38,512    58    1  

"Svevende" Benkeplate festet til stuevegg uten synlige fester - mulig?

 190     0
Hei!

Har et litt "hårate" prosjekt jeg skal prøve meg på, og setter pris på eventuelle innspill!

Ønsker å montere en benkeplate fast i stueveggen for å bruke den som databord (iMacs festes over bordet på veggen så trenger ikke holde vekten av datamaskinene)...

Vil aller helst bruke en benkeplate for å slippe "bein", samt feste den på veggen uten synlige festemidler (vinkler o.l.) slik at den "svever" over gulvet.

Veggen den skal festes på er av betong og lektet ut ca 5 cm og deretter kledd med gips.

Bordplaten tenker jeg å kjøpe på IKEA. Den er 2.48m lang, 50cm dyp og 38mm tykk.

Min foreløpige plan er å:
a) Skaffe 3 meter 20mm rundt (knallhardt) stål kappet i lengder à 50cm (6 stk)
b) Borre 21mm (mulig å få SDS borr i den dimmen?) hull i veggen, 10 cm inn i betongen
c) Legge inn litt lim i hullene, og
d) Banke stålet inn i betongveggen med gummiklubbe
e) Borre 6 stk 21mm hull i bakkant av bordplata (37 cm dybde)
f) Legge inn litt lim i hullene i benkeplata
e) Tre benkeplata på stålet og presse den inn til veggen
h) Legge i silikon mellom benkeplata og veggen dersom overgangen ikke blir helt 100%

Har selv identifisert følgende "risikomomenter"
1) Det er vanskelig å få hullene som borres i betongen helt "beine" slik at stålet kanskje vil sprike
2) Plata vil kanskje "sægge" litt helt ytterst dersom stålet ikke blir tredd langt nok på
3) Dette er forsåvidt en irreversibel handling. Veggen er helt ny i nybygget hus, og det er ikke "så kjekt" å gå til med vinkelsliperen innendørs dersom stålet må fjernes...

Alle innspill på idèen mottas med en stor mengde takk Grin


   #1
 1,151     Akershus     0
En tanke, 10 cm i bettongen skal holde hele vekten, det blir jo endel kraft som disse hullene vil bli utsatt for! Har du noen mulighet til å gjøre det slik at du får stivet av helt ut til enden av veggen, altså gjøre noe i området som er foret ut..

5 cm blir jo 50% lengere område som tar av for kraften...

Kan du ev borre dypere? Har ingen beregninger men magefølelsen syntes at 10 cm er litt i minste laget..
Om noen kan motbevise det så er det jo suverent det forsåvidt Wink
   #2
 132     0
Jeg har gjort noe tilsvarende dette, men det er en benk til å sitte på.
Skal du gjøre det på samme måte som meg krever det nok litt pågangsmot siden veggen din allerede er gipsa.

Jeg sveisa et par vinkler av stålrør hvor det ene delen er skrudd i murveggen og den andre stikker ut ca 50cm fra veggen og bærer benken. Selve benken laget jeg som en boks (ca 100mm høy) med åpen ende inn mot veggen, og tredde denne på to slike vinkler. Veggen min er også fora ut, så denne dekker den delen av vinkelen som er skrudd mot murveggen. Rørene jeg brukte var vel 50x50mm og bærer fint 4 voksne personer, så du kan sikkert gå ned mye på størrelsen så ikke benkeplata blir for tykk.

Var dette forståelig?? Kan legge ut et bilde hvis du er interessert.
   #3
 3,412     Akershus     0
Dette er et stilig prosjekt!

Det vil ligne litt på vegghyllen Lack fra IKEA, bare med større dimensjoner.

Jeg moret meg litt med å vekke opp gamle minner om statikk.  Jeg er rusten på feltet, men her er nå hva jeg fant, så kan de som vil sjekke opp at dette stemmer:


Vi har 6 stk 20 mm stålstenger.

Moment fra en person på 100 kg som setter seg ytterst på platen, 0.5 meter fra veggen
= 100 kg * 9.81 N/kg * 600 mm = 491 000 Nmm

Vi fordeler optimistisk lasten jevnt på 6 stenger, og får 81 900 Nmm pr stang.


Vi beregner annet arealmoment (arealtreghetsmoment), kalt I, for en stålstang

I = pi/64 * D^4  der D er diameteren

I = 3.14 / 64 * 20^4 = 7850 mm^(-4)

Vi beregner bøyespenningen øverst i en stang:
sigmab = M / I * y
der M er momentet, I er annet arealmoment og y er avstanden fra arealsenteret til punktet der vi ønsker å beregne spenningen

sigmab = 81 900 Nmm / 7850 mm^(-4) * 10 mm = 105 N/mm^2


Flytegrense stål varierer mye etter ståltype.  Mange stål ligger fra rundt 200 til 500 N/mm^2

Det vil si at en person på 100 kg som setter seg forsiktig på kanten av platen vil belaste stålet med en stor andel av flytegrensen.  I tillegg kommer ekstra belastning hvis personen beveger seg, pluss at  platen har en egen vekt, pluss at det kan stå noe annet på platen.  Vi ligger altså totalt sett nært flytegrensen for mange typer stål, eller kanskje over.  Med andre ord: Når en person på 100 kg setter seg uværent på kanten er det stor risiko for at konstruksjonen bøyes så mye ned at den ikke vil rette seg helt opp etterpå. 

