10,467
21
0
Skal i gang med bygging... Forslag til Aircondition ?
29
Østfold
0
Hei!
Vi skal straks igang med bygging... men i disse varme dager begynte vi å tenke på muligheten for aircondition.
Vi bor i et forholdsvis nytt rekkehus nå - og ser at varme ikke er noe problem... 3 vedkubber i ovnen er det som skal til.. kanskje 2 runder på det kaldeste på vinteren... og er det kaldt kan man kle på seg... noe som jeg imidlertid syntes er mye "verre" er varmen...
Hva har man av muligheter når det kommer til nedkjøling av hus ?
Vi får det de kaller "balansert ventilasjon", er det noe man kan gjøre med dette for å få en aircondition-effekt ? Eller hvordan løser man det best ?
Vi bygger hus på ca 220 kvm på 1 flate...
Vi skal straks igang med bygging... men i disse varme dager begynte vi å tenke på muligheten for aircondition.
Vi bor i et forholdsvis nytt rekkehus nå - og ser at varme ikke er noe problem... 3 vedkubber i ovnen er det som skal til.. kanskje 2 runder på det kaldeste på vinteren... og er det kaldt kan man kle på seg... noe som jeg imidlertid syntes er mye "verre" er varmen...
Hva har man av muligheter når det kommer til nedkjøling av hus ?
Vi får det de kaller "balansert ventilasjon", er det noe man kan gjøre med dette for å få en aircondition-effekt ? Eller hvordan løser man det best ?
Vi bygger hus på ca 220 kvm på 1 flate...
Smart å tenke på dette nå, det er utrolig kjedelig å bygge nytt hus og føle seg ukomfortabel på grunn av varme eller kulde.
Vi trodde vi skulle stryke med første sommeren i nytt hus, og måtte kjøpe ekstern aricondition (sånn sak du legger slangen ut vinduet/hull i veggen som man får kjøpt på elkjøp).
I tillegg hadde vi tenkt for lite på varmekilder om vinteren og holdt på å fryse ihjel når gradestokken ble blå.
Skriver også i INTERIØRbloggen
i dette er komplisert, og kan bli feil, med kondensproblemer osv... for ekstra kjøling brukes
varmepumpe luft/luft... som selvfølgelig varmer på vinter...
Å? Hva er forskjellen da?
Bluesman
Balansert ventilasjon har man hatt siden 70 tallet, og det er mulig at noen kaller dagens
luftbehandlingsaggregater for balansert ventilasjon, men disse har uansett en mye høyere
varmegjenvinning enn de hadde tidligere... opp mot 80%...
Når jeg spurte Flexit i fjor om å blande mer varme eller kjøling inn i deres systemer, fikk jeg
beskjed om at kjøling kunne føre til kondens, og mer varme krevde mye større rørdiameter
på distribusjonssystemet.
Er uenig med deg.
Balansert ventilasjon er nettopp det, riktig mengde inn/ut fra en bolig med varmegjenvinning(varmeveksler). Altså så er balansert vent. hele systemet med alt. Du prater om selve aggregatet. Kanskje du har rett men TS sier at de skal ha balansert ventilasjon da?
Disse aggregatene er ment for ventilasjon og einer seg dårlig til oppvarming/kjøling av boligen.
Bluesman
Slik jeg ser det er det to muligheter å kjøle ned ett hus på:
A/C som varmepumpe enten luft til luft eller luft til vann. Eller ved såkalt "frikjøling" Som definitivt også henger sammen med varmepumpe. Dette oppnås ved at man sirkulerer væsken fra energibrønnen slik at den kjøler huset i tillegg til å gi varmepumpen stabil tilførsel av energi.
Jeg driver i skrivende stund å tester ut kjøling med frikjøling. Jeg har lagt vannrørene i taket slik byggforsk gjorde i en laboratorietest som jeg fant her på forumet. Har da en temp på ca 19-20 grader inne i huset, uansett ute temp.
Bruk av varmepumpe er veldig smart met tanke på at de sparer strøm hver gang de går ;)
Men som det er sagt, så er nok luft/luft varmepumpe billigst.
