4,264    31    3  

Stikk på bad til innmurt boblekar og stikk på vaskerom - anbefalt plassering og utførelse?

 460     0
Hei,

Jeg har 2 spørsmål som jeg håper på gode innspill på. 

1. Jeg skal mure inn et Hurricane-boblekar (helt rått kar forøvrig), hvor det blir inspeksjonsluke ved kompressoren/turbinen/motoren til boblene. 

Hvordan bør denne tilkobles? Turbinen har effekt på 1230w og er levert med støpsel. Karet skal bygges inn med Wedi-plater og fliser. Bør det brukes veggboks med fast tilkobling og dekklokk med strekkavlaster - eller IP44 stikkontakt som plasseres så høyt opp som mulig under karet? Eller andre løsninger? Sluk og vanntilkobling er i andre enden av karet. 

2. På vaskerom skal det være det vanlige - varmtvannsbereder, vaskemaskin og tørketrommel, vaskekum og mulighet for strykebrett osv. 

Spørsmålene er da: VVB har jeg fått svar på i en annen tråd at skal kobles på i veggboks med strekkavlaster (3 KW). 

Hva med vaskemaskin og tørketrommel? Kan disse dele på en 16A-kurs? Maskinene skal stå på gulv ved siden av hverandre. Hva er standard monteringshøyde for stikk her? Settes det midt mellom maskinene? Standard dobbel Elko IP44 med lokk?

Det kan være greit å ha flere stikk på vaskerom, til strykejern f.eks. Trenger jeg noe mer en ett dobbeltstikk over benkeplate? Er det krav til hvor langt unna vaskekum dette må være? IP-grad?


Er det annet utstyr dere kommer på det kan være greit å legge opp stikk til på vaskerom? Støvsuger o.l kan bruke stikk i naborommet. 

Som alltid, på forhånd tusen takk for innspill og tilbakemeldinger.

   #1
 682     0
Karet skal fasttilkobles med strekkavlastning. Boks e.l må være tilgjengelig.

Vask/tørk kan normalt dele på en stikk, men om du har behov for at disse går samtidig anbefaler jeg egen kurs til begge. Jeg pleier å sette denne på 150 fra gulv ca, alt etter utforming av rom etc.

Hjemme har jeg lagt opp 3 doble stikk over benken på vaskerom.. hva jeg skal med dem vet jeg ikke, men det er kjekt å ha.. Smile
   #2
 21,481     Enebolig     0
Ved ny installasjon av kurser (enten nyanlegg, eller ny kurs i eksisterende bolig) skal det benyttes ny norm. Denne setter funksjonskrav til at apparater som vaskemaskin og tørketrommel skal kunne benyttes samtidig. Ved bruk av vern med redusert I2 verdi (overbelastning) må man derfor montere separate kurser til vaskemaskin og tørketrommel.
   #3
 6,705     Akershus     0
Når vi rehabiliterte badet ble det separate kurser på vask og tørk. Når jeg ser hvor ofte begge maskinene går samtidig er jeg meget tilfreds med at vi har to kurser.
  (trådstarter)
   #4
 460     0
Takk for gode svar!

Da har jeg fått konkludert på en del punkter.

- Badekar monteres fast tilkoblet med strekkavlaster i veggboks tilgjengelig i inspeksjonsluke.
- 2 kurser til vask/tørketrommel, monteres kanskje under benkeplate siden maskinene skal stå under denne
- 1-2 stikk over benkeplate.

Spørsmålene jeg sitter igjen med er da:

- Hva slags stikk til vask/tørk? IP44 med lokk?
- Hvor stor avstand fra vaskekum må det være for å jeg kan bruke standard innfelt stikk?
  (trådstarter)
   #5
 460     0
Lurer forøvrig på om det finnes noen gode hullsager eller lignende for å felle veggbokser inn i leca? Skal lime Wedi rett på leca og må derfor ha disse innfelt og slisse spor til k-rør.

