#2181
 101     0
Hvor får jeg kjøpt en lampeholder til E27 i butikk (type clas ohlson)?
Er på utkikk etter en slik som på bildet under, men en som stikker rett ned og ikke skrått.

Svar på "dumme" elektrikerspørsmål - lampeholder1.jpg - olsen89

   #2183
 264     0
Bygger nytt bad og det har blitt litt kluss.
Bestemte meg for å droppe spotter for å spare penger, men angrer villt.

Saken er at badet er i 2 etg, og det er kaldloft over.
Taket består av 1 lag gips, så noe plater de monterte, og på toppen er det et ca 2 cm tykt tregulv.

Det jeg lurer på er om det er lov å borre hull til spotter og montere kassene fra loftet. Da vil ikke kassene dekke til sidene rundt tre-taket.
Så da blir det igrunn brennbart materiale rundt selve spotten.
Noen som kan "skinne noe lys" på det her.
   #2184
 2,435     Hordaland     0
Forholder du deg til LED spotter så er det mildere krav i forhold til varmeutvikling og avstander til brennbare flater.

Du kan få problemer med å feste spotten dersom hullet blir "langt", altså gjennom mange lag. 24mm går greit, men når du overstiger 24mm så begynner du å møte på utfordringer.

Kanskje du har mulighet for å fjerne noen av lagene fra oversiden, slik at kassene kan monteres nærmere takplatene? Det er i hvert fall full lovlig og mulig å montere spotter fra oversiden, så fremt man har tilstrekkelig tilkomst.
Signatur
   #2185
 264     0
Flott takk skal du ha!
Ja jeg har nok mulighet til å ta vekk iallefall trepanelet.
Tror dette skal gå bra Smile
   #2186
 4,230     0
Hvordan ser man forskjell på overspenningsvern? Er litt sesong for tordenvær på østlandet nå og jeg skal snart ha elektriker uansett, men hvilket vern bør jeg velge? Er det forskjell på Eaton, Scandinavian Electric og EFA eller er det billigste som gjelder?
   #2187
 2,435     Hordaland     0
Funksjonsmessig vil jeg påstå de fleste gjør jobben. Er du svært opptatt av dette og har mye elektronikk i huset så kan man oppnå svært god beskyttelse dersom man utfører dette riktig.

Det finnes flere typer vern, både grovvern, mellomvern og finvern, med ulike tennspenninger og kapasitet. Dersom man ønsker full beskyttelse bør det være selektivitet og riktige forhold mellom vernene.

Et finvern gir god beskyttelse inntil 5 meter fra vernet. Det vil si at dersom man har et finvern plassert i sikringsskapet, så vil man ikke oppnå full beskyttelse på utstyret som er tilkoblet stikkontaktene i stuen og andre steder i huset. En overspenning har også evne til å kunne gjenoppbygge seg. Et mellomvern som er plassert i sikringsskapet gir en grei beskyttelse, men man bør ha et nytt overspenningsvern etter maksimalt 25 meter for å ta knekken på overspenninger som har evne til å gjenoppbygge seg. Et slikt påfølgende vern er ofte et finvern som beskytter ømfintlig elektronisk utstyr.

Dersom man vil oppnå et godt samspill mellom overspenningsvernene bør man velge utstyr fra samme produsent, og vern som er ment til å fungere sammen for å oppnå maksimal beskyttelse. Man må også ta hensyn til at overspenninger ikke nødvendigvis kommer via strøminntaket. Overspenninger kan komme via kabel-tv, telekabler, antennekabler osv. På denne måten har overspenninger evne til å kunne spre seg på mange måter. For å oppnå maksimal beskyttelse må man altså ta hensyn til alle kabler hvor overspenninger kan ledes inn i huset mot elektronisk utstyr.

Når det er sagt, alle overspenningsvern utgjør en viss nytte, så det er ikke bortkastet selv om man bare har et pluggbart overspenningsvern i stikkontakten som er tilkoblet TVen. Ønsker man å beskytte utstyret i huset fult ut så er det mange muligheter dersom man velger riktig og planlegger dette på en god måte helt fra starten.
Signatur