112,076    105    5  

Eiv: Garasjeprosjektet "bunkeren"

 242     Moss     0
Da er endelig første spadetak satt i jorden! Enkelte husker kanskje min forespørsel for halvtannet år siden om hvilke garasjetegninger jeg burde velge i denne tråden: http://www.byggebolig.no/index.php?topic=9199.msg89460#msg89460

Det endte med at jeg valgte tegning1 siden flere mente at det var beste løsning. Først fikk jeg tegningen godkjent hos vegvesenet, og så var det nesten gjennom hos kommunen. Men etter flere runder med endringer, så satte tilslutt byarkitekten foten ned fordi han mente det ikke passet inn.

Så da var det på'n igjen...

Da tegnet jeg den samme garasjen bare lengre inn og høyere opp i tomta. (Skal forsøke å legge ut en tegning)  Etter lang saksbehandlig ble den heldigvis godkjent hos både vegvesenet og kommunen. Byarkitekten sa tilslutt ja da jeg hadde tegnet inn en hekk mellom veien og garasjen slik at den ikke ville være synlig fra veien. Men selve garasjen er fortsatt den samme; 8m brei og 6m lang innvendig. Takhøyden vil bli 3 meter.

Garasjen skal bygges inn i terrenget som en bunker og vil bestå av et dekke, med 30cm forskalingsblokker som vegger. Til tak så blir det hulldekke, og kansje en terasse på toppen  ;D 

Jeg har fått et firma til å beregne armeringen som skal legges i forskalingsblokkene. Og armeringsjern blir det mye av :D

Det er meninga å isolere garasjen såpass at det blir mulig å skru bil året rundt. Hva og hvor mye foreslår dere å isolere veggene med? Tenker på 20cm isolering under dekket i gulvet.

I går ble første spadetak tatt (Se første bilde)  Graveren sa han regnte med å bruke over en dag på å bare bli kvitt jungelen, hehe!

Og i dag tidlig var jungelen borte som du ser på det nederste bildet:


Jeg har mange andre spørsmål også, men det kommer jeg tilbake til..

Siste redigering: Tuesday, June 3, 2014 6:49:53 AM av Ebe
Eiv: Garasjeprosjektet "bunkeren" - Graving1.jpg - Eiv
Eiv: Garasjeprosjektet "bunkeren" - Graving2.jpg - Eiv

   #1
 4,110     Akershus (Follo)     0
Gratulerer med godkjenning av byggemeldingen.

Du kan jo ta en titt på min garasje. Den er litt "bunkers" den og, ialfall på 3 sider.
http://www.byggebolig.no/index.php?topic=8744.0

Ikke spar på isoporen om du skal bruke garasjen som hobbyrom. Det er greit å kunne fyre uten at kostnaden blir for høy. Og den isolasjonen som ligger utenpå stjeler ikke plass av de kvadratmeterene du har til rådighet.

Og det går med litt armering ja. Jeg mener å huske det ble rundt 2,5 tonn hos meg.
Legg ned varmerør! Du trenger jo ikke kjøpe resten før økonomien tillater det. Rørene kom meg på ca. 4 000,- inkl. MVA + 3-400,- i buntbånd. Er det litt lunk i gulvet trenger det ikke være mer enn 10-12 grader i rommet så lenge du jobber med noe. Selg jungelen din på finn.no så har du et bidrag til den utgiften.  :D




Signatur
   #2
 806     0
Legg litt lunk i gulvet så tørker ting raskt opp også og det er deilig å ligge på rullebrettet i garasjen og kjenne at gulvet er varmt og at verktøy som har ligget på gulvet ikke blir kalde.

Nydelig er det.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 242     Moss     1
Det var jo en gigantisk garasje du bygger, Einar! Legg gjerne ut flere bilder av garasjedelen og kanskje hvordan det blir innvendig  Smile

Tanken om gulvvarme har slått meg, men etter en del googling, så har jeg sett at enkelte sliter med høy luftfuktighet og rustproblemer i slike garasjer. Men det kan jo selvsagt hende at årsaken er en ikke godt nok isolert garasje.  Jeg har egentlig vurdert ganske sterkt en varmepumpe til garasjen. Varmepumper kan jo også fungere som avfuktere, dersom det skulle bli et problem.

Vurderte om jeg skulle legge ut tujahekken på finn, eller om jeg skulle plante de i potter, for så å plante dem ut igjen mellom riksveien og min tilkjørselsvei etter at prosjektet var ferdig. Men tuja'ene var så store og viltvokste at jeg tror det var like greit at jeg leverte alt som fyllmasse.  :D

Og her har jeg lagt inn et bilde av tegningen også. De første gravefirmaene som var å så på jobben mente at det var for risikabelt siden garasjen kom så nærme huset og samtidig lå flere meter lavere enn kjellergulv. Og for å gjøre det enda bedre så består tomta av bare leire, og enkelte hevder visstnok at det er et rasfarlig område. Men huset har nå stått der siden 1951, så rasfaren er vel heller tvilsom. Men som dere skjønner, ikke akkurat det enkleste stedet å bygge garasje på. Etter de første firmaene var på befaring, så tegnet jeg tilkjørselsveien noe brattere, slik at garasjen ble liggende en meter høyere i terrenget, og da var det enklere. Nå er det bare altanen som står veldig nærme hjørnet på den planlagte garasjen. Men man får i verstefall justere litt underveis.
Garasjeprosjektet "bunkeren" - GarasjeTegning.jpg - Eiv
   #4
 4,110     Akershus (Follo)     0

Tanken om gulvvarme har slått meg, men etter en del googling, så har jeg sett at enkelte sliter med høy luftfuktighet og rustproblemer i slike garasjer. Men det kan jo selvsagt hende at årsaken er en ikke godt nok isolert garasje. 

Det er nok helt riktig når den brukes som garasje.
Men i mitt tilfelle så får bruksbilen versågod presentere seg i nyvasket og tørr tilstand med rene dekk før den kan håpe på å slippe inn.  ;D
Om du skal veksle mellom å bruke bunkeren som garasje eller hobbyverksted så er det jo bare å kjøre med glykol i rørene så de kan slåes av når du kjører inn/ut med bruksbilen. Det er riktig at hverken den eller verktøy du har i garasjen har godt av oppvarming.


Signatur
  (trådstarter)
   #5
 242     Moss     0
Planen er at den ene plassen i garasjen benyttes av en bruksbil, mens den andre plassen benyttes av en prosjektbil.  Cool Og med litt impulsiv skruing nå og da, så vil kansje en varmepumpe være en god løsning da den kan gi mye varme på kort tid. Men på en annen side så er kansje gulvvarme mer effektiv for en jevn vedlikeholdsvarme...

Det blir gravd ut en halv meter ekstra på hver side og i bakkant av garasjen. Etter at veggene er bygd ferdig i forskalingsblokk, så er jeg blitt anbefalt å fylle på med leca-kuler. Fordelen med det skulle være at det er lett å bare blåse kulene nedi. Det vil jo tross alt bli vanskelig å komme til bak garasjen når den er ferdig for evt å fylt med noe annet. Graveren mente også at det ikke ville bli nødvendig med noe rør eller annen drenering enn pukken som blir lagt over hele flaten i bunn. Evt tanker rundt dette taes imot med takk  :)

Ellers må jeg si at det er mye styr for å bygge garasje når man bor inntil en vei som er klassifisert som riksvei. I tilegg til å ha søkt kommunen om byggetilatelse to ganger, så har jeg som sagt også måtte søke til vegvesenet. Og de har ikke nødvendigvis veldig rask behandlingstid... Og etter at jeg hadde fått igangsettelsestilatelsen fra kommunen, så måtte vegvesenet ha tilsendt en skiltplan med oversikt over hvordan arbeidet skulle skiltes og til hvilke tider man skulle jobbe. Først når den også var godkjent kunne gravefirmaet sette igang. (Men de fikk ikke lov til å starte tidligere enn 8:30 hver dag for å slippe forbi morgenrushet)
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Skilting.jpg - Eiv
   #6
 4,110     Akershus (Follo)     0

Planen er at den ene plassen i garasjen benyttes av en bruksbil, mens den andre plassen benyttes av en prosjektbil.  Cool Og med litt impulsiv skruing nå og da, så vil kansje en varmepumpe være en god løsning da den kan gi mye varme på kort tid. Men på en annen side så er kansje gulvvarme mer effektiv for en jevn vedlikeholdsvarme...

Jeg har delt opp gulvvarmen i 3 soner. Selvfølgelig vil mye av varmen også gå over i resten av garasjen. Ialfall lufttemperaturen. Men det betyr at det ialfall går an å sørge for at man ikke fryser fast i gulvet der man skal stå og skru.  :D

Varmepumpe? Ja hvorfor ikke. Det går jo an å ta en Ole Brum: Ja takk, begge deler.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 242     Moss     0
Ole brum ja, hehe..

På fredag så ble gravearbeidet ferdig. Gravegropa er farlig nær huset, og foran altanen er det  under en halv meter igjen av hagen før stupet ned til gropa på nesten 3 meter. (Se det ene bildet som er tatt fra balkongen). Så nå er det bare å få opp dette så fort man kan og få fylt igjen med drenerende masse!

Jeg måtte ut å sette opp presenning på fredagskvelden for det skulle regne på lørdag. Og det er jeg glad jeg gjorde. I løpet av lørdagen forsvant det 30-40cm av kanten på siden av garasje-gropa, ved betongtrappa der jeg ikke hadde presenning.  :-\

Gropa hadde fylt seg opp med vann, da det er mye leire som ikke trekker til seg mye av vannet. Så i dag har jeg gravd en liten kanal rett ut mot veien og lagt nedi et drensrør for å få det unna.

Etter planen så skal gravefirmaet komme i begynnelsen av uka å pigge opp en inngang i støttemuren nede ved veien og legge 20 cm grus over hele plassen.

Garasjeprosjektet "bunkeren" - Graving4.JPG - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Graving3.JPG - Eiv

   #8
 4,110     Akershus (Follo)     0
Legg drenering! Det er mulig grusen under vil drenere, men hva om den går tett? Da blir det et skikkelig vanntrykk bak garasjen. Pass også på å bringe dreneringen fra huset, inklusive takrenner ned forbi garasjen.

