#2121
 2,435     Hordaland     0
Jeg har ett bad med varmekabler og fliser. Det er sånn gammel 1-2-3 bryter utenfor, men varmekablene fungerer kun når bryteren står på 1. Hva kan være galt? Badet er vistnok fra 2008, men vet ikke om det ble totalrenovert eller hva.

Fungerer ikke når den står på 3?
Signatur

   #2122
 174     Stavanger     0
Nei. Gulvet blir kaldt på steg 2 og 3. Litt lunk på steg 1
Signatur
   #2123
 25,007     Akershus     0
Er det mulig?

Ulike elementer: 1: første kabel, 2: andre kabel, 3: begge kabler i parallell.
Like elementer: 1: begge kabler i serie, 2: en av kablene, 3: begge i parallell

Ut fra dette kan det ikke være koblet hverken for like eller ulike elementer. Det er påfallende at det ikke er liv i 3.
Signatur
   #2124
 2,435     Hordaland     0
Nei. Gulvet blir kaldt på steg 2 og 3. Litt lunk på steg 1

Kan du finne deg et skrujern og ta av dekselet på bryteren? Du behøver ikke demontere hele bryteren. Når du tar av dekselet skal du kunne se tilkoblingsskruene hvor ledningene er tilkoblet. Du kan godt slå av sikringen når du fjerner dekselet, så slipper du å få deg en karamell. På toppen av bryteren er det 3 tilkoblingsskruer, mens på bunn er det 2 tilkoblinger. Se om det er tilkoblet ledninger på alle tre tilkoblingsskruene på toppen av bryteren. Ta gjerne et bilde om du klarer det.
Signatur
   #2125
 174     Stavanger     0
Takk for svar. Åpnet opp nå, og lurer jo straks på om det kan ha noe med den døde maurkolonien jeg fant der inne.

Se bilder.

Svar på "dumme" elektrikerspørsmål -  - SimpelSvar på "dumme" elektrikerspørsmål -  - SimpelSvar på "dumme" elektrikerspørsmål -  - SimpelSvar på "dumme" elektrikerspørsmål -  - Simpel
Signatur
   #2126
 2,435     Hordaland     2
Vakkert! Smile

På de tre tilkoblingsskruene på toppen av bryteren er det 4 ledninger tilkoblet. Det gir en ganske klar indikasjon på at du har 2 varmekabler. Her finnes det 2 ulike typer bryterer. Dersom begge varmekablene er for eksempel 400W (totalt 800W) så har du en reguleringsbryter som kalles 16/9 LIKE, som da er for like varmeelement. Dersom varmekablene er ulike, for eksempel at den ene varmekabelen er 300W og den andre er 600W (totalt 900W) så har du en reguleringsbryter som kalles 16/29 ULIKE. På baksiden av bryteren finner du enten en dårlig klistrelapp, eller inngravert i proselenet hvilken type bryter du har. Det kan stå "9", "29", "16/9", "16/29", "LIKE" eller "ULIKE" på baksiden av den.

Uansett hvilken type bryter du har, om det er for like eller ulike element, så burde du hatt varme i gulvet når bryteren står på 3 (pga. du har varme i gulvet når den står på 1). I første omgang vil jeg anta det er noe galt med bryteren din. Maurkolonien på bildene kan jo være årsaken til at bryteren ikke fungerer som den skal.

Konklusjon:
bytte bryter Smile

Elektrikerarbeid:
Skal du få en elektriker til å bytte bryter for deg, så kan du spare noen kroner på å fortelle hvilken type bryter elektrikeren må ha med seg. Det er veldig lite sannsynlig at han har en sånn type i bilen. Slå av sikringen, også løser du de to skruene på siden av bryteren slik at du får den ut så du kan se på baksiden. Du bør ikke koble fra ledningene, da blir arbeidet litt mer komplisert visst du forveksler hvilke ledninger som er koblet til på de ulike tilkoblingsklemmene. Når du bestiller elektriker gir du beskjed om at han må ha med seg en bryter nr 9 (for like element), eller 29 (for ulike element). Du må også huske å si at bryteren er innfelt, altså montert i en boks i veggen (ikke utenpåliggende), og det må være en Elko bryter (produsent).

