908    15    3  

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923

 20     1
Hei!

Dette er en blanding av spørsmål og håp om innspill, og notater om prosessen med å sette istand et lite kjellerrom.

Vi har kjøpt og overtatt et lite tømmerhus fra 1923 på en øy utenfor Bergen, med kjeller, 1. etg og 2. etg med skråtak. Grunnmuren er 80cm tykk, antagelig naturstein innvendig og utvendig, med grus/pukk i midten.

I kjelleren var det når vi overtok et "innredet rom", som på 50-tallet ble leid ut som hybel, og en eller annen gang mellom da og 2016 istedet ble brukt som oppbevaringsbod. Vi fikk høre, og det stod i prospektet/taksten, at det "tidligere" var noe fuktproblematikk, men at det hadde "stabilisert" seg (eller tilsvarende frase) etter at det ble støpt en utvendig betongplatting som visstnok ledet vannet vekk fra grunnmuren.

Slik så rommet ut da vi var på visning:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - DSC02264.jpg - eivind1984

(I hjørnet ser man en hvit plate på gulvet - der hadde forrige eier dekket over det våte treverket.)

Når vi omsider overtok, viste det seg at det kanskje var litt mer fukt enn forespeilet - i det hjørnet som var verst, var treverket så vått at det rant av det når vi plukket det opp (noe vi kunne gjøre uten særlig innsats eller verktøy):

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - 2016-09-18-12.59.36.jpg - eivind1984

Så, i fjor høst tok vi ut alt av vått treverk og bygningspapp på de berørte veggene og på gulvet, og har latt grunnmuren i kjellerrommet stå bar på gulv og vegger:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - 2016-09-19-14.35.48.jpg - eivind1984

Rommet har tørket veldig fint så langt. Jeg er ikke sikker på om fukten trenger inn utenfra, er kondens, eller om det våte treverket også (iallefall delvis) var preget av den fukten som hadde trengt inn før forrige eier "utbedret".

I mars/april i år satte vi inn en luftavfukter, og i mai/juni slo vi av avfukteren, åpnet vinduet og satte inn en varmeovn istedet. Vi har målt luftfuktighet siden mars/april ved hjelp av en ekstramodul til værstasjonen vi har, og den har gått ned fra 80-90% i mars til 50-60% nå. Det regnet hver dag i juni, og vi merket ikke noe synlig vann eller fukt - annet enn den ene dagen det regnet 70mm på én dag, da det ble en liten, våt flekk på gulvet i det innerste hjørnet (ca 12-15cm lang): 

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - 2017-06-18-12.58.36.jpg - eivind1984

Det kan tyde på at fukten trekker inn via gulvet, og ikke renner ned langs veggen.

(Og til de som evt lurer: Hullene i murpussen var der stenderne var festet i den gamle veggen - de har slått hull i murpussen, banket inn runde treklosser, og festet stenderne/trepanelet i disse.)

Nå i sommer har vi tatt ut det resterende av treverk i rommet, tatt ned en lettvegg, og i helgen tok vi også ut trepanelet i taket. Rommet ser større, lysere og finere ut - og jeg har veldig trua på at vi kan få det fint her:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - 2017-07-22-10.43.11-e1500925585502.jpg - eivind1984

Vi visste at det skulle være mit i huset, men hadde vel ikke helt sett for oss at det skulle være så omfattende spor av dem fremdeles. Over takpanelet lå det hauger på hauger av støv, iblandet muselort, spindelvev og døde edderkopper:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - 2017-07-23-10.05.45-e1500925663400.jpg - eivind1984

Denne uka kommer noen profesjonelle og behandler rommet mot mit, så håper vi at det tar knekken på det meste av bestanden. Vi har også hørt at mit dør ut av seg selv når hus/rom er i bruk, så vi håper varmt og tørt rom også skal være med på å ta knekken på dem.

