7,413    14    1  

Shunter "og sånt" i vannbårent varmeanlegg

 10,486     Akershus     0
Jeg har et tilbud på teknikktank og en 4-veis bivalent shunt. Denne shunten, og styring av den koster ganske mye, og jeg sitter og lurer på om jeg egentlig trenger den. Det er med styring for utekompensering, som jeg foreløpig ikke har planlagt å ha.

Anlegget ser jeg for meg sånn :

-Varmekilder : Vedovn og el.kolbe, muligens også solvarme, og klargjort for varmepumpe.
-Distribusjon i huset : Pumpeshuntgruppe og fordelere. Trådløse termostater og gulvvarme / viftekonvektorer. Fast temperatur ca. 35C, muligens noe manuell justering etter årstidene.
-Tank : teknikktank med to spiraler for tappevann (+sol). Uttak for gulvvarme på midten og i toppen. (under og over el.kolbe).Og så til poenget. 4-veis-shunten er ment å kunne hente varme fra midten og toppen, samtidig som den skal kunne blande inn returvannet fra gulvvarmen, og gi riktig varme ut.

Men er dette nødvendig? På pumpegruppen sitter det allerede en shunt med manuell kontroll. Det gjør jo at returvannet fra denne kan kjøres direkte tilbake til tanken uten noe behov for å blande det inn. Det jeg trenger da, er en ventil som mixer fra øvre og midtre uttak i tanken for å gi riktig temperatur. Den skal i utgangspunktet hente fra midten så lenge det er varmt nok, og blande inn fra toppen ved behov.

Jeg ser for meg at kanskje f.eks. en ESBE 323 av typen som regulerer 20-43C. Beskrivelsen i linken stemmer ikke helt med mitt bruk, men bør ikke dette funke, da? "Kald" input fra midten av tanken, varm input fra toppen, og ut til varmesystemet. Hvis nedre del av tanken leverer mer enn 35C, så gjør jo ikke det noe, da shunten på pumpegruppa vil ta seg av det.


Noen som skjønner hva jeg mener, og kan si noe om hvorvidt jeg er helt på bærtur?


Poenget med å hente fra midten, er for å opprettholde sjikting, og kunne bruke flere varmekilder. Si at en VP leverer 40C i midten, og el.koble varmer opp til 60C i toppen for å gi varmt nok tappevann. Trenger man da 35C til varmedistribusjonen, så vil det jo være dumt å hente 60C fra toppen og shunte det ned til 35C. Samtidig må man jo ha muligheten til å hente ut fra toppen hvis VP ikke leverer nok.
Signatur

  (trådstarter)
   #2
 10,486     Akershus     0
Foreløpig bare at det bør fungere, men ikke er 100% optimalt.

Med vedfyring betyr det i verste fall at det går med noen ekstra kabber, mens bruker man varmepumpe, så vil det fort ha litt mer å si om alt er optimalt.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 10,486     Akershus     0
Jeg er vel ikke helt ferdig ennå. Varmeanlegget står og går med en liten VVB som kilde. Den mekaniske shunten som satt på fra før har jeg fjernet, og det ble 4-veis motorshunt allikevel. Problemet var at jeg fikk den aldri til å blande inn ordentlig med varmtvann. Restultatet ble at kilden alltid måtte være minst 10C varmere enn ønsket tur-temp, og det hører ingen sted hjemme. Motorshunten går trinnløst fra 0-100% innblanding fra kilden.
Signatur
   #5
 5,415     Langhus     0
Rart, min 4-veis fungerer som den skal og tanktemperaturen er lik max turtemperatur.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 10,486     Akershus     0
En sånn mekanisk sak som satt på fordeler fra buildahouse?

Den er vel strengt tatt i beste fall 3-veis?
Signatur
   #7
 5,415     Langhus     0
Tja, Bettum som har kommet med den, Esbe motorisert sak.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 10,486     Akershus     0
Ja, det er jo det jeg sier. 4-veis motorshunt funker perfekt, og henter om nødvendig 100% fra tanken. Altså blir turtemp samme som i tanken. Den mekaniske som satt på fordeleren / pumpeshunten fra buildahouse.dk ble det alltid et avvik på, så for å få 35C ut, måtte kilden ha minst 45C.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 10,486     Akershus     0
"til slutt" ? Sånt har knapt noen slutt Smile

Jeg hadde anlegget i gang i vinter, med el.kolbe i tanken, og styring av gulv og greier. Jeg har foreløpig installert en 4-veis motorshunt.

Det står litt mer her :
http://byggebolig.no/tekniske-losninger/frodes-bygger-varmeanlegg
Signatur