Finnes det noen brukbare veggbokser som har mindre dybde enn 55mm?
   #6
 2,435     Hordaland     1
Til innfelling i Leca ville jeg brukt en god (splitter ny) 73mm hullsag. Leca er såpass "mykt" at man klarer fint å lage hull med en ordinær hullsag av bimetall. Man må bore hull i to omganger. Når hullsagen når bunnen må du knuse ut kjernen med en meisel, det går nokså fort. Deretter borer man på nytt og knuser ut den siste kjernen med meisel.

Jeg ville benyttet Schneider tabbebokser. Legg opp røranlegget, også limer du hele boksen fast med en god klatt fliselim i hullet. Boksen kan du holde på plass over natten ved å spikre en treplanke på tvers over boksen for å holde den i hullet.
Signatur
   #7
 1,574     Trondheim     0
Spørsmålene jeg sitter igjen med er da:

- Hva slags stikk til vask/tørk? IP44 med lokk?
- Hvor stor avstand fra vaskekum må det være for å jeg kan bruke standard innfelt stikk?

Ikke nødvendig med IP44 med lokk så fremt stikk ikke er i "våt sone". Det er det ikke  med korrekt installasjon 150 cm oppe ev under benkeplate. Lokket har forøvrig ingen funksjon for en vaskemaskin / tørketrommel. Lokkets eneste funksjon er å dekke stikk når det ikke er i bruk.

Fra eldre tråd her på byggebolig.no

I montørhåndboka for NEK400:2010 står det at kravet er IP X4 i sone 1, det vil si IP44 som er "vanlig" stikkontakt for utvendig bruk, eller stikkontakt med deksel om du vil.



Sone 1 er ikke over vaskekum - se for eks illustrasjon på [url= http://www.ea.no/sikkerhetskrav-i-v%C3%A5trom_180.html]EA[/url] som har sakset fra NEK følgende illustrasjon:Stikk på bad til innmurt boblekar og stikk på vaskerom - anbefalt plassering og utførelse? - soner%20i%20v%E5trom%20cb.jpg - Remo
NEK - For andre skisser, detaljer og øvrig informasjon henvises til NEK 400:2010
Signatur

   #8
 531     Sarpsborg     0
Fordelen med stikk med lokk, er at man kan få begge støpslene med ledningen nedover istedet for ut til hver side. Siden du skal ha maskinene ved siden av hverandre, og ikke i tårn, kan jo dette være ett poeng?
   #9
 682     0
Fordelen med stikk med lokk, er at man kan få begge støpslene med ledningen nedover istedet for ut til hver side. Siden du skal ha maskinene ved siden av hverandre, og ikke i tårn, kan jo dette være ett poeng?

Ikke på elko sine ihvertfall.
  (trådstarter)
   #10
 460     0
Takk for gode tips fra alle her, særskilt eydybdal.
Jeg fikk knallgod service hos Elby som vanlig og kjøpte inn en del Schneider Multibokser, samt hullsag-sett med diamant fra Clas Ohlson. Vanlig hullsag gjorde ikke jobben siden Leca-veggene er pusset innvendig men diamant-settet blåste rett gjennom pussen.

Legger opp følgende;
Bad:
1 16ah kurs til 1000w varmekabel, 1230w Hurricane-kar + div ledbelysning.

Vaskerom:
1 16ah kurs til VVB med fast tilkobling, veggboks med Wago og strekkavlaster
1 16ah kurs til vaskemaskin
1 16 ah kurs til tørketrommel
1 10 ah kurs til 850w varmekabel + stikk + div. ledbelysning.

Bruker vanlig innfelte stikk til vaskemaskin, tørketrommel og over benkeplate.

Vurderer å kjøre vaskemaskin og tørketrommel på samme sikring i skapet hvis det blir knapt med sikringer når jeg får det nye skapet, men da er det i allefall lagt opp til 2 separate kurser.

Kjøpte også diamantblad til Feinsaga der hvor det blir trangt å komme til med vinkelsliper for å slisse inn k-rør.
  (trådstarter)
   #11
 460     0
Har et spørsmål til som er litt på siden av overskriften, men prøver her likevel:

På badet skal det være downlights i taket og speilskap med integrert led-lys og stikk.