Ideelt sett burde det nok vært drenert utvendig. Vi har hatt folk på befaring for dét, men på grunn av litt trange forhold mellom huset, garasjen og en veranda, samt den tidligere nevnte betongplattingen, fremstod iallefall prisanslagene for oss ganske voldsomme - 140.000 til 160.000 kr for drenering av ca 13 meter vegg.

Her er utsiden av det hjørnet som har vært fuktigst, med den omtalte betongplattingen:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - 2017-05-04-06.41.06.jpg - eivind1984

Foreløpig vil vi prøveå gjøre kjellerromet så enkelt, billig og værbestandig som mulig, frem til vi evt får drenert utvendig (vi har kanskje en ny og bedre plan for det også - mer om det siden).

Her er planen for rommet, i korte trekk:

- Gulv: Legge isola platon multi med kantlister langs veggene, som er en type ventilerende knatteplast, så fukt/damp fra grunnen ikke blir stående fast, men får slippe ut i rommet. Legge varmematter ("varmekabler" man kan legge selv) oppå denne. Legge noe billig/enkelt tregulv/parkett på toppen.

- Vegger: På "innerveggene", som leder inn mot hjørnet som har vært mest berørt av tidligere fukt, reparerer vi murpuss, og slemmer hvitt. Ytterveggen med vindu/dør kan enten få trepanel, eller også slemmes.

- Tak: Vi beholder det åpent, altså med synlige trebjelker, og maler både bjelkene og takplankene.

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - 2017-07-22-10.44.10-e1500925607589.jpg - eivind1984

Så begynner det interessante, nemlig spørsmålene - hvor det kanskje er noen av dere som har innspill.

1) Hva er denne pappen til?

Takbjelkene i kjellerrommet ligger ut over grunnmuren. Over grunnmuren, mellom bjelkene (men ikke mellom muren og bjelkene), ligger det en slags papp, spikret fast i sidebjelkene og i "ytterbjelken": 

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - 2017-07-22-11.50.04.jpg - eivind1984

Hvilken funksjon har denne? Er det noen slags fuktsperre? Burde det ikke da også ligget under bjelkene, og ikke bare mellom dem?

Det ser ut til å være støpt helt dekke på toppen av grunnmuren, altså under pappen:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - 2017-07-23-16.52.46.jpg - eivind1984

Jeg ser at pappen har løsnet og sprukket noen steder. Bør vi bytte den ut? Med hva? Og - den er festet i bjelker som ligger 80cm inn, hvordan skal jeg få spikret/skrudd helt der inne?

2) Kan vi tette igjen åpningene mellom bjelkene?

Vi har som nevnt lyst til å beholde taket "åpent", slik at bjelkene og takplankene er synlige. Men da vil det jo også forbli åpent ut over grunnmuren, og det har vi ikke like lyst til.

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Går det an å tette igjen ut mot grunnmuren på et vis - altså i flukt med murveggene, mellom takbjelkene? Kan vi mure igjen, eller blir det for tett? Kan man montere noen lister/planker av noe slag der? Er det evt noen som har tilsvarende rom eller løsninger, som de kan legge ut bilde av?

Vel, her slutter innlegget i første omgang. Takk for oppmerksomheten så langt, og på forhånd takk for alle innspill, store og små!

Eivind

  (trådstarter)
   #1
 20     0
Spørsmål 1 besvarte seg selv i går - vi hadde innom et firma som sprøytet rommet mot mit, og de mente både at platene mellom bjelkene ikke hadde noen funksjon, og at de måtte tas ned for å få best mulig utbytte av mit-behandlingen. Det var antagelig like greit. Det har aldri vært "kjellerlukt" i rommet før jeg tok ned taket, men etterpå var det en svak eim av mugg. Det så ut som om det var mugg mellom grunnmuren og platene, og mugglukta har forsvunnet helt etter at platene ble tatt ut.

Foreløpig har jeg ikke lagt inn noe nytt, men jeg er i tenkeboksen på hva som er lurt.

Ellers er nå veggene børstet, sånn at løs puss og annet rask ikke sitter på veggen når jeg skal reparere pussen der det trengs. Jeg må også tette igjen de hullene i pussen som ble laget for å feste stenderne da rommet ble innredet på 50-tallet.

