29,031    57    19  

Gammel trykkbryter på trykktank/vannpumpe

 36     2
Hei, jeg har akkurat kjøpt et hus med hydroforanlegg. På tanken sitter det en dings som heter Danfoss PS 9B 031E0175, som jeg regner med er hjernen bak når pumpen skal slå inn og ikke minst når den skal stoppe igjen. Det går en ledning fra stikkontakten på veggen til denne Danfossboksen, og videre fra den til pumpens elektroniske del, hvilket er det som får meg til å trekke den nevnte konklusjonen.

Nå har det seg slik at jeg nettopp har renovert badet i dette huset, og byttet ut mye gamle kobberrør med Uponor rør i rør (rir). Allerede før jobben merket jeg at trykket i den gamle dusjen var så som så, men tenkte at jeg fikk se på dette når det hele var ferdig. Jeg har valgt 16 mm (eller var det 15?) rir forresten, som er koblet på det gamle kobberet under himlingen i kjelleren, og som deretter er forgrenet til toalett, servant og dusj med T-koblinger.

Så, det var bakgrunnsinformasjonen. Det jeg egentlig lurer på er om noen har erfaring med slike bokser. Jeg har sett inni den, og ser at det er en skrue og en fjær med en mutter ved siden av hverandre, og disse regner jeg med at er relevante å fikle med. Logisk sett kontrollerer en terskelen for pumpens innslag og en annen grensen for opparbeidet trykk. Hvilken gjør hva, og hvordan vet jeg hva jeg stiller inn? Det er tilsynelatende ingen mål, enheter eller noe som helst å rette seg etter på/i selve boksen, og det foreligger selvsagt ingen manual (har søkt litt rundt på nett, og skal fortsette med det altså).

Trykket på tanken er i dag, i følge manometeret riktignok, akkurat under 4 bar.

Det jeg har prøvd hittil er forresten å stramme mutteren på fjæra, et par til fire runder. Det som skjedde da var at pumpen bare gikk og gikk, og da fikk jeg noia og trakk ut kontakten for deretter å stille den tilbake. Da ble det som normalt igjen. Jeg er ikke helt i stand til å forklare hva som skjedde, siden trykket på tanken gikk litt over 4, men så økte det ikke mer på tross av at pumpen gikk og gikk.

Jeg har foreløpig ikke tenkt å kontakte fagfolk, siden jeg vil mestre mine egne dingser. Den dagen situasjonen blir prekær kommer jeg selv til å finne ut at jeg trenger hjelp.


   #1
 2,435     Hordaland     1
Må si at jeg er ikke noen rørlegger, men jeg kan nå bidra med de få kunnskapene jeg vet.

4 bar høres rimelig normalt ut i mine ører. Spørsmålet er da hvor langt ned trykket faller når du begynner å tappe vann, om pumpen venter for lenge, eller om presostaten (trykkbryteren) slår inn på riktig tidspunkt - slik at trykket gjenopprettes.

Det kan godt hende pumpen din ikke er i stand til å opprette et trykk som er høyere enn rett over 4 bar - hvor det er en av grunnene til at den er stilt inn på 4 bar som arbeidstrykk. Man skal ikke så veldig mye høyere før man er over anbefalt normaltrykk på et tappevannsanlegg i vanlig bolig.

Nå skal det også sies at trykktanken din antagelig inneholder en belg, som er med på å danne riktig arbeidstrykk. Dersom belgen inneholder for lite trykk, så vil du kunne risikere stort trykkfall når du begynner å tappe vann. Sammenhengen mellom innstilt arbeidstrykk på presostaten (trykkbryteren), pumpe kapasiteten, og trykket på trykktanken (belgen) skal ha en naturlig sammenheng slik at dette fungerer i et korrekt samspill, og stå i forhold til rørsystemet i huset.

Her er helt sikkert rørleggere som har en langt bedre forklaring enn dette. Smile
Signatur
   #2
 6,009     Finnmark     0
Om det er lenge siden noe er gjort, så bruker gamle trykktanker å fylles opp med vann.......Som i sin tur fører til at pumpen starter oftere og det blir ujevnt trykk......
Prøv å banke på trykktank og se hvor høyt vannet er....

Førstehjelp er å tømme trykktank for vann med pumpe avslått og fylle litt luft i tanken med kompressor( om det er nipler for det), deretter starte opp igjen og justere trykk.

Hadde dette problemet hos noen bekjente, dessverre ringte de rørlegger som byttet pumpe..........Helt unødvendig, men pga pumpebytte så ble trykktank tømt og "feilen" reparert.........
Jeg hadde gjort denne prosedyren 2 år tidligere, som var ca intervall på dette ( 3 fas pumpe som tideligere også leverte vann til fjøset)......
Signatur
   #3
 4,503     5
Skrue med stor fjær regulerer stopptrykket, liten skrue med lite trekantsymbol regulerer differansen mellom start og stopp. Hvis manometeret viser 4 så er problemet ditt ikke pumpa og trykktanken men røropplegget eller kraner og blandebatteri. Eller så er manometeret muligens defekt. Normalt stilles slike trykkbrytere til å starte pumpa på ca 2-2,5 og stoppe den på ca 5. Det skal være tilstrekkelig trykk til å få nok vann i et normalt hus.
   #5
 2,435     Hordaland     2
Riktig som KjellG nevner her ang lufttrykket på tanken. Dersom trykket på belgen ikke er riktig vil ikke trykktanken fungere som den skal. Det er vanskelig å komprimere vann, derfor er det en luftbelg på tanken som danner riktig vanntrykk. Dersom det er for lite luft på belgen så vil man få et hurtig trykkfall og pumpen starter nokså raskt.
Signatur
   #6
 4,503     0
Jeg kan ikke se at TS på noen måte har problemer med lite luft på tanken enten han har trykktank med blære eller gammel ståltank uten blære. Hvis det mangler luft vil trykket gå opp og ned i ett kjør når han åpner en kran. TS beskriver ikke det problemet.
Det som er interessant nå er om manometeret virker og g år opp og ned slik det skal. Hvis det virker så har han oversikt over trykket på tanken og på resten av anlegget.
Står derimot nåla rolig både før og etter at pumpa går så er manometeret defekt. Dette er temmelig vanlig.

Fire spørsmål til TS
Når du åpner en kran og tapper vann, flytter nåla seg på manometeret da? Og hva står manometeret på når pumpa startet og stopper? Hvis du tapper vann og pumpa starter hva skjer da? Går pumpa lenge før den stopper,eller starter og stopper den i ett kjør?
  (trådstarter)
   #7
 36     0
Takk for mange og informative svar!

Jeg skal svare på spørsmålene til elektrikern når jeg får prøvd det, er ikke hjemme akkurat nå. Det jeg kan si er at jeg ikke opplever noen problemer med trykktanken, slik som at pumpen slår inn vel kjapt, ofte eller slike ting. Jeg mistenker derfor at tanken er i orden og har ikke tenkt noe særlig mer på det.