Løsklinker er en god idé. Husk duk mot leira. Det går fort og en halv meter isolerer en del. Jeg tok godt i med duk og brettet den tilbake inn over løsklinkeren. Det blir litt av en ballbinge! Så la jeg et lag pukk på duken. Det ble fast og fint. Dessuten drenerer det veldig bra.

Signatur
   #9
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Supert! For jeg har tanker om å lage en bunker jeg også, ikke så ulik denne!  ;D

Er det mulig å legge ut økonomien i dette?

Jeg ser for meg en garasje/verksted som er 12*15m i hagen, og da gressplen på toppen. Huset mitt ligger i lett skrånende terreng så "bunkeren" vil knapt bli synlig.

Har også tenkt på hulldekke og forskalingsblokker. Men dette må beregnes. Hvordan fikk du bunkeren din beregnet?

Hvordan har du tenkt å tette taket?

Jeg anbefaler også vannbåren varme. Rørene kan du kjøpe grisebillig fra danmark og varmepumper med hitatchi kompressorer selger de fluss av på finn.no fra kina. Prisene på VP kommer til å rase, nå som vannbåren varme blir mer og mer vanlig.
  (trådstarter)
   #10
 242     Moss     0

Legg drenering! Det er mulig grusen under vil drenere, men hva om den går tett? Da blir det et skikkelig vanntrykk bak garasjen. Pass også på å bringe dreneringen fra huset, inklusive takrenner ned forbi garasjen.

Løsklinker er en god idé. Husk duk mot leira. Det går fort og en halv meter isolerer en del. Jeg tok godt i med duk og brettet den tilbake inn over løsklinkeren. Det blir litt av en ballbinge! Så la jeg et lag pukk på duken. Det ble fast og fint. Dessuten drenerer det veldig bra.


Jeg har som sagt gravet en liten kanal og lagt et drensrør nedi. Røret ligger helt ut i siden. På den siden som eksisterende betongtrapp står. Røret starter ca midt ved trappa, og går ut mot veien, helt bort til søppelkassene som du så vidt ser i hjørnet på det ene bildet. Jeg har også gravet en liten kanal som blir fylt med grus i det hjørnet som du akkurat ikke ser på bildet som er tatt fra balkongen. Men dette er kanskje ikke nok drenering? Hvordan bør det i såfall gjøres?

Tipset ditt om å pakke inn løslecaen med duk, samt et lag grus på toppen skal jeg absolutt vurdere  ;)


Supert! For jeg har tanker om å lage en bunker jeg også, ikke så ulik denne!  ;D

Er det mulig å legge ut økonomien i dette?

Jeg ser for meg en garasje/verksted som er 12*15m i hagen, og da gressplen på toppen. Huset mitt ligger i lett skrånende terreng så "bunkeren" vil knapt bli synlig.

Har også tenkt på hulldekke og forskalingsblokker. Men dette må beregnes. Hvordan fikk du bunkeren din beregnet?

Hvordan har du tenkt å tette taket?

Jeg anbefaler også vannbåren varme. Rørene kan du kjøpe grisebillig fra danmark og varmepumper med hitatchi kompressorer selger de fluss av på finn.no fra kina. Prisene på VP kommer til å rase, nå som vannbåren varme blir mer og mer vanlig.


Kan sikkert legge ut noen økonomiske detaljer til slutt, men på dette tidspunktet så aner jeg ikke hva totalsummen blir. Men gravejobben med frakt av masser og pukk blir helt klart den dyreste posten. Jeg må nesten ta kostnadene løpende og forsøke å spare penger der jeg kan gjøre ting selv...

12*15m ja! Skulle gjerne bygd en slik låve selv, men garasjen jeg bygger nå er det absolutt største som ville være mulig på tomta mi.

Jeg mailet over den samme tegningen som jeg har lagt ut her til et siv. ing. firma for 3 uker siden og fikk en flott tegning tilbake med masse andre bra forslag enn bare armeringa. Men det blir virkelig mye armering! Hele 0,7 km med armering som må bøyes i flere ulike former! Samt 50m2 med armeringsnett.

Har ikke bestemt meg hvordan jeg skal tette taket 100% enda, men jeg vurderer å kle det med gummi fra firestone  Shocked (så en demo av produktet på en boligmesse) eller en annen type membran. Da skal det blir dønn tett i såfall. Og helt på toppen hadde jeg først tenkt meg gress, slik at det blir som en forlengelse av plenen, men siden jeg bare har en balkong/veranda, så har jeg bestemt meg for å lage terrasse på toppen i stedet. Nå står jeg bare å vurderer om jeg skal legge flis over hele taket eller vanlige terassebord  ??? Evt andre forslag?
  (trådstarter)
   #11
 242     Moss     0
Nå har det gått en uke siden gravearbeidet ble ferdig. Jeg venter fortsatt på at gravefirmaet skal komme å lage åpning i muren og så legge duk og pukk. Fikk beskjed i dag at de skulle lage åpningen i muren på mandag og så kommer dem i løpet av tirsdag og onsdag for å gjøre ferdig resten.

Man blir nesten frustrert av å gå å gjøre ingenting. Bortsett fra å se på at jord drysser ned fra sidene på gropa...

Men har tittet litt på garasjeporter i mellomtida. Tenker meg en 5 meter brei portåpning som er mellom 2 og 2,3 høy.

Fant en smart løsning som bare rullet opp porten. Den store fordelen med det er jo at da får man mye mer ledig plass oppe i høyden. http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=23786010
Ulempen er at porten må være tynn (15mm) og dermed dårlig isolert. Den er jo også noe dyrere enn gjennomsnittet, men til gjengjeld får man jo med motor i pakka.

Jeg ser at Crawford tilbyr porter med innebygget dør.
http://www.crawfordgarasjeporter.no/no/products/leddheisport-euro/eurotrend/255.html
Har ellers planer om å bygge en dør ved siden av garasjedøra, men med en slik port, så slipper man jo det. Og da kan man utnytte plassen innvendig bedre.. Men dersom det ikke blir dør ved siden av garasjeporten, så kommer jeg til å sette inn et vindu for å slippe til litt sollys.
   #12
 22,342     Akershus     0
Jeg tror denne rulleporten krever mere takhøyde enn en vanlig port.

En port med dør ville jeg unngått. Det er mye mere mikkmakk, og for de pengene det koster får du en mye bedre løsning med en vanlig dør.
  (trådstarter)
   #13
 242     Moss     0
Graveren møtte ikke opp på mandag for å lage åpning i muren likevel. Da jeg kontaktet han fikk jeg beskjed om at betongsagen  som de skulle låne var på service. Så da tenkte jeg at skal det skje noe her, så må man gjøre det selv og dro til Leimax dagen etterpå. Der fikk jeg leid en hydraulisk kjedesag. Hadde hørt tidligere historier om at det nærmest ville være som å skjære gjennom smør med en slik sag. Men sånn føltes det ikke...

Jeg og en kar til skar på skift slik at sagen gikk konstant, og likevel tok det 4 timer for å ta ned en 5,5m støttemur! I tillegg så skar vi den opp i noen biter da. Støttemuren var ført opp rundt krigens dager og inneholdt enorme mengder med store stenbiter og var mellom 34 og 40 cm tykk. Men etterpå ble det et veldig pent kutt, og overflaten er så flott at man nesten kunne laget benkeplate på denne måten, hehe. Og skal si jeg var støl i arm og rygg dagen derpå! Å leie denne kutteren var ikke så ille, 500 for aggregatet og 550 for saga eks mva. Men slitasje på diamantkjedet var verre. Tror det kosta 1350 eks mva pr mm. De målte at jeg hadde slitt ned diamantkjedet med 2,7mm. Med bensin til aggregatet, slitasje og alt ting kom det på 6200kr, så ble jo ganske  kostbart. Men så var det en helt sinnssyk mur også.

Nå er graveren i gang med å jevne ut innkjørselen, legge duk og pukk. Planen er at graveren har gjort seg ferdig til helga.  Smile
Garasjeprosjektet "bunkeren" - DSC_0195.jpg - Eiv
  (trådstarter)
   #14
 242     Moss     0
Da er graveren endelig ferdig med utgraving og plassen er ferdig pukket. Men det har allerede rast ut litt jord som regnværet har skylt ut oppå den sammenpakkede grusen.  Sad

Jeg har også fått en leveranse på 175m2 med 10cm isopor! Samt noe XPS til å ha under ringmuren. I morgen skal jeg forsøke å snekre sammen en forskaling, og etter planen så blir armeringen levert på onsdag. Ferdig bøyd og kappet i flere ulike fasonger..

Slenger ut to bilder som jeg tok i går:
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Graving5.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Graving6.jpg - Eiv
   #15
 301     sørum     0
Virkelig et kjempe prosjekt! Tipper armene dine var såre ja...
Husk hvis du skal ha plen oppå taket at du velger et produkt som er rot bestandig så røttene ikke går igjennom membranen.Lykke til videre! Kjør på med bilder
Signatur
   #16
 142     namsos     0
for en nydelig maskin! helt lik den jeg kjører bare mn er 308D Smile
Signatur
   #17
 224     Østlandet     0

Graveren møtte ikke opp på mandag for å lage åpning i muren likevel. Da jeg kontaktet han fikk jeg beskjed om at betongsagen  som de skulle låne var på service.


Ikke for å fornærme noen av våre håndverkervenner på dette forum, men dette er et altfor velkjent scenario. Man engasjerer en håndverker/fagperson og avtaler når vedkommende skal komme og sette i gang arbeidet. Når dagen kommer dukker vedkommende ikke opp og gir ingen beskjed. Uansett yrke er dette en ukultur!

Lykke til med et spennende prosjekt.
   #18
 227     0


Graveren møtte ikke opp på mandag for å lage åpning i muren likevel. Da jeg kontaktet han fikk jeg beskjed om at betongsagen  som de skulle låne var på service.