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984
   #2
 750     0
Kan ikke nok om dette, men konstaterer at "forrige eiere" er roten til mye rot Sad har egen erfaring om det også.
  (trådstarter)
   #3
 20     0
Det har skjedd en del i kjellerrommet siste uka.

29. juli så det sånn ut:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Hadde da kostet av og støvsugd taket. Det ser greit ut, tross en del mit-spor. Videre plan for taket er å pirke av enda mer bark fra panelet, og å høvle bjelkene litt for å fjerne rester av bark og kanskje få de litt jevnere. Jeg vurderer også om et par av bjelkene skal stives av.

Gulvet og veggene var feid og børstet. I tillegg var veggene banket en del på for å få av løs puss og annen masse. Veggene var klargjort for neste steg: Fylle igjen hullene med betong. Måten de festet stenderne på i det gamle rommet her, var ved å lage hull i pussen/muren, banke inn treklosser, og spikre stenderne til disse. Når jeg tok ned panelet, stod det altså åpne hull i pussen/muren.

I tillegg var planen å etter beste evne reparere noen av de verste sprekkene.

Før jeg begynte så det slik ut:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Etterpå ble det slik:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Og hele rommet som dette:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

En del av hullene/sprekkene var så store at jeg ikke klarte/turte fylle de helt opp med masse i ett forsøk. Jeg lot det stå igjen litt, så må jeg gå over en runde til for å få fylt helt ut.

Har aldri jobbet med betong før, men tror det gikk tålelig ok. Selv en uke senere er det ingenting som har falt ned, og da er iallefall mitt mål nådd.

Det hender jeg blir lei av å styre i dette kjellerrommet, og da er det viktig med pauser. Da kan man gjøre det som heter pausejobbing, dvs andre prosjekter. Og andre prosjekter er det nok av her. Denne gangen ble det å legge om takrennene på andre kortveggen av huset. Her slapp avløpet vannet rett ut ved veggen. Dette har gjort at en del av kledningen er råtten her, og at ganske mye vann nok har rent inn langs muren og ned i grunnen. Nå ledes vannet i lukkede rør ned i bakken, og gjennom et nedgravd rør 3-4 meter vekk fra huset:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Kanskje ikke så estetisk pent, men det gjør nytten. Så får vi lage et mer helhetlig takrenneopplegg når kledningen byttes - forhåpentligvis om ikke så lenge.

Tilbake i kjellerrommet gikk jeg videre til å fjerne flisene forrige eier hadde støpt rett på betongen her nede. Han hadde gjort en grundig jobb, de satt godt.

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Men jeg fikk dem av etter en stund:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Flislimet sitter enormt godt - og utgjør kjernen i mitt neste problem, som jeg kommer tilbake til senere.

I dette kjellerrommet er det spesielt ett hjørne som har vært spesielt fuktig. I dette hjørnet har jeg lagt fuktsperre, foreløpig i to strøk:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

En fascinerende greie er at luftfuktigheten i rommet sank påtagelig så snart fuktsperren var på plass:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Men så vet man jo aldri om det er et årsaksforhold eller bare en tilfeldig samvariasjon, såklart. I tillegg har jo luftfuktigheten gått noe opp igjen nå også. Planen nå er uansett å legge fuktsperre også på resten av overgangen mellom gulv og vegg, så kan vi se om dét får noen innvirkning også.

De siste dagene har det ikke skjedd noe særlig nede i kjelleren - en artig betennelse i nesa som gjør den dobbelt så stor som vanlig (og rød og intens smertefull) har gjort at jeg må holde meg unna både pustemasker og semensttøv (og større anstrengelser enn å gå i trappa).

I kjedsomheten satte jeg likevel i gang med noe jeg har tenkt på, og burde gjort før jeg begynte: Jeg målte fuktigheten i veggen mer eller mindre systematisk, og har fargekodet fuktigheten sånn at jeg kan se hvor det er mer og mindre fuktig:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984


Noen spørsmål

Vel, også dette innlegget slutter med noen spørsmål. Responsen så langt har vært laber, men jeg fortsetter nå likevel, jeg.

