5,850    7    0  

Hvorfor koster det 'så mye'?

 67     Telemark     0
Hei i forbindelse med oppussing av yttergang har jeg lurt på et par ting rundt prissettingen på tilbudene vi har fått fra elektrofirmaene.
Kort fortalt, så fikk vi tilbud på montere varmekabler, 3spotter og en dobbel stikkontakt. Prisen blei 17 tusen. Jeg fikk beskjed om hvis vi skulle ha led istedenfor halogen ville det bli en økning i pris på 1000kr per spott.
Så jeg surfet litt på nett og fant meste parten av materiellet på nett og kom fram til en matr.kost på 5000kr. Jeg som privatperson. Vil nok ikke kunne få like god pris på dette, siden jeg ikke er noe storkunde. Men uansett. Det jeg lurer på er:

- 1000kr i differansen på led vs halogen virker litt mye sett ut ifra prisene som er fra nettbutikkene. Er det noe som skulle bety at det krever med dokumentasjon eller lignende for å kunne forsvare denne prisforskjellen?

-yttergangen vår er ca 3 kvm som tilsier at ikke dette er store jobben. Dvs sett ut ifra pristilbudet og pris på matr. Er det 12000kr for jobb. Kan ikke tenke meg at elektrofirmaene tar 1000kr timen egentlig, så vi kan jo si 500kr. Da har de 24timer på å trekke maks 10m ledninger og montere 3spotter og legge varmekabler. Kjøringen vil de nok også ha betaling for. Samt dokumentasjon som jeg ikke kan se blir så mye jobb.. Det meste er nok levert fra leverandør som må dokumenteres og arkiveres mot anlegget i huset vår.
Jeg syns dette høres litt vell ineffektivt ut? Eller er det mer arbeid som ikke kommer fram?

-en annen ting jeg lurer på er hvor vanlig er det å gi spesifikt pristilbud? Tenker da på å spesifisere hvilken spot som skal brukes, hvilken stikkontakt, og hvilken varmekabler og føles som skal brukes. Det er jo litt prisforskjell på de forskjell på de forskjellige komponentene som er på markede.. Vi har nemlig ikke fått dette spesifisert..

hro
   #1
 1,574     Trondheim     0
Det er ikke uvanlig at påslaget på varen er togangeren man finner på ulikenettbuttikker. Årsakene og (bortforklaringene) er så mange, men kort oppsummert er påslaget på materiell en måte å unngå dyrere timepris.

Bransjen er kjent med dette og for forbrukere virker det odd at produkter som i innkjøp på for eks elhandel.no ender opp med to gangeren på elektrofirmaets faktura.

Nå skal det sies at elektrofirmaene har hatt størsteparetn av prisveksten i byggekostnadene
http://www.ssb.no/priser-og-prisindekser/statistikker/bkibol
Januar 2003 -> januar 2013
Hele bygget økning på 45,7 %
Tømmer og snekker øknin på 41,0 %
Rørlegger økning økning på 64,6 %
Elektroarbeid økning på 95,6 %


Årsaken her blir spekulasjoner, men økte dokumentasjonskrav = større kostnader.  En annen er at det er begrenset hvor mye arbeidsinnvandring vi har hatt i både rørlegger og elektrikerbrasjen. Uansett er det åpenbart hvor hvilket yrke som har hatt størst utvikling.
Signatur
   #2
 1,151     Akershus     0
Skal ikke si alt 100% sikkert men regner med at de har tatt høyde for endel oppmøter.
Altså hvis du klarer å planlegge arbeidet ned i 2-3 oppmøter så blir det kanskje rimligere.

Først så må man jo legge alt av rør og bokser osv, så må legge varmekabelen etter at gulv er primet og klargjort, så koble til kabel etter at støpet er ferdig og kanskje enda en gang før maling er ferdig for å koble spotter og stikk.. (for eksempel og kanskje enda mer)

Kommer jo også ann på hvor langt unna det er + hvor mye de har å gjøre.. Masse å gjøre betyr ofte prising som gir litt ekstra i kassa og gjør jobben "verdt" å ta!

