19,617    24    0  

Skifertak

 46     Haugesund     0
Har et tak på 300m2 som skal legges. Har fått fatt på brukt 13" alta skifer 4 kantstein. Nå ferdig rengjort. Trenger litt råd om monteringen.

Spiker VS Skruer. Har hørt at noen bruker skruer. Problem med spiker er at vinden kan få steinen til å virbrere litt og dette gnager på spikeren. Etter en tid så er spikeren rusta sundt og da faller steinen ned. Det andre er at det ryker noen stein når de spikres opp. (det var det å stoppe hammerslagene i tide). Noen som har råd om hvilken type skruer som skal velges, eventuelt en spikertype som er mere holdbar enn (stor pappspiker).

Råd mottas med takk!

   #2
 318     Bergen     0
I værharde strøk så er det vel heller et problem at en vibrerende stein gnager et større og større hull rundt spikerfestet helt til steinen løsner?

Var med å legge et skifertak.  Da ble alle steinene sortert i tre grupper etter tykkelsen på steinen.  Tykkeste steinene nederst, middels i midten og de tynneste på toppen.  Dette er fordi det er så innmari kjipt når en av de nederste steinene sprekker, dessuten er snølasten som regel størst nederst på taket.

Det ble lagt stor vekt på at steinene skulle passe til hverandre, dvs at den lå stødig uten å vippe.  Omtrent som å mure tørrmur.  Nå skal det sies at stort mer værhardt enn dette stedet, hytten vår på Bergensbanen mellom Hallingskeid og Finse, finnes vel knapt.  Så vi var nok ekstra nøye.

Vi brukte en pennhammer, med en flat spiss på den ene siden,  Når spikeren var slått inn brukte vi spissen til å slå spikeren enda litt inn, slik at spikerhodet ble hengende i en liten "U".  Dette gir en fjærende effekt som låser steinen bedre.
   #3
 3,840     Haugesund     0

Vi brukte en pennhammer, med en flat spiss på den ene siden,  Når spikeren var slått inn brukte vi spissen til å slå spikeren enda litt inn, slik at spikerhodet ble hengende i en liten "U".  Dette gir en fjærende effekt som låser steinen bedre.

Det samme gjorde jeg. Jeg vurderte også skruer, men slo det fra meg etter å ha prøvemontert litt.
Steinene kommer ikke godt nok ned til hverandre, pga det "store" hodet på skruen. samt at du vet ikke helt hvilket spenn du har på steinen når en skrur.
Et 3. moment er, hvorfor skrudde da ikke "gamlekara" steinen for 100år siden, hvis det er en fordelaktig måte å gjøre det på...?

Men bruk Christiania spigerverk, eller Gunnebo sin skiferspiker, de andre så som Grydt, har ikke større hode enn de har på tretommer firkantspikeren sin... >Sad Å det holder ikke.
Signatur
   #4
 140     Murhus fra 1910     0
Grundig sortering som Smurf skriver, og bruk av skiferspiker. Min erfaring etter det lille taket som vi tok ned og la opp.
  (trådstarter)
   #5
 46     Haugesund     0
Fortsatt usikker hva jeg skal gjøre, men kanskje jeg får prøvemontre litt først, med skruer. Når det gjelder gamlekara, så hadde de ikke batteridrill, samt at økonomi spilte en stor rolle. Skruer ville bli ganske så dyrt.
   #6
 526     0
Skruer er dyrt ja... men det er ikke problem å få feelingen med hvor hardt en skal skru til.
Mine skifer kom ferdig borret og forsenket slik at skruehodet blir felt ned i skiferen og ligger da ikke i veien for neste stein....

Syrefaste skruer vil eg påstå er den desidert raskeste og beste løsningen...
Signatur
   #7
 318     Bergen     0
Et annet tips når det gjelder selve leggingen er å streke vertikalt hvor midten av steinen skal ligge på lekten.  Mål ut oppe og nede, så bruker du en rettholt og setter blyantstrek over lektene for hver 2. stein.  Da blir det MYE enklere å få til et pent resultat.