Jeg skal ha en topolt bryter forankoblet dette, men jeg ønsker å bruke dimmeren til å dimme downlights men også slå av og på lyset (og dermed stikkontakten) i speilskapet.

Er det mulig å koble dette med en vanlig dimmer, feks 315 GLE? Synes det blir tungvint og unødvendig å ha en dimmer for downlights i tak og en bryter for lys i speilskap.

Ledlysene i speilskapet trenger ikke dimmes (ikke sikkert de dimmes særlig godt sammen med downlightsene uansett) og stikket i speilskapet skal jo absolutt ikke dimmes.

Forslag til løsning?
   #12
 21,481     Enebolig     0
Det går ikke med vanlig dimmer, men det kan trekkes slik at du har fast spenning på stikkontakten og dimmer på tak/innredning.
  (trådstarter)
   #13
 460     0
Det går ikke med vanlig dimmer, men det kan trekkes slik at du har fast spenning på stikkontakten og dimmer på tak/innredning.


Takk for raskt svar!

Så da kommer jeg ikke utenom:
a) egen bryter til speilskap
b) koble om speilskapet slik at stikkontakten går direkte på topolt bryter og lyset går direkte på dimmeren?

Har jeg forstått det rett? Det er forøvrig Linn Bad sin nye serie speilskap med innfelte led i glassene og ledlister over og under.
  (trådstarter)
   #14
 460     0
Fikk nå bekreftet fra Linn Bad at lyset i speilskapet ikke er dimbart, så da må jeg ha en av/på-funksjon her.

En "levelig" løsning er jo å koble både speilskap og dimmer til downlights etter topolt bryter, og la dimmeren hele tiden stå på, slik at jeg bare har en bryter til å slå av og på alt lys, og kan bruke vriderhjulet på dimmeren til downlights.

Massasjekaret som skal ha fast tilkobling, bør det være koblet via topolt bryter eller ikke det nødvendige med tanke på fast tilkobling?
   #15
 21,481     Enebolig     0
Massasjekar må ha fast tilkobling, og allpolig servicebryter. Normalt utføres dette som topolt bryter på bad, men rent formelt mener jeg at vern, produsert etter godkjent normer, kan benyttes.

Betjening av belysning kan anordnes på mange måter, men jeg må først spørre om hva du ønsker. Minst mulig "utstyr" i bryterpanel, eller enkel betjening?

For enkel betjening ville jeg koblet det slik du nevner, at topolt bryter slå på alt, og dimmer er "forhåndsinnstilt."
  (trådstarter)
   #16
 460     0
Takk for godt svar, sOPp.
Når det gjelder hva jeg ønsker så er det et godt spørsmål (ikke alltid helt enig med meg selv), men jeg ønsker vel i utgangspunktet enklest mulig betjening. Da er egentlig lys-utfordringen løst med forslaget vi diskuterte ovenfor.

Når det gjelder fast tilkobling og allpolig servicebryter, så vil det i mitt tilfelle gjelde følgende utstyr; massasjekar, waterguard og VVB. Det blir litt utfordrende med rørstrekk o.l hvis alt dette skal kobles via den samme topolte bryteren som er i samme kombinasjonsramme som dimmer og termostat.

Du skriver at vern kan benyttes, hva betyr dette? Sikring? Alt utstyr skal kobles på nytt sikringsskap med nye jordfeilautomater (Hager).

Må forøvrig legge til at dette forumet er helt rått spesielt når det kommer til elektrokompetanse. Det er fantastisk at dere tar dere tid til å bidra med så verdifull kompetanse. Det er vel ingen hemmelighet at jeg skal gjøre mye av dette selv, men jeg bruker både en elektromontør og en installatør - og begge gir meg vage svar på mye jeg har fått presise svar på her, noen ganger svar de bare "vet ikke". Selv om det har vært mange diskusjoner på forumet om at folk skal overlate slikt til elektrikere så mener jeg at dere bidrar til at det blir tryggere og sikrere løsninger - personene som spør ville nok gjort det selv uansett. Nok om det:)
   #17
 21,481     Enebolig     0
Ja, jeg er nok en av de som mener at du utsetter både deg selv og andre for fare ved å gjøre dette selv, men nok om det. Du må forsikre deg om at firma godtar at du blander deg inn i prosjektet, ellers står du igjen med at anlegg ingen vil etterse eller koble til.