Dessuten er trykket i kranene innendørs/toalettet/ute rimelig uniformt, om enn litt slapt i dusjen. Da høres det jo egentlig ikke usannsynlig ut at det dreier seg om et billig blandebatteri. Er dette noe man skal ta med i betraktningen ved kjøp av batteri altså?

Videre - det vil vel uansett være slik at dersom jeg tilfeldigvis skulle ha full guffe i vasken på kjøkkenet, en person i dusjen, noen som vanner blomster ute og en som trekker ned på do, så vil det totale trykket gå ned? Det er helt logisk det, ikke sant, og jeg kunne uansett ikke forventet noe annet?

Manometeret beveger seg også alt ettersom, men jeg skal undersøke mer nøyaktig med en medhjelper hva som skjer når. Jeg husker jeg pratet med en rørlegger for en tid tilbake hvor han sa at det ville forundre ham om det eksisterte et eneste manometer i hele verden som virket som det skulle. Det var nok ikke ment helt seriøst, men det kan jo hende han hadde et lite poeng allikevel.

   #8
 25,440     Akershus     0
Kommentaren om priming av trykktanken var ment som generell informasjon til en nybegynner. Plunder med blæra kan jo noen hver plages med. Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 36     1
Hehe, ja jeg ser på meg selv som en erfaren nybegynner, så det kommer nok godt med skal du se...
  (trådstarter)
   #10
 36     0
Da har jeg fått gjort litt mer etterrettelig diagnose, og kan rapportere følgende. Håper dette besvarer elektrikerns fire spørsmål.

Manometeret ser ut til å være i orden. Tapper jeg vann synker det, og når pumpen arbeider øker det. Når pumpen kutter ut ligger trykket mer eller mindre presis på 4 bar, og når trykket faller til ca 2,5 bar starter pumpen. Dette er repeterbart i det uendelige.

Jeg har også justert opp startpunktet for pumpen ved å skru til den lille skruen i styringsenheten - nå slår pumpen inn noen millimeter tidligere. Manometeret har bare streker for hele bar.

Videre har jeg oppdaget at trykktanken er laget ved Stockholms galvaniseringsfabrik i 1956. Den er med andre ord godt innkjørt så vidt jeg har forstått fra andre tråder om emnet. Fra samme tråder forstår jeg også at det da sannsynligvis dreier seg om en trykktank uten blære, da dette var vanlig før?

Så, over til problemet jeg har observert og hva dette eventuelt kan skyldes. Dersom jeg åpner en gitt kran på full guffe (oppnådde dette ved å skru av dusjbatteriet og la spruten stå) så synker trykket til pumpen slår inn som beskrevet. Pumpen jobber, men trykket fortsetter å falle, helt til jeg skrur igjen kranen selvsagt, da bygges trykket opp igjen.

Det jeg har konkludert er at pumpen altså ikke klarer å kompensere for trykket ut i kranen, hvilket sammenfaller godt med min siste dusjerfaring. Den gikk ut på at jeg begynte å dusje og alt var fint, før trykket så faller og begynner å variere mellom varmt og kaldt, før det til slutt blir et parodisk lett trykk. Jeg har reprodusert problemet på kjøkkenet også - det samme skjer, dog noe saktere.

Da har jeg tenkt at jeg står med følgende mulige problemkilder:
Pumpen: den er slitt eller av annen grunn ikke sterk nok, og må byttes.
Trykktanken: den er gammel eller av annen grunn klarer den ikke å opprettholde jevnt trykk.
Rørene: rørdimensjonen er gal/for stor/e.l., som gjør at det skal mer trykk enn anlegget skaper for å opprettholde det ut av kranen.
En kombinasjon av disse.
Noe jeg ikke har tenkt på.

Jeg holder en knapp på pumpen, som heller ikke er splitter ny. Den er raspete i gangen til tider og lager uansett høy nok lyd til at en nyere og forhåpentligvis mer stillegående ikke ville vært meg imot. Når det er sagt så vil jeg ikke bytte den på feil grunnlag. Hva sier de som er klokere enn meg?

   #11
 2,435     Hordaland     0
Slik du har resonert deg frem så sitter jeg igjen med en teori du bør sjekke ut først:

Pumpen har en sugeslage som går ned i brønnen. I bunn av sugeslangen finnes det et filter som sørger for at pumpen ikke suger inn grums, sand osv. Det kan hende filteret på sugeslangen er tett, eller at du har noe i brønnhullet som tetter til sugeslangen. Dette kan resultere i at pumpen ikke klarer å pumpe nok vann, slik at vannmengden blir for liten, som resulterer i trykkfall.
Signatur
   #12
 6,009     Finnmark     0
Har allerede skrevet om dette!
Med gammel trykktank som inneholder mer vann enn den skal, lager forstyrrelser i trykket på vannet....
Men det finnes ulike nivåer på dette:
Siste stadiet er når pumpen går hele tiden og blir varm, også motorvern løser ut..........
Da kommer det ofte også litt vann fra trykktank inni trykkbryter og kan lage kortslutning der


Jeg mener at du er på mellomstadiet hvor det er for mye vann i trykktank, men alt virker normalt.....pumpen starter og stopper når den skal på oppgitte nivåer og enda er det problemer med trykket.
Du har da et for lite intervall du kan bruke vannet. Altså trykket faller temmelig fort, og du har lite magasin med trykkvann!

Denne typen feil oppstår etter en tid og man bør tappe tom og fylle luft ca annet hvert år. Dette er standard service prosedyre på slike gamle anlegg.....

Du kan jo teste enkleste løsningen:
Stopp pumpen og tapp vannet ut av trykktank, start opp og test når trykket er på topp.......
Om det blir bedre med dette, kan attpå fylle luft også ( tapp trykktank tom først)......

Er det ca slikt anlegg du har?

Gammel trykkbryter på trykktank/vannpumpe -  - alapolo

Bilde av anlegg hvor rørlegger byttet pumpe uten å skjønne at det bare var fullt av vann i trykktank ( og for lite luft).
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 36     0
Slik du har resonert deg frem så sitter jeg igjen med en teori du bør sjekke ut først:

Pumpen har en sugeslage som går ned i brønnen. I bunn av sugeslangen finnes det et filter som sørger for at pumpen ikke suger inn grums, sand osv. Det kan hende filteret på sugeslangen er tett, eller at du har noe i brønnhullet som tetter til sugeslangen. Dette kan resultere i at pumpen ikke klarer å pumpe nok vann, slik at vannmengden blir for liten, som resulterer i trykkfall.


Aha, god idé! Da blir dette mer interessant med det samme, siden jeg ikke er sikker på hvor brønnen vår er. Eiendommen vår er et småbruk, med et tilliggende jorde og en nabo som er skilt ut fra vår eiendom ved en tidligere anleding. Rett ved huset, på vårt land, ligger naboens brønn. Midt på det tilliggende jordet, ca. 40 meter fra huset vårt, er det nok en brønn, og siden den andre er naboens har jeg konkludert at denne er vår. Jeg synes dog plasseringen av en brønn midt på et jorde virker suboptimal, med tanke på det som kan foregå av diverse gjødsling på et jorde.

