karbon.
Pr i dag er det svake punktet i et vindu karmen, ikke glasst.
.Thag