10,939    3    1  

Villmarkspanel, skru eller spikre, overflatebehandling eller ikke?

 212     0
Jeg har kjøpt et hus bygd på slutten av sekstitallet som skal etterisoleres og kles med villmarkspanel. Jeg får dette mer eller mindre fra "egen skog" og sager det selv.

Jeg er generelt sett en tilhenger av å skru det som skrus kan og tenkte derfor å skru også kledningen. Men - Hva er best fremgangsmåte:

A) Behandle kledningen før det settes opp?
Cool Behandle kledningen etter at den er montert?

Er det ikke slik at dersom man behandler (beiser etc) kledningen før den monteres så vil skruen "bryte" hva jeg nå enn velger å behandle treverket med og på den måten redusere beskyttelsen mot vann?

Når det gjelder eksakt hvilken overflatebehandling jeg skal gå for her så har jeg ikke bestemt meg enda.

Noen (1) sier at dersom man ikke behandler kledningen så er dette uproblematisk så lenge den får tørke, når jeg leser andre steder (2) virker det som det er vanligst å bruke tjærebeis. Andre igjen foreslår jernvitrol (3).

Er det noen her som har erfaringer med dette?

Rent estetisk foretrekker jeg nok en klar/transparent tjærebeis, når man først har villmarkspanel så synes jeg treverket bør vises frem. Men, jeg leser på sidene til tyrilin (4) at

"alle utvendige beiser må ha et visst innhold av fargepigmenter. Det er fargepigmentene som beskytter trevirket mot de nedbrytende UV-strålene."

Mulig jeg misforstår, for under beskrivelsen til Tyrilin Tjærebeis (5) står det:

"Tyrilin Tjærebeis er en transparent utendørs trebeskyttelse av høy kvalitet, som gir treverket en særegen lød og et eksklusivt utseende. Den er basert på naturproduktet tretjære, blandet med værbestandige alkydoljer. Beisen er forsterket med UV-absorbere og transparente pigmenter for best mulig værbestandighet. Tyrilin Tjærebeis har et høyt tørrstoffinnhold og trenger godt inn i treverket. Den gir en vannavvisende overflate og motvirker oppsprekking."

Noen som vet sikkert at tyrilin tjærebeis er helt transparent, slik det høres ut ovenfor?

1) http://www.lrforum.com/forum/index.php?showtopic=39282
2) http://www.byggehytte.no/index.php?topic=58.0
3) http://www.byggehytte.no/index.php?topic=52.0
4) http://www.tyrilin.no/?nid=42
5) http://www.tyrilin.no/?nid=29

Link 3 har en grei oppsummering på de forskjellige alternativene, har limt inn de mest relevante nedenfor:

Tjærebeis: Også en diplomatisk blanding av beis og tjære hvor lukta og delvis litt av uttrykket til tjæren blir tatt vare på, samtidig som egenskapene til beisen blir med i form av beskyttelse mot vanninntregning. Men også her er det et stykke unna å få den typiske "tjære"-looken. Fordelen er at tørketid er mye kortere enn rein tjære og at beisen beskytter mot vanninntrening. Påføring er også omtrent som for maling - relativt enkelt.

Jernviterol: Hvis en ønsker et grått, patinert utseende kan en påføre jernviterol. Da får veggen et grågrønt utseende som senere blir grått, slik at det ser ut som om bygget har stått ubehandlet i mange mange år. Jernviterol vil drepe det ytterste laget på trevirke slik at jernviterol er en måte å beskytte bygget mot sopp og alger som behøver friskt trevirke for å vokse. Begynner en først å bruke jernviterol på veggene må en fortsette med dette, evt børste veggene inntil en kommer inn til friskt trevirke. Dette kalles også kjemisk beis og det finnes så vidt jeg vet flere stoffer som kan benyttes. Jernviterol gir på sikt et grått til gråblått skjær, mens kobberholdige stoffer gir mer grått til brungrått skjær over tid.

Ubehandlet: Det går også an å la være å behandle trevirket. Men dersom bygget står i omgivelser som er utsatt for fukt, så risikerer man sopp- og algeangrep. En hytte som står høyt til fjells kan "overleve" uten utvendig behandling, men en må være oppmerksom på at det tar mange år før bygget ser gammelt og patinert ut. I denne perioden trenger ikke hytta se spesielt delikat ut. Også bygg som står ute ved saltvann kan stå ubehandlet, siden salt fra havet kan motvirke sopp- og algeangrep. Men husk i slike tilfeller kan vegger som står i le få for dårlig salttilførsel og er dermed utsatt for soppangrep.
Siste redigering: Wednesday, July 10, 2013 12:48:21 PM av doit

  (trådstarter)
   #1
 212     0
Det opprinnelige innlegget fungerte vel strengt tatt like mye som en huskelapp for meg selv som en fremstilling av spørsmål, men uansett:

Er det ingen som har innspill på dette med "rekkefølge" på behandling av utvendig kledning?

Dvs:

A) Behandle kledningen før det settes opp?
Cool Behandle kledningen etter at den er montert?

Jeg har sett for meg følgende problemstilling:

Er det ikke slik at dersom man behandler (beiser etc) kledningen før den monteres så vil skruen "bryte" hva jeg nå enn velger å behandle treverket med og på den måten redusere (uvisst i hvor stor grad...) beskyttelsen mot vann? Eller er dette bare et tenkt "problem" og ikke noe som har noe å si i praksis?
   #2
 3,412     Akershus     1

A) Behandle kledningen før det settes opp?
Cool Behandle kledningen etter at den er montert?


Begge varianter har sine fordeler.

A)
* Leverandøren (eller du) kan bruke malemaskin og dermed gjøre jobben effektivt/fort/billig
* Du slipper å male i en ugunstig stilling, for eksempel med stillasje/stige
* Treverket blir godt beskyttet også der det er vanskelig å komme til etter montasje
* Du slipper litt unna malingsflekker, unøyaktige kanter og annet søl
* Man kan kanskje unngå noe tidspress

B)
* Du får tettet hull etter spikre (eller skruer)
* Du kan få mettet endeved i noen tilfeller der det er kappet

Jeg har ikke lagt villmarkspanel, men ved vanlig panel foretrekker jeg sterkt å få kledningen grunnet og gjerne malt et strøk også før den daskes opp på veggen.  Så kan man heller ta den eller de siste rundene med overflatebehandling mens panelet henger på veggen. 

Signatur
   #3
 5,432     Akershus     0
Tørkestriper mellom hver panel er ikke tøft. Grunn panelen før den settes opp og vent til den har tørket en del/til neste år før neste strøk tas. Da får du dekket skruene/hullene også.

Transparent behandling, dvs klar beis, skal være dårlig egnet beskyttelse mot UV stråler. Tyrilin tjærebeis er vel transparent i den forstand at du ser årringer, men den har vel allikevel et fargestoff som gjør at den beskytter mot UV stråling.