73,003    15    46  

Behandling av gamle tømmervegger (inne)

 144     25
Holder på med oppussing av et gammelt tømmerhus fra 1880 tallet og har lyst til å  bevare noen av tømmerveggene inni huset.

Er det noen som har tips og gode råd for hvordan jeg bør behandel trømmeret for å få det fint.
Det er for såvidt fint i dag også, men kanskje litt misfarget og mørkt.
Bleking, beis?

På bildet ser dere deler av en av tømmerveggene

mvh
Jøran
Behandling av gamle tømmervegger (inne) - bilde.JPG - joran

   #2
 275     Romerike     0
Jooda! Et lite tips er (mye jobb men) å bruke en båndsliper å slipe over stokkene der du kommer til for deretter beise laften med en beis med pigmenter, i den fargen du måtte ønske. Bruker du beis med brunpigmenter i, får du en "rustikk" finish. Går ut fra at du ikke vil ha nytt utseende på tømmeret....
   #3
 124     Gol     2
Vi skal igang med samme jobben om ikke så lenge. Men for all del ikke bruk båndsliper om du ikke skal beise eller male. Bruk høvel.

Vi skal høvle de styggeste veggene, deretter skal vi bruke trerens på veggene for å få ting rent.
Deretter pensler vi på en blanding av treblek og trelut naturell fra norsk trepleie.

Men vi skal altså beholde veggene slik de er innvendig. Maling og beising er en ikke reversibel prosess. Men dette avhenger jo av hvordan veggen din ser ut da.. + en liten dæsj smak og behag.
   #4
 2     2
Smile Ein slik vakker vegg ville eg hatt slik han er! Fantastisk flott patina som er verdt å ta vare på.

Så har du i tillegg spart deg for mykje arbeid.. som du kanskje seinare ville angre på...
   #5
 27     0
Enig med forrige innlegg, syns veggen ser kjempefin ut. Hvis du ønsker kan du lage litt større fure mellom stokkene med en sylskarp øks, bare pass på at du ikke kommer så langt inn at du kommer til meddraget (hulrom hvor laftevatten ligger mellom stokkene). Vi har slipt og beiset en tømmervegg i huset vårt, her hadde husbukken hatt seg et herremåltid, men det gir bare veggen et ekstra særpreg med alle gangene. Personlig syns jeg veggen på bildet er strøken som den er.
   #6
 7     Fredrikstad     2
Jeg har også hørt at det går an å sandblåse gamle tømmervegger. Ved sandblåsing blir tømmeret "pusset" med små sandkorn, og vil fjerne fliser og mindre ujevnheter, samt slipe bort ytterste lag av skitt og smuss.
Jeg har bare sett dette blitt gjort på TV, har ikke egen erfaring med dette, men resultatet så veldig fint ut.
Tømmeret ble lysere, da nyere treverk kommer fram. Man kan vel da velge om man vil behandle veggen videre.

Lykke til! Wink
   #7
 124     Gol     2
Sandblåsing vil i de fleste tilfeller, avhengig av trevirkets beskaffenhet og avstanden mellom årringene, lage furer i treverket. DVS at myke deler av trevirket vil bli slitt bort i større grad enn hardere deler. Etter sandblåsing står man ikke igjen med en glatt overflate, men en veldig ru overflate.
Men bevares, har også sett veldig fine resultater med denne metoden.

Vi har en gammel vegg av laftet rundstokktømmer som før var beiset. Veggen ble tatt ned og laftet opp igjen, men før opprulling ble den beisede veggen høvlet slik at overflaten ble lys og glatt.
Det som sitter igjen er mørke føringer i sprekker o.l. men dette gir en overflate med liv og spesielt utseende.

   #8
 7     Fredrikstad     1
Hva bør man gjøre hvis man ønsker en glattere overflate på tømmeret. Finnes det andre metoder enn å høvle overflaten?

Vi skal sette igang med en tømmervegg (ikke rundtømmer) som er ganske mørk og litt flisete. Noe bark er også synlig mellom noen tømmerstokker.

