#52
 1,818     Skogsvåg på Sotra     1
Fant fram noe jeg har skrevet litt tidligere i år, angående Drywood:

"Nå har jeg nettopp sett på et hus som er malt for 16 år siden, med Drywood. Litt tilfeldig at jeg kom i snakk med huseier, i.f.m. noe helt annet enn maling. Så bra ut det, med fin glans og ingen antydning til svertesopp. Nå var rett nok ikke dette huset plaget med svertesopp, det var gråstein og hav rundt huset. Det huset blir ofte vasket av værgudene , ispedd salt fra sjøen.
Sørveggen var endel slitt selv om den var malt for bare 6 år siden, men så står huset i et spesielt værutsatt strøk.
Her hos oss var vi ganske plaget med svertesopp. Jeg malte noen steder på veggene med den beisen som fulgte med huset (tror det var noe Butinox-greier?). Vi snakker om måneder før svertesoppen kom igjennom 2 strøk. Da hadde jeg vasket med kraftvask, samt soppbehandlet veggen, før jeg malte. Tragisk. Vurderte et øyeblikk å knekke ned hele kledningen, selv om den var grei. En bekjent som er malermester mente jeg burde vurdere alkydmaling, eller se om jeg fikk tak i en kar på Askøy som lager maling basert på harpiks fra treverk. Fant ikke fyren, men fant Drywood-malingen etter ymse googling.
Det angrer jeg ikke på idag. Nå har vi rett nok kappet ned endel buskvekster rundt huset, men likevel. Ikke så mye som en liten antydning til svertesopp. Selv med det drittværet, urk!
Såvidt jeg har klart å finne ut av så er det viktigste å velge en skikkelig maling, alkydbasert, og ikke minst å soppbehandle veggene før en maler. Flere produsenter som leverer alkydbaserte malinger nu til dags, så ikke nødvendigvis "bare" Drywood som duger. Felles for alle disse er at de koster endel kroner. Drywood-en ligger nå på knappe 1.600,- for 10 liter i butikk i Bergen (kjøpte noen spann i går, skal male terrasse), det er jaggu ikke gitt vekk. Men heller det, og ha et pent hus i forhåpentligvis mange år.

Der jeg handlet malingen i Bergen (de er sluttet med maling), hadde de et kledningsbord fra en vegg på et hus i Tønsberg-området. Planken skulle være fra 80-tallet en gang. Det var overbevisende for meg: Den var kanskje litt mattere enn nymalt, men det er i så fall nyanser. Den hadde fjøsrød farge, en farge som liksom skal bleknes ganske fort. Denne var ikke bleknet mer enn at jeg hadde måtte ha sammenlignet det med noe nymalt for å se forskjellen. Det så rett og slett meget bra ut.

Forresten så har jeg i sommer malt 2.2 tonn med 2x8 til et terrasseprosjekt. Denne er jo trykkimpregnert og var våt å ta på. Jeg ventet et par uker, så malte jeg de, selv om fuktigheten nok lå flere hakk over det en normalt kan male på. Først et strøk grunning, deretter 1-2 strøm maling. Alt ble grunnet på alle sider, noe ble malt kun der det ville kunne bli synlig. Resultatet ser nokså perfekt ut.
Signatur
  (trådstarter)
   #54
 16     Longyearbyen     4
Årets oppdatering er endelig her Smile

Vi er fremdeles strålende fornøyd.
Hytta ser fremdeles nymalt ut synes vi.

Drywood skal "teste" maling i arktis - Drywood_Svalbard (1 of 1).jpg - rubs
Her er de første solstrålene tilbake etter mørketiden.


Drywood skal "teste" maling i arktis - Drywood_Svalbard (3 of 3).jpg - rubs
Her kan dere se det vanlige hjørnet som er med på alle oppdateringene, nå med ny levegg med kun ett strøk maling (har fått ett strøk ekstra etter bildet ble tatt). Har fremdeles igjen rødmaling fra vi fikk maling tilsendt. Har lagret den hjemme i ett oppvarmet rom, og malingen er like fin å jobbe med nå 4 år senere.


Drywood skal "teste" maling i arktis - Drywood_Svalbard (2 of 3).jpg - rubsNærbilde Smile


Drywood skal "teste" maling i arktis - Drywood_Svalbard (4 of 3).jpg - rubsInngangspartiet

Fremdeles tommelen opp for Drywood maling fra oss. Både den røde og hvite fargen holder seg som om det var malt i forrige uke.

Ny oppdatering neste sommer...

  (trådstarter)
   #55
 16     Longyearbyen     2
Hei igjen,

Beklager at det ikke kom noen oppdatering i fjor. Fikk ikke tatt noen bilder da.
Var på hytta en tur forrige helg og fikk tatt noen nye bilder.
Malingen på hytta ser fremdeles veldig fin ut.
Bedøm selv ut i fra årets bilder.
Drywood skal "teste" maling i arktis - 20180908_144102.jpg - rubs

Drywood skal "teste" maling i arktis - 20180908_144043.jpg - rubs

Ser at rødfargen ser annerledes ut på årets bilder. 
Det skyldes at bildene er tatt med et annet kamera og ikke at fargen har endret seg.
Satser på nye bilder neste sommer.

TSt
   #58
 14,497     1
Jeg er usikker på om polar klimaet er det beste som en generell test på tre beskyttelse. Min teori er at klima i gjennomsnitt er tørrere enn de fleste andre steder.
  (trådstarter)
   #59
 16     Longyearbyen     0
Her er årets oppdatering med bilder fra helga.
Vi er fremdeles fornøyd med malingen, den holder seg fint.

Drywood skal "teste" maling i arktis -  - rubs
Samme del av veggen som har vært med tidligere år.

Drywood skal "teste" maling i arktis -  - rubs
Nærbilde

Drywood skal "teste" maling i arktis -  - rubs
Ikke fullt så nært bilde

Drywood skal "teste" maling i arktis -  - rubs
Døra

Vi satser på at glansen fortsetter i noen år til.