#11
 5,725     0

Hva med nøyaktigheten av spenningsmålingen? Gamle "gode" instrumenter hadde en målefeil på 2% av fullt utslag.

Videre, hva med motstanden i lasten R når strømmen kommer på og temperaturen øker?  Dersom Eurotesteren gjør det på samme måte, så blir motstanden fysisk liten og temperaturen øker raskt, noe som fort kan endre motstandsverdien selv om målingen skjer innenfor få sekunder.

Noen syn på nøyaktigheten i en slik måling med "ovn" og Fluke?


Om målefeilen er 2% er dette av måleverdi, ikkje ei differansemåling, så eg tipper feilmarginen er ned mot 0,1V som er vanlig måleoppløysing på multimeter.
Nye små fluker har forsatt 2% målefeil på VAC.
Serat ein får fluker med 0.7% feil på VAC til 8000,-

Så spørs det kor mange andre laster som kjem inn eller vert lagt ut er når ein gjer målinga som kan gje avvik, men desse vert relativt små trur eg.

Jo større last jo bedre, det gjer jo mindre avvik og mindre målefeil og betre nøyaktighet.
Eg trur ikkje temperaturen i ovnen har mykje å seie for målinga, både pga. at den ikkje blir varm på den korte tida, og at mostanden ikkje aukar så mykje når ovnen er varm.
Dei fleste metall har rundt 0,4% endring av motstanden pr. ºC temperaturauke, så ein skal eit stykke opp før ein får mykje feil.
Hvis ein oljeovn blir 65ºC, dette skulle gje 45*0,4% = ca 18% auke i motstanden fra 20ºC.

   #12
 5,725     0

Uten å faktisk ha sett innmaten av en eurotester tror jeg vi kan anta at denne målingen gjøres svært raskt, dvs kun brøkdelen av en 50Hz periode.

Litt skeptisk til dette, å bryte strøm er ingen enkel oppgave, og tyristorer er betre egna til dette enn transistorer, så eg vil tru at dei bryter i nullpunktet.
Måletida er oppgitt til 10ms og opptil 23A, så eg tipper det er ei vanleg last som blir lagt på og målt over ein halvperiode. I tillegg kan apparatet blir for varmt, da må det kjøle seg, også eit tegn på relativt stor effektutvikling.
(fra: http://www.metrel.si/fileadmin/BAZA_od_Damijan_Dolinar/Metrel/Navodila_instrumentov/Instruments/MI_2086_Eurotest_61557/Ang/MI_2086_Eurotest_ANG_Ver_4.2_20_750_719.pdf)
Så eg trur målemetoden er relativt lik KjellG sin, berre raskare og med litt betre målenøyaktighet.


Men... alt dette får man ikke til med et multimeter, problemet med et multimeter er at det trenger litt tid for å mål/regne ut en spenning, og siden vi i praksis ikke vil senke spenningen på nettet noe særlig (pga div vern som ellers slår ut) blir presisjonen deretter, en bitte liten reduksjon i nett spenning under en "kjent" men relativt liten last økning (i forhold til nettimpedansen) skal fortelle oss hva impedansen er. (5 siffers DMM hjelper selvsagt på presisjonen men det har jo de færreste) At vi ikke helt vet hva som ellers endres i nettet mens vi måler gjør det ikke bedre.

Eg trur nok likevel nøyaktigheten blir god nok med forenkla måling til husbruk, det er sikkerhetsfaktorer inne i bildet og det er relativt store avvik på utløysestraumen på verna også.
Og det er jo berre å repetere målingane nokre gonger så reduserer ein målefeila pga. andre laster som kjem inn/ut.
  (trådstarter)
   #13
 24,668     Akershus     0
Gitt at formelen min er rett.

Dersom en velger at spenning måles med en feil på 5% over (teller) og tilsvarende motstanden i ovnen måles 5% under (nevner), så endres Ik fra 1kA til 1.1kA.

Det må sies å være akseptablet for en måling som i utgangspunktet er beheftet med stor usikkerhet. Ik vil variere betydelig over døgnet og over årstidene grunnet andre abonnenter, og en slik målt øyeblikksverdi er av orienterende art.

En kan spørre seg om en slik øyeblikksmåling av Ik faktisk har så mye for seg, eller er jeg på bærtur her?

Her oppgir netteier Ik2pmin til 1,8kA og angir at en skal benytte 1kA ved melding/vurdering av installasjonen.
Signatur
   #14
 4,110     Akershus (Follo)     0

Måletida er oppgitt til 10ms og opptil 23A, så eg tipper det er ei vanleg last som blir lagt på og målt over ein halvperiode.


Jeg slutter meg til den. Og med to S&H kretser som sampler spenning og strøm 90 grader etter nullgjennomgang så er ikke måletiden noe tema.
En IGBT kan godt åpne/stenge midt i sinusen.


Signatur