856    4    0  

Beise

 6     Oslo     0
Hei,

Huset jeg bor i ble sist beiset i midten av 90-tallet. Ser at fargen har begynt å flasse, så bør kanskje beise til våren. Men finnes det en tommelfingerregel på hvor ofte man bør beise? Noen som har erfaring med å gjøre dette selv? 

   #1
 5,337     Tromsø     0
Ja, jeg og de fleste jeg kjenner har bare erfaring med å beise og male selv - jeg har ingen erfaring med å leie inn folk til å gjøre det. Det er en enkel og grei gjør-det-selv-jobb. I alle fall hvis huset ikke er for høyt, eller man leier en lift. Hvor stort og høyt er huset?

Er huset ditt virkelig beiset, eller er det malt?

Beis er stort sett olje og fargestoff som trekker inn i treet, svært lite av det legger seg utenpå treet. Beis flasser ikke, men tørker ut. Kan holde i årevis på en nordvegg med liten solpåvirking og snilt klima, men på de mest vær- og solutsatte veggene holder beis typisk 3-7 år før det må beises på nytt. Om det er beis som har stått 20 år siden forrige behandling, er den kanskje så uttørket at det er selve treverket som brytes ned og flasser.

Maling legger seg derimot bare litt inn i treet, det meste legger seg som en hud utenpå, og kan dermed flasse.
Signatur
   #2
 15,391     0
Vedlikeholdte hus som var dekkbeiset for ca 20 år siden, for 2 år siden. Da var overflaten helt sprø slik at vi med malingskrape dro over flaten og det som var av farge sprutet av. Før dette hadde vi vasket godt med kraftvask, denne tar også noe "farge". Stålbørste med flat bust er oppskriften til maling og utstyrsleverandørene, men det fikk vi ikke til å fungere. Men vi hadde gode malingskraper med utskiftbare hard metal blader. I profil klarte vi også dette med forsiktighet ute å skade. Etterpå benyttet vi sopp og algedeper (som vann, skal bare dusjes på og tørke på overflaten, deretter Visir grunning, ta på flere ganger der den suger vått i vått, men den skal ikke danne "film" på overflaten. To strøk oljedekkbeis til slutt. Noen tynne sprekker kan en nok finne som resultatet av mange års forsømt vedlikehold. Er det bare vanlig beis gjør en samme men en kan finne enda mere døde trefiber slik at strukturen i treet ofte blir tydeligere med stålbørste. Men samme prosess bør klare og reversere dette. Resultatet er nå 2 år etter fortsatt veldig bra. Men husk å ta sol og vær utsatte vegger tidligere enn andre ved senere anledning.
  (trådstarter)
   #3
 6     Oslo     0
KjellTS:
Takk for raskt svar! Føler meg en smule dum nå. Måtte selvsagt titte nærmere og det ser tydelig ut til at hele boligen er malt. Står i prospektet fra salget/kjøpet at huset var beiset for20 år siden.

Huset består av tre etasjer, inkludert loft. Hvis jeg har målt riktig så er boligen cirka 7 meter høy. Kanskje ikke en god ide å investere i en lang stige for slikt arbeid?

Er fersking - både her og som huseier; bør kanskje skrape vekk det som går av av den gamle malingen først før jeg maler? Har du eventuelt forslag til hvordan type maling man bør velge?

En annen ting: etter litt hagearbeid i helgen viste det seg at en håndfull bord viser tydelig tegn på fukt. Hvordan få bukt med dette? Må jeg gjøre noe nå, eller kan jeg vente med prosjektet til våren? Og vil det eventuelt holde med å skrape eller bør disse bordene byttes?

******
TSt:
Takk for svar! Hørtes ut som veldig mye arbeid!! Heldigvis for meg er huset malt, og ikke beiset. Skal være både fordeler og ulemper med mye sol:p
   #4
 5,337     Tromsø     0
Om stige og to etasjer + loft:
Sånn er vårt hus også, + høy kjellermur på den ene siden. Vi kjøpte en ganske standard todelt stige som er lang nok til å male sånn ca. opp til vinduene i annen etasje, mens en som var lang nok til å nå helt til topps var bestillingsvare, og dyr. Og han bak disken på Byggmakker mente at det burde vi ikke bestille, vi kunne leie lift i mange helger for prisen av en tolvmeters stige.
Og jeg angrer ikke. Det er skummelt å stå for høyt oppe i en stige, aksjonsradien er ikke lengre enn armen før stigen må flyttes, det er mye mer effektivt og føles mye tryggere å jobbe i en lift. Å leie stillas er også et alternativ.

Forarbeide:
Alt som er løst må skrapes eller børstes vekk med stålbørste. Det er ikke nødvendig å overdrive med skraping. Med ei god skrape klaer man å skrape vekk også maling som sitter godt, men det er ikke nødvendig å skrape mer enn det som flasser eller løsner ved lett skraping eller børsting.
Vask huset. Ha kraftvask i ei pumpekanne. Fukt vinduene med hageslange før du sprøyter på kraftvask for å unngå at kraftvasken etser vindusglasset matt. Spyl av, Da er den malingen som overlevde skrapingen mattet ned og rein, så ny maling sitter godt.
Grunn alt bart treverk, med f.eks. Jotun Visir.

Og så maler man. Det er ingen malinger på markedet for tida jeg vil fraråde, men om du kjøper de billigste som f.eks. standard Drygolin, vil den ikke holde seg pen eller beskytte huset like lenge som de som koster det dobbelte og tredobbelte. To strøk er også mer enn dobbelt så bra som bare ett strøk - jeg vurderer sterkt å kjøpe en maling som tørker fort nok til å male to strøk på en dag neste gang, så man rekker to strøk før man skal levere tilbake liften.

Om fukt:
Å male over fukt, vil føre til at malingen flasser, og at innestengt fukt får treverket til å råtne. Ideelt sett bør du finne årsaken til fukten, og gjerne få noen med erfaring til å se om du trenger å bytte enkelte bord, bytte hele kledningen og lekte ut så den får bedre lufting bak seg, eller om det bare er å å skrape, la det tørke et par uker med godvær, og grunne og male.
Signatur