   #8
 3,840     Haugesund     0

Mine skifer kom ferdig borret og forsenket slik at skruehodet blir felt ned i skiferen og ligger da ikke i veien for neste stein....

Da forstår jeg det slik at du la nye stein, og det er noe helt annet enn brukt, som begynner å bli slitt i hakket :)


Når det gjelder gamlekara, så hadde de ikke batteridrill, samt at økonomi spilte en stor rolle.


"Gamlekara" hadde nok ikke batteridrill nei, men de hadde tid, auto-skrujern, og ikke det profittjaget som eksisterer nå...
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 46     Haugesund     0
Har egentlig en utfordring til. Hakkene på skiferen min er på feil plass. Skiferen har ligget på et sutak uten lekter, og dermed har de lag hakkene der det passe dem best. Må lage nye.  Sad

Ser for meg å lage en for for jig hvor jeg legger en bunke med skifer i ig skjærer nye med vinkelkutter. Noen som har forslag til hvordan?

Gamlekara brukte jo pennhammeren. Har prøvd de og. Var med en kar og la et tak for mange år siden. Han ville ikke se vinkelsliperen. Påstod at det var kjappere og enklere å bare bruke hammeren
   #10
 318     Bergen     0
Vi monterte vinkelkutteren fast på en palle - hevet til passe arbeidshøyde - og festet en lektebit på siden som anlegg.  Da gikk det veldig raskt og greit å lage presise hakk i skiferen.
   #11
 59     ålesund     0
Må man legge skifer på lekter ?? Kan man ikke legge dei på et trotak med papp :-\
En bekjent av meg plukka ned skiferen på huset sitt (overtok det etter bestemor si) som har ligget der i 70 år, skiferen låg på trotak uten papp og det var veldig lite råteskader, kun rundt pipa og et takvindu.

Takvinkelen har nok litt og si, veldig bratt tak. Det var også god utlufting på loftet, så det var liten sjanse for kondens.

Dei var ikke alltid så toskete i gamle dager  ::)
   #12
 31     Hordaland     0
Vi tenker å legge skifer. Har siste dagene lagt asfaltplater på sperrene og lektet opp med 2x2" for å ta ut luftingen. Legger så undertaket bestående av taktropanel med papp på. Deretter sløyfer og lekter - begge trykkimpregnert.

Men må få ut fingeren og bestille skiferen snart... 
Høres det fornuftig ut med ca 700 kr/m2 for Altaskifer firkantstein? 
Hvor store heller er mest vanlig for eneboliger. 15x15" eller 18x18" ?  jeg heller mest mot 18x 18". 

Noen som har gode tips for hvordan få løfta skiferen opp på taket på en effektiv måte?  takvinkel 40 grader.  Og hva er normal leggehastighet for de som kan det?  Vi har vel 300 m2.

   #13
 318     Bergen     0
Vi la takbelegg - sånn tykk tjærepapp a la shingel - på taket på hytten før vi lektet.  Men det var vel fordi vi visste at det ville ta et par år før vi fikk all skiferen på plass.

Å legge skifer er ikke nødvendigvis så rett frem som å legge vanlig takstein.  Om du skal være så nøye med tilpassingen av hver stein som vi var så tar det laaamg tid, men jeg vet ikke om dette er like viktig i lavlandet.  Vil sterkt anbefale at du får noen som kan dette til å hjelpe deg i gang.

  (trådstarter)
   #14
 46     Haugesund     0
Hei Khank!
Prisen på 700 er sikkert ikke så galt hvis skiferen er ny, men det finnes massevis av brukt skifer, som du vil kunne få til halve prisen, og gjerne godt under det. Skiferen har lang levetid og spesielt Alta som har stor tetthet, og tåler frosten godt. Har du store takflater ville jeg valgt stor stein dvs kanskje så stort som 18" Det er kjappere å legge. Selv har jeg bare 4400 stein 13" alta som skal opp på taket. Det tar tid å legge taket. Kan absolutt ikke sammenlignes med vanlig takstein, som gjerne er ferdig på et par dager. Selv rekner jeg med minst 14 dager før jeg har fått det på plass.

