6,239    6    0  

Husleie: økning til "gjengs leie"

n5k
 3     Hommersåk     0
Heisan!
Mulig dette er feilpostet, men da håper jeg moderator kan flytte det for meg :)

Jeg har en leilighet i kjelleren i huset mitt. Jeg overtok leieboeren da jeg overtok huset her for ca. et år siden. Leieboeren er kamerat av han som eide huset tidligere, og betaler veldig lite for leiligheten. Jeg har sammenlignet litt med leiligheter i området her, og vil anslå at jeg egentlig burde økt leia fra 6000 til 8000 kroner. Problemet er jo at man ikke bare kan øke leia sånn helt uten videre. Etter hva jeg har klart å lese meg fram til, så kan man (én gang i året) justere leia basert på indexen. Dette er jo greit nok, men har fint lite å si, for det er da snakk om rett over hundrelappen fra i fjor til i år. Så har man dette med at begge parter kan kreve leia justert til "gjengs leie" som det kalles - altså tilpassed markedet og tilsvarende leiligheter i området. Problemet mitt er at, så langt jeg har forstått, så kan man ikke gjøre dette før det har gått tre år - og spørsmålet mitt blir da: tre år fra når? Blir det fra jeg overtok huset, eller blir det fra han flytta inn hos tidligere eier (/evt. tidligere justeringer)?

Noen som vet nok om dette til å gjøre meg litt smartere? Evt. en link eller to til noe greit lesestoff som er greit å forstå, og som jeg kan bruke som henvisning hvis jeg evt. finner ut at jeg vil justere leia litt?

Ha en fin kveld!

   #1
 429     0
Kan du ikke si til leietaker at du må øke leien, og hvis dere ikke blir enige, sier du opp leieavtalen med 3 md varsel?
hro
   #3
 1,574     Trondheim     0
Kort og konsist
1) I det øyeblikket du overtok husværet, endret kontraktsforholdene seg. Selv om leietaker er den samme, skal det skrives ny kontrakt da utleier endrer person.
2) Ved signering av ny kontrakt, har begge parter akseptert avtalt leiesum
3) Justering av leie etter 2) skal kun være etter indeksregulering
4) Justering til gjengs leie blir først mulig etter en viss tid etter at kontrakt er inngått. Inntil da har leietaker en "gunstig" avtale, som du som utleier har akseptert under pkt 2

For å fri deg fra kontrakten, kan du si opp vedkommende leietaker basert på at du skal ta i bruk husværet selv. Dette må de facto også bli gjennomført, ellers vil leietaker kunne kreve erstatning.
Signatur
   #4
 204     Østlandet     0
Hva hvis punkt 1 ikke er gjennomført? Skal man da anse det som at man har tredd inn i en avtale med samme vilkår som ikke kan endres - bare formaliseres, eller har man mulighet/plikt til å gjennomføre punkt 1 i ettertid og heve leie da?
   #5
 5,337     Tromsø     0
http://lovdata.no/all/hl-19990326-017.html#8-6
§ 8-6. Eierskifte

      Ved eierskifte kan utleieren overføre til erververen rettigheter og forpliktelser etter leieavtalen.

      Gir erververens forhold saklig grunn til det, kan leieren kreve at avhenderen er ansvarlig sammen med erververen for riktig oppfyllelse av forpliktelsene etter avtalen, med mindre det stilles betryggende sikkerhet. Leierens krav om at avhenderen skal hefte for oppfyllelsen, må settes fram overfor avhenderen innen seks måneder etter at leieren fikk eller burde ha fått kjennskap til eierskiftet.


Forrige eier har med andre ord overført alle plikter og retter som utleier til deg, dersom ikke leier har stilt krav mot selger som nevnt i annet ledd. Leieavtalen gjelder videre som om ingenting har skjedd. Skriver man en ny leieavtale skal den være dønn lik den gamle, unntatt ny utleiers personalia, kontaktinfo, kontonummer. Dette kan man like gjerne levere på et vedlegg til eksisterende leieavtale.


Etter hva jeg har klart å lese meg fram til, så kan man (én gang i året) justere leia basert på indexen. Dette er jo greit nok, men har fint lite å si, for det er da snakk om rett over hundrelappen fra i fjor til i år.


Ja, men du trenger ikke indeksregulere for bare et år dersom leier har bodd der en stund før du overtok, du kan indeksregulere i forhold til KPI da leien sist ble justert, evt. tidspunkt for underskriving av opprinnelig leieavtale, dersom den aldri har vært justert.

Så har man dette med at begge parter kan kreve leia justert til "gjengs leie" som det kalles - altså tilpassed markedet og tilsvarende leiligheter i området. Problemet mitt er at, så langt jeg har forstått, så kan man ikke gjøre dette før det har gått tre år - og spørsmålet mitt blir da: tre år fra når? Blir det fra jeg overtok huset, eller blir det fra han flytta inn hos tidligere eier (/evt. tidligere justeringer)?


Siden § 8-6 sier at du har overtatt plikter og retter etter eksisterende leieavtale, kan du forholde deg til når leier signerte avtalen, eller forrige tilpasning til gjengs leie. Som § 4-3 sier: "Har leieforholdet vart i minst to år og seks måneder uten annen endring av leien enn den som kan kreves etter § 4-2, kan begge parter uten oppsigelse sette fram krav om at leien blir satt til gjengs leie..." kan du altså gi varsel om endring om et halvår hvis leier har bodd der i minst to og et halvt år, eventuelle justeringer etter § 4-2 (indeksregulering) påvirker ikke tidspunktene du skal forholde deg til.


Dette avviker noe fra hva "hro" skriver, jeg er ikke jurist og baserer min tolkning på hvordan jeg har lest loven gjennom 18 års erfaring som leieboer med to eierskifter, og drøyt tre år som utleier, hvor jeg nylig indeksregulerte basert på KPI-endring fra mars 2010 til mai 2013.
Signatur
hro
   #6
 1,574     Trondheim     0
KjellTS har rett, og heller ikke jurist her. Kjenner ikke rettspraksis i tilfeller hvor man går gjennom jussen for indeksregulering lengre tilbake i tid enn kjøpet. Det er nærliggende at ny kjøper aktivt gjør en vurdering av leieforholdets verdi ved overtagelse av eiendommen.

Men, som nevnt, du kan komme unna ved å ta i bruk boenheten selv. Enten du eller nær familie (for eks barn eller ved samlivsbrudd).
Signatur