29,256
8
8
Hva betyr "katalytisk selvrens" når det kommer til komfyr?
89
Vestlandet
0
Pyrolyse er jo drømmen da, men når man bygger med et ganske stramt budsjett må man se seg om etter alternativer.
Jeg skal kjøpe innebygd komfyr og støter stadig på begrepet "katalytisk selvrens" Bl.a. denne elektrolux komfyren. http://www.lefdal.com/product/hvitevarer/integrerte-produkter/ovn/EOB64140W/electrolux-ovn
Hvordan fungerer det. Og fungerer det i det hele tatt?
Ser også at Gorenje har en modell med aqua rens (koke vann i en dyppanne og "dampvaske" ovnen) Hvordan er det det sammenlignet med katalytisk selvrens?
Jeg har nå en elektrolyx komfyr som jeg har være veldig fornøyd med. Den hadde "selvrens" når jeg kjøpte den for 4 år siden og ser helt grei ut inni, selv om jeg har vasket inni den max 2-3 ganger, og da kun vasket nederst i ovnen (den har en ruglete overflate på sidene, glatt nederst). Er dette samme selvrensen som katalytisk selvrens? (dama i butikken sa noe om at de hadde "sluttet med den gamle typen selvrens for den fungerte så dårlig")
Jeg skal kjøpe innebygd komfyr og støter stadig på begrepet "katalytisk selvrens" Bl.a. denne elektrolux komfyren. http://www.lefdal.com/product/hvitevarer/integrerte-produkter/ovn/EOB64140W/electrolux-ovn
Hvordan fungerer det. Og fungerer det i det hele tatt?
Ser også at Gorenje har en modell med aqua rens (koke vann i en dyppanne og "dampvaske" ovnen) Hvordan er det det sammenlignet med katalytisk selvrens?
Jeg har nå en elektrolyx komfyr som jeg har være veldig fornøyd med. Den hadde "selvrens" når jeg kjøpte den for 4 år siden og ser helt grei ut inni, selv om jeg har vasket inni den max 2-3 ganger, og da kun vasket nederst i ovnen (den har en ruglete overflate på sidene, glatt nederst). Er dette samme selvrensen som katalytisk selvrens? (dama i butikken sa noe om at de hadde "sluttet med den gamle typen selvrens for den fungerte så dårlig")
Ved pyrolytisk selvrens varmes ovnsrommet opp til 500 ºC. Ved denne temperaturen forvandles fett og mindre matrester til aske, som etter nedkjøling kan tørkes ut med en bløt klut. Ovnen har en spesiell overflate som tåler denne høye temperaturen. Ved jevnlig bruk av pyrolysefunksjonen vil ovnsrommet alltid være rent.
Jeg skjønner at det nok er langt ifra like effektivt som pyrolyse, men fungerer det noe særlig i det hele tatt? Er dette et nytt system eller er det dette systemet som har blitt kalt selvrensende ovn i mange år nå?
Dersom man ikke har råd til pyrolyse vil dere da anbefale katalytisk selvrens, ecorens eller aquarens, eller noe annet?
Ovnskammeret er belagt med et matt, noe ruglet og grått belegg. Virker nesten keramisk. Det er opp gjennom årene tilberedt mang en stek i denne ovn. (Den nedre ovnen har ikke slikt belegg og brukes til brød og kaker.) Under bruk spruter naturligvis fett rundt om. Men på veggene blir det forkullet og kan i ettertid feies ut av ovnen. Det har aldri vært nødvendig med noen form av stekovnsrens utover rengjøring av døren og det roterende stekespydet. Etter trettifem år har jeg kun skiftet en plate og en bryter. Svensk kvalitet.
I vår sekundærbolig kjøpte jeg for et par år siden Gorenje stekovn med aquarens. Nå er nok ikke denne i så hyppig bruk, men synes svært grei og veldig fancy med elektronisk betjening. Har brukt aquarensen bare to ganger, men det virker som om fettet etter lammesteken ble borte. Vanskeligere ble det å få ut lukten av lutefisken. Her måtte jeg spraye med stekovnsrens før jeg fylte langpannen med vann og satte på aquarensen. Alt i alt synes det som begge disse løsninger fungerer.
Jeg driver og vurderer en Gorenje komfyr med aquarens funksjon. Nå er det lite lutefisk som blir tilberedt i mine ovner, mer brød, kaker og pizza. Jeg har ingen erfaringer med Gorenje og har hørt veldig forskjellig; noen er veldig fornøyd andre vil ikke ha det i hus.... men greit å høre at vaskefunksjonen deres har noe for seg da iallefall.