Ut ifra hvordan du har beskrevet det ville jeg nesten tatt jobben på timer.. Husk at prisingen antageligvis tar hennsyn til maks trenering med tanke på fremdrift ol.

Ang prising av spotter så er det vanskelig å si, her er det jo forskjellig politikk i de forskjellige firmaene.

Ang spesifikk tilbud er litt forskjellig praksis, men dersom man ikke spør så får man det sjeldent automatisk..

Håper det var litt til hjelp =)
   #3
 194     0
Jeg fikk beskjed om hvis vi skulle ha led istedenfor halogen ville det bli en økning i pris på 1000kr per spott.


Dersom du ikke går for en lavtbyggende LED-løsning med faste pærer, få montert GU10 halogen, så kan du i ettertid bytte ut disse med LED selv. Pærer av god kvalitet får du fra 200 kr. Pass bare på at du får montert en dimmer som klarer å dimme LED.
   #4
 209     Oslo     0
Utstyr: Sider som f. eks Elektroimportoren.no er nok elektrikeres verste fiende. Det er ikke mange år siden det var relativt vanskelig for privatpersoner å finne ut hva elektromateriell egentlig koster. Så vidt jeg har forstått (utifra noen stikkprøver) er det ganske gode priser på Elektroimportøren, men elektrofirmaer får nok utstyret enda litt billigere. På en annen side så er det som regel her firmaene henter inn mesteparten av fortjenesten sin. De har gode priser på utstyret som de selger ut til flere ganger denne prisen. Firmaer må jo nødvendigvis tjene penger eller så er det jo ingen som gidder å holde på og man risikerer å vente månedsvis på å få satt opp en stikkontakt pga sprengt kapasitet.

Har du husket å ta med effektregulator/termostat til varmekablene? Dimmer til downlightsene?


Timepris:
Du skriver at timeprisen er er rundt 500,- men sannheten er nok nærmere 1000,- for å ha en elektriker hjemme hos seg. Hvis vi tar et enkelt regnestykke på hva det koster å ha en elektriker ansatt hos seg:
- Timelønn: 220,-
- Pensjon (2%): 4.4
- Avsetning til feriepenger (12%): 26.4,-
- Arbeidsgiveravgift: 35.4,-
= 286.2,-

Dette ganger 7.5 (timer ila. en arbeidsdag) er cirka hva det koster for firmaet å ha en person ansatt. Da skal man ikke ha mange ledige timer (altså ufakturerbar tid) ila. en dag før firmaet begynner å nærme seg å gå i null på timesprisen. Legg til at arbeidsgiver også må betale for sykefravær. I tillegg koster det mye penger å ha en bil til hver ansatt og å kjøpe inn verktøy. Jeg tipper at en gjennomsnittlig utstyrt elektriker har verktøy (håndverktøy, spesialverktøy med 1000V-godkjenning for å jobbe på spenningsatte anlegg der utkobling er vanskelig/umulig, skrudrill, borhammer, diverse måleapparater, stige) til hvert fall 50.000. Verktøy må også fornyes med jevne mellomrom.

Grunnen til den store prisforskjellen på Halogen og LED kan muligens komme av at LED ikke har fått ordentlig feste i markedet ennå, dermed kjøpes det inn i mindre kvanta og rabatten firmaene får på disse blir dermed lavere. Da må prisen skrus opp mer for at man skal tjene noe på de.

Dokumentasjon er også litt jobb da installatøren i firmaet må skrive samsvarserklæring på hva som er gjort hos deg og dette kommer jo i tillegg etter at elektrikeren har dratt fra deg (du får neppe en "ekstra" regning for dette, men det er nok en del av timesprisen).

Pristilbud: Det er nok ikke så vanlig å gi et spesifikt tilbud for dette tar naturligvis lenger tid. Det er også de færreste som bryr seg nevneverdig om dette (det er hvert fall min erfaring) bare det blir strøm i kontakter og at det lyser i lampene. Med det sagt så er det neppe noe i veien å spørre om å få det så vil de sikkert være behjelpelige med det, men som sagt så tviler jeg på at mange firmaer gjør det uoppfordret.