Hvis noen har noe forslag til hvordan jeg finner ut hvilken brønn som er min hadde det vært nyttig. Jeg klarer ikke å se noen smart måte å finne det ut på, med mindre jeg kunne lokalisere en slange i brønnen da. Røret som bringer vann inn i huset kommer rett opp fra gulvet, så det er ingen retning det peker som kunne røpet beliggenheten heller.

Uansett er dette et godt tips eydybdal, jeg skal se hva jeg får til i morgen med den brønnen jeg hittil tror er vår...
   #14
 25,440     Akershus     0
Trykktanken har ingen trykkjusterende funksjon. Uten blære blir den aldri utslitt. Er det luftinjiseringsautomatikk på tank/pumpe?

Løftehøyde pumpe? Injektorpumpe?
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 36     0
Har allerede skrevet om dette!
Med gammel trykktank som inneholder mer vann enn den skal, lager forstyrrelser i trykket på vannet....
Men det finnes ulike nivåer på dette:
Siste stadiet er når pumpen går hele tiden og blir varm, også motorvern løser ut..........
Da kommer det ofte også litt vann fra trykktank inni trykkbryter og kan lage kortslutning der


Jeg mener at du er på mellomstadiet hvor det er for mye vann i trykktank, men alt virker normalt.....pumpen starter og stopper når den skal på oppgitte nivåer og enda er det problemer med trykket.
Du har da et for lite intervall du kan bruke vannet. Altså trykket faller temmelig fort, og du har lite magasin med trykkvann!

Denne typen feil oppstår etter en tid og man bør tappe tom og fylle luft ca annet hvert år. Dette er standard service prosedyre på slike gamle anlegg.....

Du kan jo teste enkleste løsningen:
Stopp pumpen og tapp vannet ut av trykktank, start opp og test når trykket er på topp.......
Om det blir bedre med dette, kan attpå fylle luft også ( tapp trykktank tom først)......

Er det ca slikt anlegg du har?

Gammel trykkbryter på trykktank/vannpumpe -  - alapolo

Bilde av anlegg hvor rørlegger byttet pumpe uten å skjønne at det bare var fullt av vann i trykktank ( og for lite luft).


Dobbel-aha!! Dette virker veldig innsiktsfullt, jeg beklager at jeg ikke forsto dette bedre da du skrev om det sist.

Bildet du viser er nesten skremmende, ved første øyekast kunne det vært fra kjelleren min. Dessuten observerte jeg i dag fuktighet i trykkbryteren slik du beskriver, og begge deler gjør jo at det virker over gjennomsnittlig sannsynlig at du har rett.

Før jeg begynner å kåle med brønner og slanger (har vært gjennom et sant brønnhelvete i et tidligere liv), skal jeg definitivt prøve det du her skisserer.

Tusen takk for innspillet og tålmodigheten - av og til må teskjeen frem!
  (trådstarter)
   #16
 36     1
Trykktanken har ingen trykkjusterende funksjon. Uten blære blir den aldri utslitt. Er det luftinjiseringsautomatikk på tank/pumpe?

Løftehøyde pumpe? Injektorpumpe?


Disse tingene har jeg ikke nok kunnskap til å besvare sikkert. Luftinjiseringsautomatikk regner jeg med at ville vært en innretning for å sørge for automatisk luftpåfylling på trykktanken - det er det i så fall ikke. Det høres moderne ut?

Løftehøyden på pumpen vet jeg ikke på grunn av nevnte problem med ukjent brønn, men dersom det er den brønnen jeg tror, så kan jeg ikke skjønne at høyden er på mer enn 5-10 meter. Som sagt har jeg ikke peiling, og dette er guesstimation på sitt beste.

Injektorpumpe vet jeg ikke hva er, men ut fra formen på pumpen regner jeg med at den har en impeller. Den er sylindrisk i to deler, med luftkjølt motor som en halv, og pumpen i blankt metallhus som den andre halve. Det står også en advarsel på pumpen om at det må være vann i den ved oppstart, hvis det gir noen ledetråd.

Beklager mangelfulle og gjetningspregede svar, er ikke så dreven ennå. Men takk for informasjonen og innspillene, man blir jo riktig intelligent av dette forumet!
   #17
 6,009     Finnmark     0
Har allerede skrevet om dette!
Med gammel trykktank som inneholder mer vann enn den skal, lager forstyrrelser i trykket på vannet....
Men det finnes ulike nivåer på dette:
Siste stadiet er når pumpen går hele tiden og blir varm, også motorvern løser ut..........
Da kommer det ofte også litt vann fra trykktank inni trykkbryter og kan lage kortslutning der


Jeg mener at du er på mellomstadiet hvor det er for mye vann i trykktank, men alt virker normalt.....pumpen starter og stopper når den skal på oppgitte nivåer og enda er det problemer med trykket.
Du har da et for lite intervall du kan bruke vannet. Altså trykket faller temmelig fort, og du har lite magasin med trykkvann!

Denne typen feil oppstår etter en tid og man bør tappe tom og fylle luft ca annet hvert år. Dette er standard service prosedyre på slike gamle anlegg.....

Du kan jo teste enkleste løsningen:
Stopp pumpen og tapp vannet ut av trykktank, start opp og test når trykket er på topp.......
Om det blir bedre med dette, kan attpå fylle luft også ( tapp trykktank tom først)......

Er det ca slikt anlegg du har?

Gammel trykkbryter på trykktank/vannpumpe -  - alapolo

Bilde av anlegg hvor rørlegger byttet pumpe uten å skjønne at det bare var fullt av vann i trykktank ( og for lite luft).


Dobbel-aha!! Dette virker veldig innsiktsfullt, jeg beklager at jeg ikke forsto dette bedre da du skrev om det sist.

Bildet du viser er nesten skremmende, ved første øyekast kunne det vært fra kjelleren min. Dessuten observerte jeg i dag fuktighet i trykkbryteren slik du beskriver, og begge deler gjør jo at det virker over gjennomsnittlig sannsynlig at du har rett.

Før jeg begynner å kåle med brønner og slanger (har vært gjennom et sant brønnhelvete i et tidligere liv), skal jeg definitivt prøve det du her skisserer.

Tusen takk for innspillet og tålmodigheten - av og til må teskjeen frem!


Det er manuell luftpåfylling av trykktank, luftnippel er nedenfor trykkbryter....
Signatur
   #18
 25,440     Akershus     0
Dette utsagnet fra finnmark4ever:
"Jeg mener at du er på mellomstadiet hvor det er for mye vann i trykktank, men alt virker normalt.....pumpen starter og stopper når den skal på oppgitte nivåer og enda er det problemer med trykket.
Du har da et for lite intervall du kan bruke vannet. Altså trykket faller temmelig fort, og du har lite magasin med trykkvann!"