Akkurat nå står valget mellom:
elektrolux med katalytisk rensefunksjon http://www.lefdal.com/product/hvitevarer/integrerte-produkter/ovn/EOB64140W/electrolux-ovn
gorenje med aquarens http://www.lefdal.com/product/hvitevarer/integrerte-produkter/ovn/BO7510AX/gorenje-ovn?Selected=Accessories#tProductTabcontent
Gorenje ovnen har klart best pris og spesifikasjoner (bl.a. 60 liter ovn) mens elektrolux ovnen ville ha vært dritlekker i mitt nye høyglanset hvitt kjøkken og og elektrolux er også et merke jeg kjenner fra før og har godt forhold til......
what to do, what to do....
http://www.elkjop.no/product/hvitevarer/integrerte-produkter/ovn/IOP263250X/gram-ovn
For 20 år siden (pluss minus noen år), ble det solgt enormt mange komfyrer med selvrens, det tok over markedet og var et kraftig salgsargument. Deretter forsvant det, fordi nesten ingen var fornøyd. De som var misfornøyd var de som forsøkte å vaske stekeovnen, hovedsakelig da i bunnen, med den ruglete emaljen var det en håpløs oppgave. De som derimot fulgte bruksanvisningen og ofte stekte i lenger perioder på over 200 grader, var kjempefornøyde.
Det som er nytt nå (muligens noe annet også), og også på den du kjøpte for fire år siden, er at det er en helt vanlig emalje i bunnen. Og det er bunnen som blir mest skitten og den må vaskes på helt vanlig måte. Selvrens fungerer dårlig om du ikke steker lenge nok på over 200 grader og om det kommer for store mengder fett.
Gorenje sin aquaclean fungerer på denne måten:
- du fyller langpanna med 0.5 liter vann
- du setter på 50 grader
- du lar det stå på i 30 minutter
Dette vil da gjøre det lettere å vaske stekeovnen etterpå, da det skal løsne og myke opp fett etc.
Selger jeg en slik komfy så er jeg alltid nøye på å si at dette ikke er en mirakel kur som fjerner all skitt og gjør stekeovnen din fantastisk rein. Men den løsner litt opp og hjelper godt til før du selv tar og bruker kluten.
Det eneste negative jeg har erfart med stekovnen skyldes familiens interne problem. Jeg har veldig lett for å kjøpe "ting" med mest mulig teknikk og fancy greier. Min kone er langt mer konservativ og finner dette ofte komplisert. Jeg har blitt kritisert fordi stekovnen har front av rustfritt stål "hvor alt synes og er vanskelig å holde ren". Døren og displayet over er høyglans og nærmest som polert stål. Det er ingen brytere, men tøtsch-panel. Her blir det skjemmende fingermerker som til stadighet må vaskes og pusses bort. Det er vanskelig å finne tøtsch-punktene og programmene er for omfattende. Her er både over og undervarme, grill, varmluft, tineprogram osv. Dertil også program for bakst og stek hvor ovnen stiller seg selv. Tidsinnstilling for når ovnen skal starte og når den skal stenge. Steketermometer og alarm. Altså i det hele "noe aldeles forferdelig tull".
Men kalkunen til jul ble velsmakende den og det daglige brød blir uten rårand, så den gjør vel den jobben en stekovn skal.
Kjøpte Gorenje etter anbefalig av en arbeidskolegae. Hun er serber og kommer fra Beograd. I tillegg til å være en bra arbeider er hun også en fremragende husmor som til stadighet har med kaffekake på jobben. Hennes mann er kokk av yrke, var det i Beograd og er det her. I deres hjem i Beograd var det bare Gorenje som betød noe på kjøkkenet. Kokken visste var kvalitet var. I tillegg var Gorenje det gjeveste man kunne anskaffe, kvalitet og status. Det plasserte deg høyt på hierarkiet. Gorenje i øst som Miele i vest. Nå har vel også Gorenje ansatt noen franske designere slik at de også skal få innpass i det vestlige marked.
Men som skrevet jeg har ingen lang erfaring med dette, men regner med det beste.
Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal kjøpe ennå, men er iallefall ikke like skeptisk til å kjøpe Gorenje som jeg var. Rart hvor redd man er for å kjøpe noe som er, tja kanskje ikke akkurat billig, så iallefall ikke like dyrt...
Tusen takk for særdeles nyttige tilbakemeldinger!