Ikke for å fornærme noen av våre håndverkervenner på dette forum, men dette er et altfor velkjent scenario. Man engasjerer en håndverker/fagperson og avtaler når vedkommende skal komme og sette i gang arbeidet. Når dagen kommer dukker vedkommende ikke opp og gir ingen beskjed. Uansett yrke er dette en ukultur!

Lykke til med et spennende prosjekt.


Høres kjent ut det der ja..
   #19
 3,258     Akershus     1
Har opplevd en gang at håndtverkere ikke møter opp og ikke gir beskjed. Det var et firma som skulle gjøre en større jobb på huset.

Heldigvis nok håndtverkere i landet. De som ikke dukket opp kom dagen etter, men ble selvfølgelig snudd i porten. Masse babbel om "misforståelse" osv. Gjorde alt jeg kunne for å være veldig klar på at ingen får noen jobbe hos meg når de ikke møter opp på dag nr. 1 og ikke gir beskjed.

Minimum for å få en jobb må jo være:

1. Møte opp til avtalt tid
2. Gi beskjed hvis ikke

Om man ikke klarer pkt 1 og 2 tar jeg det som et dårlig tegn for hva som vil kunne skje videre. Ikke noe poeng å engasjere slike folk/firma.
----------------------

Det er i grunnen få ting som gjør meg mer forbanna en når jeg må rydde unna i mine planer, tilogmed måtte ta fri fra jobben, så står jeg og blomstrer fordi en dust ikke en gang gidder å ta en telefon. Snakk om å bli behandlet som en verdiløs klut!

Da er det "fingern" og rett ut fra meg.
-------------------------

Beklager OT. Flott garasje!  Smile
Signatur
   #20
 828     Stavanger     0


1. Møte opp til avtalt tid
2. Gi beskjed hvis ikke

Om man ikke klarer pkt 1 og 2 tar jeg det som et dårlig tegn for hva som vil kunne skje videre. Ikke noe poeng å engasjere slike folk/firma.
----------------------

Det er i grunnen få ting som gjør meg mer forbanna en når jeg må rydde unna i mine planer, tilogmed måtte ta fri fra jobben, så står jeg og blomstrer fordi en dust ikke en gang gidder å ta en telefon. Snakk om å bli behandlet som en verdiløs klut!

Da er det "fingern" og rett ut fra meg.



Hear hear!!
Signatur
  (trådstarter)
   #21
 242     Moss     0
På tide å oppdatere litt her..

Veldig enig i det dere sier om oppmøte o.l. men bortsett fra at graveren ikke var flink nok til å gi beskjed, så var jeg ellers veldig fornøyd med jobben som han gjorde.

De siste to dagene har jeg tatt ut "ferie" for å få unna litt arbeid med garasjen, slik at man kanskje kan komme igang med legokloss-bygginga med betongblokkene snart. Har lagt ved bilder av forskalingen etter at den er isolert i bunn med 2x 10 cm isopor i midten og 5cm XPS under ringmuren. Når det blir ferdig støpt så blir det et dekke på 15 cm og 30cm i ringmuren. Det hadde egentlig holdt med 10-12cm på dekket, men for at gulvet skal kunne takle en mulig fremtidig løftebukk og annet verkstedsutstyr så økte jeg til 15.

Jeg har også funnet ut at jeg ikke skal skifte yrke til jernbinder. Å feste alle armeringsjerna inn i hverandre med ståltråd var et pirkearbeid uten like. Når jeg hadde kommet et godt stykke med armeringa så fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe med situasjonen, og dro å kjøpte 1500 strips. Og med strips så gikk det jo mye raskere! Men det tok likevel sin tid. Men så er nok ikke armeringa underdimensjonert heller... Det er mer jern og bøyler i ulike fasonger enn det dere klarer å se på bildet. Til sammen så er det ca 600m jern og 8 matter.
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Forskaling1.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Forskaling2.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Forskaling3.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Forskaling4.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Forskaling5.jpg - Eiv
  (trådstarter)
   #22
 242     Moss     0
I dag fikk jeg levert mine 13m3 med betong. Det gikk dessverre ikke 100% som planlagt. Når vi fylte på betongen med det første lasset så lurte betongen seg under forskalinga på den ene sida. Men jeg fikk heldigvis stoppet det hurtig med noen armeringsjern som jeg banket ned i bakken, og så kastet jeg på mye grus. Deretter forsterket jeg resten av forskalingen mens betongbilen dro for å hente neste lass. Men pga at forskalingen buet seg utover, at noe betong rant ut, og at isoporen i midten var dratt noe mer innover enn beregnet så fikk jeg akkurat ikke nok betong  :'( 

Jeg mangler hjørnet som dere ser på bildet og 1-2 cm i høyde enkelte steder. Så er vel en liten kubikk som jeg trenger. Men nå har jeg jo muligheten til å måle og vatre i mellomtiden slik at jeg vet hvor siste innsats må gjøres. Det var mye grus i den betongen jeg fikk, men jeg kan kanskje få bestilt et lass med betong uten grus for den siste biten, og så kan jeg dra utover en fint lite lag av den sementen over hele flaten. Og deretter pusse betongen med et helikopter. Et annet alternativ er jo å blande det siste man mangler med maskin selv og så helle på noe avrettningsmasse for å få jevnet ut ujevnhetene over flaten. Men avrettning kan vel fort bli dyrere enn å bestille betongbil med et lite lass og leie helikopter?
Garasjeprosjektet "bunkeren" - betong.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - betong2.jpg - Eiv
  (trådstarter)
   #23
 242     Moss     0
Legg også merke til på bildet ovenfor at Norsk stål har sendt meg 50 armeringsnett og ikke 50m2 med nett! Det står til og med på lappen som er festet til bunken; garasjebygg i Moss. Hva slags sinnsyk hangar trodde de jeg skulle lage!?  ::)
   #24
 227     0
Litt seint nå, men tror dere burde ha fordelt betongen som var utover hele plata. Jeg fikk også litt lite når jeg støpte sålen, da så han som leverte betongen at det var best å dra det som var utover så ikke plata ble svekket så mye. Vet ikke hvor mye det har å si  :-\

Godt gjort å sende 50 armeringsnett til en garasje.. Men det hadde blitt en konge garasje da Grin
  (trådstarter)
   #25
 242     Moss     0
Så lenge man fukter betongen der man skal skjøte på med mer betong så bør det ikke bli noe problem.

Det var såpass lite som manglet, så jeg var ute å handlet et tilhengerlass med sand og en del sekker betong i går. Så blandet jeg ut med blandemaskin og fikk fylt det siste hjørnet.

Jeg har målt med vaterpass og det ser ganske bra ut over hele flaten. De fleste stedene har også et svakt hell mot garasjeporten. Men noe justeringer må gjøres slik at ikke noe vann kan renne mot hjørnene.

Men er litt usikker på hva jeg burde gjøre nå. Foreløpig har jeg tenkt å blande ut en litt tynn betongblanding uten grus og legge et tynt lag over hele flaten og jevne ut skikkelig. Og kanskje gå over med helikopter/pussemaskin etterpå. Et annet alternativ er jo avrettningsmasse, men det koster jo mer. Jeg har egentlig ikke større krav til jevnheten på gulvet enn at en stol på hjul skal kunne trille på det. Noen andre forslag til avrettning eller gulvløsninger?
   #26
 2,397     Bjørkelangen     0
avrettingsmasse.da blir en fin glatt overflate
Signatur
   #27
 1,043     Akershus     0
Sjekk da at avrettingsmassen tåler fukt eter at den er herdet. Det er det ikke alle som gjør...
   #28
 38,353     Lillestrøm kommune     0
... og ikke alle avretningsmasser overlever salt laken fra bilen, tror du fort du ender opp med krav til epoksybelegg e.l. for at kobinasjone skal bli bra nok.  Selv følger jeg også med i "flislegging-garasje" debatten her inne for å bestemme meg for hva vi skal gjøre.
   #29
 4,110     Akershus (Follo)     0
Hvordan går det med garasjen?
Signatur
   #30
 33     Laksevåg, Bergen     0
Veldig interessant lesning dette. Har et tilsvarende prosjekt på gang og venter i spenning på neste del av soga om Garasjeprosjektet "bunkeren".

Ser at andre også lurer litt på økonomien. Det er jeg også interessert i å vite litt om hva et slikt bygg kommer på.

  (trådstarter)
   #31
 242     Moss     0
Nå har det gått en stund siden jeg har lagt ut noen oppdateringer her. Har vært en ukes tid borte, og det har vært mye å gjøre på jobben i det siste, så ting har gått litt tregere enn jeg hadde regnet med. Men nå er jeg godt i gang med å stable veggene.

Det var mye arbeid å legge den første raden rundt, siden gulvet ikke var avrettet, og dessuten er det et fall mot garasjedøra. Noen steder delte jeg opp en blokk i noen skiver for å legge under, for så å legge til med litt støp til det ble vannrett og fikk lik høyde rundt hele veien. Men noen steder holdt det også med bare støp. De neste rundene har vært enklere, da det bare er å tørr-stable blokkene. Men på hver eneste veggside og åpningen mellom inngangsdør og port, har jeg måtte kutte til en blokk med en vinkelsliper med diamantblad. Er egentlig den tilpasningen av blokker som tar tid. Men når hver blokk veier 28kg så er det jo også begrenset hvor mange blokker man orker å sette opp hver dag når man må hente dem fra pall like utenfor garasjen.  Smile

Heldigvis så hadde jeg beregnet avstanden på armeringen helt riktig, slik at det ikke var noe problem å tre blokkene over armeringa.
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker1.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker2.jpg - Eiv
  (trådstarter)
   #32
 242     Moss     0
Nå har jeg kommet halvveis med veggene, eller 8 av 15 rader med blokker... Og det var tid for å bestille betong. Leverandøren av blokkene, Morken betongvare, anbefaler å ikke stable mer enn 6 blokker om gangen. Stabler man høyere enn det, så er det visstnok fare for at de nederste sprekker når betongen lander i bunn. Spesielt dersom betongen leveres med pumpebil. Men det ville koste for mye å dele opp de 15 radene som jeg skal ha på 3 leveranser så jeg stablet 8 rader, men forsøkte å ta noen ekstra forhåndsregler. På baksiden har jeg kledd en rad med 10cm isopor og knotteplast utenpå. Og så har jeg lagt noen paller mellom isoporen og jorda slik at isoporen lå i press mot blokkene i tilfelle de skulle sprekke. Innvendig så la jeg en rad løst mot den nederste raden for å sikre mot at det skulle sprekke på den siden.

