#741
 2     0
SOPp: Takk for svar. Jeg hadde regnet ut dette tidligere, men ser ut til å ha missforstått poenget litt.

Et par spm til mens jeg er i gang:
På fremsiden av fagprøven så beskrives bygget som en "boenhet". Mens tegningene og oppgaven tolkes som et næringsbygg. Jeg har 3 rom, kjøkken, kontor og bad.
Jeg har derfor valgt å se bort fra bolignormen ang uttak per m2, samt komfyrvakt. Er det OK?

Edit: Lurer også på plassering av OSV. Har hørt folk på jobben si at jeg skal plassere det etter måleren, sammen med kurssikringer. Men ble usikker når jeg leste tråden her på forumet. Noen innvendinger?

   #742
 21,481     Enebolig     0
Du må vite om dette er en bolig eller et næringsbygg. Punktum!  Smile Beskrives den som en boenhet, så er den vel nettopp det.

Overspenningsvern....spør noen andre. Man blir ikke enig likevel. Min mening er at det bør plasseres etter overlastvern, lask til DIN skinne, og kortest mulig lask til jordskinne (uten krappe bøyer)


   #743
 344     Huset mitt     0
Enig med Sopp.

Ovsp vern bør stå nærmest mulig kursene det skal beskytte. Så en leder med minst mulig bøyer til jordklemme og en til dinskinne eller rett i skapet. Det er gammel "overtro" at overspenningsvernet sender strømmen til jord. Overspenningsvernet løfter jordpotensialet i skapet og nærliggnde områder opp mot samme nivå som overspenningen, således er spenningen mellom fase og omgivelsene nærmes mulig det man ønsker. Det er potensialforskjeller som er problemet.
   #746
 344     Huset mitt     0
Er uenig der. Ha gjerne minst 6mm2 der også. målet er å få overspenningen til størst mulig areal med kortest mulig tilledning. Skapet fungerer da som en slags kondensator.
   #747
 7,686     Bærum     0
Kondensator i forhold til hva da? Hvis skapet lades opp blir det jo berøringsfarlig.

   #748
 21,481     Enebolig     0

Er uenig der. Ha gjerne minst 6mm2 der også. målet er å få overspenningen til størst mulig areal med kortest mulig tilledning. Skapet fungerer da som en slags kondensator.


Man kan jo bare droppe den også  Wink Jeg har normalt brukt 2,5mm PN til DIN skinnen, men det vil alltid være bedre å ta i. En annen (oppgradert) løsning er å bruke 10mm RK til jordskinnen.
   #749
 344     Huset mitt     0
Joda, det er helt riktig at man stort sett ikke kan kreve den, men har sett en del leverandører nå som beskriver den i montasjeveiledningen, da er det ikke mulig å droppe den. Utstyr skal monteres iht. montasjeveiledning Tongue

En tommelfingerregel er at hver desimeter med tilledning og jordledning gir 100V "restspenning" i anlegget. Det er her den korte til Din-skinne eller helst chassis i skapet kommer inn. Kobles rett på samleskinne og minst mulig jordleder.

Det er min mening i hvertfall Cool
   #750
 4,287     0
Og i boligskap bør vel helst målersløyfen/ tilførselsledningene opp på samleskinnene tilkobles direkte på overspenningsvernet. Da vil overspenningen reise rett til overspenningsvernet akkurat slik som det anbefales i montørboka.
Der anbefales det riktignok at ledningene går inn på vernet i v-form, altså både inn og ut fra overspenningsvernet.
Det skulle visst gi en mer effektiv avledning enn å bare plassere den på enden av samleskinna.