- VVB skal ha fast tilkobling.
- Waterguard plugges i en stikkontakt (trenger ikke allpolig brudd)
- Massasjekar skal ha fast tilkobling, og allpolig servicebryter.

Minner om at produsent kan sette krav som går utover minstekrav i normen NEK 400.

http://www.nk64.no/NEK400_FAQ_view.aspx


Vern/sikringer som benyttes i nye boliger er godkjent etter NEK EN 60898, og kan benyttes som "servicebryter." Dette gjelder feks VVB og massasjekar/stemdusj. Men ofte monteres det egen bryter på bad.

Du kan ikke ha alt utstyr via den enkle topolte bryteren. En VVB på 3kW er helt på grensen av det en ordinær 16A bryter bryter tåler, og må ha egen kurs.
  (trådstarter)
   #18
 460     0
Takk igjen, for gode og informative svar!

Da blir det ny jordfeilautomat som "servicebryter" for massasjekar og VVB. (Massasjekar skal på samme kurs som badet, 16ah, men det har vel ingen betydning). VVB, vask og tørk får separate kurser.

Det eneste som får topolt bryter blir da downlights i tak og speilskap (lys og stikk).
Går smått fremover, kan hende jeg prøver meg med flere spørsmål senere hvis det skulle dukke opp.
  (trådstarter)
   #19
 460     0
Føler egentlig jeg har fått svar på det men vil likevel forsikre meg om at jeg har forstått det rett:

- Er det ok med vanlig stikk under speilskap over vask/servant? Ca 60 cm fra badekar (uten dusjarmatur). En god del lenger hvis man måler "luftlinje".
- Dette trenger ikke topolt bryter, jordfeilautomat ok?
- Ville dere hatt et ekstra stikk her, hva er deres personlige mening?

Det er ikke noen stikk på badet forøvrig, bortsett fra innebygd i speilskap.
Og et spørsmål til dette: Er det ok å koble speilskapet direkte i veggboks bak speilskapet med dekklokk med strekkavlaster? Speilskapet er fra Linn Bad og her er det ca 1 cm klaring bak skapet til ledningen som kommer ut av skapet.
   #20
 21,481     Enebolig     1
Elektriker kjenner til dette, og slik du beskriver det, så er det ok.
Ved ny kurs, eller dokumentasjon etter ny norm, stilles det krav til minimum to uttak på bad. Det aksepteres ett uttak på bad under 3 kvadrat.
  (trådstarter)
   #21
 460     0
Elektriker kjenner til dette, og slik du beskriver det, så er det ok.
Ved ny kurs, eller dokumentasjon etter ny norm, stilles det krav til minimum to uttak på bad. Det aksepteres ett uttak på bad under 3 kvadrat.


Strålende, takk! Med 2 uttak så aksepteres 1 stk dobbeltstikk? Ser det diskuteres her også: https://www.trainor.no/cms/nor/Forum/Forskrifter-og-normer-landbasert/Antall-uttak-paa-bad

Når det gjelder servant så er ikke dette våtsone, denne tegningen er utdatert/feil? http://www.elektroimportoren.no/kapslingsgrader-og-vaatromssoner/IPSoner/Document.html

Når det gjelder sikkerhet rundt boblekar så er altså veggboks med dekklokk/strekkavlaster godkjent. Finnes det noen risikoaspekter ved dette selv om det er godkjent innenfor norm? Vannlekkasje under kar, drypp på baksiden av kar m.m.? Det blir jo silikon rundt kar og boksen vil jo være rimelig tett med dekklokk men likevel ikke vanntett.
   #22
 21,481     Enebolig     1
Får ikke frem link, men antar at det er den typiske skissen med sone rundt vask. Den kan kastes, og har ikke noe med gjeldene regelverk å gjøre.