Men vannbåren kjøling/oppvarming ved tak er helt lydløst og vedlikeholdsfritt.
Bluesman
Vi bor i et "drivhus" i den forstand at vi har store gulv-til-tak vinduer langs omtrent hele sør- og vestsiden av huset. Det blir fryktelig varmt. Det er balansert ventilasjon her, men det gir som andre skriver absolutt ingen kjøling. Flere av vinduene kan ikke åpnes. Noen dager, når det blir for ille, åpner jeg alt jeg har av vinduer og dører og skrur avtrekket på kjøkkenet på full guffe for å få ut litt varm luft.
Vi har lameller på innsiden av vinduene, som nok gjør det betydelig varmere enn om solskjermingen hadde vært på utsiden. Det er jo noe du evt kan vurdere. Poenget er: I stedet for å bruke energi og penger på kontinuerlig kjøling kan du kanskje vurdere andre, mer varige tiltak for å hindre at den uønskede varmen oppstår i første omgang.
Nilan er en produsent som har slike: http://nilan.no/nb-no/forside/loesninger/boligloesninger.aspx
Det finnes sikkert andre produsenter som leverer liknende løsninger.
NB! Kjøling er relativt kostbart, så tiltak som solskjerming (helst utendørs), vinduer med soldempende glass etc er å foretrekke for å minimere eller fjerne behov for kjøling.
Ang krangelen om terminologi: "Balansert ventilasjon" er ventilasjon som styrer både tilluft og avtrekk i bygningen. Som regel er ventilasjonsaggregater for balansert ventilasjon også utstyrt med en varmegjenvinner av forskjellige typer.
"Balansert ventilasjon" er korrekt terminologi for systemet, og "ventilasjonsaggregat med varmegjenvinning" er korrekt om enheten med filter, vifter, varmegjenvinning (varmebatteri/kjølebatteri).
TEK10 krever ikke eksplisitt balansert ventilasjon, men det er vanskelig å innfri kravene uten balansert ventilasjon med varmegjenvinning.
"Varmegjenvinningsanlegg" er upresist og ikke en terminologi du finner igjen i TEK10.
Hei.
Som sagt av meg og andre her på forumet, så einer ikke ett ventilasjons aggregat seg til hverken oppvarming eller kjøling av en bolig.
Linken du legger ut sier de at det er "komfort varme/kjøling" noe som er helt forskjellig fra å varme/kjøle en bolig.
Og jeg opplever ikke at vi krangler om terminologi, men prater om to forskjellige ting.
Ellers enig med deg.
Bluesman
Om det egner seg eller ei, er i stor grad avhengig av hvordan man ønsker å kjøle. Det er fullt mulig å gjøre i alle fall. Hva legger du i at "komfort varme/kjøling" er helt forskjelling fra å kjøle/varme en bolig?
Komfort varme/kjøling er ikke jeg som bruker da... Men går ut i fra at de ønsker å villede folk for at de skal tro at du kan bruke disse til å varme/kjøle en bolig.
Jeg mener at dette er: komfort kjøling= at det kan føles avkjølende under gitte forutsetninger hvis du sitter rett under en ventil og får kaldere luft ned på deg enn rom temp.
komfort varme= at du ikke får kald luft ved å sitte under en ventil når det er kaldt ute.
Poenget mitt er at skal du investere i noe som virkelig kjøler og varmer boligen, så vil ikke et slikt aggregat gjøre den jobben gjennom ventilasjon.
Bluesman
Andre har vært inne på å bruke vannbårne gulvvarmeanlegg til kjøling. Gitt at man kan dele inn sonene som trenger kjøling (stue f.eks) fra de som trenger varme (bad etc) samtidig, så kan det være en god løsning. Ventilasjonskjøling kan også være en god løsning hvis den er tilstrekkelig gjennomtenkt. Løsningen på kjøling som vil være enklest å gjennomføre er nok å sette inn en L/L varmpepumpe.