Planen for gulvet har vært som dette:


Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Først legge Isola Platon Multi rett på det eksisterende betonggulvet. Så legge varmematter oppå, feks Pergo, og så parkett på toppen.

Men så kom jeg ned til det gamle flislimet som jeg nevnte over, som er ekstremt tidkrevende å fjerne, og jeg tror høydeforskjellen der er større enn hva Isola Platon Multi vil takle.

Dermed bør det antagelig avrettes. Og da tenkte jeg at det kunne være like greit å legge varmekabler i avrettingsmassen, og gjøre det "skikkelig", med det samme.

Isåfall var planen som dette:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Men da er spørsmålet:

Vil Isola-platene ødelegge effekten av varmekablene som legges i avrettingsmassen?

Når jeg leser om Platon Gulv, står det (såvidt jeg forstår) at rekkefølgen i den nye planen går greit: https://www.isola.no/produkter/gulv/fuktsperrer/platon-gulv-2/

Men det står ingenting som dette om Platon Multi: https://www.isola.no/produkter/gulv/fuktsperrer/platon-multi-2/

Bortsett fra hvis man går til den svenske omtalen av produktet, hvor det står at man kan "kombinere" platon multi med gulvvarme, men ikke om den bør ligge under eller kan ligge over: https://www.isola.se/produkter-sv-SE/golv/platon-fuktskydd-golv/platon-multi-3/

Velvel, nesa er fremdeles ikke bra, og jeg reiser bort på en liten ferie nå, så jeg får vel god tid til å tenke over dette og å lese meg mer opp.

Vet ikke om noen leser disse greiene her, men takk for oppmerksomheten, iallefall, og takk for eventuelle innspill!

Eivind
   #4
 191     0
Pappen som var mellom bjelkene var en vindsperre. Hvis du skal bruke rommet under som et oppvarmet oppholdsrom er det riktig at dette ikke er nødvendig.

Hvis dere skal tette igjen åpningene ville jeg vært forsiktig med å mure det igjen med mørtel m.m. Tre skal vel helst ikke ha direkte kontakt med porøse materialer siden de trekker og magasinerer fukt, og over tid kan trestokkene rotne. Helst skal det være noe i mellom. I praksis vet jeg ikke hvordan dette vil utvikle seg her, godt mulig det ikke skjer noe, men jeg vet ikke. Å skru på noen lekter på siden av bjelkene, og så skru på noen bord kan være en ide. Kanskje putte litt isolasjon inn først.

Fuktigheten i rommet kan tyde på at murpussen på utsiden ikke er tett. Ut i fra bildene ser dette ut som er riktig. Det heter seg sånn at man helst skal tette på utsiden først. Har personlig ingen god erfaring med slik diff. tett maling på min garasje. Da finner bare vannet et annet sted å krype igjennom.
   #5
 55     0
Du bør isolere mellom eksisterende betonggulv og påstøpen med varmekabler. Det ryker mye varme rett ut med løsningen du skisserer.
   #6
 34     0
Artig lesing da jeg selv er på en øy utenfor Bergen og har mer eller mindre nøyaktig samme mur som deg, mit, papp under furugulv, med hull i veggen osv.
Jeg har bestemt meg for å pigge opp hele gulvet, for så isolere og støpe med varmekabler. Tar mer tid ja men da blir det gjort skikkelig. Har også måtte tatt dreneringen men har selv en utfordring der siden ene muren ligger under tilbygg som er plate på "mark".
Hva takhøyde har du? Som Siv.Ing skriver over så forsvinner mye varme med løsningen du har tenkt...

Hva instrument har du brukt for måling av fukt i betongveggen?
  (trådstarter)
   #7
 20     0
Hei! Forsåvidt en slags trøst å høre at det er flere i samme situasjon.. Smile

Her har planene også endret seg litt. I går kveld slo jeg hull i det eksisterende betonggulvet for å se hvordan det så ut under. Det viste seg å være ca 3cm betong, ca 20 cm sand/tettpakket stein, og så - iallefall der jeg åpnet - vann/grunnfjell.