Er ikke helt enig i at en "har for lite intervall du kan bruke vannet". Hos oss er det tank på 40l med blære. Da er buffervolumet ca 20 l. Ved lang dusjing, eller slangevanning, merker jeg hvordan 20l er brukt opp og pumpa jager av og på. Buffervolumet per se har mao ingen betydning for hvor mye vann jeg har tilgjengelig.

For mye vann/lite luft i tanken vil påvirke pumpeintervallet. Bufferet vil også holde trykket litt lenger om pumpa ikke holder tritt med tappehastighet.
Signatur
  (trådstarter)
   #19
 36     0
Det er manuell luftpåfylling av trykktank, luftnippel er nedenfor trykkbryter....


Det høres riktig ut, og samsvarer vel med fuktigheten i boksen også?

Bare for å sikre at jeg har forstått: Når dere sier skru av pumpen og tøm trykktanken, så mener dere f.eks. å dra ut kontakten til pumpen og så å åpne en hvilken som helst kran i huset til det ikke renner mer, ikke sant?
   #20
 25,440     Akershus     0
Stopp pumpa ved å ta strømmen fra den. Tapp på en slik måte at hydrofortanken tømmes helt for vann. Start opp.

Med denne metoden får du trolig ikke optimalt med luft i systemet. En bedre metode vil kanskje være:

Tøm som over. Fyll tanken opp til ca 1/4 full og stopp pumpe. Sett på lufttrykk og fyll luft til innslagspunktet for pumpe.
Signatur
   #21
 2,435     Hordaland     1
Bare for å sikre at jeg har forstått: Når dere sier skru av pumpen og tøm trykktanken, så mener dere f.eks. å dra ut kontakten til pumpen og så å åpne en hvilken som helst kran i huset til det ikke renner mer, ikke sant?

Husk at tanken din står antagelig i kjelleren i huset, og vann renner ikke oppover av seg selv. For å kunne tømme tanken må du åpne en vannkran for å slippe luft inn på systemet, men du må og åpne en punkt som er lavere enn selve trykktanken, ellers vil ikke vannet renne ut av tanken.

Du kan trygt tømme tanken for vann. Derimot bør du ikke begynne å endre på lufttrykket belgen (dersom tanken din har luftbelg), og har god nok kunnskap til hva du gjør, inkludert riktig utstyr tilgjengelig.

Ut i fra bildet i innlegget til finnmark4ever så kan dette se ut til å være en tank uten luftbelg. Trykket i slike tanker bygges opp ved at vann pumpes inn i bunn av tanken. Etter hvert som vannivået stiger så vil luften som ligger i toppen av tanken komprimeres, hvor det dannes overtrykk. Vannmengden i tanken vil stige, inntil pumpen har oppnådd arbeidstrykket som presostaten er innstilt på.

Trykktank med luftbelg fungerer noe annerledes. Luftbelgen fungerer som en ballong inni tanken som danner overtrykk. Belgen har som regel en egen ventiltilkobling, hvor trykket i belgen kan reguleres. Ved innregulering pleier man å tømme tanken for så å fylle luft på belgen til ønsket arbeidstrykk, som skal stå i forhold til arbeidstrykket på presostaten. Tømmer du tanken for vann vil belgen være helt oppblåst i forhold til hvor mye luft som er påfylt. Tømmer du luftbelgen så må du ha kjennskap til hvilket lufttrykk som skal være på belgen, og luftbelgen må fylles opp igjen før du kan pumpe vann inn på tanken.

Du opplyste i et tidligere innlegg at du har rundt 4 bar maks trykk når pumpen stopper. Du har og testet med å tappe vann, og sett at trykket faller ned til ca. 2,5 bar før pumpen starter. I utgangspunktet høres dette veldig riktig ut. Spørsmålet er hvor lang tid det tar før trykket faller ned på 2,5 bar.

Dersom du kan åpne en vannkran 100% og det tar mer enn 2 sekunder før pumpen starter, så vil jeg anta du har godt med lufttrykk på tanken, det er i hvert fall ikke helt tomt. Likevel! Det kan godt hende lufttrykket på tanken din ikke er optimalt! En annen måte du kan kontrollere lufttrykket på tanken er å slå av pumpen, åpne en vannkran, og se hvor lenge du har vanntrykk når du åpner en vannkran. Stopper det i løpet av noen sekunder så har du lavt lufttrykk på tanken.

La oss si du åpner en vannkran 100%. Pumpen din skal være i stand til å sørge for god vannmengde. Sugeslangen og pumpekapasiteten er langt større enn hva røranlegget i huset klarer å levere. Dersom du opplever at trykket faller nedover, og at vannmengden blir stadig svakere, så vil jeg anta du har et problem med vannmengden, som kan skyldes tett filter i sugeslangen, eller grums/sand i brønnen som tetter til sugeslangen når du har pumpet en stund.

Du har mange kilder her som kan/bør sjekkes opp. Blir spennende å se om du finner ut noe etter hvert! Smile
Signatur
   #22
 6,009     Finnmark     0
Bruksanvisning :
1: Stopp pumpen elektrisk, sikring eller stoppknapp på motorvern ( om det finnes).

2: tapp vann fra trykktank
Åpne noen kraner i nærheten, lettere å drenere da...
Nederst på trykktank er det en avtappingsplugg for å drenere tanken.......den kan du bruke om den åpner greit!

3 steng alle kraner

4 fyll luft, feks 2 bar

5 start pumpen og sjekk/juster innslagspunkt for pumpen


KjellG
Slike gamle anlegg er relativt store(3 fas pumpe mm)og dimensjonert ofte for levering av vann til fjøs.......
Kan nok ikke direkte sammenlignes med nye anlegg med blære....

Gjennom mange år kan man trygt konstatere at slike anlegg lever litt sitt eget liv, og man støter på ulike utfordringer......

TS: Dette er en enkel måte for å prøve å løse problemet du har, håper det virker;)
Signatur
   #23
 25,440     Akershus     0
Løftehøyde fra brønn til pumpe? Hva slags pumpe, sugepumpe eller injektorpumpe? Den siste kan kanskje trenge lufting?
Signatur
  (trådstarter)
   #24
 36     0
Hei, jeg kan ikke akkurat si at det finnes noen innlysende måte å fylle luft på tanken - noen bildekk-nippel er det ikke som jeg finner i hvert fall. På toppen av tanken sitter det et ganske stort lokk, tenker en tomme, med en firkant på, som jeg sikker kan få av med en grei mengde krefter. Under tanken er det som spådd en kran også, men denne har jeg ikke åpnet ennå da jeg ikke kan se hvordan jeg skal fylle luft...

Forslag?
  (trådstarter)
   #25
 36     0
Og der kom jeg på en annen ting som har skjedd. Rett før overtagelse ble vannet borte i huset. Det viste seg å skyldes defekt tilbakeslagsventil i brønnen. Dette ble fikset av rørlegger (jeg var jo ikke her ennå, sånn at jeg kunne rive ut håret mitt isteden), ved å sette på en tilbakeslagsventil rett før pumpen. Altså kommer røret opp av gulvet, går 10 cm og så er det reduksjonsventil, og så 10-20 cm til, og der er pumpen.