Dekklokk med strekkavlaster er en grei løsning for speil ol, men ikke boblekar. Der må man oppnå minimum kapslingsgrad IP X4. I tillegg skal produsentens anvisning følges, og denne kan stille krav utover minimumskrav i normen.
  (trådstarter)
   #23
 460     0
Får ikke frem link, men antar at det er den typiske skissen med sone rundt vask. Den kan kastes, og har ikke noe med gjeldene regelverk å gjøre.

Dekklokk med strekkavlaster er en grei løsning for speil ol, men ikke boblekar. Der må man oppnå minimum kapslingsgrad IP X4. I tillegg skal produsentens anvisning følges, og denne kan stille krav utover minimumskrav i normen.


Takk igjen! Ser ikke noe info om dette fra produsenten (Hurricane) men jeg har ikke vært i kontakt med de.

Finnes det veggbokser og vegglokk i IP44? Må man bruke en påveggsboks slik som dette da? http://proff.elko.no/koblingsboks-78-ip44/78-44-koblingsboks-ip44-ph-article2029-810.html

K-rør rett ut av vegg og inn i påveggs-koblingsboksen? Ingen annen løsning?
   #24
 21,481     Enebolig     0
Den vanlige løsningen er kabel ut og opp i en IP 44 koblingsboks. På denne måten unngår man potensiell mulighet for at rennende vann kommer inn på baksiden av boksen.

Men dette vet elektrikeren du skulle bestille.
  (trådstarter)
   #26
 460     0
Sitter og tenker litt og må igjen berømme kompetansen på forumet , særlig innenfor elektro. Jeg får svar her som er på et helt annet nivå en hos elektroinstallasjonsbedriften.

Om folk gjør ting de ikke burde gjøre eller ei selv, så synes jeg dere bidrar til å gjøre disse løsningene tryggere. De av oss som gjør slikt selv ville nok gjort det uansett.

Så all honnør til dere sOpp, eydybdal, Hans001, Marius-trikker - med flere!
  (trådstarter)
   #27
 460     0
Eller skal det brukes annen type kabel ut i påveggsboks ip55, sOPP ?
  (trådstarter)
   #28
 460     0
Håper noen kan være snille og gi meg tilbakemelding på dette med tilkobling av boblekar siden jeg skal montere Wedi-plater i morgen.

- K-rør med PN-kabel rett i sprutsikker påveggsboks som linket til ovenfor?
- Annen type kabel (PFXP?) rett ut av vegg og inn i sprutsikker påveggsboks?
- Annen løsning?
   #29
 21,481     Enebolig     0
Skryt til forummedlemmer medfører ikke at anlegget ditt blir tryggere. Du må få en elektriker til å utføre dette. PN skal aldri ligge utenfor kapsling, og benyttes ikke til denne delen av installasjonen. Ved tilsyn må du uansett fremvise dokumentasjon, som igjen medfører en dyrere installasjon, samt frakobling av en evt varmekabel. 
  (trådstarter)
   #30
 460     0
Takk for svar. Jeg er innforstått med reglene rundt krav til kompetanse for utførelse og dokumentasjonskrav.

Jeg lurer likevel på hva slags løsning du eller andre kompetente på forumet ville valgt?
Du skriver at PN aldri skal ligge utenfor kapsling og ikke benyttes til denne delen av installasjonen. Hva benyttes i såfall?

Hvilke løsninger er godkjente og vanlig i praksis, noen av de jeg foreslår i posten ovenfor?
  (trådstarter)
   #31
 460     0
Ser du egentlig allerede har svart sOPP, beklager jeg ikke søkte godt nok - fant denne tråden: http://www.byggebolig.no/el-installasjon-teknisk-installasjon/tilkobling-av-boblebad-eller-steamdusj

"sOPpDet vanlige er PR fra allpolig betjeningsbryter, ut rett under koblingsboksen og deretter opp i tett nippelen. Ved en slik fremgangsmåte unngår man at evt vann følger kabelen og blir liggende "på" nippelen. "

Så da blir løsningen altså PR-kabel i k-rør som avsluttet ved membran, og trekkes OPP i nippel på 80/55 koblingsboks IP55.

Takk!