Kyndig nok til å gjøre det selv?
Har du skrudd på en stikkontakt eller en bryter før, så kan du bytte bryteren selv dersom du føler deg kyndig nok til å gjøre det. Du har fasiten rett foran deg, hvordan det hele skal se ut når du er ferdig. Bytte komponent mot komponent er ikke en veldig avansert jobb, men her har du et par ting du må huske på.
Kjøpe ny bryter:
Først må du finne ut hvilken type bryter du behøver (like eller ulike element). Du får nok kjøpt ny bryter på Clas Ohlson, Jula, Biltema eller på nettet hos for eksempel Elektroimportøren. Bryteren din står i en felles rammen med en annen bryter, så du må huske å kjøpe en Elko bryter slik at du får dekslene på plass igjen, og selvsagt at den er innfelt.
Viktig å huske:
Når du skal bytte bryteren så må du koble ledningene på akkurat samme måte på den nye bryteren. På bunn av bryteren har du en blå og en svart leder som er enkel å holde kontroll på. På toppen av bryteren har du 4 lilla lederer, her er det lett å forveksle. Du bør koble fra lederne på bunn først, sånn at bryteren blir litt enklere å håndtere. Så begynner du med å koble fra de to lilla lederne som er helt til venstre. Når du har koblet disse fra så kobler du de rett over på den nye bryteren på samme plass. Deretter flytter du den lilla lederen i midten, og til slutt tar du sen siste lilla lederen som er helt til høyre. På den måten er du sikker på at du får flyttet de lilla lederne uten å tulle til hvordan de er koblet. Helt til slutt kobler du på den blå og svarte på bunn. Du kan lage deg et notat om at blå er til venstre og svart til høyre, eller du kan kikke på de gode bildene du har så ser du hvordan de er koblet. Sett bryteren på plass igjen og se om det fungerer. Smile

Tilkoblingsskruene på slike brytere er ganske brutal mot ledningene. Når du kobler fra ledningene så vil du antagelig se merker i kobberkordelene etter skruene. Her er kobberen skadet og er ganske redusert. Etter hvert som du kobler ledningene fra den gamle bryteren så bør du klippe vekk den delen av ledningen som er avisolert. Ledningen bør avisoleres på nytt før du kobler den til på den nye bryteren. Så må du huske at skruene på disse bryterne går langt inn i ledningen visst du strammer den for hardt. Det blir omtrent som en kniv hvor du deler ledningen i to. Du skal stramme godt til. Når du beveger på ledningen så skal den sitte godt fast, du skal ikke kunne klare å dra den løs fra bryteren. Samtidig skal du ikke stramme så mye at skruen skader ledningen, altså du skal ikke stramme så hardt som du makter å klare.

Måle om varmekablene fungerer:
Har du et måleinstrument tilgjengelig (multimeter) så kan du måle om varmekablene fungerer.
Slå av sikringen og sett bryteren i 0-possisjon (helt av).
Måleinstrumentet må være innstilt på "ohm". Du kan forvente å måle rundt 40 - 200 ohm så du må finne en innstilling på instrumentet som samsvarer med dette.
Skruen helt til venstre på toppen av bryteren (hvor det er tilkoblet to lederer) er felles for begge varmekablene. Skruen i midten er den ene varmekabelen, og skruen til høyre er den andre varmekabelen.
For å måle varmekabel 1 måler du mellom skrue til venstre og i midten.
For å måle varmekabel 2 måler du mellom skrue til venstre og høyre.
Som sagt kan du forvente å få rundt 40 - 200 ohm. Dersom instrumentet viser OL eller noe slikt så kan det tyde på at en av varmekablene er defekt.

ca. 175 ohm tilsvarer 300W
ca. 100 ohm tilsvarer 500W
ca. 76 ohm tilsvarer 700W
ca. 55 ohm tilsvarer 900W
ca. 46 ohm tilsvarer 1100W

Lykke til! Smile
Signatur
   #2127
 25,007     Akershus     0
Når en først er igang, så bør en vurdere overgang til termostat eller effektregulator.
Signatur

   #2128
 2,435     Hordaland     0
Når en først er igang, så bør en vurdere overgang til termostat eller effektregulator.

Ut i fra bildene er det en gammel installasjon, hvor jeg vil anta bryteren står på utsiden av rommet. Termostat blir i så tilfelle noe mer komplisert. Utskifting til effektregulator medfører også at bryteren må byttes pga gammelt rammesystem. Da blir det litt mer omfattende og en elektriker bør i så tilfelle involveres.
Signatur
   #2129
 21,481     Enebolig     0
Kyndig nok til å gjøre det selv?
Har du skrudd på en stikkontakt eller en bryter før, så kan du bytte bryteren selv dersom du føler deg kyndig nok til å gjøre det.


Hvorfor oppfordre til ulovligheter? Erfaringsmessig har ikke ufaglærte tilstrekkelig kompetanse (om man først velger å se bort fra lovverket)
   #2130
 2,435     Hordaland     3
Kyndig nok til å gjøre det selv?
Har du skrudd på en stikkontakt eller en bryter før, så kan du bytte bryteren selv dersom du føler deg kyndig nok til å gjøre det.


Hvorfor oppfordre til ulovligheter? Erfaringsmessig har ikke ufaglærte tilstrekkelig kompetanse (om man først velger å se bort fra lovverket)

Vil ikke påstå det var en oppfordring. Det er vel ikke til å stikke under en stol at majoriteten av elektriker-spørsmål å BB-forumet stilles av personer som gjerne skrur litt på elektroinstallasjonen selv, selv om det ikke er helt "lovlig". Bytte komponent mot komponent går under begrepet "OK" i mine forstand, så fremt personen føler seg kompetent nok til å gjøre det. Det er ikke akkurat slike utskiftinger som skaper de store brannbombene hjemme hos hobby-elektrikeren. Større utbedringer enn dette vil jeg ikke anbefale noen å gjøre, da bør det en elektriker til. Smile
Signatur