Kan dette ha noe med saken å gjøre?!
   #26
 2,435     Hordaland     0
Ble den gamle tilbakeslagsventilen fjernet? Den kan ha hengt seg opp pga pumpen har klart å suge inn grums / sand i sugerøret, som har resultert i at tilbakeslagsventilen sitter fast. Dersom den gamle tilbakeslagsventilen fortsatt er på sugerøret så kan det være den ikke gir full vanngjennomstrømning.

Jeg vil anta du har en trykktank uten luftbelg. Før du fokuserer mer på om tanken har en luftbelg eller ikke så bør du heller gjøre et forsøk på å tømme tanken for vann (åpne kran i bunn). Inneholder tanken hundre liter vann, så er det klart at det er en av årsakene til trykkproblemene du opplever. Start med å tømme tanken for vann, og så starter du opp pumpen igjen etterpå, og se om det er noen tegn til forbedring.
Signatur
  (trådstarter)
   #27
 36     0
Ble den gamle tilbakeslagsventilen fjernet? Den kan ha hengt seg opp pga pumpen har klart å suge inn grums / sand i sugerøret, som har resultert i at tilbakeslagsventilen sitter fast. Dersom den gamle tilbakeslagsventilen fortsatt er på sugerøret så kan det være den ikke gir full vanngjennomstrømning.

Jeg vil anta du har en trykktank uten luftbelg. Før du fokuserer mer på om tanken har en luftbelg eller ikke så bør du heller gjøre et forsøk på å tømme tanken for vann (åpne kran i bunn). Inneholder tanken hundre liter vann, så er det klart at det er en av årsakene til trykkproblemene du opplever. Start med å tømme tanken for vann, og så starter du opp pumpen igjen etterpå, og se om det er noen tegn til forbedring.


Den gamle ble ikke fjernet. Jeg ser poenget ditt.

Det er altså greit å tømme tanken uten å kunne fylle på luft på noe logisk vis, for så å sette på pumpen igjen?
   #28
 2,879     0
Hvis det er en slik tank som nevnes, uten belg/blære, så vil den fylle seg med luft samtidig som den tømmer seg for vann. Du får den typiske glugg-glugg-glugg-effekten når luft skal suges inn i tanken gjennom samme åpning/kran som vannet kommer ut av.
Om det finnes en ekstra kran eller plugg i toppen av tanken, åpne gjerne den så luft slipper inn og vannet renner mye fortere ut, men husk å stenge den før du starter pumpa og fyller opp med vann igjen...
   #29
 2,435     Hordaland     0
Det er altså greit å tømme tanken uten å kunne fylle på luft på noe logisk vis, for så å sette på pumpen igjen?


Når du tømmer tanken for vann, så vil den fylles med luft på naturlig vis, hvor den vil oppnå atmosfærisk trykk på ca 1 bar (lufttrykket rundt oss, 1 bar ved havflaten). Manometeret på tanken vil nok vise 0 bar, fordi manometeret viser overtrykk. Når du starter opp pumpen vil tanken fylles med vann, og luften som er i tanken vil bli komprimert til overtrykk.

Du kan helt fint utføre dette uten å møte noen store problemer.
Signatur
   #30
 2,435     Hordaland     1
Hvis det er en slik tank som nevnes, uten belg/blære, så vil den fylle seg med luft samtidig som den tømmer seg for vann. Du får den typiske glugg-glugg-glugg-effekten når luft skal suges inn i tanken gjennom samme åpning/kran som vannet kommer ut av.
Om det finnes en ekstra kran eller plugg i toppen av tanken, åpne gjerne den så luft slipper inn og vannet renner mye fortere ut, men husk å stenge den før du starter pumpa og fyller opp med vann igjen...

I og med at du er usikker på om tanken inneholder luftbelg så bør du være litt forsiktig med å åpne for mange propper og ventiler rundt på tanken.

Poenget til Inge79 er likevel viktig å ta med seg, da det kan ta lang tid å tømme tanken dersom den er full av vann. Du bør først åpne ventilen i bunn av tanken, i tillegg til et par kraner rundt i huset slik at du får luft inn på systemet. Renner det bra ut av tanken så kan du la det være sånn. Visst det renner sakte med mye "glugg-glugg-effekt" så bør du forsøke å få luft inn på tanken. Proppen du har sett i toppen av tanken er nok tvilsomt i tilknytning til luftbelgen, jeg vil anta den har sammenheng direkte med vannkammeret. Du kan åpne denne forsiktig og kontrollert. Se først på manometeret på tanken din. Visst manometeret viser 0 bar, så skal det ikke være overtrykk vannkammeret. Visst det kommer luft ut når du åpner proppen i toppen av tanken så har du funnet en luftbelg med overtrykk. Du bør da stenge proppen igjen slik at du ikke slipper ut luften (du må finne ut hvordan du skal få inn ny luft på belgen først!). Dersom vannet begynner å renne raskere når du åpner proppen så har du funnet vannkammeret, da kan du åpne proppen helt slik at vannet renner ut raskere.
Signatur
  (trådstarter)
   #31
 36     0
All right. Nå har jeg uansett tømt tanken ved å a) skru av pumpen, b) åpne noen kraner for å få ut mest mulig trykk, c) stengt disse igjen og åpnet kran på undersiden av tanken, og til slutt d) stengt av hovedkranen til huset. Dette fordi det virket smart, men jeg har ingen god grunn utover det.

Da sank manometeret til 0 til slutt, og det piplet ut bare ørlittegrann vann. Da besluttet jeg at forsøket var over, stengte kranen på undersiden og plugget i pumpen. Den går og går i ett kjør, og det skjer ingenting på manometeret.

Hvor lenge må jeg regne med at pumpen vil gå? Har jeg skapt et nytt problem ved å gjøre noe uforstandig?


  (trådstarter)
   #32
 36     0
Kødda! Omsider, etter 7 minutters gange eller noe, er manometeret begynt å øke så smått. Da kanskje dette funker allikevel!
   #33
 2,435     Hordaland     2
Etter det du beskriver der har du antagelig ikke fått ut noe særlig med vann fra tanken. Når du stenger hovedkran samt andre vannkraner som er i huset, så vil du ikke få noe luft inn på tanken. Det kan ikke renne vann ut av tanken, dersom det ikke kommer luft inn. Se for deg at du holder en brusflaske som er fylt med vann opp ned. For at det skal kunne renne vann ut, må det komme luft inn. Vanntanken er stor, og ventilen i bunn er liten, som gjør at det er vanskelig for luften å komme inn i tanken.

Når du starter opp pumpen igjen kan du risikere det problemet som du har møtt, at pumpen bare går uten å bygge opp noe særlig trykk. Det kan være en fordel å åpne noen vannkraner i huset, slik at du får presset luft ut av systemet samtidig - det vil ikke medføre at luften på tanken forsvinner, du presser kun luft ut av vannrør og sørger for at pumpen får vann inn i systemet igjen.