På mandag så kom pumpebil og betongbil med 7,5 kubikk betong. Og jeg ble ikke mindre nervøs for at noe skulle rase ut, eller gå galt på annen måte, da "pumpeføreren" sa at han hadde fylt noen lignende blokker for en uke siden og da raste hjørnene rett ut!  :o  Så i litt panikk smalt vi opp noen støtteplanker og paller mot alle hjørnene!

Men da "pumpeføreren" så nedi blokkene så sa han at dette kom til å gå bra likevel. For blokkene som jeg har brukt har kun en liten åpning mellom "kanalene" som i tilegg er fylt med armering. Og dermed flyter ikke betongen fritt inni veggen. Og da slipper man det store presset mot hjørnene i hver ende av veggene.

Vi flyte først halvfullt hele veien rundt på alle sider, og så tok vi runden rundt igjen og fylte blokkene opp til randen. Den øverste blokken på hjørnet nærmest veien flyttet på seg 2-3 cm ellers så lå alt helt dønn i ro! Må virkelig si at jeg er fornøyd med kvaliteten på disse blokkene!

Etterpå dyttet jeg i et kam12 i hver av "kanalene" i bakveggen og noen færre i sideveggene og i front. Akkurat som slik som armeringen er beregnet. Det som blir en liten utfordring er at armeringen måtte overlappe minst 60cm når jeg måtte dele armeringa midt i veggen. Dermed må jeg løfte høyt når jeg skal tre på neste rad med blokker.  >:(  Så nå må jeg bygge stilas for å kunne fortsette. Og snart kasser for garasjeport og inngangsdør. Akkurat over porten er jeg litt usikker på hva jeg skal gjøre siden jeg bare kan armere enten i underkant eller i overkant av blokkene. Og jeg skulle nok hatt armering både under og over og inni den første raden over portåpningen. Forslag til løsning mottas med takk.

Har lagt ved noen bilder av før og etter veggene ble fylt med betong:
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker3.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker4.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker5.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker6.jpg - Eiv
  (trådstarter)
   #33
 242     Moss     0
Jeg har forhørt meg litt om priser på tak i det siste. ( Ja vet jeg er sent ute..) Det beste tilbudet hittils er et hulldekke, 26,5cm tykt og ca 60m2 flate til 44000kr levert på tomta mi. Så må jeg få leid en kran for å løfte det opp på taket.  Har også blitt anbefalt å forhøre meg om ytong, da det skulle være vesentlig billigere. Andre forslag eller kommentarer rundt prisen? Har kun planlagt en terasse på toppen av taket..
   #35
 2,397     Bjørkelangen     0
dæven det var garasjen sin det.
Signatur
   #36
 372     trøndelag     0

Jeg har forhørt meg litt om priser på tak i det siste. ( Ja vet jeg er sent ute..) Det beste tilbudet hittils er et hulldekke, 26,5cm tykt og ca 60m2 flate til 44000kr levert på tomta mi. Så må jeg få leid en kran for å løfte det opp på taket.  Har også blitt anbefalt å forhøre meg om ytong, da det skulle være vesentlig billigere. Andre forslag eller kommentarer rundt prisen? Har kun planlagt en terasse på toppen av taket..


Har du tenkt å isolere oppå betongdekket? Anbefaler å isolere litt oppå betongen, for å unngå kondens i taket.
  (trådstarter)
   #37
 242     Moss     0
Ja, alle veggene på garasjen blir isolert utvendig med 10cm isopor. Så jeg må få isolert taket også. Men har du noe tips til hvordan og med hva? Planen er jo å legge hulldekke, og deretter et lite lag støp oppå for å få det helt tett og kansje for å skape et lite fall. Og så skal dette laget med støp pusses til en jevn og fin overflate som blir takterassen. Og så legger jeg kansje fliser oppå der igjen når jeg har tid og penger.

Så hvordan isoleres dette taket på best måte? Og hvordan sikres dette taket mot vann/fukt?

Einar_S:
Har sett det bygget på garagejournal da jeg trålte nettet rundt for inspirasjon og ideer før jeg startet bygginga. Har helt klart blitt inspirert av det bygget. Og det kommer nok flere, men riktignok forenklede, koperte idéer/løsninger fra det bygget...
  (trådstarter)
   #38
 242     Moss     0
Igår våknet jeg opp til årets første liggende snølag, og dårlig vær. Grusom snø midt i prosjektet mitt... Men i dag er var været litt bedre vertfall, så jeg har fått stablet 2 nye runder med blokker. Jeg har også fått opp et stilas siden sist. Ser ut som et skikkelig makkverk, men har stått støtt til nå  :)

Jeg har også bestilt hulldekke fra Contiga. Det blir sannsynligvis levert 17 desember. Hadde selvsagt vært behagelig å slippe å styre med dette i vinter, men jeg kan jo ikke utsette dette til våren heller.. Noen som har noen formening om hvordan dette taket bør isoleres. Som nevnt tidligere, så blir resten av garasjen isolert utvendig med 10cm isopor, og det skal lages en takterrasse oppå taket.
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Snow.jpg - Eiv
   #39
 372     trøndelag     0
Tja, legge litt fall på hulldekket, en sveisepapp ned på hulldekket, 10 cm XPS , armert påstøp 10cm oppå der, egnet membran+ fliser.  Helst fall mot et sluk med innvendig nedløp, men det har du sikkert ikke lagt opp til?
  (trådstarter)
   #40
 242     Moss     0
Takk for svar. Vil nok heller foretrekke fall mot sideveggene for å slippe å lage et sluk i taket med lekasje-risikoen som følger med det, samt å slippe å ha rør i taket. Huldekkene kommer også visstnok til å helle bittelitt mot hver av kortsidene (men ikke nok for et skikkelig fall). Men hele 10 cm påstøp oppå xps blir jo en del kroner, spessielt siden jeg da må bestille pumpebil igjen.  :(  Og senere kommer det jo også fliser i såfall. Tenker litt på muligheten for å kansje heller legge tre-terasse over XPS'en. Hmm...

Jeg skal også til å lage noen åpninger i mellom blokkene nå som skal være ventilasjonsventiler. Hvor mange vanlige ventilasjonsluker bør jeg ha?
  (trådstarter)
   #41
 242     Moss     0
En liten update: Ringte betongleverandøren på fredag for å bestille det siste lasset med betong til denne uka. Men det prosjektet har kong vinter satt en stopper for. Det er meldt 9-14 blå jevn over hele uka og ser ikke ut som det blir stor bedre neste uke heller  >:(  Så akkurat nå leser jeg meg opp i herding:
http://www.heidelbergcement.com/NR/rdonlyres/FECC97E1-A475-4324-8074-6A3D4A10C082/0/Herdningsteknologi_nett.pdf
Ser ut som løsningen må være å få dekka til hele garasjen, og så få fyrt opp skikkelig inni. Men da må jeg først få tak i en stor nok presenning og så få leid en byggtørk e.l.  Mye styr å støpe på vinterstid!

Siste dato for levering av hulldekket i år er 17. des, og da må veggene få herdet i sikkert vertfall en uke først, så det begynner å haste litt..
   #42
 90     Nord-Østlandet     0

Billige presenninger på Byggmax - tror de har beste pris.
De tar 249,- for 8,2 x 12m pressenning.

Snekre stort telt og sette inn en diselvarmere på 20 kW

Støp, opp med teltet og fyr opp varmen.

Skal ikke mange dagene til før du er over kneika...og det er mye egenprodusert varme i herdende betong. Trenger kun litt lunk for å holde dette frostfritt.
   #43
 52     Trondheim     0

Jeg har forhørt meg litt om priser på tak i det siste. ( Ja vet jeg er sent ute..) Det beste tilbudet hittils er et hulldekke, 26,5cm tykt og ca 60m2 flate til 44000kr levert på tomta mi. Så må jeg få leid en kran for å løfte det opp på taket.  Har også blitt anbefalt å forhøre meg om ytong, da det skulle være vesentlig billigere. Andre forslag eller kommentarer rundt prisen? Har kun planlagt en terasse på toppen av taket..


Jeg har også planlagt en lignende garasje. Vegger blir i KUB og hulldekke på topp. Jeg har tenkt å bruke 20cm hulldekke. Spennet er 7m. Jeg har fått pris fra spenncon på ca 700,- +mva pr.m2 ferdig heist på plass. Prisen din tilsvarer 733,- pr. m2, men er det med eller uten mva?
Planen min forøvrig er å legge 10cm xps, membran og terassebord
  (trådstarter)
   #44
 242     Moss     0
Takk for tipset kugutten, det var billig. Har pratet litt mer med norbetong og de sa at det ikke var så bra dersom betongblokkene som skal fylles med betong hadde en temperatur på mange minusgrader. Så nå følger jeg med på yr og det ser ut som det kan bli en dag i neste uke hvor det blir bare noen minus. Så må jeg nok sette opp presenningen kvelden i forveien og få for-varmet veggene til over frysepunktet. Så fylle betong, og så på med presenning igjen. Tenkte også at jeg skulle kle veggene utvendig ferdig med isopor først slik at det holder seg isolert. Driver å tester ut hvilke lim som biter bra mellom isopor og kald mur nå om dagen... Ellers mangler jeg bare en rad med blokker, så er så og si klar for støping...

Til bygger1: Spennende at du også skal i gang med et lignende prosjekt. Lykke til  :)  Min pris er inkl mva, og inkluderer to elementer som er smalere enn 1.2 for at det skulle gå opp. Pris er inkludert levering med semi, men så bor jeg også bare 3km unna anlegget til Contiga  ;)  Jeg må jo få leid en kran som får løftet dekkene av semi og over på garasjen. Tilbudet jeg fikk fra spenncon var 1050kr inkl mva ferdig på tak, men da er det sikkert bakt inn mye mer fraktpris i tilbudet.
   #45
 997     0
byggeskum og tec 7 limer i allefall eps/xps, men hvordan det fester seg til kald betong vet jeg ikke.