Så, nå er planen å slå opp mer av gulvet, evt hele, fjerne massene som er der i dag, og se hvordan vannet oppfører seg. Så får vi se om vi må gi oss løs på grunnfjellet for å lede vannet mer effektivt vekk, før vi fyller på med ordentlig drenerende masser, forhåpentligvis isolasjon, og så ny gulvstøp med varmekabler i. Og noe ordentlig fuktsperre innimellom der et sted, såklart.

En av utfordringene her er at jeg mistenker at ene hjørnet av grunnmuren står på grunnfjellet, og at grunnfjellet har riller/sprekker som fører vann i grunnen ned under huset vårt. Beste løsning hadde da antagelig vært å grave opp på utsiden, og støpe en skikkelig avledningsrenne for vannet langs grunnmuren, men utvendig langs denne veggen er det støttepilarer for veranda, en garasje tett på, og en del andre ting som gjør at de tilbudene vi har fått på drenering av fem meter vegg foreløpig har vært himmelhøyt avskrekkende (opp mot 160.000 kroner - en av leverandørene ville ikke engang gi tilbud fordi han ikke turte ta på seg jobben).

Vi har også en støpt plate på mark langs hele ene langveggen, som gjør drenering av den andre kjellerveggen vanskelig. Så, en tanke er også å forsøke å lede bort så mye overflatevann som mulig før det får trenge ned i grunnen, og håpe at det kan hjelpe også. Sånn terrenget ser ut, kan det hende at vårt hus er bygget i en "grop" i grunnfjellet, som sammen med disse rillene gjør at vann som faller rundt huset, ledes inn og under huset. Det er jo ikke akkurat optimalt.

Fra det nåværende gulvet og til takbjelkene, har vi 210cm. Opp til takpanelet (som også er gulv i etasjen over - det er jo gammelt hus, dette her) har vi 225cm. Hvis vi klarer å grave oss mer ned her, kan det hende vi vinner bittelitt takhøyde også, men det tviler jeg vel egentlig på.

Til måling av fukten har jeg bare brukt en enkel fuktmåler fra Coop Bygg. Den gir ikke presis måling av fukt i betongveggen, men jeg tenker at den kan gi en indikasjon på om det blir mer eller mindre fukt. Så, jeg har målt fukt og skrevet med tusj rett på veggen hva målingen var (de skal jo uansett slemmes over). Så har jeg noe å sammenligne med når jeg måler senere.

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

   #8
 6     Ålesund     0
har neste det samme problemet her på en hytte i Ålesund. Bratt terreng som står bak hytten og hytten er bygd på to berg. Muren min er ikke støpt men bare naturstein. Jeg har tenkt å gå et par meter bort ifra hytta og grave og sprenge bort fjellet slik at jeg kan få drenert bort vannet på denne måten. Du tenker ikke grave helt inntil hus veggen for å få drenert. Som du sier så er det mest sannsynlig berget som leder vannet inn i huset.
  (trådstarter)
   #9
 20     0
En utfordring her er at det er ganske trangt rundt huset, med brattere fjell, garasje, veranda og litt sånt rundt huset. Så det er vanskelig å grave både nært og fjernt rundt huset. Men jeg har en plan om å lede bort så mye overflatevann som mulig. Det kommer nok mer om det i et senere innlegg.

