#31
 615     Øvre Eiker     0

Alle som kategorisk sier noe om fremtiden uten reservasjoner har jeg liten tillit til. Det å si noe sikkert om fremtiden er det kun de med krystallkule som kan. Dessuten kan det om to eller tre år være en ny teknologi som produserer strøm for to øre pr kWt. Det aner du ingen ting om. Utvikling skjer i kvantesprang og aldri etter en rett linje.


Fremtiden er usikker. Det er sikkert. Men samtidig taler nettopp den usikkerheten for vannbåren varme fordi vannbåren gir bedre mulighet for å tilpasse seg endringer i framtida enn varmekabler.

Med varmekabler er du bundet til strøm, mens med vannbåren kan du koble til elektrisk varmekolbe, varmepumpe, vedovn, pelletsovn, fjernvarme, gass, solfangere, en liten kjernereaktor[1], eller noe annet som noen finner på i framtida som lager varme mer effektivt enn det lager strøm[2].

Selv om det er vanskelig å spå er det mer som kan gi høyere enn lavere strømpriser. Det er lite mer å hente på vannkraftsiden, det meste det forskes på når det gjelder fornybare energikilder er i håp om å få prisene til å nærme seg prisene på vannkraft. Det er få seriøse forskere som snakker om å lage billigere energi på mellomlang sikt[3]. Det er mange ting som kan gi dyrere strøm; generell forbruksøkning, utfasing av kjernekraft, brudd på gassledinger fra Russland til Europa, dambrudd ved blåsjø[4], skade på overføringskabler som fører nordnorsk overskuddskraft sørover, nye avgifter. På kort sikt vil milde vintre og fuktige somre kunne gi billigere strøm, men på den annen side vil kalde vintre og tørre somre kunne gi dyrere strøm så der er det 50-50.

[1] Det er teknisk mulig å lage en liten, trygg, og billig reaktor som gir 5-15 kW varme. Om det er politisk mulig er en annen sak.

[2] Det er vel stort sett bare vann og vind-kraft som lager strøm lettere enn varme.

[3] Det er et håp om at polymerbaserte solceller vil kunne gi billig hjemmeproduksjon av strøm på mellomlang sikt. De er mindre effektive enn silisiumbaserte solceller, men kan bli mye billigere å produsere. For noen steder har dessuten geoenergi potensiale, men det gjelder ikke Norge.

[4] Norges største vannkraftreservoar.