18 930    27    0  

Bygge rom-i-rom for bråkete familiemedlemmer

 499     0
;D

Vi har et par - til tider - høylytte papegøyer. Disse bor i dag i bur i husets kontor på dagtid, og i egen volier i kjelleren på natten. Nå tenker vi på å bygge et rom-i-rom til dem, der de kan gaule det de orker og bo både dag og natt. Vi har plass til dette på et repo der vi har kjøkkenbord og stoler i dag - dette trenger vi egentlig ikke. Samtidig vil vi gjerne gjøre minst mulig 'skade' på eksisterende vegger, gulv og tak, slik at vi hvis ønskelig kan reversere prosessen. Det er også et vindu her som [s]bøllefrøene[/s] de søte små kan se ut av.

Gulvet i dag er parkett, taket er hvitlasert panel og veggene er sponplater med malt tapet....med malt brystningspanel. Nok om det.

Det er ingen som bor over eller under, så isolering av lyd i de retningene har ikke prioritet. Veggene derimot... Vi ser for oss å sette opp et reisverk med 'passe' avstand til vegger og tak, plateslå utvendig - isolere - plateslå innvendig. Et lite vindu inn mot kjøkkenet, og en lyddempet dør. Nokså enkelt så langt.

Utfordringer jeg kan se umiddelbart:

- Varme, evt ovn må være såpass tildekket/skjult/utilgjengelig at de ikke risikerer å brenne seg. En sånn oljefylt radiator-panelovn kanskje?
- Luft, må ha lufteventiler ut i rommet forøvrig, men da kommer lyddemping inn i bildet
- Gulv - lage et 'falskt' gulv som dekkes med noe som er lett å holde rent, vinylbelegg f.eks. Men hva bør man beskytte det eksisterende parkettgulvet med?
- Tak - senkes noe ned slik at det ikke er i kontakt med det eksisterende taket. Enkelt å sette inn en lampe i tak, samt å isolere for lyd

I praksis blir da dette 'rom-i-rommet' en litt stor kasse, som kun er i kontakt med resten av bygget via gulvet. Jeg antar at hvis man legger i 3" isolasjon i vegger og tak, samt har en fornuftig dempet dør samt løser lufteventilproblemet bør det bli ganske stille?

Rommet slik det er i dag har målene 295x200x225 (BxDxH).
Bygge rom-i-rom for bråkete familiemedlemmer - kjk.jpg - mk1 black limited

  (trådstarter)
   #1
 499     0
Da er vi så smått i gang - påsken blir innepåske for vår del. :-)

Tanken er å beholde eksisterende vegger og tak urørt, for å kunne demontere rommet igjen hvis vi skulle finne på å flytte en dag f.eks. Så det blir nesten en frittstående kasse som står i rommet med ca 10 cm avstand til eksisterende vegger og tak. Rommet ser opprinnelig slik ut:Som dere ser er den ene veggen åpen.

Har lagt bunnsvill så dere ser hva vi tenker på:Så til første spørsmål: De veggene som skal opp på de 3 sidene det allerede er vegger - kan vi la være å plateslå disse på utsiden? Tanken er da å henge opp ståltråd, plast e.l. for å unngå at isolasjonen faller ut. Blir det merkbart dårligere lydisolert i så fall? Det er selvfølgelig mulig å få på plater der, det blir bare en smule tungvint. Smile
   #2
 3 082     Gol     0
Jeg ville satt på ståltråd på innsiden slik at ikke isolasjon detter ut.
Invendig så kan du jo kjøre 2 lag gips med forskjyvde plater + akryl i 1 platelag i skjøtene. Da får du det relativt lydtett Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 499     0
Takk for svar. Smile Blir ståltråd ytterst, isolasjon, gips og så sponplater innerst (må ha noe som er lett å feste ting i).

Når det gjelder dør, vil en slik med karm med dempelist være ok lydmessig?

http://www.jeld-wen.no/produkter/innerdoerer/doerer/produkt/?productId=3029
   #4
 3 082     Gol     0
Jeg vil tro at den holder Smile
Siste redigering: 26. mars 2013 13:00:14 av Monter Selvbyggerservice
Signatur
   #5
 729     Drøbak     0
Når det gjelder dør har vi gått for Swedoor compact og karm med dempelist på bad og soverom. Syns dette fungerer bra!
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 499     0
Litt oppdateringer, har brukt påsken til bygging, ikke soling...:-)

Her er forresten ett av de bråkete krekene...:Byggmax er din venn:Starten på gulvet, la 22mm spon oppå klosser:Reisverk oppe, samt 40 meter k-rør (!):Splitter eksisterende lufteventil inn til nytt rom samt til kjøkken, kanal isolert med matter:Ferdig isolert, startet med gips:
Gips ferdig, nå spon utenpå:Status pr i dag er ferdig med spon og matskåler...:-)


   #8
 3 082     Gol     0
Dette blir jo kjempe flott.

Disse fuglene her er da utrolig heldige siden du bruker så mye penger på et slikt prosjekt.

Hvordan går det med fremdriften på dette? har du noen flere bilder?

Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 499     0
Joda, det begynner å dra seg til her nå :-)

Her er litt av progresjonen:

Første strøk maling:Første forsøk med fototapet - lesson #1, les instruksjonene!Innkasset lyddempet lufteventil:Utsiden av ventilen:Vindu og dør inn mot kjøkken på plass:Fra innsiden, ferdig malt, utforinger på plass:Lufteventil ferdig:Beboerne på befaring. :-)Gulv neste:

Lister og ny fototapet:Tolags (!) isoler...plastglass...:-)En tykk remse med gummilist langs kanten, satt sammen med gaffa langs kanten rundt, ble faktisk veldig bra.Montert innenfor utvendig vindu - ekstra sikring for dyra:Skakt dørblad, skal byttes:Kjøkken-TV på veggen igjen:Rommet ferdig innvendig, kameraovervåking, varmeovn, høyttalere i taket, bevegelsesdetektor, tempmåler etc.:Mangler bare inventar og litt finish på utsiden mot kjøkkenet.