Jeg ønsker at veggen skal bli såpass glatt at man ikke får flis ved berøring ;D
  (trådstarter)
   #9
 144     2
Endte opp med å bruke faxe blekelut, og det fungerte helt fantastisk.
En kominasjon av dette og pussemaskin er flott.

Edurt : bruk pussemaskin, først grovt papir og så en runde med fint papir, blir fint! høvel og øks ville jeg styrt unna, dersom ikke tømmeret er alt for dårlig.

Resultatet av min behandling av tømmeret kan dere se her: http://29707.vgb.no/
Før og etter bilder + litt info.

mvh
Jøran
   #10
 6     Fredrikstad     2
Hei Jøran

Jeg har sett igjennom hele bloggen din helt fra starten, og er meget imponert over jobben dere har gjort. Vårt prosjekt er et gammel hus fra 1921 med samme lafteteknikk som ditt hus. Vi har snekker som gjør alt utvendig, men riving og alt innvendig skal vi ta selv.

Det gamle huset var bare litt over 100m2 og vi har bygd på med ca 120m2 til slik at total areal nå er 220m2.

Vi har åpnet opp de gamle veggene i stuene og kommer til å ta frem det gamle tømmert slik dere har gjort. Jeg får heller klare meg uten noen elpunkter akkuratt på denne veggen, eller så får jeg ta åpent annlegg der-hva gjør du ?

vi har fjernet leire fra 2 av gulvene men hadde bestemt meg for å la resten bli, men når jeg ser hvor fint det blir med nye bærebjelker og isolasjon tar jeg nok den jobben hos meg også.

Takk for all inspirasjon

Jon F
  (trådstarter)
   #11
 144     0
Bare hyggelig!!
Du vil ikke angre på det, dersom du tar jobben med å fjerne all leira og legge skikkelig isolasjon og bjelkelag!!!, men heller ergre deg over det dersom du ikke gjør det  :)

Når det gjelder el punkt så har jeg det på tømmerveggene, skjuler ledningene bak gulvista og tar dem opp der punktet skal være, det blir helt greit.

Lykke til!!!

mvh
Jøran
   #12
 46     Hedmark     3
Vi er i gang med oppussing og påbygging av et gammelt hus, der første etasje er en gammel tømmerstue. Vi har gravd ut og støpt såle og det er i det hele tatt et stort prosjekt, vi gjør det meste sjøl. :)

I stua skal vi ha tømmerveggene synlige. Det ser ut som om de er behandlet med noe? De har en annen farge enn det tømmeret som er i kjøkkenveggene. Noen som veit hva det kan være? Vi vil helst ikke ødelegge det. Vi har tenkt å vaske og skrape og beholde dem slik som de er. Hvis det blir bra da. Wink Hvis ikke var det mange gode tips i denne tråden.

Den døra som er tettet på bildet har vi åpnet opp igjen. Det vinduet som er synlig på bildet blir tettet, siden vi bygger på på den siden av huset. Kommer til å lage noe i den åpningen, hyller e.l. Og taket skal pusses og males.

Har noen gjort noe lignende? Jeg vil gjerne se bilder! Vi får en vegg som blir ny, vil gjerne se bilder av hvordan andre har løst overgangen mellom nytt og gammelt.
Behandling av gamle tømmervegger (inne) - tømmer stueP7210066.JPG - sol82s
   #14
 46     Hedmark     0
Artig å se! ..og godt å se det ikke er bare vi som har et kjempeprosjekt på gang!  :)
Blir skikkelig fint! Spent på å se flere bilder av tømmervegg etterhvert.  Wink
  (trådstarter)
   #15
 144     1
Ser frem ti å bli ferdig, men utrolig morro, kan ikke si at jeg er gått lei. Er blitt bare mer og mer fasinert over hvor storslått håndtverk det er å se laftingen og bygge teknikken på slike hus.

Var en som sa følgende når vi jobbet med spesial tilpassning av noe panel og utforinger "det er dette som er håndtverk" og når jeg ser alt som er tilpasset i et slikt byggverk så er jeg ikke i tvil om at det er noe i det utsagnet der.

Lykke til!!! lag en blogg eller noe slikt, sånn at vi kan følge dere fremover.
;D
mvh
Jøran