13,574
26
0
Problem med rim/dugg innvendig på ruten. Kva er problemet?
479
0
Eg byttet til 2. lags i sommer på nokre vinduer som har hatt dugg innvendig som har ført til rim til slutt. Kva kan vere årsaken no da eg har nye vinduer og problemet er der fortsatt?
Eg har lagt ved 2 bilder som viser problemet.
Eg husker at eg monterte det eine vinduet slik at alu.listen(avstandlista) innvendig i ruten skulle flykte med nedre kant på glasskarmen. Burde denne kanten vore lenger nede da eg har skjønt at denne alu. lista fører frost og gassen synker nedover når det er kalt? No er det 16 kuldegrader ute.
Eg har lagt ved 2 bilder som viser problemet.
Eg husker at eg monterte det eine vinduet slik at alu.listen(avstandlista) innvendig i ruten skulle flykte med nedre kant på glasskarmen. Burde denne kanten vore lenger nede da eg har skjønt at denne alu. lista fører frost og gassen synker nedover når det er kalt? No er det 16 kuldegrader ute.
Tenkte at dei nye vinduene som fantes på markedet i dag var så bra at rim innvendig var ukjent problem.
Dette oppstår i løpet av natta når vi sover i rommene. En person tilfører endel fukt i rommet. Om det ikke er ventilasjon som trekker denne ut får man dugg på vinduene.
Når jeg slo på baderomsvifta var problemet løst i hele 2. etg. Kommer derfor til å sette inn en vifte i taket i gangen der når jeg tar ned himlingen for isolasjon.
Finnes det nokon andre kjerringråd?
Ville ihvertfall sjekket opp i det...
1. Luftfuktigheten inne bør, i kalde perioder, ikke overstige 30 % (Byggdetaljblad E 533.103). Utlufting er beste løsning. Nybygg har en tendens til å ha høy byggfuktighet første året. Boliger med balansert ventilasjon har mindre problem. Dersom man ikke har varmeelement under vinduet øker risikoen for dugg betraktelig. Gulvvarme er en dårlig løsning når det gjelder kaldras (trekk) og kondens.
2. Moderne ruter som har gassfylling har en høyere gjennomsnittstemperatur på glassflaten, men kaldere enn luftfylte ruter i nedkant (sammenlignet: ved stillestående luft er det kaldest i dalbunnen). Gassen reduserer bevegelsen mellom glassene (konveksjon), derfor synker kald gass mot bunnen av ruten og blir stående der.
Trelags ruter er langt på vei løsningen på dette problemet. Innvendig kondens og dugg vil svært sjeldent oppstå ved bruk av trelags ruter. I tillegg vil kaldraset, den kalde trekken fra glasset, så godt som forsvinne, og U-verdien vil bli betraktelig bedre.”
En annen løsning som brukes på 2-lags ruter er såkalt "varmkant". Stål/aluminium profilen mellom glassene erstattes med et isolerende materiale.
Også vind gir sterk nedkjøling av ytterste glass som igjen kan gi kondens
www.glassportal.no
Brukes fortsatt alu-spacer på noen glass.
Se på Spaceren om den er merket.
Selv om listen ser ut som aluminium kan det være rusrfritt.
Rustfritt er "high tec" men ikke mange produsenter som lager det i Norge.
Hot Melt og SuperSpacer kommer for mer og mer. og er mer vanlig.
Forsøk også å flytte senga litt bort fra vinduet slik at ikke ut-pusten går rett på vindusglasset og kondenserer. Jeg ser også for meg at det er mulig å redusere problemet ved å "isolere" hjørnene på vinduet ved å feste et tynt lag (et par cm) isopor på utsiden av vinduet ved hjørnene. Det er en midlertidig løsning såklart, men du unngår kondens. Grunnen til at kondensen (og dermed også rim/is dersom det er under frysepunktet i hjørnet der) forekommer i hjørnene er at vindusramma isolerer svært mye dårligere enn selve glasset, og når disse to karmene møtes i et hjørne så blir det ekstra kaldt. I tillegg er luftstrømningene dårligere i et hjørne, så det tørker ikke ut like lett.
Kondens på den måten er et stort problem når man har vinduer med tre-ramme. Det er vanskelig å få til å tørke ordentlig opp, og fukten renner ned og sørger for råte og mugg i nedre kant av karmen. Det er derfor viktig for levetiden på vinduene at dette ikke oppstår.
skifta du kun vindusfelta? Synst karmen såg både gammal og oppigjenmalt ut eg...
Ja, mine har dårligere u-verdi, men de er "gratis", de dugger lite og gir god lysisolasjon og har den stilen som huset ble bygget i.
Har 3-lagsglass i hus fra 1981 og disse rimer ikke nederst før det blir nærmere 30 kuldegrader ute. I et annet hus her på gården er det satt inn nye 2-lagsglass vissnok med mye fansy teknologi som i følge selger skulle minst tilsvare de gamle 3-lagsglassene. Han påsto endog at det ikke lenger produseres 3-lagsglass fordi 2-lags har blitt så bra. Fasit: 2-lagsglassene rimer som fy bare det blir 15 kalde ute!. Nå er det et større luftvolum, bedre utsug og dermed lavere luftfuktighet i hovedbygningen enn i denne som det nylig er skiftet glass i, men tror likevel at de gamle 3-lags er langt bedre enn moderne 2-lags i alle fall mhp. ising.
Når det ble for kaldt ble det kondens nederst på glasset. Var 2 løsninger. Enten skru opp varmen eller sette villaventen opp et nivå slik at utluftningen ble bedre.
Enten har disse nye vinduene veldig dårlig U-verdi eller så er det veldig kaldt og mye damp i boligen.
Jeg har skiftet alle vinduer i høst. Det finnes ikke kondens eller rim på noen.
På takvinduet har det ligget snø i 7-8 uker nå. På innsiden er det godt over 20 grader. Imponerende?
Glas
2- lag ultra
4-12-4
m/argongass
Produsent er Bøckmann.
Ser på det ein glasset så står skrifta inn mot rommet og det andre glasset har eg montert med skrifta ut ??? Eg er heilt sikker at eg monterte glassa med klistrelappen som det stod denne sida ut, men eg begynner å lure no siden det nokon som spør. Ikkje sikkert at dette har noko å bety og det er tillfeldigt kor denne skrifta blir plassert.
Skal montere eit glass til som ligger i pakning og der er skrifta inn ::)
Glasskarmen er gammle ja, men god som ny. Må male på nytt pga flassing av kondens i fjord av dei gamle rutene og den harde vinteren.
Det har ingen praktisk betydning hvilken vei energi siden monteres, kun om flere skal stå på samme vegg, det vil ellers bli fargeforskjell.