12 496    11    3  

Avrette tregulv

 254     Akershus     2
Hei,
Er i ferd med å legge nytt gulv, men gulvet er ganske ujevnt, største høyde forskjellen er ca 16-17mm (over en avstand på ca 9 meter). Men det er også en del forsenkninger/søkk i gulvet. Skal legge Hunton silencio plater på 24mm +rehabgips+parkett.

Tenkte først å legge ut silencio platene og fore ut ujevnhetene med ullpapp, men etter litt prøving i går, tror jeg den løsningen utgår.

Flytsparkle hele gulvet er jo en løsning, men det er 65m2 og en snitthøyde på 6mm trenger jeg vel 500 kg med avrettingsmasse, frister lite...
Andre alternativet er å håndsparkle/lire ut de værste søkkene og ta de aller siste justeringene med litt ullpapp her og der.

Det jeg lurer mest på ift disse to løsningene er hvordan er det å legge betong basert materiale i tynne skjikt på et undergulv av rupanel? Rupanelen har mange steder store sprekker ved not og fjær, og lurer på hva som skjer når disse hulrommene er fylt med betong og luftfuktigheten går opp, da har ikke treet noe sted og ekspandere, hva skjer da?
Og hvordan er det med de områdene hvor sparkelet tynnest, vil bevegelsene i treet smuldre opp massen?
Bør man kanskje legge en tynn diffusjons åpen duk under så sprekkenen ikke blir fylt opp?

Hvis jeg går for håndsparkling, hva er best material, har sett referanse til heydi byggsparkel, virker bra bortsett fra prisen, Hva med billigere alternativer, f.eks Gipsbruk/gipsmasse?

Håper noen kan komme med noen smarte inspill her!

   #1
 785     Vestfold     0
Hvis det er svikt i undergulvet mener jeg at flytsparkel/avrettingsmasse skal legges i minimum 20 mm tykkelse for å ha tilstrekkelig stivhet. Sprekker i undergulv kan fylles med billig akrylfugemasse. Fyll sprekkene med dette, prime/gyse de områdene som skal sparkles/avrettes slit at det blir god binding til undergulv.
Heydi byggsparkel er fin, men den stivner veldig fort, så du bør ikke blande mer enn det du rekker å bruke før den stivner. Den er fin til å sparkle mindre områder, men etter mitt syn alt for dyr og uegnet hvis du skal ta hele gulvet.
Hvis du bruker produkter av bra kvalitet og det ikke er mye svikt i undergulvet tror jeg neppe du får noe problem med smuldring under den overgulv oppbyggingen du beskriver.
Tror ikke det er noe lurt å bruke gipsbruk. Det er sprøtt, har liten styrke og vil kunne sprekke/smuldre opp hvis det ikke legges på helt dødt materiale (gipsplate)
Det viktigste når du legger parkett er at undergulvet er plant (innenfor de toleransegrensene som er beskrevet i leggeanvisningen for parketten din, (vanligvis +/- 3 mm på 2m lengde og +/- 1 mm på 25 cm lengde) at ikke gluvet er 100% i vater betyr ikke så mye, planhet er viktigst
  (trådstarter)
   #2
 254     Akershus     0
Heisann,
takk for bra tips, blir morsom jobb å fuge alle sprekkene ;)

Det er ikke mye svikt i gulvet, var vel helst bevegelsen i gulv som følge av temp/luftfuktighets variasjoner jeg var bekymret for.

Undergulvet er med not og fjær, så selv om det er sprekker, så er det for det meste tett. Når du sier "fuge sprekkene", tenker du da for å gjøre det tett eller for å ha noe mer fleksibelt mellom treverket så det kan bevege seg?
hvis det siste: ser for meg at en massiv fuge ikke gir al verdens mer beveglighet en om den var fylt opp med sparkel. Eller er det ikke noe issue?

Tenker jeg kommer til å bare sparkle for å få det plant som du sier, men blir fortsatt en del m2. Hva slags andre materialer kan jeg evt. bruke som ikke er så dyrt som byggsparkel? fiberpuss? flytsparkel med litt mindre vann?
Avrette tregulv - bilde (1).JPG - henrikr
jaf
   #3
 5 888     tromsø     1
Er det svikt i senter på bjelker? Hva med å legge en sponplate der det skal opp 1cm? 6 mm huntonitt der det skal opp 6. Det viktigste er å holde seg ca innenfor toleransegrenser. Bare la sprekker være. Du skal jo legge noe over? Skulle nesten sett tegning av avvik. Selv om en er kreativ når en avretter, så kan gulvet bli veldig bra på oversiden. Det skal mye til, før en ser avvik. Resultatet blir mye bedre en før, selv om det skulle være 2mm avvik på det nye gulvet.
  (trådstarter)
   #4
 254     Akershus     0
Avikene er litt tilfeldig: største er der hvor det tidligere har stått et flygel, der er det en grop som følger bjelke retningen 7-8mm dyb, ellers er det litt groper og kuler her og der, 4-5 mm max.

Prøvde som sagt å bygge opp med ullpapp, men synes det var vanskelig å se om resultatet ble ok, siden pappen krøller seg litt og kan komprimeres...
derfor tenkte jeg at å kjøre rettholt med sparkel over gropene, da kan jeg hvertfall se om det er noenlunde rett før jeg legger platene oppå.