Kom et stykke med å slå opp gulvet i går. Betongen er ganske tynn og porøs, så det går ganske raskt å slå den i stykker med slegge, så lenge jeg har gravd ut steinen under først. Den tyngste biten av jobben er å grafse steinen opp av hullet, opp i bøtter, og å bære den ut og bort dit vi har plass til den. Men jeg har vel bare godt av trimmen.. Smile

Her var status før jeg begynte i går:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Og sånn så det ut når jeg ga meg for kvelden:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Jeg tror ofte jeg er nede ved grunnfjellet, men så viser det seg senere at noe løsner og rører på seg og ikke er fjell likevel. Det er vanskelig å se gjennom vannet. Planen fremover er å åpne opp i retning av laveste punkt, så får jeg se hvordan fjellet ligger i den retningen. Måten fjellet er formet på utsiden av huset tilsier at det også her inne vil være riller som ligger på tvers av fallretningen hvor vannet vil samle seg opp. Så da får jeg se om jeg får hugget ut noen slags kanaler eller noe, sånn at vannet får beveget seg i riktig retning.

I tillegg er jeg spent på hvordan det ser ut ved ytterveggen på laveste punkt. Aller helst må jeg vel få til en slags gjennomføring under muren der, enten med drenerende masse eller med noe slags rør under muren. Så vurderer jeg om jeg utenfor kan grave ned en kum som også kan ta imot noe av overflatevannet utenfra, og hvor jeg kan legge rør videre lenger vekk og nedenfor huset. Det avhenger litt både av hvordan muren ser ut når jeg får gravd meg frem dit, og av grunnforholdene utenfor.

Man rekker iallefall ikke å kjede seg når man har gammelt hus... Smile
  (trådstarter)
   #10
 20     0
Det blir kortere arbeidsøkter i ukedagene, men har da kommet litt videre, iallefall. Mer av gulvet er åpnet opp:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

På tirsdag fikk vi 32mm nedbør, så selv om jeg i utgangspunktet tenker at vannet finner samme vei ut av huset som det har gjort i snart hundre år, selv om jeg har åpnet gulvet, var jeg innom en verktøybutikk på vei fra jobb og kjøpte en brønnpumpe. Ifølge esken skal den pumpe 7000 liter i timen (noe jeg tviler på for 498kr..). Effektiv er den iallefall - den tømmer dette lille bassenget vårt på cirka fem-seks minutter:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Halve moroa med prosjekter som dette er vel å kjøpe seg nye verktøy og gadgets, og pumpa er jeg fornøyd med. Den har flottør som gjør at pumpa kan skru seg på automatisk ved for høy vannstand, og dermed føles det litt mindre risikabelt å reise bort over flere dager også.

Mens det regnet som verst og en stund etterpå var det nokså kraftig påfyll av nytt vann under bakveggen i rommet:(De siste 15 sekundene er nok ikke så interessante - jeg var så møkkete på fingrene at mobilen ikke registrerte fingertrykkene mine, så jeg klarte ikke stoppe opptaket.. Tongue )

Det ser likevel ikke ut til at vannstanden stiger over et visst nivå, så jeg antar det finner seg en annen vei ut igjen også.

Jeg har også begynt å grave på utsiden. Planen er å gi vannet enklere passasje ut av kjelleren, og da er det avgjørende at det er fall ut. Jeg kom til å tenke på at det jo kunne tenkes å være fjell på utsiden også. En rask runde med spaden her en kveld viste at det nok skal gå bra:

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Kvelden etter kom naboen forbi og lurte på om han skulle hjelpe meg med grøfta gjennom hagen, siden han hadde noen timer igjen før han skulle levere minigraveren han hadde leid uansett. Det hadde tatt meg en helg med spade og trillebår, han fikk det unna på tre kvarter. Hurra for gode naboer når man flytter til nytt sted!

Lite kjellerrom i tømmerhus fra 1923 - - eivind1984

Innvendig er planen videre å først slå opp gulvet bort til døra, der jeg håper å få pirket en åpning under veggen til et rør ut. Så vil jeg åpne mest mulig av resten av gulvet og se hvordan fjellet er formet og hvordan vannet beveger seg. Når røret ut er lagt, tenker jeg å åpne gulvet inn mot bakveggen. Det ser ut til å være gjennom bakveggen det siger inn mest vann, så bare i tilfelle gulvet som ligger igjen fungerer som propp som holder mer vann ute, vil jeg vente med å fjerne proppen til jeg har en ok vei ut igjen for vannet.