Dersom du har en stoppekran mellom trykktank og pumpe så bør du stenge den, slik at du slipper å få luft i pumpehuset. Dersom du får luft i pumpehuset så vil det bli vanskeligere for pumpen å komme i drift igjen - i verste fall kan du risikere at du må fylle vann på pumpehuset for å få bort luften.
Signatur
  (trådstarter)
   #34
 36     0
Tror jeg fikk ut greit med vann altså, den var jo på null bar og det kom jo såvidt ingenting ut helt på slutten? Jeg skjønner selvsagt det du sier, så tankegangen min i øyeblikket var åpenbart ikke riktig... Jeg bare lurer på om det kan ha hatt så mye å si?

I tillegg tok det også en evighet for pumpen å bygge opp trykket igjen...

Resultatet ble uansett at problemet vedvarer - pumpen bygget til slutt opp trykket, men det er ingen forskjell fra tidligere. Den klarer altså ikke å opprettholde trykket når man tapper vann fra en kran.

Bør jeg dermed kjøre denne prosedyren en gang til, siden det er mulig at jeg ikke fikk ut alt vannet, eller kan jeg regne med at jeg fikk ut nok vann til at dette ville gjort en forskjell og dermed gå til neste punkt på listen?

Det virker jo rimelig sannsynlig at det er noe bøll i brønnenden av slangen, både pga. av lavt trykk/innsug og den defekte tilbakeslagsventilen... Har man noen tips til hva jeg bør gjøre? Det dreier seg om en sirkulær brønn, tror den er laget med sånne betongringer, og det er et svært betonglokk oppå. Har kikket oppi en gang, og det er litt av et klaustrofobisk sted...
   #35
 2,879     0
Om det ikke lar seg gjøre å fiske enden av slangen opp over vannspeilet (eller i det minste så høyt at du klarer å få tak i den og demontere bunnventil/sil "under vann"), så er vel tømming av brønn med dykkpumpe eller hevert neste trinn...

Hvis lokket er "svært" (mer enn 65cm diameter) så er det ikke et klaustrofobisk sted.. :p
   #36
 25,440     Akershus     0
Om du fikk ut alt vannet eller ikke har ikke noen betydning for trykkforholdene, kun for gangintervallene på pumpa.

Ved start tapping (dusj) skal du ha ca 4 bar og pumpa står. Du dusjer og trykket synker til ca 2,5 bar, pumpa starter. Pumpa skal nå levere nok vann til dusj og fylle opp tanken til 4 bar og stopp.
Dersom pumpa ikke klarer å bygge opp trykk under dusjing, så:

- restriksjoner i innløpet til pumpa
- dårlig luftet pumpe, hvis injektorpumpe
- defekt pumpe
- pumpe for høyt over brønnen, hvis sugepumpe
- delvis stengte ventiler

Generelt pleier tilbakeslagsfunksjonen å være en del av bunnventilen. Fordelen er i første rekke at bunnventilen kan løftes opp og silen rengjøres uten å prime pumpa.

Pumpa bør startes første gang etter service i systemet, mot åpen kran og gå til en har en jevn vannstrøm. Dette for å blåse ut ev luftrester i pumpehuset. Dersom det er luft i pumpe eller sugeslange kommer ikke pumpa igang.
Signatur
   #37
 2,435     Hordaland     0
Tror jeg fikk ut greit med vann altså, den var jo på null bar og det kom jo såvidt ingenting ut helt på slutten? Jeg skjønner selvsagt det du sier, så tankegangen min i øyeblikket var åpenbart ikke riktig... Jeg bare lurer på om det kan ha hatt så mye å si?


Et triks her er å "dunke" på tanken med en skifenøkkel eller noe lignende. Slå først på bunn av tanken, der vil du garantert høre en ganske mørk tone siden det er vann på tanken. Etter hvert som du dunker oppover siden vil du kanskje kunne klare å høre hvor høyt vannstanden står. Slår du på toppen av tanken vil du forhåpentligvis høre en nokså lys tone visst det er luft der. Ut i fra det klare du kanskje å danne deg et inntrykk av hvor mye vann som er på tanken, og hvor mye du har klart å få ut.

Visst du klarte å tømme tanken for vann, så skal tanken være nesten helt tom dersom du:
1) stopper pumpen / slå den av
2) åpner vannkraner i huset slik at trykket kommer til 0 bar
3) slå på tanken for å høre hvor vannstanden er, vannstanden skal nå være så lav så mulig, er vannstanden over halvparten av tanken så har du nok helt sikkert for mye vann på tanken
4) steng vannkraner
5) start opp pumpen og vent til den stopper
6) slå på tanken på nytt for å høre hvor høyt opp vannstanden er nå


Brønn:
Du klarer mest sannsynlig å ta sugeslangen ut av brønnhullet. Det du må være obs på nå er at dersom du slipper vannet ut av sugeslangen så vil du få problemer med å få drift på pumpen igjen. Siden du har fått montert en ny tilbakeslagsventil rett før pumpen så vil du heller ikke klare å fylle sugeslangen med vann via pumpehuset. Her har jeg rett og slett ingen kreative ideer for øyeblikket hvordan du skal klare å få vann i sugeslangen igjen. Uten vann i sugeslangen, med så langt strekk som du har, vil du kanskje få problem med å få pumpen i drift igjen.
Signatur
  (trådstarter)
   #38
 36     0
Det måtte jo bli å demontere ventilen, fylle røret med vann og så sette den på igjen? Jeg klarer vel det?
   #39
 25,440     Akershus     0
Det burde gå, gitt at du har en fungerende bunnventil. Hvis så, kan du jo bare fjerne tilbakeslagsventilen inne.
Signatur
   #40
 2,435     Hordaland     1
Bunnventilen er jo "åpen" i bunn. Dersom du fyller røret med vann, så vil det renne ut i bunn Smile

Som KjellG skriver, har du tilbakeslagsventil (som fungerer....) i bunn av sugeslangen, så vil du kunne fylle sugeslangen med vann uten problem.
Signatur
   #41
 2,879     0
Bunnventilen er jo "åpen" i bunn. Dersom du fyller røret med vann, så vil det renne ut i bunn Smile

Det er mulig vi har forskjellige definisjoner av ordet, men i min (og KjellG sin) verden betyr det noe som inneholder en ventil (vanligvis en tilbakeslagsventil...), i tillegg til sil... Wink
   #42
 25,440     Akershus     0
http://www.clasohlson.com/no/Bunnventil-med-returventil/Pr308397000

Det er "alltid" tilbakeslagsventil i bunnventilen, ellers blir sugeslangen ytterst vrien å fylle. En må trolig ha en luftsugepumpe eller snorme vannmengder om slangen skal fylles ovenfra. I tilleg avstengingsmuligheter slik at en kan komme over i driftsmodus uten at slangevannet stikker av.

Har ikke tenkt på det før, men tilbakeslagsventil inne synes bare å skape problemer.
Signatur
  (trådstarter)
   #43
 36     0
Bunnventilen er jo "åpen" i bunn. Dersom du fyller røret med vann, så vil det renne ut i bunn Smile

Som KjellG skriver, har du tilbakeslagsventil (som fungerer....) i bunn av sugeslangen, så vil du kunne fylle sugeslangen med vann uten problem.


