24,910    20    8  

Planlimt eller under-oppmontert vask'?

mnx
 111     3
Er litt usikker på hva jeg skal velge. Noen som har noen innspill?

Uansett så blir det en silgranit vask fra Blanco, og benkeplaten blir granitt.

   #1
 141     Oslo     1

Er svært liten praktisk forskjell.. planliming gir deg stål/materialet i kummen i kanten slik at den muligens tåler slag bedre, men gir deg en ørliten "grøft" på oversiden av benkeplaten i overgangen mellom kum og benkeplate.

Har ikke hørt noen kommentarer for eller mot i forhold til holdbarhet over tid, så det må nesten noen andre svare på.. men spør du meg bør du ta det du syns ser best ut. Smile
Signatur
   #2
 3,387     0
Jeg har stålvask som er planlimt i granittplate. Det er frest en forsenkning i steinen som kanten av vasken er limt fast i.

Samler ikke noe skit, lett å gjøre rent så det synes jeg er helt toppers.

Jeg har erfaring med servant montert oppe på kjøkkenplaten og det er absolutt ikke å anbefale. Plundrete med rengjøring og skitt samler seg mot kanten. Kjipt å stå der med tannpirker for å rense kanten til stadig. Møkk på kjøkkenbenken er ufyselig.
   #3
 141     Oslo     0
For ordens skyld: det jeg mener er at det er liten praktisk forskjell på planlimt og underlimt kum Overlimt er selvfølgelig noe helt annet Smile
Signatur
   #4
 1,103     Oslo / Østfold     0
Ved underlimt blir det gjerne en limfuge i overganger plate/ kum. Dettte er arnested for mikroorganismer. Alltid fuktig og god temperatur.

Lag en buljong/gelatinblanding i et lite plastbeger. Sterilisèr i en trykkoker og avkjøl. Press buljong/gelatinputen mot fugen i oppvaskkummen. Sett til dyrking 3 døgn ved 37grader.
En godt lagret muggost blir uskyldigheten selv i forhold til dette resultatet. Når man vasker opp er det vel meningen at oppvasken skal bli ren?
   #5
 1,019     Rogaland     0
Vanlig nedfelt
Fordeler:
Rimligere en planlimte vasker.
Rimligere utførelse i benkplaten.
Større utvalg.

Ulemper:
Man har en 1-2mm kant liggende oppå benkplaten hvor det er vanskelig å holde rent.


Planliming
Fordeler:
Ved planliming får du en helt jevn overflate på benkplaten.
Du slipper irriterende kanter/flenser hvor smuss og skitt fester seg.
I tilegg for du et stilig og elegant utseende!

Underlimt:
Fordeler:
Ved underliming får du en helt jevn overflate på benkplaten. Du slipper irriterende kanter/flenser hvor smuss og skitt fester seg.
Man får også et mye stiligere utseende med underlimt vask.
Rimeligere vasker en ved planliming og nedfelling.


Blir litt smak og behag ved valg mellom underliming eller planliming
Signatur
   #6
 1,019     Rogaland     0

Ved underlimt blir det gjerne en limfuge i overganger plate/ kum. Dettte er arnested for mikroorganismer. Alltid fuktig og god temperatur.


Nå snakker du vel om vanlig nedfelt vask?
Signatur
   #7
 1,103     Oslo / Østfold     0
Ved de underlimte jeg har sett "henger" kummen under plata. Her blir det fuge mellom stålet og granitten, eller hva det måtte være, i overgangen. Ved planlimte ligger overgangen oppå plata. Personlig foretrekker jeg helpresset og heldekkende stålplate uten noen form for skjøter eller fuger. Men så trekker jeg også slimete fisk og blodig slakt inn på kjøkkenet. Jeg bruker mine fire kjøkken som arbeidsrom for tillaging av mat. Kan ikke fordra pizza.

   #8
 1,019     Rogaland     0
Da tror jeg du har sett noen mislykkede forsøk på underliming av vask. Det er jo nettop pga renhold og hygiene at underliming blir praktisk. Du får en glidende overgang mellom benk og kum for å unngå nettop denne fugen som på vanlige nedfelte vasker kommer på arbeidsflaten av benken. (om du ikke velger en helstøpt rustfri arbeidsbenk ala storkjøkken). Om det er en liten silikonfuge på innsiden av vasken blir denne uansett lettere å rengjøre en fuge og kant oppå benkplaten.

Om jeg hadde plass til fire kjøkken i huset mitt ville jeg valgt å bruke eit av dem som grovkjøkken med rustrfie benker og helstøpt vask til partering av slakt og sløying av fisk.
Signatur
   #9
 1,103     Oslo / Østfold     1

Om jeg hadde plass til fire kjøkken i huset mitt ville jeg valgt å bruke eit av dem som grovkjøkken med rustrfie benker og helstøpt vask til partering av slakt og sløying av fisk.


Oppklaring: Min bolig i hovedstaden er opprinnelig to leiligheter som jeg har slått sammen til èn boenhet. Trengte mer plass og kjøpte naboleiligheten. Der har jeg to kjøkkener og bruker det ene til grøvere saker. Dertil har jeg ett hus og en hytte som fritidsboliger. Også disse steder har kjøkken. Derav fire. Blir litt tungvint når jeg har trukket mine garn og måtte reise femten mil for å finne en brukanes sløyebenk eller motsatt vei for å gjøre opp et slakt. Er liksom greiere å gjøre jobben der fisken eller dyret hentes.  Hjemme, i hovedstaden, gjøres etterarbeidet med findeling og maling av kjøtt og fisk til kaker og farse. Er selvforsynt med det meste av råvarer til husholdningen.

De underlimte oppvaskkummer jeg har sett har vært i diverse utstillingslokaler hos forskjellige leverandører. Sysler en del med å hjelpe andre. Har derfor bygget om/ montert noen dusin kjøkkener i årenes løp.
Kan nok synes som om jeg er noe vel opptatt av hygiene. Men har vel blitt slik etter noen kurs i regie av Mattilsynet. Har en daglig kamp mot disse små usynlige "vesener" som omgir oss.
   #10
 1,019     Rogaland     0
Joda, hygiene er viktig tema det  Fuger finnes på tradisjonell nedfellingsvasker også og skit samler seg lettere der når man tørker over benken. Det er jo nettop pga. enklere renhold og bedre hygiene folk vil planlime eller underlime, for å slippe den høye kanten der smuss fester seg.
Signatur