Jeg anbefaler å dobbeltsjekke at det brukes en sterk type stål, og også at det gjøres noe mer for å øke styrken, som å doble eller triple antall stålstenger og/eller øke dimensjonen på stålstengene.

Signatur
  (trådstarter)
   #4
 190     1
Hei alle!

Takk for gode og hyggelige tilbakemeldinger :-)

Poenget om å få "støtte helt ut" er registrert og jeg tenker kanskje at så lenge jeg treffer stenderne så er dette ivaretatt.. Da bruker jeg først treborr gjennom disse og bytter til betongborr i etterkant.

Angående vektbelastningen så måtte jeg hoppe over hele utregningen og gå direkte til sluttresultatet (burde vel ha fulgt bedre med på skolen ...)... Likte dog ikke at jeg ligger i grenseland for hvor mye den tåler uten å bøye seg... Kanskje jeg allikevel må benytte litt flere stålstenger eller gå opp i dimensjon...

Jeg nevnte forøvrig idèen min for en kompis med en del håndverkererfaring.. Han anbefalte meg å borre med større diameter (rundt 23-25mm) og kjøre på med betonglim før jeg trer stålet inn. Da vil jeg ha mulighet for å justere frem og tilbake slik at det blir helt 100% beint før limet størkner, så slipper jeg at stålet spriker "i øst og vest". Hva tenker dere om dette?

   #5
 1,151     Akershus     0
Ideen med å borre litt større for så å forankre i bettongen samt å ha litt å regulere på høres ut som en god ide..

tenker på en annen ting, benkeplaten har ikke så mye å gå på i tykkelse, er det nok hold igjen i platen når den har blitt svekket såpass som det har blitt? 38mm plate - 21 mm borring ender opp med 17mm.. dette da fordelt på topp og bunn blir 8,5mm på hver side, er dette nok til å holde kraften ifra jernstengene?

Kan du kanskje frese inn i bunn? altså legge plata rett på i spor under som er tilpasset rørene? Da får du 17mm som holder alt på plass!

Igjen, bare noen tanker og har heller ingen tall som KarstenBeate men verdt å tenke på!

Om du får det til så blir dette kult! Og hadde vært morro å gjøre noe lignende selv, men tror du må tenke på mange forhold for å få det i boks uten støtte i forkant!
   #6
 3,412     Akershus     0

Jeg nevnte forøvrig idèen min for en kompis med en del håndverkererfaring.. Han anbefalte meg å borre med større diameter (rundt 23-25mm) og kjøre på med betonglim før jeg trer stålet inn. Da vil jeg ha mulighet for å justere frem og tilbake slik at det blir helt 100% beint før limet størkner, så slipper jeg at stålet spriker "i øst og vest". Hva tenker dere om dette?


Det er ikke så dumt.  Og for å gjøre denne prosessen lettere kan du vurdere å først kjøre stålstengene dine inn i benkeplaten.  Legg så benkeplaten på et passelig høyt bord med hjul.  Bruk ferdige høyder, avstander og retninger fra denne konstruksjonen når du borrer opp hullene i betongen.  Videre får du en glimrende jigg når du gyser/limer inn stålstengene i veggen.  Du får hele tiden løpende kontroll med at alle hull passer med hverandre.  Dette er altså motsatt rekkefølge av det du foreslo i den første posten din. 

Jeg har Lack vegghyller hjemme, og det ser stilig ut.  Det blir spennende å se hvordan noe tilsvarende ser ut i større skala!  Legg ut bilder!
Signatur
   #7
 7,685     Bærum     0
Hva med å bruke T-jern som du legger med Ten ned? Da kan du frese smale spor i benkeplaten fra bunnen og nesten helt opp. Platen vil hvile på flensen på T-jernet så den beholder styrken. Du kan eventuelt lage usparing til flensen hvis du mener den vil synes. Utfordringen blir å feste T-jernene i veggen.

   #8
 681     Bergen     0
Ja, jeg støtter forslaget om T-jern eller U jern. Det du kan vurdere da er f.eks 52mm sds max bor, og største U/T profilet som passer. du vil da få vesentlig større styrke. Ved behov kan du selvsagt øke antall jern Smile
Signatur
   #9
 7,685     Bærum     0
Det er en ulempe med U-profil. Da får du ikke en flens som platen kan hvile på. Dvs. at du ikke kan kutte like dype spor som du kan med T--jern.
   #10
 681     Bergen     0
Det er klart, men det er sterkere enn samme størrelse T profil:) det sterkeste er vel en boksprofil 30x30x3 og skråskjære de siste 5cm, og avslutte profilet 5cm innenfor kanten. bjelken ligger da under, men med mindre du legger deg under og ser etter vil dette se ut som en "svevende" plate.
Signatur