Har garasje (49m2) som kan minne om din, men oppbygd av KUB. Jeg valgte å benytte plater fra alsvåg og støpte dekket. Fikk armering o.l beregnet hos byggningsingeniør, da taket bærer deler av hoved bygget. Er godt fornøyd med denne løsningen. Over taket er det isolasjon, fallisolasjon, icopal "asfalt"dekke, plast/glidesjikt, 5cm xps og 5cm påstøp på den delen som blir terasse. Innvendige taknedløp.
Signatur
   #47
 10,486     Akershus     0


Takk for tipset kugutten, det var billig. Har pratet litt mer med norbetong og de sa at det ikke var så bra dersom betongblokkene som skal fylles med betong hadde en temperatur på mange minusgrader. Så nå følger jeg med på yr og det ser ut som det kan bli en dag i neste uke hvor det blir bare noen minus. Så må jeg nok sette opp presenningen kvelden i forveien og få for-varmet veggene til over frysepunktet. Så fylle betong, og så på med presenning igjen. Tenkte også at jeg skulle kle veggene utvendig ferdig med isopor først slik at det holder seg isolert. Driver å tester ut hvilke lim som biter bra mellom isopor og kald mur nå om dagen... Ellers mangler jeg bare en rad med blokker, så er så og si klar for støping...


Jeg kjøpte noe ganske rimelige greier på montér. Unifix eller noe sånt. Det siger mer enn tec7, men det så ut til å lime isoporen helt greit til grisekald grunnmur. Nok til at jeg fikk festet og tilbakefylt. Der det var noe som helst spenn, så måtte det støtter til fra utsiden for å klemme platene inntil, mens der det var helt flatt, la jeg bare på noen dæsjer med unifix og klemte plata opp på veggen.

Tec7 er nok å anbefale, og burde fungere godt.


En fordel med unifix, er at etter at patronen hadde ligget halvbrukt noen uker, var det bare å vippe ut en liten klædd ytterst i røret på noen få millimeter og fortsette å bruke guffa. Det har jeg kun opplevd med tec7 tidligere. Alt annet "tilsvarende" (det finnes ikke noe tilsvarende tec7, selv om diverse selgere gjerne vil påstå det) må man minimum bytte hele tuppen på, hvis det i det hele tatt er mulig å få ut noe som helst.
Signatur
  (trådstarter)
   #48
 242     Moss     0

Der er vel inni her du skal ha 1-søyleren du har kjøpt deg?

Yes! Hadde hele tiden planer om en 2-søyler, men har finregnet litt på det i det siste og fant ut at det ville gå, men ville bli ganske trangt. Så da jeg kom over en 1-søyler på samme prisnivå, så slo jeg til med en gang. Dama fikk hakeslepp da ho spurte hva "den store jekken" kosta, og jeg svarte fornøyd at jeg fikk den for 12000. Da turte jeg ikke å forklare henne at den store kostnaden for løftebukk kom jo mye mer i form av ekstra tykt betonggulv, 3 meters takhøyde fremfor 2.4 og med tilhørende mye kraftigere armering og ringmur!  ;D Men så har jo dette prosjektet hele tiden vært ment mer som et verksted, enn bare et sted for å slenge fra seg bilen.

Ellers har jeg måtte se at sjansen for å få garasjen klar før jul har gått forbi meg. Hadde aldri ventet en så lang kuldeperioden uten en eneste dag med -3 grader eller varmere. Har jo pågått i snart 3 uker jo! Og i dag var siste frist for å støpe betongen i veggene, slik at de ville herde nok til at jeg kunne få levert huldekke før Contiga tok juleferie.  Sad Men er ikke noe å gjøre med det... Jeg får bare fortsette i Januar. Regner med at det blir noen dager med rundt 0 grader eller varmere i januar i år også...

Jeg fikk noe amerikansk lim som fatter'n hadde liggende som fungerte utmerket til å lime frossen isopor på frossen betongvegg. Stod på tuben at den var beregnet på å lime undergulv til tømmer, i alle vær og temperaturer. Har lagt ved bilde.

Har også lagt ved et bilde av mine to viktigste følgesvenner til nå. Et stort og godt vater og en stor vinkelsliper med diamantblad fra Jula. Vinkelsliperen har virkelig fått kjørt seg. Har brukt opp nesten to diamantblader i løpet av bygginga! Men så måtte den også gi tapt tilslutt. Den sluttet plutselig å virke og luktet svidd, så da måtte jeg få tak i en ny på jula til de 3 siste radene med blokker..

På neste bilde ser du to vinduer som jeg har satt av plass til på hver av kortsidene. Planen er å sette inn 8 glassbygger-steiner i alle 4 vinduene. Da glassbyggerstein er billigere, mer isolerende og viktigst: mer innbruddssikkert enn vanlig garasjevindu. Jeg har jo ikke behov for å titte ut av vinduene uansett...

Til sist har jeg et bilde av slik garasjen står nå. Som dere ser så har jeg dekket til med presenning. Jeg forsøkte å fyre under med en gassovn, men varmen lakk for fort ut til at jeg fikk skikkelig støpetemperatur... 
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG1843.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG1842.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker7.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Blokker8.jpg - Eiv
  (trådstarter)
   #49
 242     Moss     0
Endelig!! Etter å ha ventet siden 22. november på en eneste hverdag med ca -4 eller varmere så fikk jeg endelig muligheten i går. (Det var riktignok en sjanse en fredag like før jul, men da skulle jo alle i byen ha betong til prosjektene sine, så det var ikke mulig å få levering).

Det lå litt snø nedi blokkene som var stablet, så like før betongbilen kom gikk jeg over hele garasjen å helte nedi varmt vann og fikk tinet vekk snøen. Støpingen gikk ikke like bra denne gangen som sist. Jeg fikk en mye mer tyntflytende blanding denne gangen, og det rant litt ut av enkelte sprekker. Men det største problemene oppstod ved hjørnene som begynte å forskyve seg. Den øverste raden var låst med tvinger, men blokkeradene rett under begynte å bevege på seg. Så det ble til at vi ikke fylte blokkene helt opp i hjørnene, og så fylte vi et stor kar med restbetongen. Så tok jeg det gradvis med bøtter å fylte hjørnene etterpå. Så det gikk greit til slutt hvis man ser bort fra kosmetiske sprekker og betongsøl nedover veggene.

Jeg skrapte over toppen langs veggen etterpå, men det er mulig at jeg bør legge et lite tynt og avrettende lag på toppen før jeg får levert hulldekket? Slik at hulldekket hviler på helt vannrett underlag..

Jeg støpte inn en liten temperatursensor i bunn av støpen for å følge med på utviklingen. En time etter levering, så holdt betongen 10 grader. Og i dag på samme tidspunkt hadde temperaturen sunket til 2.6 grader. Samtidig hadde omgivelsestemperaturen gått fra -0,5 til -3,8.

Har lagt ved to bilder fra støpinga i går, og et fra hvordan "garasjen" ser ut i dag.
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Betongfylling.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Betongfylling2.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - betongfylling3.jpg - Eiv
  (trådstarter)
   #50
 242     Moss     0
På fredag så fikk jeg levert hulldekket.  Smile Var mye styr i forkant i og med at jeg var nødt til å søke statens vegvesen om å få lov til å stenge det ene løpet i veien. Og også denne gangen skulle de ha en skiltplan... 

Jeg fikk leid en stor kran og jobben var gikk fort unnagjort. Utrolig deilig å endelig se at taket kom på plass. Nå er det bare å få måket vekk den halvmeteren med snø som ligger inni garasjen  Sad

Bildene taler vel for seg selv, med unntak av det siste: Fjorårets juletre fikk duge som prydbusk i toppen av det nye taket. Etter at hulldekket kom på plass måtte vi jo selvsagt ha kranselag! ;D Skål!
Garasjeprosjektet "bunkeren" - HD1.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - HD2.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - HD3.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - HD4.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - HD5.jpg - Eiv
  (trådstarter)
   #52
 242     Moss     0
Ja, hvert eneste element skal forankres med 20mm stål i hver ende (Noen som vet hvilke byggevarehus som selger slikt?). Hulldekket som ligger langs garasjens bakside skal i tillegg forankres 3 steder i bakveggen. I følge firmaet som har beregnet armeringen for meg, så skal trykket fra bakveggen fordeles gjennom hulldekkene og ned i sideveggene på denne måten.
  (trådstarter)
   #53
 242     Moss     0
Lenge siden jeg har lagt ut noen oppdateringer her nå. Jeg har bl.a. brukt en del tid på å få en halv meters høyde med snø ut av garasjen. Jeg fikk jo levert taket etter det verste snøværet. Og det lå et 15-20cm tykt islag i bunn av garasjen som måtte smeltes og hakkes ut  >:(  Jeg har også begynt å forankre hulldekket rundt om. Men det er vanskelig å forskale utenpå hulldekke, så det tar sin tid.

I det frosten gav seg så begynte det å rase ned en del jord mot garasjen og jeg fikk det travelt med å få ut dreneringa rundt garasjen. Hadde ikke sett fram til den jobben siden det ikke er mulig å komme til med noen maskiner rundt bunker-garasjen. Så grusen ble båret rundt garasjen og helt ut bøtte for bøtte. Jeg fikk levert et 14 tonns lass med pukk, satt fram en kasse øl og noen pølser og fikk igang en dugnad. Vi stod på rekke og frakta bøttene fra mann til mann.