Du bør absolutt få noen med deg til å legge det om du ikke har vert borti dette før. Forøvrig finner du leggeannvisnigen til alta her finner du som vedlegg:

Om du holder til på vestlandet kan jeg gi deg råd om hvor du kan få skifer til bra pris..
   #15
 526     0

Vi betalte 350 kr/m2 for vår firkantskifer som kommer Kina. Er veldig fornøyd med den men det gjenstår jo å se hvordan den tåler tidens tann.

Leggehastighet for de som kan det variere vel fra 8-15 m2 pr/dag /mann.

Du ser flere bilder av skiferen på bloggen vår...
Signatur
   #16
 31     Hordaland     0
Takker for gode tips!
No har det seg sånn at jeg har bestilt ny 18 x 18 firkantskifer fra Alta til 700 kr/m2. Til sammen 200 kvm. Den kommer da ferdig hakket og sortert.

Jeg vurderte både brukt og Kina skifer til cirka halve prisen eller lavere, men da måtte jeg for det første ha kjøpt en del mer kvm for sorteringens del, samt jeg fryktet mye extra arbeid med å lage nye hakk osv...
Kina skifer syns jeg er veldig fin, har sett den på tak, men jeg legger dette taket kun 1 gang og da må jeg kunne stole på steinen som legges opp  :)

Har et areal på 30 kvm i tillegg på carporten. Der tenker jeg å skaffe meg brukt skifer og legge sjøl. Hvis noen har god kvalitet i firkant, 15x15 eller 18x18, så gi en lyd.

   #17
 49     Rogaland     0
Sammyboy; kjempe flott tak!!!
Kjøpte du gjennom norsk firma eller importerte du selv?

Stril; jeg setter stor pris på om du legger ut hvor på vestlandet en får tak i skifer til god pris her på vestlandet  Smile
  (trådstarter)
   #18
 46     Haugesund     0
Der er en musikklærer i stavanger/sandnes som handler brukt skifer. Har selv kjøpt 300m2 13"x13" alta av han som jeg jobber med å få på taket. Han vasker og sorterer skiferen. Han har oså skifersaks og klipper til fot og mønestein, samt kantstein. Har egen bil og leverer over hele vestlandet.

Gunnar Aase
Mobil 92207584

Ta en prat med han. Han skaffer det meste til en overkommelig pris. Er etterspørselen stor stiger prisen!
   #20
 324     Karmøy     0
og forsåvidt at kobbersøm har like lang levetid som selve skiferen.
   #21
 212     0
I utgangspunktet er jeg ekstremt skeptisk til at en bergart fra ett land eller område automatisk og alltid vil være av dårligere kvalitet enn tilsvarende bergart fra et annet sted. Når sånne påstander kommer fra en forhandler av sistnevnte så blir det så tynt at det er vanskelig å ta seriøst.

At det kan være noe forskjeller i måten hver stein lages, kvalitetskontroll og og kvaliteten på steinen generelt fra brudd til brudd tror jeg vel kan være tilfelle både i norge og kina.
   #23
 3     0
Har selv et skifertak på et bygg fra 1952. Kun et 4-5 steiner har falt ned. Og her er det virkelig værhardt :)

Taket er spikret med noe som ser ut til å være 60-70 mm skiferspiker,
   #24
 5,337     Tromsø     0

I utgangspunktet er jeg ekstremt skeptisk til at en bergart fra ett land eller område automatisk og alltid vil være av dårligere kvalitet enn tilsvarende bergart fra et annet sted. Når sånne påstander kommer fra en forhandler av sistnevnte så blir det så tynt at det er vanskelig å ta seriøst.

At det kan være noe forskjeller i måten hver stein lages, kvalitetskontroll og og kvaliteten på steinen generelt fra brudd til brudd tror jeg vel kan være tilfelle både i norge og kina.


Allerede fra naturens side er det stor forskjell på hvordan skifer lages. Det går på metamorfosegrad, hvilket trykk og temperatur steinen har vært utsatt over i hvor lang tid, samt mineralogi i kildematerialet. Og dette følger i stor grad geografi. Forhandleren det er linket til over viser til kalkinnhold. En skifer med mye kalk vil lettere løses opp i sur nedbør.
Signatur