Bluesman:
Grunnen til at jeg spurte spørsmålet om hva du mener med "komfort varme/kjøling" er at jeg ble litt overrasket over svaret ditt. I VVS-terminologi deler man kjøling i prosesskjøling (kjøle-/fryserom, datakjøling, kjøling til næringsindustri eller andre prosesser) og nettopp komfortkjøling. Komfortkjøling er rett og slett kjøling av arealene som folk bruker - altså kontorer, møterom, lesesaler og slikt, men også boliger.
Kan jeg også få kjølt ned boligen med et anlegg fra Nilan?
De aller fleste av våre anlegg kan innstilles på kjøledrift slik at frisk, kjølig og avfuktet luft strømmer inn i boligen. Kjøledriften må dog ikke forveksles med et ordentlig aircondition anlegg. Et Nilan anlegg med kjølefunksjon vil maksimalt kunne senke innblåsingstemperaturen med 8 grader i forhold til utetemperaturen. Innetemperaturen vil føles kjøligere enn den er fordi den er avfuktet.
(Skulle definitivt brukt noe annet enn den første linken jeg fant
kjølesystem med register, som kan kjøpes som standard og tilleggmodul...
Hadde jeg visst dette når jeg gikk til innkjøp av mitt Flexit UNI4 system,
så hadde jeg selvfølgelig valgt Nilan...
Samme system fra Nilan kan også fåes med vann varmeregister, som
kan benyttes sammen med varmepumpe, jordvarme osv...
Tror dette må være av relativt ny dato, for når jeg spurte Nilan om dette
på en boligmesse for 2 år siden, så fikk jeg negativt svar...
Hvilken rør dimensjoneringen det må være i et slikt system vet jeg ikke,
men jeg tipper at man minst må opp i 160mm for å få transportert
dette rundt i boligen... uansett,,, meget bra Nilan...
Grunnen: De (og kundene) mener vedlikeholdet er for kostbart og med moderne roterende varmevekslere så er virkningsgraden veldig høy. Så bruken blir begrenset.
Har søkt litt etter det, men har visst enda ikke kommet noe kommersielt produkt på markedet, eller har noen sett dette ?
Fordelen er jo at en er garantert varme (pga sol) når en faktisk trenger kjøling.
Tre studenter ved Høgskolen i Bergen hadde sin bacheloroppgave på solvarme koblet til sorpsjonskjøling. Jeg husker ikke eksakt konklusjon, men jeg mener prisen per kWh kjøling ville bli så langt over det å kjøre vanlig kompressorsyklus at strømprisen virkelig må gå i taket (eller sorpsjonschillerne revolusjoneres).
En kollega gjorde en innledende studie på sorpsjonskjøling for BKK Varme. Tanken var da at BKK Varme kan selge fjernvarme om sommeren for noen få kroner i stedet for å dumpe den. Resultatet var visstnok at BKK Varme måtte ha solgt fjernvarmen for så lite som 1øre/kWh eller deromkring for at det skulle gå i null for huseier.
Det finnes også en løsning som på engelsk kalles "desiccant cooling". Dette baserer seg også på å bruke varme for å drive en kjølesykluls. Den egner seg nok ikke for boliger, men den skal etter sigende være nærmere regningssvarende enn de øvrige løsningene. Økonomien i systemet er veldig avhengig av klimaet på stedet (temp, fuktighet osv). For et bergensk klima skal det driftsmessig gå i null med en varmepris på ca 50øre/kWh. Investeringskost er noe usikker.
Å utnytte solvarmen til kjøling er en glimrende idé, og det finnes løsninger for det. Dessverre er det ofte såpass dyrt at det ikke lønner seg mot konvensjonell kjøling når alt kommer til alt.
Huset har valmtak - med 70 cm utstikk - noe som også bør dempe noe for sola...i motsetning til hvordan det er der vi bor nå... Av varmekilder skal vi bare ha peis og varmekabler/matter.
Vi skal i såkalt "trekantmøte" til uka - og dette er noe vi kommer til å ta opp med utbygger... Dette og alt for mye annet..! Farlig med alle gode ideer man har når man skal bygge