Det at du skal ha varmekabel gjør jo også at elektrikeren må komme minst to ganger. En gang for å legge varmekabelen og måle at alt er ok. Så må det kontrollmåles før kabelen kobles til når det er støpt/gulvet er lagt for å forsikre seg om at ingen har ødelagt kabelen siden h*n var der sist.

Det samme gjelder downlights. Elektrikern må først komme og gjøre klart, så må han tilbake når det er ferdig gipset (eller hva du skal kle taket med).

Hvis jeg skal ta et grovt overslag basert på min noe begrensede kunnskaper om prising (dette gjorde alltid sjefen min) så er nok ikke tilbudet helt på jordet.


  • 2000,- for effektregulator (termostat koster nok noe mer)
  • 3000,- for varmekabel
  • 1200,- for dimmer
  • Ca 1000,- for stikkontakt og kabel til denne med tiden det tar å legge opp.
  • 1200,- x 3 (ikke uvanlig punktpris per downlight da er selve lampa, kasser til å ha over og kabel medregnet)

Totalt: 10.800,-

I tillegg kommer timesprisen på ca. 1000,- x tiden det tar og tillegg for kjøring. Hvis rommet ikke har veldig mye kriker og kroker burde mesteparten av jobben i første omgang være gjort på 3-5t og så 2-3t neste gang (tilkobling av regulator til varmekablene, montering av downlights, sluttkontroll av anlegget).

Har du hentet inn pris fra flere firma?
  (trådstarter)
   #5
 67     Telemark     0
Heisann
for å beskrive jobben litt mer så går det som følgende.

De vi fikk tilbud fra først har gjort en større jobb i naborommet tidligere og lagt ledninger klart, slik at jobben ved oppussing av yttergangen skulle være enklere. (ønske fra meg)
Det er snakk om en gang på som nevnt 3kvm hvor vi skal legge varmekabler oppå vinylbelegget som ligger der idag, ved bruk av lavtbyggende varmekapbler som er lagt på plate som er beregnet for dette. Det er derfor ikke nødvendig å støpe gulvet.

Har du husket å ta med effektregulator/termostat til varmekablene? Dimmer til downlightsene?


Jeg har fått tilbud på varmekabler inkl. termostat og gulvføler.
Vi har ikke tenkt å ha dimmer på spottene. Kun bevegelsessenor. Tanken bak dette er at da slipper jeg å irritere meg over hver gang dama ikke slår av lyset i gangen. Jeg har fått dette montert i innergangen og det fungerer veldig bra. Jeg har også sagt jeg ønsker sensor i trådløsstyring fra Nexa, siden jeg har dette ellers i huset også. Nexa sine produkter for LED er også kopatible for å dimme led-spotter hvis vi ved senere anledning finner ut at vi vil ha dimming.

Timepris:
Du skriver at timeprisen er er rundt 500,- men sannheten er nok nærmere 1000,- for å ha en elektriker hjemme hos seg. Hvis vi tar et enkelt regnestykke på hva det koster å ha en elektriker ansatt hos seg:
- Timelønn: 220,-
- Pensjon (2%): 4.4
- Avsetning til feriepenger (12%): 26.4,-
- Arbeidsgiveravgift: 35.4,-
= 286.2,-

Dette ganger 7.5 (timer ila. en arbeidsdag) er cirka hva det koster for firmaet å ha en person ansatt. Da skal man ikke ha mange ledige timer (altså ufakturerbar tid) ila. en dag før firmaet begynner å nærme seg å gå i null på timesprisen. Legg til at arbeidsgiver også må betale for sykefravær. I tillegg koster det mye penger å ha en bil til hver ansatt og å kjøpe inn verktøy. Jeg tipper at en gjennomsnittlig utstyrt elektriker har verktøy (håndverktøy, spesialverktøy med 1000V-godkjenning for å jobbe på spenningsatte anlegg der utkobling er vanskelig/umulig, skrudrill, borhammer, diverse måleapparater, stige) til hvert fall 50.000. Verktøy må også fornyes med jevne mellomrom.


Ser denne, MEN.
som du kommer fram til er da timeprisen på underkant av 300,-. Det er langt i fra 1000,-.
Jeg har full forståelse for at elektrikerene har behov for verktøy og bil for å kunne utføre oppdragene, men å trekke dette inn i en timepris som utgjør over det dobbelte kjøper jeg ikke...