Ehm, ja. Det stemmer jo. Da bør jeg kanskje forsøke å skaffe meg en ny bunnventil, så jeg evt. får byttet den defekte. Rørlegger'n har det?
   #44
 2,435     Hordaland     0
Det er mulig vi har forskjellige definisjoner av ordet, men i min (og KjellG sin) verden betyr det noe som inneholder en ventil (vanligvis en tilbakeslagsventil...), i tillegg til sil... Wink

Det stemmer, men her har alapolo allerede opplyst at den gamle tilbakeslagsventilen er defekt, derfor er det montert ny inne. I så måte vil bunnventilen til apapolo være "åpen" i bunn, slik at han ikke kan fylle sugerøret med vann dersom han tar den ut av brønnen Smile

Ehm, ja. Det stemmer jo. Da bør jeg kanskje forsøke å skaffe meg en ny bunnventil, så jeg evt. får byttet den defekte. Rørlegger'n har det?

Kronene kan fort rulle avgårde dersom du begynner på det her. Jeg ville først kontrollert om du har god vannmengde gjennom pumpen eller ikke, bare for å luke ut noen potensielle feilkilder her. Se om du får tak i et rør med god dimensjon og noen rørkoblinger (kjøp noe billig på Biltema eller lignende), slik at du kan spyle vannet direkte fra pumpen til nærmeste sluk eller ut av huset. Start opp pumpen og se hvor stor vannmengde du får. Er det så vidt det renner så vet du at problemet ligger i sugeslangen. Kommer det så mye vann gjennom pumpen at sluket i gulvet har problem med å ta unna vannmengdene så vet du at pumpen får nok vann fra brønnen - da er det ingen problem med sugeslange eller bunnventil. Sikkert en fordel om du lar pumpen gå i noen minutter mens du tester, slik at du får testet over tid.

Får du god vannmengde så er nok problemene inne i huset. Da kan det være pumpen, trykktank, eller røropplegget i huset. Dersom du får koblet på en ventil mens du tester pumpen så kan du strupe igjen vannmengden slik at pumpen må jobbe med trykk. Det kan jo være noe galt med pumpehuset slik at når pumpen jobber med trykk så fungerer den ikke slik den skal - for eksempel pga slitasje/alder. Får du fortsatt god vannmengde og alt virker normalt, så er det nok problemer med trykktank eller røropplegget i huset.
Signatur
   #45
 2,435     Hordaland     0
Se om du får tak i et rør med god dimensjon og noen rørkoblinger (kjøp noe billig på Biltema eller lignende), slik at du kan spyle vannet direkte fra pumpen til nærmeste sluk eller ut av huset. Start opp pumpen og se hvor stor vannmengde du får. Er det så vidt det renner så vet du at problemet ligger i sugeslangen.

Kanskje en litt hard påstand der. Sliter du med vannmengden når du tester pumpen slik som det der, så kan det jo fortsatt skyldes at det er noe galt med pumpehuset - at pumpen ikke klarer å pumpe så mye som den skal...
Signatur
   #46
 25,440     Akershus     2
Da har jeg lest litt av tråden på nytt.

Ejektorpumpe gjenkjennes ved at det går to rør til brønnen. Stooor løftehøyde, f.eks. 100m. Må luftes før start. Prinsippet er at pumpa sirkulerer vann. I brønnen står en ejektor - en slags trykkfallsdyse (noe Bernoulli-greier). Denne dysa "river med seg litt vann" som kan tappes av på toppen. Tidligere brukt på lavtliggende brønner og borebrønner. Nå gjerne erstattet av senkepumper.

Vanlig "hyttemumpe" er en sugepumpe. Her er vanligvis et sentrifugalhjul som gir pumpeeffekten. Må fylles med vann før start. Løftehøyden overflate brønn-pumpe er begrenset. Bør trolig ikke være over ca 6 m. Ved 11 m kommer intet vann overhode!

Luftinjiseringsautomatikk har jeg bare sett én gang, på et anlegg med tank som din. Husker ikke helt hvordan det funksjonerer, men pumpa ga en liten luftskvett ved hver start inn på tanken.
Signatur
   #47
 25,440     Akershus     0
KjellG
Slike gamle anlegg er relativt store(3 fas pumpe mm)og dimensjonert ofte for levering av vann til fjøs.......
Kan nok ikke direkte sammenlignes med nye anlegg med blære....


Tja,
Min tank på 40 l brutto med blære. Primet til 2bar overtrykk. Innslag ved 2bar, fraslag ved 4 bar. Arbeidsvolum ca 20 liter.

Passiv trykktank fra 1956 på 200 l ingen blære ingen priming. Tanken tømmes, alt stenges og en begynner å fylle vann. Vi antar at temperaturen er konstant. Ved 2 bar overtrykk ser det ut til å være et luftvolum på 66,6 l. Ved 4 bar overtrykk ser det ut til å være et luftvolum på 40 liter. Arbeidsvolum ca 26,6 l, eller omtrent som i min tank.

En ser fordelen med blære.

Om en nå forkomprimerer ved å injisere luft til 2bar i tom tank, vil arbeidsvolumet øke til 100l. Luftmengden må imidlertid etterjusteres jevnlig, kanskje to ganger i året idet lufta er eksponert mot vannflaten i tanken. Her ser det imidlertid ikke ut til å være egnet utstyr/nipler for luftinjisering? En fordel med sen stor, passiv tank er at den er "evigvarende". Rusthull er eneste som kverker den. Ei ny blære koster fort 1000 kr.

En ser at en passiv tank på 200 l har relativt lite å levere til et fjøs. En må nok heller basere seg på kapasiteten til 3-fasepumpa.
Signatur
   #48
 25,440     Akershus     0
Funnet problemet?
Signatur
   #49
 6,009     Finnmark     0
Tror dette er hovedfeilen( lufting av trykktank kan gjøres etterpå):
Tilleggsopplysninger som TS kom med angående tilbakeslagsventil er nok problemene med vanntilførselen....

Når tilbakeslagsventil er helt ved pumpa starter pumpen ok, MEN resten av røret ned til brønn renner jo tomt mellom hvert pumpeinnslag........
Pumpe må hver gang slite før den får opp vannet....
Jeg tror derfor dette lager krøll med vanntrykket!!

Med en tilbakeslagsventil der den skal være ( i brønnen), vil jo pumpen levere vann direkte ved hvert innslag.....
Nå går jo pumpen mye ekstra på tomgang før vannet kommer......
Signatur
   #50
 2,435     Hordaland     0
Sugeslangen renner nok ikke tom. Tilbakeslagsventilen vil holde vakuum i slangen. Så lenge sugeslangen med bunnventil er under vannflaten, vil det umulig kunne komme luft inn i sugeslangen slik at vannet renner ut.

