21,221    31    0  

Vannbåren varme - noen "dumme" spørsmål!

 9     Middels stor by sånn ca midt i landet     0
Vurderer dette i vårt nye hus. Skal i første omgang varme opp vannet (i gulvene) ved hjelp av strøm, men etterhvert vurderer bruk av varmepumpe eller tilkoble fjernvarmeanlegg (hvis dette blir i orden der vi bygger).

Hvis vi velger denne foreløpige løsningen:

Bør vi ha egne varmekable på badene?
Eller holder vannet i disse rommene en annen temperatur enn i huset for øvrig?
Jeg har jo ikke lyst til å ha det like varmt i stua som på badet...
Og rent kostnadsmessig - er jo dyrerer å varme opp vannet enn kabler..

Mulig dette var et dumt spørsmål, men er helt blank på området og det er litt uklart når man leser innleggene her inne hva som blir riktig.

Takknemlig for svar Smile

   #1
 208     Oslo     0
Jeg prøver meg på noen svar, ut fra slik jeg har forstått at det fungerer.
Vannet i rørene holder samme temperatur, men hvor varmt det føles er avhenging av hvor mye vann du har i rørsløyfen. Du "struper" vannmengden ved å regulere den enkelte sløyfe.
På denne måten kan du regulere de enkelte rommerne (eller det vil si de enkelte sløyfene) individuelt.

Vi har varmepumpe (borret i fjell, såkalt vann-til-vann) og denne regulerers ut fra temperaturen utendørs. Vi prøver oss fremdeles frem i fht innstillingene, men foreløpig er erfaringen at det er mye tregere temperaturskifte med vannbårent enn med elektriske kabler. Nå om sommeren er det ikke på langt nær så varmt på badet som med elektriske. Akkurat dette med badet er det jeg er litt skuffet over. Men jeg vet ikke om det er fordi vi ikke har klart å stille skikkelig inn, eller hva.

Strømregningene har vært hyggelige i vinter, og vi benytter pumpa til også å varme opp varmtvannet.


Men det har vært en kostbar investering.
   #2
 130     Møre     0
Jeg har ikke varmekabler i huset, kun vannbåren gulvvarme, har ikke flyttet inn enno men erfaring fra venner og bekjennte viser at det ikke er nødvendig med kabler så sant du ikke skal steke bena dine... :)

Vannet struper du som sagt i hvert rom så trenger ikke å ha det like varmt på stua som badet.

Ang kostnad så tror jeg ikke det er dyrere å varme opp vannet enn å varme med kabler, tilført energi er jo det samme hvis man varmer vannet med elektrisistet.

Finnes nettbutikker som selger komplette anlegg, feks topvvs.no., da ser du priser som er langt under det man må betale for varmekabler hvis du gjør egeninnsats med å legge røra selv.
   #3
 5,729     0
Angående temp. på bad:
Ein kan også legge røyra tettare på bad for å få opp varmen og ein kan kjøre termostater og alltid åpne baderomskurser i tillegg til utetemperaturkompensering.

Dei færraste legg elektriske kabler på bad i tillegg til vannbåren.

Energibehov er likt for vannbåren gulvvarme og elektriske kabler.
   #4
 20     Bergen     0
Du bør absolutt ha vannbåren varme på bad. Badegulv er typisk bygget opp av betong og flis, og dette er optimalt mtp lavtemperatur varmeoverføring, spesielt ved varmepumpe. Videre vil et badegulv ha varmebehov stort sett hele året, noe som også er gunstig for en evt varmepumpe.
   #5
 3,387     0
Vannbåren varme PLUSS elektriske kabler er bare meningsløst, rett og slett tull selv om noen tror det er lurt.

Ja, i praksis får du litt varmetap på vannbåren varme som du ikke får på elektriske kabler, men siden det er inne i boligen likevel så går det på det samme. I praksis er det som oblygre skriver. Koster akurat det samme.

Men komfortmessig er det akurat det samme om gulvet er varmet med elektriske kabler eller vannbåren varme. Vannbåren varme koster mye mer å installere, men du får en mulighet til i fremtiden å fyre opp huset med annet enn elektrisitet fra nettet. Det er hva du får, hverken mer eller mindre.

Husk at nedstøpte kabler/vannbåren varme er usigelig tregt å regulere slik at det kan lett gi problemer. Nattsenking kan du stort sett glemme ved nedstøpt varme.
Da er det andre løsninger som må til. Som å legge varmerørene i lett konstruksjon, men da koster det mer penger igjen.

Det en bør tenke på er hvor stor bolig en bygger og hvor godt isolert den er. På en bolig på 135 kvm og isolert til energigrad B er det kanskje bortkastet å innstallere vannbåren varme siden det koster mer enn hva en kan klare å spare inn igjen.

Be om pristilbud på både elektrisk fyrt med varmekabler og varmeovner og pris på komplett med vannbåren varme så får du reelle tall å sammenligne. Det er mange som hevder at det ikke koster noe særlig mer med vannbåren varme, men be om priser og sammenlign selv. Jeg vil påstå det koster vesentlig mer enn hva en del her inne hevder.
pwb
   #6
 2,292     Ski     0
Ikke gå i fella og la deg lure til ikke å legge ekstra kabler på badet, det er absolutt verdt. Vi ble anbefalt det av noen men gjorde det ikke nettopp pga. bedrevitere som mente det overhode ikke trengtes, angrer på det nå. Hvorfor skal du varme opp så jævla mye ekstra bare for å få varme på badet om sommeren? Du nevnte at du kun skulle bruke strøm i begynnelsen og da vil det forsvinne mange kroner ut i varmetap.

   #7
 16     Vestfold     0
Helt enig med pwb, man trenger både kabler og vannbåren varme på badene.

Har dog kun ca. ett års erfaring: Har hatt det varmt og godt innendørs i vinter, uten å få skyhøye strømregninger. Skrudde av varmepumpa i påska, da skrudde jeg på varmekablene på badet. Har siden slutten av april kun hatt dette som varme i huset.

Kunne sikkert brukt varmepumpa(lv) gjennom sommeren, men er vel ikke særlig effektivt å bruke den kun til badegulvet og varmtvannet. For ikke å snakke om alle instillinger og justeringer som må gjøres...

Har vedovn i huset, men den er lite brukt!

   #8
 336     Porsgrunn     0
Bruker folk varmekabler om sommeren? Her hjemme slår vi av om sommeren unntatt dager med 10gr ute.
   #9
 282     0
kablene står på hele året - termostaten slår de av og på ettersom varmen i rommene synker eller stiger.

Det er vel det termostater er til for ??

:)
   #10
 3,997     Oppland     0

Ikke gå i fella og la deg lure til ikke å legge ekstra kabler på badet, det er absolutt verdt. Vi ble anbefalt det av noen men gjorde det ikke nettopp pga. bedrevitere som mente det overhode ikke trengtes, angrer på det nå. Hvorfor skal du varme opp så jævla mye ekstra bare for å få varme på badet om sommeren? Du nevnte at du kun skulle bruke strøm i begynnelsen og da vil det forsvinne mange kroner ut i varmetap.

Det er vel heller du som er lurt.
Du er klar over at du kan sette temperaturen på vannet opp og ned, og på den måten få det så varmt på gulvet at du ikke engang klarer stå på det?
Du er også klar over at du kan ha varme på kun badet? du trenger ikke ha på varme noen annet sted.

Mange kroner i varmetap? hvor?
Har du regnet på dette?