314    13    0  

Vil koble ventilator på luftekanal

 9     0
Har googlet og lest mye sånne aldri-ventilator-på-felles-kanal-svar her, men litt andre premisser nå: Bygård. Teglstein. Tre etasjer. En leilighet i hver. Fem piper (tre ikke lenger i bruk) og tre egne luftekanaler (bad, bad, kjøkken). Har såkalt naturlig ventilasjon, med inn-luft via sprekker og vindu og utettheter osv. (Gammel utett murgård, er ikke og skal ikke etterisoleres.)

Jeg bor i andre etasje. Jeg pusser altså opp.
- Naboen over har koblet sin ventilator på den gamle kjøkkenluftekanalen.
- Naboen under har flyttet kjøkkenet til annen del av huset. Usikker på om det er kullfilter eller utløp i vegg eller koblet på gml luftekanal, men uansett ikke relevant her.
- Hos meg har kjøkkenventilator vært koblet på den gamle kjøkkenpipen som ikke lenger er i bruk av noen, som går parallelt med kjøkkenluftekanalen.

Spm 1: Jeg har altså et ubrukt pipeløp jeg vil bruke som luftekanal for kjøkkenvifte med motor. (Det er sånn det har vært brukt av forrige eiere i minst 10 år.) Det bør da gå helt fint? Ingen andre er altså koblet på dette løpet. Det ender opp over tak.

Det er allerede god trekk ut i dette løpet (nå er det bare et hull der pga demontert kjøkken), altså god naturlig ventilasjon som trekker luften ut. 

Spm 2: Jeg må vel da passe på å ha en kjøkkenvifte som ikke stenger for denne naturlige ventilasjonen? Vil helst unngå en som går og durer på minimal styrke hele tiden, bare en som er "åpen" slik at den naturlige ventilasjonen ikke forstyrres, og som får hjelp av motor under matlaging. Er alle ventilatorer i utgp. "åpne" når de ikke brukes, eller må jeg passe på her?

Innspill?

   #1
 3 404     OSLO     0
har du tittet inn i det løpet, evt filmet med mobilen, slik at du er sikker på at det ikke fortsetter ned til naboen?
er jo greit og være helt sikker, slik at det ikke skulle komme noe luft feil sted

de fleste ventilatorer har et tilbake-slag spjeld, for og hindre kald trekk utenifra og inn. dette kan du ta vekk, da burde du få naturlig avtrekk når den er av Wink

  (trådstarter)
   #2
 9     0
Jada, har god dialog med begge naboene. Pipeløpet er murt igjen hos naboene både oppe og nede. Eneste åpningene er hos meg på kjøkkenet, utløpet over tak og feieluken i kjelleren.

Jeg vil ikke ha spjeld, nei. Takk!
   #3
 19 650     Akershus     0
Ev tilbakeslagsspjell står normalt på utløpet i vegg og er ikke en del av en kjøkkenhette.

Hetta kan imidlertid ha et eget spjell som lukkes på forskjellig vis. F. Eks når en skyver noe inn når den ikke brukes. Et slikt spjell han lukke nær helt eller gi en restgjennomgang. En får studere innkjøpet. Ev kan en vurdere muligheten for å endre litt på spjellet eller enklere, la vær å skyve hetta inn i «lukket modus.

Du må trolig påregne noe dårligere ventilasjon når vifta står siden viftebladene kommer i luftstrømmen.

Sjekk hvordan det er å ta hele viftepropellen ut for rengjøring. Kanskje er det et poeng å trekke «pussekluten gjennom pipa også mens du er i gang.
Signatur
HSt
   #4
 25 841     Lillestrøm kommune     0
Det var et spjel på utgang av ventilatoren som lå flatt oppå utløpet og dette falt igjen med tyngdekraften

Spørsmål er hvilken vei luften vil gå : ønsker en kald ras med inngående luft i revers gjennom ventilatoren så kan dette være resultatet av å fjerne spjeldet
  (trådstarter)
   #5
 9     0
Jeg frykter egentlig ikke kaldras. Nå har det vært et åpent hull der det er meningen å koble på ventilatoren i flere uker, i ulikt vær, og det er en jevn luftstrøm ut av rommet og inn og opp i pipen, jf. naturlig ventilasjon. Pipen har jo en slags hette på toppen av taket.

Det er uansett viktigere å sikre fortsatt naturlig ventilasjon enn å unngå kaldras.
   #6
 19 650     Akershus     0
Det var et spjel på utgang av ventilatoren som lå flatt oppå utløpet og dette falt igjen med tyngdekraften


En har vel lett for å ta utgangspunkt i egne erfaringer. Hos meg:
1) Avtrekk på loftet. Spjell i passiv hette styres av et frontglass. Når lukket er ca 85% av utløpstverrsnittet stengt. Vifta går døgnet rundt.
2) Avtrekk med motor i hetta. Trekkes ut som en skuff over komfyren. Skuff ute, åpen, skuff inne 85% stengt og vifta av.

Du har tydeligvis en annen modell.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 9     0
Jeg har ikke kjøpt ventilator ennå. Foreløpig har jeg bare et pipeløp med hull i.

HSt
   #8
 25 841     Lillestrøm kommune     0
Ikea ventilator den siste jeg satte inn, men mener det var mulig å fjerne dette spjeldet hvis en ønsker kald ras inn. Mener det var det samme på anben ventilator for mange år siden. Ønsker en grunn ventilasjon så ønsker en trolig luft ut, ikke inn, er rør over tak så kan det kanskje bli trykkforhold som klarer dette alikevel
dsk
   #9
 13     0
Det er kanskje for seint, men her det spjeld på ventilatoren kan du sperre den åpen, den er oftest slik at den åpner seg av lufttrykket. Sperrer du den åpen kan du ombestemme deg senere.
  (trådstarter)
   #10
 9     0
Oppfølgingsspørsmål:

Hvordan skal jeg avslutte spirorøret inn i luftepipen? Hvis jeg stopper "flatt" idet røret treffer pipen, antar jeg at luften vil blåses både oppover og nedover i kanalen. Mulig det ikke gjør så mye. Det er ingen andre som er koblet på, som sagt, men det er jo en feierluke helt nederst, i kjelleren.

Jeg ser for meg at en bøy oppover er hensiktsmessig for å hjelpe luften opp til utløp over tak. Med et hull i bunnen, så kondens kan dryppe ut. Samtidig vil denne bøyen kanskje "fange opp" kaldras ... men heller likevel mot det som beste løsning.

Tanker?


Vil koble ventilator på luftekanal - vent.jpg - Errrlend