Langs den ene sideveggen var det gravet såpass skrått at det var veldig mye som måtte tilbakefylles inntil veggen. Så jeg satt etterhvert opp noen paller med avstandsklosser fra garasjeveggen. På den måten så blir det jo betydelig mindre grus som må fylles på manuelt.  ;D 

Men selv etter 14 tonn med pukk så trenger jeg fortsatt en del til, så denne uka hentet jeg et lass grus med bilen. Og må sannsynligvis hente noe mer også. Det ser ikke så mye ut på det siste bilde, men er faktisk 1,7 tonn grus på planet!
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Drenering2.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2081.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2122.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Grusfrakt.jpg - Eiv
  (trådstarter)
   #54
 242     Moss     0
Jeg har også fått opp garasjeporten. Siden jeg skal ha opp en løftbukk og annet utstyr, så ønsker jeg jo mest mulig takhøyde. En normal port hadde tatt alt for mye plass fant jeg ut, så valget falt på en isolert rulleport. 490cm brei og 240cm høy. En annen stor fordel er at med litt tilpassning av garasjemuren så fikk jeg montert porten inni muren. Og selve porten rulles ut i skinner utenpå muren. Så da fikk jeg automatisk minst 30cm ekstra plass i lengden i garasjen, og jeg får også isolert garasjen fra utsiden.

Den største ulempen er jo at en slik port er dårligere isolert enn en tradisjonell port. Tror min har 15mm skumisolasjon. Men til vinteren tenkte jeg å lag et oppheng på innsida for noen glava vintermatter e.l. slik at man kan holde godt på varmen de gangene man skal jobbe i garasjen. Noen som har en lignende løsning for ekstra isolering ved garasjeporten?

Det var enkelt å montere porten alene og tok ikke lang tid. Det som tok tid var å tilpasse muren for den litt spesielle monteringen med portrullen inni muren. Det tok også sin tid å borre og plugge 50 hull for de to metallistene på hver side av porten. Deretter fikk jeg hjelp av en kamerat og så bare "helte" vi porten nedi sporet og festet enden i toppen til motoren.

Motoren ligger inni porten og virker solid. Fulgte med stilige fjernkontroller og de hadde veldig god rekkevidde. Og det er lett å koble til eksternt lys og alarm på styringsenheten.
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Rulleport.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2119.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Rulleport2.jpg - Eiv
   #56
 10,486     Akershus     0
Kjekk port :)

Du har ikke vurdert å få pukksteinen fraktet? Vil ikke de pallene råtne etter hvert, og kreve en del mer tilbakefylling?
Signatur
  (trådstarter)
   #57
 242     Moss     0
Bidda: Betalte ca 12000 eks mva for porten inkl motor og 1 ekstra sender, så prisen var vel rundt det samme for en like stor port av vanlig type og motor.

Frodes: Jeg fikk levert de første 14 tonna. Nå trenger jeg ikke så mye mer og da vil frakta koste mer enn det jeg betaler for grusen. Er bare 5 min kjøring unna.. Pallene står bare som et midlertidig skille mellom pukk og jord. De vil jo råtne etterhvert men da er jo fiberduken skille.
   #58
 227     0
Har hatt samme porten i et halvt år nå, veldig praktisk. Har ikke oppvarmet garasje så varmetap er ikke noe tema for meg. Det eneste negative jeg har merket meg er at porten ikke stopper når den møter en hindring som ikke bryter fotocellen, så jeg har lagt meg til vane å ikke gå fra porten før den er lukket.
  (trådstarter)
   #59
 242     Moss     0
Lenge siden jeg har lagt ut noen oppdateringer her. Jeg har bl.a. måtte ta en pause fra garasjeprosjektet for å fullføre et annet prosjekt. Har også gått med mye tid for å forankre hulldekke og støpe veggen opp til høyde med hulldekke. Hvert av hulldekkene er forankret med et 16mm kamstål som er borret ca 30cm ned i veggen og så bøyd inn mot hulldekke. Det første hulldekket er også forankret 4-5 steder langs langveggen/bakveggen.

Da jeg skulle fylle sprekkene mellom hulldekkene med betong la jeg først noen små isoporstrimler i bunn. På den måten slapp jeg å forskale opp sprekkene fra innsiden av garasjen. Den midterste sprekken måtte jeg likevel forskale fra innsiden, siden det var punktet der to justerte hulldekker var plassert mot hverandre, og dermed var det en mye større og ujevn sprekk (se bilde). Jeg brukte også anledningen til å lage 10 festepunkter rundt omkring i taket. Jeg kjøpte 2 lange gjengestaver på biltema. Så kappet jeg dem opp i 25cm lange biter og satt en mutter i enden av den for å få litt ekstra feste i betongen. Nå kan jeg altså bare skru inn en øyekrok e.l. dersom jeg ønsker å henge noe fra taket. På plassen der jeg får mest bruk for en motorvinsj, så støpte jeg inn 2 justerbare bjelkesko. De er vridbare og enda enklere å koble på utstyr på enn gjengetappene jeg monterte. De kan også skrues helt ut, slik at de ikke opptar noe takplass.  Smile
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2145.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2146.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2152.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2289.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2333.jpg - Eiv
  (trådstarter)
   #60
 242     Moss     0
Til slutt måtte jeg også senke ned fortauskanten. Ingen av oss som gjorde denne jobben hadde gjort noe slikt før, så vi måtte klø oss litt i hue for å finne ut hvor vi egentlig skulle starte. Vi fant ut at det enkleste var å hakke et lite hull i asfalten ved siden av kantsteinen. Og deretter kjøre ned et spett i det hullet og vippe ut kantsteinen. Så leide vi en asfaltskjærer på cramo for å dele en 60cm brei stripe av asfalten langs kantsteinen som også skulle senkes ned. Vi tenkte at vi kunne gjennbruke asfalten som skulle senkes, så vi delte den i mange små firkanter. Så gravde vi ned bakken under og la bitene på plass igjen. Under brosteinen lå det faktisk et lag betong, så da var det greiest å få tak i noen nye kantsteinblokker som var tynnere. Til slutt var jeg borte hos veidekke og fikk fylt et spann med asfalt. Fikk det gratis  Smile Så ble asfalten lagt ut mellom sprekkene og ellers der det manglet. Brukte også tyntflytende kaldasfalt noen steder for å lappe det sammen. Trodde dette skulle bli et kostbart prosjekt men jeg slapp unna med ca 1800kr for leie av maskin, ny kantstein og kaldasfalt  Wink Så når jeg får lagt asfalt i oppkjørselen om et års tid etter at grunnen har "satt seg" så blir det riktig så bra. Har lagt ved noen bilder fra arbeidsdagen:
Garasjeprosjektet "bunkeren" - vei1.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2332.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2334.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2335.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2405.jpg - Eiv
   #61
 26     østlandet     0
Må først si at prosjektet ditt virkelig ser bra ut, og at det er en nesten lik løsning jeg skal igang med. Er det 30 cm blokker du bruker? Er dette isåfall påkrevd pga tilbakefyllinga?  Så lurer jeg også på hvordan du har tenkt og få dette tett på toppen mht eventuell membran/ påstøp osv....? ??? Shocked
  (trådstarter)
   #62
 242     Moss     0
Takk for det. Ja, beregningsfirmaet mitt sa at jeg måtte bruke 30 cm versjonen pga så høy tilbakefylling med leiraktig jord mot en bakvegg med 8 meters bredde. Hadde det vært smalere bredde eller mindre tilbakefylling så kunne jeg sikkert ha brukt 20 cm blokkene. Jeg har nettopp kjøpt et lass med 10cm MX-300 plater som jeg skal bruke som isolasjon på taket. Så blir det membran over isolasjonen, og deretter terrasse av treverk. Forhåpentligvis er det ikke så lenge til før jeg kan sette igang med dette.
   #63
 368     Skedsmo     0
Omfattende prosjekt og bra valg av port når du tenker på plassen som du skriver :)  Er det en Hörmann port ?
Signatur
  (trådstarter)
   #66
 242     Moss     0
Hei mpater. All vegger både innvendig og utvendig ser foreløpig like uferdige ut, så er ikke så mye nytt  å ta bilde av, men forhåpentligvis så får jeg gjort noe med det snart..

Da ser det heldigvis ut til at jeg får tid til å bli ferdig med taket før snøen kommer. Jeg har vurdert flere ulike takløsninger. Men felles for de fleste er at de har kostet mye og pengene fra "prosjektkassa" begynner å bli skrapt... Jeg har fått tak i en gummimembran fra firestone som ble levert i 7,67m bredde. Dermed slipper jeg å sveise eller skjøte på noen måte. Men før membranen skal jeg legge et lag med 10cm MX plater.

Jeg har festet 48*98 lekter på hver av kortsidene. Og så har jeg festet takrenner i disse med nedløp på midten. Deretter har jeg skåret til noen beslag for å få en beskyttet overgang fra stenderen og ned i takrenna. Jeg hadde lenge planlagt sluk i stedet, men etter å ha snakket med en del andre så fant jeg ut at takrenner vil være det mest sikre alternativet. Nå slipper jeg å lage et eneste hull i membranen ;)

Langs langsidene har jeg montert et 148 bredt bord på høykant. Når isolasjonen legges nedi så vil den gå kant i kant med sidene som har takrenne, mens på langsidene så får jeg en liten kant som stikker opp som jeg kan legge membranen over.  Og så er planen å legge terrasseplatting flytende oppå membranen.
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2448.jpg - Eiv
  (trådstarter)
   #67
 242     Moss     0
Da er endelig taket helt tett! Det blir så fort mørkt, så all jobbinga med taket har jeg måtte ta i helgene. Og da går det fort mange uker før man blir ferdig.

Jeg har lagt 10cm MX200-plater rett på hulldekkene. Et hulldekke fikk et lag med 2cm glava eps også for å jevne ut en høydeforskjell. Deretter så ble Firestonemembranen rullet ut i en hel del som dekket hele taket. Og jeg har ikke behøvd å punktere eller skjøte membranen et eneste sted.  Smile Som stendere brukte jeg to lag med 28*120 terassebord som ble limt og spikret sammen. Da fikk jeg breie stendere som fordeler vekten mer og ikke synker ned i MX-platene, og samtidig passe høyde mellom platting og membran.

Membranen ligger foreløpig bare over vannbrettene som går ned i takrennene på sidene. Jeg har forsøkt å lime det fast med tec7 men det holdt ikke veldig godt fast. Så nå vurderer jeg å teste å pop-nagle fast membranen i vannbrettene i stedet. Noen bedre forslag?