Når det gjelder sprekkene i undergulvet: de vil jo bli større eller mindre når luftfuktigheten forandrer seg, når sprekkene er fylt opp med sparkel masse eller fuge har treet mindre plass til å ekspandere, vil det da presse massen opp fra sprekken, eller vil hele planken ekspandere oppover i stedet for sidelengs. ?

jaf
   #5
 5 888     tromsø     0
Ikke bry deg om fugene. Det vil gå sideveis etter luft fuktighet. Om vinteren vil fugene være større. Det vil ikke svekke gulvets bære evne. Prøv å legg aviser i det verste gropene. Det høres kanskje dumt ut, men kan fungere helt fint. Du skal legge isolasjons plater over? Legg parketten og sjekk med en rettholt. Ikke lim eller skru parketten. Slip vekk kuler? Hvordan kommer det kuler på et tregulv? Bilder?
   #6
 785     Vestfold     0

Heisann,
takk for bra tips, blir morsom jobb å fuge alle sprekkene ;)

Det er ikke mye svikt i gulvet, var vel helst bevegelsen i gulv som følge av temp/luftfuktighets variasjoner jeg var bekymret for.

Undergulvet er med not og fjær, så selv om det er sprekker, så er det for det meste tett. Når du sier "fuge sprekkene", tenker du da for å gjøre det tett eller for å ha noe mer fleksibelt mellom treverket så det kan bevege seg?
hvis det siste: ser for meg at en massiv fuge ikke gir al verdens mer beveglighet en om den var fylt opp med sparkel. Eller er det ikke noe issue?

Tenker jeg kommer til å bare sparkle for å få det plant som du sier, men blir fortsatt en del m2. Hva slags andre materialer kan jeg evt. bruke som ikke er så dyrt som byggsparkel? fiberpuss? flytsparkel med litt mindre vann?

Jeg prøvde bare å foreslå en fremgangsmåte (fuge med akryl som har litt fleksibilitet) hvis du er bekymret for ekspansjon av undergulvbord. Selv hadde jeg gitt beng i dette så lenge ikke sprekkene er så store at avrettingsmasse renner igjennom. Brukte selv tec 7 på noen store sprekker, men det er klart dette blir veldig dyrt hvis gulvet er stort og det er mye sprekker.Ville også gjøre undergulvet rimelig tett slik at ikke evt overskuddvæske rant ned i gulvisolasjonen.
Etter å ha observert bevegelse (sprekker) i nymalt panel som har stått ubehandlet i 80 år, er jeg ikke så bekymret for bevegelse i gamle gulvbord/panel så lenge fuktbelastning er innefor det normale. Fiberpuss anser jeg for å være uegnet og den er vel relativt grovkornet slik at den er vanskelig å sparkle den ned mot 0 tykkelse. Skulle jeg gjort gulvet plant ville jeg primet det først og brukt noe sånt som heydi best flyt e.l. med litt lite vann, fått med en kompis som kunne helle fra bøttemens jeg selv hadde brukt rettholt å dra ut med.
Shimsing med avispapir funker også (bruk rotasjonslaser som hjelpemiddel for å måle niva), men ser for meg at det er mye jobb (har aldri gjort det selv). Fordelen med aviser er at du kan korrigere evt. feil som gjøres helt til silencio legges, samt at materialet kan skaffes gratis. Har selv en stue på ca 50 m2 som er rettet opp med avispapir på midten av 75 tallet. Fortsatt helt rett og plan.
tks
   #7
 2     0
Hei!
Jeg er klar over at dette er en gammel tråd, men jeg synes den var så full av bra tips og triks at det hadde vært artig å fortsette den Smile
Jeg står forsåvidt ovenfor noe av de samme utfordringene selv, da jeg bor i ett hus fra 1905 og tregulvet i 2.etg. er både ujevnt, sprekkete OG skeivt

Lurer på om det istedet for å fuge sprekker o.l før flytesparkling, om det går an å bruke ett MacGyver-triks, f.eks gaffateip?
I teorien så skulle det vel ikke spille så mye rolle hvis det likevel skal noe over?
Også en en annen ting.. hvor tungt blir det med flytsparkel da? Bjelkelaget er riktignok av rundtømmer, men jeg synes det er nok sig i det fra før;)   #8
 1 333     Bergen     0
Vekt på flytsparkel er det jo forholdsvis enkelt å regne ut om du får oppgitt en egenvekt fra leverandør. Da får du også vite hva minstemål er på tregulv, det jeg har hørt er 20 mm. Ved hjelp av laser eller rettholt finner du ut av dette. Tungt blir det som regel.

Vil heller anbefale deg å sjekke ut Mehabit - som du finner en tidligere tråd om her. Dessverre ser det ut som at begge forhandlerlenkene er inaktive, men så vidt jeg husker så kom dette fra en tysk produsent så her er det bare til å lete.
Signatur
   #9
 3 056     Sørlandet     0
Regn med en egenvekt på 2, 4.... det går fint å teipe om du får den til å sitte... hvir tykt du støper vil ha betydning da flytsparkel ofte blir selvbærende ved en viss tykkelse (oppgis av produsent).