96,472    24    40  

Pipe/mur av rød murstein, hva skal jeg gjøre med den?

awt
 310     Karmøy, Rogaland     23
Vi holder på å pusse opp stuen i et hus fra slutten av 70-tallet. Tidsriktig som det var er det selvfølgelig lagt røde murstein rundt pipen samt et lite stykke på en vegg ved siden av. Dette er ikke direkte stygt, men jeg synes ikke det er noe særlig pent heller, spesielt ikke siden resten av stuen blir "ny".

Vi vurderte litt å pusse muren/pipen for å deretter male den hvit, men dette er litt arbeid, i tillegg mener faren min (som står for mesteparten av oppussingen) at det er synd å ødelegge en mur som er såpass pent murt, noe jeg forsåvidt kan være enig i.

Jeg tenker derfor litt på å male muren, men ser ikke for meg hva som kan bli pent. Hvite murstein synes jeg ikke har vært noe pent der jeg har sett det, men hvordan det blir her vet jeg ikke. Noe som sikkert hadde vært stilig hadde vært og tatt den helt ut og malt muren sjokkgrønn eller noe, men så "ekstreme" er vi dessverre ikke.

Ovnen vi her er en kleberstensovn, så jeg føler et eventuelt fargeskifte bør passe litt til denne også.

Resten av stuen kommer til å være ganske på vegger og i tak.

Ettersom et bilde sier mer enn tusen ord legger jeg ved to slik at jeg sparer tastaturet litt. Smile
Pipe/mur av rød murstein, hva skal jeg gjøre med den? - DSC04445.jpg - awt
Pipe/mur av rød murstein, hva skal jeg gjøre med den? - DSC04448.jpg - awt

   #1
 336     Ålesund     2

Hadde selv en peis med hvite mursteiner som jeg slo ut nå nylig, "pusset" muren med flislim for å rette den av og la deretter fasadeskifer på den Smile syns det ble fint. (om 20 år er sikkert fasadeskifer like stygt som rød tegl er idag da.. men så langt fram tenker ikke jeg)
Tror fasadeskifer hadde vært fint ved siden av ovnen din... selv om kanskje det aller fineste bare hadde vært å pusset pipa utvendig og malt den, så får du mest fokus på den fine ovnen og minst på pipa...

Lykke til ihvertfall Smile
   #2
 1,027     2
Malen muren i en gråfarge som stemmer med en av sjatteringene i kleberovnene.
   #4
 5,337     Tromsø     1
Er dette en teglpipe, eller en elementpipe (Leca o.l.) forblendet med tegl? Dersom det er teglpipe, skal den kunne inspiseres for sprekker etc fra alle fire sider, og kan dermed så vidt jeg forstår ikke kles med fliser, stein eller noe som helst. Man kan selvsagt male eller pusse den, da det vil sprekke synlig straks pipa evt. sprekker.  ;)

Er det en Leca-pipe, bør den forhåpentligvis være tilgjengelig for inspeksjon på de to siden vi ikke ser. Da kan det være stilig å kle den med kleberstein utenpå mursteinen, eller å fjerne teglsteinen og ta vare på den til den kommer på mote igjen før man setter på kleberstein - eller billigere matchende skifer.

Ellers er jeg enig med far som sier at muren er for pen til å ødelegge. Men, når dere først har investert i klebersteinspeisovn i stedet for å mure en teglpeis, passer den ikke helt inn.
Signatur
   #5
 21,481     Enebolig     0
Hvis ikke jeg har misforstått fullstendig, så kan man fint legge fliser, fasadestein ol på en teglsteinpipe. Evt sprekker vil vises tydelig.

Jeg har ikke noe liv for tiden og har tatt bilder av vår pipe/brannmur  Wink På ene siden er det brukt fasadestein, på andre siden er det brukt Heydi hvit slemming.

Dårlig mob cam, men du får hvertfall en idè om hvordan det ser ut. Det ser bedre ut i virkeligheten og med bedre kamera. Vår mur hadde teglfliser som så ut som vanlige røde tegl der det er hvitt nå. Tidsmessig vinner slemming, men ved bruk av gode fasadestein og Heydi bomfast, så kan man være ferdig på et par dager. Men da bør det kjøpes skikkelige greier, og da får man også hjørner.

Vi handlet billige stein på Right Price Tiles der ingen av de åtte kantene var rette. Det tok dagesvis med vinkelsliper for å bli ferdig. Så sjekk vinklene.


Utvalget i fasadestein er stort nå for tiden, kan google og se selv. Jeg synes det er veldig pent. http://www.fasadestein.no/
Pipe/mur av rød murstein, hva skal jeg gjøre med den? - Bilde0404.jpg - sOPp
Pipe/mur av rød murstein, hva skal jeg gjøre med den? - Bilde0408.jpg - sOPp
   #6
 1,382     Oppland     1
må være noe drit å vaske sånn fasadeskifer, kan liksom ikke bruke hageslangen inne..... eller tørke støv osv....
   #7
 21,481     Enebolig     2
Det blir ikke skittent og samler lite støv. Har gått over et år siden vi flyttet inn i denne stua. Men man kan fint bruke en sånn ekornhale til å børste litt hvis man vil det.

awt
  (trådstarter)
   #8
 310     Karmøy, Rogaland     1
Takk for tips. :)

Jeg aner ikke hva pipen er laget av, men mener på det er Leca som viser på loftet. mursteinene er falske i den forstand at de bare er noen få centimeter tykke, så de i hjørnene er formet som en L. Vi kjøpte huset nå i høst og ovnen var her fra før av.

Jeg vil igrunn aller helst male muren, skal den kles inn med noe kan den liksågodt pusses og males hvit. Jeg vil tro det vil være like mye arbeid å kle den inn med f.eks. stein som å gjøre dette.
   #9
 21,481     Enebolig     1
Se i feierluka, der kan du se om det er Leca eller teglstein.

Som tidligere nevnt så er slemming eller maling det raskeste. Men stein er ikke latterlig vanskelig, og går også relativt fort dersom man har rette kanter på steinene, noe nesten alle stein har med unntak av de aller billigste.

Jeg personlig synes at en pusset og malt mur er vannvittig kjedelig, men det er smak og behag.
hx
   #10
 169     0
Trenger jo ikke å være redd for å fjerne/pusse over teglen vist det bare er limtegl. Da er jo det ikke lenger snakk om fint murt eller ekte håndtverk!