9,872    6    0  

Hjelp jeg har "fått" basseng! Hvordan skal jeg sikre det?

 72     Bergen     0
Jeg har nylig kjøpt hus, med et eldre støpt basseng i hagen. Vi har ikke overtatt huset ennå, men ettersom bassenget stod usikret da vi var på visning, antar jeg at det sikkert står usikret når vi tar over også. Jeg har lyst til at det første vi gjør når vi flytter inn er å sikre bassenget for våre barn og andres barn.

Bassenget er 5x10m og ca. 1,8-2m dypt. I følge nåværende eier har de en eldre bassengduk som kan rulles ut over bassenget.

Bassenget har ikke vært i brukt på mange år, så før jeg investerer i dyr sikring må jeg finne ut om det i det hele tatt kan brukes uten de altfor store oppgraderingene.

Er det sannsynlig at en eldre bassengduk tilfredstiller dagens krav til bassengsikring, hvordan finner jeg eventuelt ut om den holder mål (uten å vandre ut på den)? Og hvis jeg skal sikre det raskt og billig, vil et standard byggegjerde tilfredstille krav til sikring av bassenget? Dette blir jo isåfall midlertidig, men jeg tror ikke jeg vil sove godt i det nye huset dersom bassenget står usikret.

Dersom vi må kjøpe ny permanent sikring til bassenget, ca. hvor mye må man regne med at det koster for en sikringssduk?  Hvilke løsninger bruker dere til bassengen deres?

Takker for alle svar!
Signatur

   #1
 3,704     Ringerike     0
Velkommen til forumet og gratulerer med hus og basseng  8)

Det er brønnloven (nå: basseng, brønn og dam) som hjemler krav og står også noe i TEK.
Normalt brukes det 3 varianter, trekk (duk), overbygg eller gjerde.

Fant dette i TEK:
"§ 7-48. Sikkerhet mot drukning

1. Generelle krav

      Bestemmelsene om sikkerhet mot drukning gjelder for både nye og eksisterende, innendørs og utendørs bassenger, brønner og åpne væskebeholdere, samt for dammer i nærheten av bebyggelse. Bestemmelsene gjelder likevel ikke for plaskedam eller liknende dam med vanndybde mindre enn 0,2 m.

2. Basseng, brønn og åpne beholdere for væske

      Basseng, brønn og åpen beholder for væske skal utformes, utstyres, avskjermes og brukes slik at personer, dyr eller utstyr ikke blir skadet. Det skal legges særlig vekt på å hindre barneulykker. Tilfredsstillende sikkerhet oppnås ved solid og sikker tildekning, innhegning eller innbygging i avlåst rom. Utforming av sikkerhetstiltakene skal være slik at barn ikke utsettes for fare, f.eks. ved klatring eller kryping.

      Bade- og svømmebasseng skal være utstyrt eller utformet slik at det er lett å komme opp av vannet."


Skal du sikre det midlertidig i sommer kan du legge takplater over, husk at skal disse brukes på vinteren så må de være beregnet for snølast.

Vi har bruker trekk som er fasongsydd fra Plamek. De fleste bassengutstyrleverandører har trekk beregnet til formålet. du kan se på www.partnerline.no eller basseng.no eller grontfokus.no for tips.
Signatur
   #2
 24,668     Akershus     0
Hvorfor må ikke en parkdam på StHanshaugen sikres? Ca 150 m2 og 1,5 m på det dypeste.

Er dammen i Frognerparken sikret?
Signatur
   #3
 1,151     Akershus     0
Hvorfor drar man opp dette igjen og igjen?

Brønnloven gjelder uansett hva andre mener at er fornuftig eller ikke!

TS lurer på hva man må gjøre for å sikre, ikke argumentasjon på at dette er tåpelig lovgivning..
   #5
 336     Oslo     0
Jeg ville heller ikke sove godt med et usikret basseng. Barn og dyr.

De færreste har vel et gjerde rett rundt bassengområdet, men heller en utrullbar fastspent duk (slik jeg har) eller enda bedre et overbygg (slik jeg vil ha).

Om vinteren bruker jeg plater.  De kan selvfølgelig brukes hele året om man ikke skal bruke bassenget. Her er et bilde av slike i bruk (kjøpt vi partnerline). Legg i så fall passende trebord under slik at de ligger i en svak vinkel for at vann kan renne vekk.

http://www.byggebolig.no/index.php?action=dlattach;topic=43829.0;attach=83572;image
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 72     Bergen     0
Takk for alle svar så langt!

Slik jeg tolker svarene, så ser jeg for meg følgende løsninger:

- Den duken jeg får med (som jeg ikke vet om er godkjent sikringsduk, og heller ikke vet tilstand på) kan kanskje brukes i sommerhalvåret så lenge det er av en type som kan spennes fast/forankres slik at barn og litt større dyr ikke kan krype inn under duken. Det er vel også selvsagt krav til bæreevne, men hvordan jeg kan teste bæreevnen på den duken som er der er vel litt uvisst..

- Til vinteren kan jeg legge selvbærende takplater over bassenget. Disse burde legges med svak helling slik at vann og smeltevann renner av. Disse må dimensjoneres etter snølast, noe som sikkert ikke er all verden i Bergen. Dersom sikringsduken jeg har ikke kan benyttes, kan slike takplater også benyttes midlertidig i sommer som sikring før jeg bestemmer videre hva jeg skal gjøre med bassenget.

- Å sette opp et gjerde midlertidig kan fungere, men ser ut til å være en lite attraktiv løsning ettersom takplater og eller sikringsduk er noe jeg uansett må investere i på sikt.

Slik jeg forstår det er bassengsikring med duk som spennes fast og takplater om vinteren en av de rimeligste måtene å sikre et slikt basseng på. Dersom noen har bedre og/eller rimeligere forslag lytter jeg gjerne, basseng er et helt nytt område for meg, så jeg har sikkert mange spørsmål i tiden som kommer!
Signatur