Terassebordene ble lagt helt tett inntil hverandre og med kjerneveden ned. En del av dem var ganske fuktige så det blir nok noen små sprekker mellom bordene når det tørker. Med terassebordene som gikk med som stendere ble det tilsammen ca 650 løpemeter og 1700 skruer!

Blir spennende å finne ut hvor godt taket holder på varmen. Hulldekke skal jo ha en viss isolerende effekt, deretter kommer 10cm eps og så er det 6cm opp til plattingen som sikkert blir full av snø. Så til sammen burde det bli ganske bra. Rekkverk tar jeg nok til våren, nå må jeg prioritere å få døråpning og åpning over garasjeporten helt tett før vinteren!
Garasjeprosjektet "bunkeren" - Tak1.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - tak2.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - tak3.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - tak4.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - tak5.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - tak6.jpg - Eiv
   #68
 4,110     Akershus (Follo)     0

Så nå vurderer jeg å teste å pop-nagle fast membranen i vannbrettene i stedet. Noen bedre forslag?

Går det ikke bra å bare la den henge ned?
Kommer det noe vann rennende så vil vel det tynge den ned og vannet renne ned i takrenna. Er det fare for å skade membranen om den flapper litt i kraftig vind?
Alternativt poppe på en remse med rustfritt eller galvanisert som klemlist. Jeg ville brukt plastnagler med tanke på galvanisk korrosjon. (Elra.no)

Det blir spennende å se hvor mye du må fyre for å holde varmen. Få det tett før vinteren kommer! Jeg stortrives med å gå i bare skjorta og pusle med prosjektbilen. En 9KW vifteovn i en time og jeg har stuetemperatur. Før var jeg kråkenes beste venn, nå har de funnet andre venner.  ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #69
 242     Moss     0
Jeg vet ikke om den vil ta skade av å henge løst og kanskje flappe i vind. Er derfor jeg vil feste den så jeg er sikker.

Har også fått en byggtørker på 15kw! Så planen er å finne en termostatovn som kan gi litt konstant lunk, og så bruke byggtørken når man trenger arbeidstemperatur. Men høres jo ovende ut når du får t-skjorte temperatur på så kort tid i hallen din!
  (trådstarter)
   #71
 242     Moss     0
Det har kommet på en del mer enn det jeg hadde trodd på forhånd.. Tenkte jeg skulle legge ut en totalsum her når jeg har regnet sammen alle utlegg og er ferdig med å kle inn garasjen, legge inn EL og jevne ut gulvet slik at prosjektet er ferdig.

Jeg betalte 125' for gravejobben, og grovt utregna har jeg vel brukt rundt det dobbelte på resten.
  (trådstarter)
   #73
 242     Moss     0
Da har jeg begynt å avrette gulvet. Betongsålen var ganske grovstøpt og det ville ikke ha vært mulig å trille verktøytraller eller andre ting på den. Dessuten ville det ha blitt veldig vanskelig å holde et sånt gulv rent. I første omgang avrettet jeg den delen av garasjen der det ikke skal stå biler. Her blir gulvet i vater. Resten av gulvet blir avrettet i neste omgang og får et minimalt fall mot porten.

Epoxy er sikkert det beste å legge oppå, men det er jo også veldig kostbart.. Så tenker på å male gulvet med en enkel maling som er beregnet på betong gulv i stedet. Malingen kan blandes i alle farger, så lurer litt på hvilken farge som er praktisk og/eller ser bra ut på et garasjegulv?
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2841.JPG - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2843.JPG - Eiv
  (trådstarter)
   #74
 242     Moss     0
Lenge siden jeg har oppdatert nå, men prosjektet har ikke stått stille.. Jeg har fått opp en utgangsdør og montert løftebukken. Løftebukken ble montert med 10stk 16mm ekspanderende bolter som ble festet 15 cm ned i betongen, så den bør sitte fast!

Elektriker har vært innom å dratt en 10 kvadrats inntakskabel fra sikringsskapet i huset og ned til et fordelingsskap i garasjen. Her har jeg fått en 16amp 3 fas for løftebukken (og fremtidig kompressor/sveiseapparat) og 2stk 16amp vanlig sikringer. En sikring for lys, portåpner, liten varmeovn og annet fast tilkoblet utstyr. Og en sikring som alltid er 100% ledig til det man måtte trenge. Og det er god kapasitet til å øke antall sikringer eller størrelse om nødvendig  ;)

Det meste av elektriske tilkoblinger havner på den kortveggen som ligger langs verkstedsdelen av garasjen. Så her har jeg lektet ut for å legge skjult anlegg. Vil også være mye "stæsj" som skal monteres på denne veggen, så er greit med en trevegg her. Noen som har noen innvendinger mot å bruke sponplater som males i en garasje? De resterende veggene har jeg ikke tenkt til å lekte ut og kle inn. Jeg har ingen fordel av å kle inn de veggene, så da maler jeg bare rett på murblokkene og sparer pengene. I vertfall foreløpig.

Har lagt ut noen bilder der bukken er montert og det elektriske anlegget er under oppføring. Bukken vil kjøre bilen i taket dersom man ikke stopper i tide. Men det ble faktisk bra nok høyde for å gå under bilen å titte. Det viktigste med bukken er egentlig bare å får løftet bilen litt opp for å kunne jobbe med hjuloppheng, bremser o.l. På det siste bilde så avretter jeg resten av garasjen. Denne delen av gulvet får et svakt fall mot portåpningen. Porten går forøvrig utenpå betongsålen, så forhåpentligvis skal vann kunne renne ut av garasjen problemfritt.
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2869.JPG - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2877.JPG - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG2882.JPG - Eiv
   #75
 4,110     Akershus (Follo)     1
Det ser litt skummelt ut med den bukken.
Du burde kanskje montere noen endestopp brytere i taket?
(Garasjetaket, ikke biltaket.  ;D )
Signatur
   #76
 4,293     Østlandet     1

Det ser litt skummelt ut med den bukken.
Du burde kanskje montere noen endestopp brytere i taket?
(Garasjetaket, ikke biltaket.  ;D )


kan ha en nødstopp bryter i taket, så idet biltaket dyttes opp i brytern stopper heisen!  bare litt vanskelig og nullstille den bare.

Tongue :P
Signatur
   #78
 4,293     Østlandet     0

Du fester bare et snøre i den og drar den ut, men da må du ha koblet den med øvre bryter på bukken.


hehe blir vell litt vanskelig når den er sitter klemt mellom biltaket og taket,
Signatur
   #79
 4,110     Akershus (Follo)     0
Kobles selvsagt med øvre endestopp bryter på løfteren.

Den er så kløktig koblet at den nekter motoren å gå opp, men tillater den å gå ned.

Ofte utført som en serieforrigling i opp-kretsen. Da kan flere slike endestopp brytere kobles i serie. Og ja, det blir nesten det samme som nødstopp, bortsett fra at den kan kjøre motsatt vei. Og at den ikke må resettes manuellt.
Signatur
  (trådstarter)
   #80
 242     Moss     0
Ja det er en viss fare for biltaket med bukken. Brukte den nylig til et motorbytte, og da måtte jeg bare teste hva som skjedde  Smile Så jeg kjørte delebilen opp i taket til jeg hørte at taket traff, så senket jeg den ned og så at biltaket var buet innover  ;D 

Jeg pratet med elektrikeren som la opp sikringsskapet i garasjen. Det er ferdig uttak for stop-bryter på heving. Men elektrikeren sa at det skumle er at man kommer til å venne seg til at bryteren er der og heve bilen til motoren stopper hver gang. Og den dagen man får et ledningsbrudd eller problemer med stopp-bryteren, så vil det gå galt...

Så jeg ble anbefalt enten to slike brytere med inviduell kabling, eller en bryter med en liten lampe slik at man ser at den fungerer. Men foreløpig så holder jeg på å montere et 45 graders speil i taket, så kan jeg bare titte på det og stoppe i tide (med litt margin naturligvis), så tror ikke det blir noe probelm. Men dersom noen kommer over en slik bryter, så gi meg en heads up.
   #81
 4,110     Akershus (Follo)     0
Som sertifisert grevling har jeg selvfølgelig slike brytere på lager.  ;D
Du får stikke innom så skal du få en. Og litt tips om hvordan du bør montere den.
Disse bryterene bryter på millimeteren samme sted hver gang.
Du vil trenge noen braketter og en stål/aluminium stang eller rør i tillegg.
Det er en ganske sikker løsning når bare det mekaniske er på stell.
Men jeg ser at du ikke har overskudd av tommeltotter, så det fikser du.
Signatur
   #83
 3,042     Akershus     0

Da har jeg begynt å avrette gulvet. Betongsålen var ganske grovstøpt og det ville ikke ha vært mulig å trille verktøytraller eller andre ting på den. Dessuten ville det ha blitt veldig vanskelig å holde et sånt gulv rent. I første omgang avrettet jeg den delen av garasjen der det ikke skal stå biler. Her blir gulvet i vater. Resten av gulvet blir avrettet i neste omgang og får et minimalt fall mot porten.

Epoxy er sikkert det beste å legge oppå, men det er jo også veldig kostbart.. Så tenker på å male gulvet med en enkel maling som er beregnet på betong gulv i stedet. Malingen kan blandes i alle farger, så lurer litt på hvilken farge som er praktisk og/eller ser bra ut på et garasjegulv?
Ikke fulgt med på en stund nå, men jeg må si det ser veldig bra ut! Er skikkelig misunnelig.  ;D

Lys grå synes jeg er fornuftig fargevalg. Ikke ulikt ferdig herdet betong. På denne ser du fort oljesøl (kjekt for å se om motor eller bremser må ses over), du ser skruer, bolter og mindre verktøy som faller ned fordi det nesten aldri er lyst grått og skygger vil gi sterk kontrast, og samtidig er det praktisk i og med at støv du drar inn med bilen ikke vises så godt. Praktisk og rom for å være litt lat.
  (trådstarter)
   #84
 242     Moss     0
Har ikke fått logget inn her på en liten stund.. Hørtes veldig bra ut det er Einar S. Stikker gjerne innom en eller annen gang  :)

Tiazzz: Ja, har sett at noen verksteder har valgt en grå-nyanse. Men jeg tenkte egentlig at det måtte være vanskeligere å se grå og metallfargede skruer og muttere som man mister på grått underlag. Men sant det du sier om skygger på lyst grått, så absolutt noe å vurdere.
   #85
 6     Sandnes     0
Driver med lignende prosjekt her hjemme, og bare lurte på hva høyden er fra gulv til tak nå ? Hvor mye plass har du under bilen når den er på maks ?

