2,075    2    0  

"Ghettoløsning" for VBV?

 178     Nordeuropa     0
Hei.

Jeg får støpt ned rør til VBV i det nye kjellergulvet i løpet av en uke eller så. Jeg hadde tenkt å drøye med anskaffelse og montering av varmepumpe etc. til jeg er ferdig med våtrom/bad/teknisk rom i kjelleren samt undermontering av VBV til første etasje. Og bare fyre med en el.kassett temporært.
Men om jeg forstår diverse innlegg på dette forumet rett, så koster en årntli' el.kassett med trikker og rørlegger og fandens oldemor opptil flere brøkdeler av en varmepumpeløsning. Hm!

Jeg starter med 54kvm kjellergulv, 4 kurser 20mm rør, terminert i fordelerstokk. Alle 4 kursene ligger 1-2 meter under fordelerstokkens plassering.

1.
Om jeg rent hypotetisk anskaffer en sånn Jula Altiett-løsning senere, hva kan jeg like gjerne skaffe meg med en gang?


Jula har en sirkulasjonspumpe til 1000,-, en 10l/1500w VVBereder til 1300,-, termostater til hhv. 700,- og 1000,-, og ekspansjonstank til 500,-.
(Termostatene har ingen spec. gjengitt på websiden, og er mulig uegnet. Sirk.pumpen og termostaten vil potensielt være til overs etter at varmepumpen er i hus.)

2.
Noen som tør mene noe om dette kan funke? Er hysteresen på sånne termostater generelt justerbare?


Jeg sliter litt med å forstå hvorfor sånne elkasetter skal koste fra 3-4k og oppover, mens en liten VVBereder koster 1300,-. En gjennomstrømningsvarmer med 3500W element koster 900,-! Jeg er jo ikke fagmann på akkurat dette området, så jeg er definitivt mottagelig for en omgang med fakta.

3.
Hva er det jeg ikke skjønner? Takler ikke elementet i en sånn bereder å brukes 24x7?

   #1
 428     Dal     0
Hvis du har kjøpt deg shunt gruppe med pumpe og termostater etc (kom ikke å godt frem), så kan du i teorien koble denne rett på en VVB. sirkulasjonspumpa i shunten ordner med sirkulasjon i tanken også...  Tempen på VVB kan du jo stille på den, og evt blandeventilen på toppen.... Hadde nå kjøpt med en litt større bereder.. kanskje 200l eller noe, koster jo ikke stort..  Så kan du spandere på deg ett ekspansjons kar, hvis du skal være råflott..  Alt lodder du sammen med rørdeler fra clasern...  Tipper det burde fungere bra.. til en total sum god under 5k...

Har du ikke shunt og frodeler stokk, så må du på med litt mer greier, men ikke så mye mer en en ekstra pumpe.. Blandeventilen kan du bruke som "shunt ventil".. Så lenge det kun er betong gulv uten parkett, kan du jo fint kjøre 80 grader på de Smile
  (trådstarter)
   #2
 178     Nordeuropa     0
Takker.

Har ingen termostater eller shuntgruppe. Har bestilt at rørene blir lagt, og det later til at fyren som leverer har lagt med fordelerstokk i anbudet. That's all.

Tanken min var altså å bruke en 10l bereder kun til gulvvarme, og styre elementet i den med den eksterne termostaten. Termostaten i VVB har vel typisk en range på 55-75(?), mens en ekstern termostat er mer tilpasset ordinære gulvtemperaturer. Ser ikke noe poeng i å modde VVB-termostaten, om jeg kan plugge på en ekstern løsning som gjør nytten, og samtidig måler tempen der det gir mening.

Som sagt, kun tenkt som en temp. løsning i høst/vinter mens jeg mekker teknisk rom. Nøyaktig temperaturstyring og kurs/soneinndeling er fullstendig irrelevant, så lenge tempen ikke nærmer seg badstutemperaturer.

En sånn:
http://www.clasohlson.com/no/Temperaturvakt/36-1181
.... gjør det hele enda mer ghetto, og enda litt billigere.

Sier du at ekspansjonstank er luksus?