Utstyr: Sider som f. eks Elektroimportoren.no er nok elektrikeres verste fiende. Det er ikke mange år siden det var relativt vanskelig for privatpersoner å finne ut hva elektromateriell egentlig koster. Så vidt jeg har forstått (utifra noen stikkprøver) er det ganske gode priser på Elektroimportøren, men elektrofirmaer får nok utstyret enda litt billigere. På en annen side så er det som regel her firmaene henter inn mesteparten av fortjenesten sin. De har gode priser på utstyret som de selger ut til flere ganger denne prisen. Firmaer må jo nødvendigvis tjene penger eller så er det jo ingen som gidder å holde på og man risikerer å vente månedsvis på å få satt opp en stikkontakt pga sprengt kapasitet.


Jeg ser at det har vært en del diskusjon om dette med utstyr levert fra utøvende firma kontra det å kjøpe inn alt matr. selv. Skjønner jo godt at enkelte prøver seg hvis en forbrukere kan få en bedre pris fra nettbutikker enn fra de som skal gjøre jobben. at firmaene da svarer med å øke timeratene for å fortsatt tjene penger får jo bli opp til avtalen de lager mellom kundene.

Dersom du ikke går for en lavtbyggende LED-løsning med faste pærer, få montert GU10 halogen, så kan du i ettertid bytte ut disse med LED selv. Pærer av god kvalitet får du fra 200 kr. Pass bare på at du får montert en dimmer som klarer å dimme LED.


Dette har jeg snappet opp fra tidligere ja, så jeg sa jeg ville ha halogenspotter med GU10 socket, siden jeg da kunne gå over til LED når pærene røyk.

Til syvende å sist er det jo slik at de må hyres inn for å gjøre jobben, siden det ikke er noen annen utvei. men med en faktor på 2-3 på materiell kostnad og en timepris på 1000,- så må det jo være lov å reagere?

Jeg har hentet inn tilbud fra to firmaer. (3. firmaet har jeg ikke hørt noe ifra så de vil sikkert ikke ha jobben..)

Tilbudet jeg fikk fra det ene firmaet lød slik:

2 spotter 230v GU10 med dimmer
2 stykk elektriske punkter

pris 9125 inkl mva

1 stykk varmekabel med termostat 6300,- inkl mva

Det å betale nesten 10000 for 2 stykk spotter og to el. punkter i veggen syns jeg nesten var litt hårreisende.

Men en kan sikkert diskutere dette mye.

Jeg var egentlig bare ute etter om noen hadde en forklaring og dethar jeg jo fått. Smile Jeg kjøper ikke alt, men jeg har nå fått en forklaring på hvorfor de muligens priser det slik de gjør det.
hro
   #6
 1,574     Trondheim     0
Nå må du skille epler og pærer

Man regner ikke timelønn fra fakturerbar tid. De fleste firma har et betydelig antall timer som ikke er fakturerbare, og som må dekkes inn. Det være seg befaring, anbud, overhead og administrasjon - samt faglig oppdatering. En timepris på 500,- inkl mva ut til sluttbruker dekker dessverre ikke dette innen elektro. Du kan kanskje klare det for en snekker, hvor det er flere arbeidstimer per kontortime.

Hva gjelder anbudene dine, ble jeg noe usikker på om du har vært presis i bestillingen din. Er det en dobbel stikk eller er det to elpunkter (dobbel stikk teller som et elpunkt).

Om du ber om spesifikke produkter i leveransen og disse avviker fra hva firmaet er "vant med", må du påregne ekstrakostnader. Dette da ethvert firma som skal ha samsvarserklæring og garanti, må sette seg inn i den spesifikke monteringsveiledning. Og nettopp av samme årsak velger mange firma som tillater innkjøp av varer via forbruker å ikke godta produkter fra for eks Biltema eller Ikea.
Signatur
   #7
 3,216     0
700-800 kroner timen ink mva må du regne med som en realistisk pris om du skal regne med ingen inntjening på delene, det er det du bør ta utgangspunkt i når du skal regne om prisen er fornuftig.