Mvh Helland
   #86
 4,110     Akershus (Follo)     0
Det ser ut for at TS ikke har vært her på noen uker.

Kjør bilen inn i garasjen og måler fra taket på bilen opp til garasjetaket.
Mål også klaringen mellom bilen og gulvet.
Legg sammen de to så finner du hvor mye plass du har under ved maksimalt løft.

Sjekk også hvor høyt bukken løfter og legg til siste av de forrige målene. Du vil selvfølgelig ikke få mer plass under enn dette uansett takhøyde.
Signatur
  (trådstarter)
   #87
 242     Moss     0
Har tatt litt sommerferie ja..

Helland: Hvis jeg kjører en vanlig eller litt lav sedan maks opp til taket, så kan jeg akkurat gå under bilen, alså nesten 190cm. Men det er altså under karosseriet, hjulene og armen til løftebukken er jo noe lavere. Er 305-312cm under taket.

Selv så jobber jeg oftest med hjuloppheng, bremser o.l., og da er jo ikke høyden noen begrensning. Ellers har jeg en liten stol med hjul som er kjekk å bruke når man jobber under bilen. Da trenger man ikke maks høyde, og det er også behagelig å sitte, hehe.
   #88
 1     0
Meget imponerende resultat her Eiv!
Siste redigering: Tuesday, October 9, 2012 2:35:05 PM av NotSoHandy
   #89
 103     Kongsberg     0
Kjempe kjekt med en bryter på bukken, den dagen man har en bil som er noen cm høyere enn den som bukken blei justert etter :)

Fotocelle hørtes ut som en bedre løsning, evt bare ta det forsiktig og manuelt. Det bør fungere nesten hver gang Wink
  (trådstarter)
   #90
 242     Moss     0
Heisann. Tenkte over at jeg ikke har lagt ut bildene av sluttføringen av dette prosjektet.
Garasjeprosjektet "bunkeren" - 20130309_114028.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - 20130309_233858.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - 20130314_193134.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - DSC_0386.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - 20121110_135638.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - CIMG3379.JPG - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - DSC_0387.jpg - Eiv
Garasjeprosjektet "bunkeren" - TerrasseF.jpg - Eiv
  (trådstarter)
   #91
 242     Moss     0
Kommer noen flere bilder fra innsiden, er tross alt det som er mest spennende synes jeg, Har fått opp arbeidsbenk og noen skaper i garasjen, men får vente med å legge ut det til jeg får rydda opp litt i jula. Stableplass er alltid et problem og det fyller seg opp raskere enn jeg klarer å montere nye skap og hyller  ;D  Ellers har jeg også funnet ut at løftebukken også er kjekk når man trenger midlertidig oppbevaring av enda en bil.
Garasjeprosjektet "bunkeren" - IMG_20121209_172445.jpg - Eiv
   #92
 4,110     Akershus (Follo)     0
Det ble jo riktig fint!  :D

Har du laget "hems" ved siden av bukken?
Jeg har funnet ut at det er mulig å se store deler av garasjegulvet om jeg bare bruker den, og holder den (forholdsvis) ryddig.

Signatur
  (trådstarter)
   #93
 242     Moss     0
Takk! Har ikke laget hems, men jeg støpte den bolter på rad mellom hulldekene, ca 1,5 meter fra kortveggen, så det er forberedt på å lage et galleri/hems. Men med 3meter unner taket så vil det jo bli litt lavt, så står å vurderer hems mot å lage en solid og lang hylle som monteres fast i langveggen.  :-\
   #94
 6     Sandnes     0
Hva har du gjort innvendig i taket ? Har du isolert noe her ? Eller har du isolert på utsiden ?
har laget ganske lik din garasje, med hulldekke. Men sliter med kondens i taket pga har ikke fått noen isolasjon enda. Men er usikker om jeg skal isolere før jeg legger terrasse oppå hulldekket, eller om jeg skal legge isolasjon på utsiden, eller begge deler ? Smile

Takk
  (trådstarter)
   #95
 242     Moss     0
Foreløpig har jeg ikke gjort annet enn å male taket (hulldekkene) innvendig. Men utvendig er taket isolert med 10cm EPS, slik som resten av garasjen, men med høyere trykkfasthet da. Er et bilde av det på side 3 tror jeg. Har inntrykk av at de fleste anbefaler å isolere utvendig, evt kan man kanskje isolere noe innvendig i tilgegg. Hulldekket har jo litt isolasjonsevne i seg selv også. Har ikke hatt noe problem med kondens enda. Blir fort varmt med en byggtørker som jeg har, men merker jo at betongen suger til seg varmen når man skal varme opp en garasje med tykke og kalde vegger/tak.
   #96
 9     0
Hei.

Driver nå med et lignende prosjekt, og trenger som deg hjelp til selve prosjekteringen.
Er du fornøyd med Sivil ingeniøren du brukte, og ble det dyrt?

Mvh. Jon Erik
   #97
 4,452     Vestlandet     0
Siden tråden allerede er dratt opp, så benytter jeg sjansen til å gratulere med et flott prosjekt!

Dette må jo være vinn-vinn for husfreden. Du har fått en finfin garasje og kona har fått en kjempebra uteplass! Her burde mannfolk fange opp et tips eller to! Smile
Signatur
   #98
 10,486     Akershus     0

Dette må jo være vinn-vinn for husfreden. Du har fått en finfin garasje og kona har fått en kjempebra uteplass! Her burde mannfolk fange opp et tips eller to! :)


Å grave seg ned i tide?

Har vi litt info om den dobbeltsenghengekøyehuskesaken der?
Signatur
   #99
 4,452     Vestlandet     0


Dette må jo være vinn-vinn for husfreden. Du har fått en finfin garasje og kona har fått en kjempebra uteplass! Her burde mannfolk fange opp et tips eller to! :)


Å grave seg ned i tide?

Har vi litt info om den dobbeltsenghengekøyehuskesaken der?


Hehe, den smalt jo fra rette person også! Det er her du har fått inspirasjon til ditt lille prosjekt altså?  ;D
Signatur
   #100
 10,486     Akershus     0


Hehe, den smalt jo fra rette person også! Det er her du har fått inspirasjon til ditt lille prosjekt altså?  ;D



Neinei, jeg gravde meg jo bare ned 70 cm omtrent. Her må det være gravd flere meter, og sprengt og greier Smile
Signatur
   #101
 130     0
Ser at prosjektet ditt er rimelig ferdig, gratulerer med ny garasje!
Har du regnet ut hvor mye dette prosjektet kom på? Planlegger litt smått å bygge en lignende garasje i skrått terreng.
  (trådstarter)
   #102
 242     Moss     0
Tok visst sommerferie fra forumet. Jeg har egentlig lurt litt selv på hva det kosta totalt, men mappa jeg hadde med de fleste kvitteringene har vært borte inntil den dukka opp i forrige uke! Så har gått igjennom papirene nå..
Noen tørre fakta:
2,15 kilometer med armeringsjern + wire i hulldekke og armeringsnett i såle!
82,8 tonn armert betong!
Bærende konstruksjon: Betong, armering, hulldekker (ink leie av kran), flytesparkel - 141 000kr.
Eksteriør: "isopor" rundt alle 6 flater, membran, garasjeport, terassematerialer, takrenner, sikringskap/EL, osv. - 74 000kr (Sikkert noen kostnader som er glemt her, brukt noe materialer man hadde fra før eller fått.)
Papirarbeid: 10 000kr. Ingen kostnader til vegvesen og kommune ble gratis grunnet lang saksbehandling. JonErik: Betalte 10 000 til Bjørnstad prosjektering for en detaljert tegning og bøyeliste. Jeg hadde noen innvendiger til tegning og fikk 2 små revisjoner gratis. Kan anbefale dem.
Grunnarbeid: Graving, leie av betongmotorsag til støttemur, 17tonn pukk til drenering - 139 000
Så landa på 364k som var langt mer enn det jeg hadde satt av, og dermed tok det lengre tid enn det jeg hadde regnet med. Fortsatt gjenstår litt EL-arbeider, behandling av gulv, asfaltering av oppkjørsel
og diverse..
Eiv: Garasjeprosjektet "bunkeren" - 20140608_164157_Android.JPG - Eiv
  (trådstarter)
   #103
 242     Moss     0
Jeg hadde ikke ordnet noe pent over dreneringsgrøfta på baksiden av garasjen mot huset. De gamle hellene var heller ikke så pene, så jeg fyllte inn området i sommer med terrassebord og ei stor trapp opp til garasjeplattingen.

Jeg lurte på å finne på en løsning som kunne samle opp vannet under terrassen og lede det vekk, slik at minst mulig vann skulle havne i dreneringa bak garasjen. Noen som har noen forslag til løsning, eller blir det bare flisespikkeri? Kan jeg unngå vann i dreneringa, så gjør jeg jo gjerne det tenker jeg.
Eiv: Garasjeprosjektet "bunkeren" - 20140620_151216_Android.JPG - Eiv
Eiv: Garasjeprosjektet "bunkeren" - 20140719_150422_Android.JPG - Eiv
Eiv: Garasjeprosjektet "bunkeren" - mms_20140919_212236.jpg - Eiv
   #104
 5     0
løfter denne litt, for å få bort litt av vannet som kommer på trappa og den lille altanen, så kan du montere dette: http://www.takogventilasjon.no/undertakplate-dryppstop-plate.html

så er det bare å legge ei autovernskinne eller noe likn i enden som vannet renner ned og ut på. ser ikke så veldig bra ut, men i ditt tilfelle blir det skjult uansett.