TS har også opplyst at pumpen holder greit trykk i det pumpen starter, men etter hvert som tiden går faller trykket mer og mer. Dette indikerer heller at pumpen sliter med å få vannmengde over tid. Kan skyldes at pumpehuset er slitt, eller at det er noe som forstopper rundt bunnventilen.
Signatur
   #51
 6,009     Finnmark     0
Sugeslangen renner nok ikke tom. Tilbakeslagsventilen vil holde vakuum i slangen. Så lenge sugeslangen med bunnventil er under vannflaten, vil det umulig kunne komme luft inn i sugeslangen slik at vannet renner ut.

TS har også opplyst at pumpen holder greit trykk i det pumpen starter, men etter hvert som tiden går faller trykket mer og mer. Dette indikerer heller at pumpen sliter med å få vannmengde over tid. Kan skyldes at pumpehuset er slitt, eller at det er noe som forstopper rundt bunnventilen.


Det indikerer også at vannet muligens siger ned mot brønnen, når pumpen står.....

Tror det er "bare" å bytte tilbakeslagsventil i brønnen så er alt ok.
Det er hvertfall bare nødløsning som den er koblet nå....

Å drive med hysterisk feilsøking kan man gjøre dersom det er nødvendig, men først MÅ grunnleggende montering av vannanlegg gjøres........tilbakeslagsventilen på riktig plass......

Da kan man eventuelt se på pumpen
Signatur
   #52
 2,435     Hordaland     0
Det indikerer også at vannet muligens siger ned mot brønnen, når pumpen står.....

Hvor er logikken? TS har forklart at når pumpen starter så fungerer det bra med greit vanntrykk. Men når han har stått i dusjen en stund så forsvinner etter hvert trykket.

Dersom det kommer luft i sugeslangen så vil dette bli presset inn på røranlegget i huset i det pumpen starter og under drift. Røranlegget i huset er et lukket system. Eneste veien ut er via vannkraner i huset. Eventuelt vil trykktanken fylles med luft, hvor den da vil fylles opp rimelig raskt med henblikk på hvor mange ganger pumpen starter og stopper i løpet av et døgn. Uansett utfall så ville TS merket luft i systemet dersom sugeslagen fylles med luft hver gang pumpen stopper. Med så lang sugeslange som TS har opplyst (flere titalls meter) så vil luften aldri kunne bli presset tilbake til brønnhull.
Signatur
   #53
 25,440     Akershus     0
Ingen brønnpumper jeg har vært borti er i stand til å suge luft, de må primes med vann.

Lurte på om TS hadde fått igang systemet og funnet fasitsvaret.
Signatur
  (trådstarter)
   #54
 36     0
Heisann. Vært på reise et par dager, så derfor ingen update.

Sist jeg hadde jeg utført denne tappingen av trykktanken som jeg har beskrevet, og var i noe tvil om dette ble gjort mangelfullt eller ikke. Jeg sitter fortsatt med inntrykket at det jeg gjorde var noenlunde adekvat.

Det skal sies at trykket har blitt noe bedre i kranene, men at problemet med at pumpen ikke klarer å holde tritt med trykkfallet i tanken vedvarer. Det er alt som har skjedd hittil.

Så gikk diskusjonen over til dette med tilbakeslagsventilen. Hvis jeg får tak i slangen i brønnen så kan jeg vanskelig forestille meg at det er noe større problem å bytte den defekte ventilen? Jeg skrur den av og så på igjen, og så bruker jeg naboens vann til å fylle slangen. Når jeg gjør dette demonterer jeg selvsagt den nymonterte ventilen ved pumpen i huset.

Det ble sagt at når jeg begynner denne prosessen kan kronene fort begynne å rulle - det skjønte jeg ikke helt hvorfor? En sånn ventil får jeg for en drøy hundrings på Jula har jeg funnet ut, og jobben gjør jeg jo selv dersom det går som beskrevet her. Jeg skjønner jo at en rørlegger ikke vil gjøre jobben gratis...

Uansett blir jo det videre spørsmålet hva det er som har gjort den gamle ventilen defekt. Kan det bare være en mekanisk svikt, eller snakker vi masse dritt i brønnen eller andre ting? Dette er jo noe jeg må tenke på, i og med at jeg vil at den nye ventilen skal vare en stund.

Så dette er så langt jeg har kommet. I morgen har jeg planlagt å fortsette detektivarbeidet, selv om det ikke er noen bråhast da vannet uansett fungerer. Men tar man en lang dusj, altså over noen veldig få minutter, blir det bare tull.

Det minner meg på et relatert poeng - har dette sammenheng med at man kan oppleve at vanntemperaturen og trykket varierer dersom en bruker f.eks. dusjen og så åpner noen en annen kran, f.eks. på kjøkkenet, eller vaskemaskinen går? Det er vel alminnelig å kunne bruke dusj, kjøkken og hvitevarer samtidig?

   #55
 2,435     Hordaland     0
Det ble sagt at når jeg begynner denne prosessen kan kronene fort begynne å rulle - det skjønte jeg ikke helt hvorfor? En sånn ventil får jeg for en drøy hundrings på Jula har jeg funnet ut, og jobben gjør jeg jo selv dersom det går som beskrevet her. Jeg skjønner jo at en rørlegger ikke vil gjøre jobben gratis...

Det var primært rørleggerkostnader jeg tenkte på ja Smile Skal du ha hjelp av rørlegger til hele prosessen så vil nok timene rulle fort.

En annen ting man bør ha i bakhodet er at det høres ut som du har et gammelt anlegg. Den gamle bunnventilen kan være montert på ulike måter. Kanskje du må begynne å tilpasse sugeslangen for å få en ny bunnventil til å passe. Kjøper du en ny bunnventil uten å ha målt diameter på enden av sugeslangen så kan det være den ikke passer.

Det er mange ukjente momenter nedi brønnhullet som gjør at mange overraskelser kan dukke opp. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #56
 36     0
Det var primært rørleggerkostnader jeg tenkte på ja Smile Skal du ha hjelp av rørlegger til hele prosessen så vil nok timene rulle fort.

En annen ting man bør ha i bakhodet er at det høres ut som du har et gammelt anlegg. Den gamle bunnventilen kan være montert på ulike måter. Kanskje du må begynne å tilpasse sugeslangen for å få en ny bunnventil til å passe. Kjøper du en ny bunnventil uten å ha målt diameter på enden av sugeslangen så kan det være den ikke passer.

Det er mange ukjente momenter nedi brønnhullet som gjør at mange overraskelser kan dukke opp. Smile


Ja, ser den. Det du sier angående dimensjoner osv. er veldig relevant. Hvis jeg får målt slangedimensjonen så kan jeg jo få kjøpt det jeg trenger av koblinger, og så bare sage av hele greia hvis det blir nødvendig og lage det på nyttt, tror du ikke?
   #57
 25,440     Akershus     0
Vanskelig å ha noen mening uten å vite hva som er der. Er det plastrør, så kan det kanskje mykgjøres med varmluft om stussen er litt for stor. (Hos oss er det en stiv slange med en slangeklemme mot bunnventil)
Signatur