6 838    6    0  

teke: Oppussing av enebolig fra 1976

 77     0
Hola!

Vi er i full gang med oppussing av enebolig fra 1976, rødlandhus mener jeg.

Huset er godt ivaretatt av tidligere eier som har vært i besittelse av det fra det var bygget, noe som skinte bra igjennom på visning. Det består av to etasjer med delvis igjenfylt kjeller.

Hovedetasje består av stue, kjøkken, bad, gang og tre soverom. Kjeller består av to soverom, boder, vaskerom, matbod og et uinnredet kjellerlokale på størrelse med stuen.

Oppussing er i første omgang delt inn i to hovedetapper, hvor stue og kjøkken blir tatt først. Bad utvides og fornyes samt overflatebehandling på soverommene.

Kjelleretasjen er foreløpig plan å få innredet kjellerstue og klargjøre for å bygge ekstra bad. Videre blir det generell oppussing av overflater og nytt gulv.

Første etappe - Stue & kjøkken:

- Innvendig blir det revet inn til "skjelettet", veggene blir etterisolert med 50 mm.

- Vegg mellom stue og kjøkken skal fjernes, vegg mellom stue og gang/trapp fjernes.
Det var først tenkt å sette opp spilerekkverk mot trappegang fra stue, men det spørs om det blir tett veggstupp på 90 cm.

- Alle vinduer blir skiftet til vinylvinduer fra H-Pluss (H-Produkter), disse er bestilt med 3-lags soldempet glass på sør og vestfasade, normalt glass på nordvegg. Alle vinduer skal ha bioclean selvrensende glass. På vestvegg i stue blir dagens smale balkongdør erstattet med Schücho heve/skyvedør i aluminium.
På kjøkkendelen blir to åpningsvinduer erstattet med et fastkarmvindu som har tilsvarende bredde som stuevindu men tilpasset høyde i forhold til kjøkkenøy som vil stå mot yttervegg (1980 x 1145 mm), store stuevinduer har mål 1980 x 1680 mm. Heve/skyvedør 2500 x 2090 mm, samt tre fastkarmvindu på 1090 x 1190 mm.

- Elektrisk anlegg blir fornyet, det blir lagt opp nye kurser og eksisterende kurser blir oppgradert der dette er hensiktsmessig. Sikringskapet blir skiftet ut til "dagens standard".

- Ny kjøkkeninnredning fra HTH, med integrerte hvitevarer, kjøkkeøy for å nevne noe. Kjøkkenet er utformet og fylt med alle funksjoner vi har savnet og ønsker oss. Med unntak av steamovn. Det er klargjort for å sette inn senere over stekeovn.

- Vann blir muligens erstattet med rør-irør da det er kobberrør med engletråd i koblinger som er en svakhet spesielt på varmt vann. Kvaliteten på rørarbeidet er svært bra så det er synd det ikke var loddet.

- Det blir lagt nytt gulv i hele hovedetasjen. Her ligger i dag eldre gulvbelegg. Valg av gulv har vist seg å være vanskeligst. Erfaring etter 5 år i leilighet med hund på 35 kg, og etterhvert også barn, er at dette går hardt utover parketten. Vi heller derfor mest over på laminatgulv og har sett oss ut Alloc copenhagen eik som et foreløpig høyst aktuelt alternativ. Siden vi ikke ønsker å legge varmekabler er usikkerheten knyttet til komfort, om gulvet vil oppfattes kaldt. Laminaten vi har sett oss ut har en strukturert overflate, som flere mener bidrar til at det ikke oppfattes like kaldt, samt at det er mer behagelig å gå på.

- Det blir malte overflater på kjøkken og stue med innslag av tapet.

- Pipe blir nærmest "frittstående", ovnen som sto her når huset ble kjøpt skal flyttes til kjelleren og inngå i kjellerstuen. Det blir satt inn ny vedovn på stue med glass på tre sider, slik at denne kan nytes uansett hvor du er på stue/kjøkken.

Alt i alt mykje godt arbeid, men pr 3.7 er vi godt igang, med innleid arbeidkraft.

Oppdatering følger :)

Skal prøve å legge ved noen bilder av før og underveis og så blir det spennende å se sluttresultatet!

teke: Oppussing av enebolig fra 1976 - 2013-06-29 15.13.47.jpg - teke
teke: Oppussing av enebolig fra 1976 - 2013-06-29 15.13.49.jpg - teke
teke: Oppussing av enebolig fra 1976 - 2013-07-03 09.19.36.jpg - teke

  (trådstarter)
   #1
 77     0
Vedlagt noen flere bilder...samt jeg glemte å nevne at utvendig blir kledning på vestvegg blir utvendig kledning skiftet ettersom det blir en del tiltak som gjøres ifbm klargjøre utsparringe til skyvedør, tilsvarende også på deler av sørveggg.

Hvis noen skulle lure på hvorfor jeg da ikke etterisolerer på utsiden, så er forklaringen at vi ikke kommer til å etterisolere på soveromsdelen av hovedetasje.

Utvendig kledning er i dag stående, denne blir erstattet med liggende kledning.

Det blir samtidig lagt på vindsperreduk før opplekting og ny kledning.
Oppussing av enebolig fra 1976 - 2013-07-03 09.19.27.jpg - teke
Oppussing av enebolig fra 1976 - 2013-07-03 09.19.50.jpg - teke
   #2
 651     0
Ser ut til at dere har alt under kontroll, og godt pågangsmot, så her blir det spennende å følge med!
Laminat eller parkett er vel et evig diskusjonstema- hvorvidt det virker kaldt eller ikke.
- Men til tross for at jeg ikke er kjempe fan må jeg si at laminaten nå til dags begynner å ligne noe ;)

Lykke til med prosjektet deres Smile
  (trådstarter)
   #3
 77     0
Nei vi humrer godt for oss selv over hvor vanskelig det skulle være å velge dette gulvet.
Vi hadde nok sett for oss at kjøkkenet skulle by på den største utfordringen, men takket være særdeles dyktig kjøkkentegner hos HTH Ålesund, gikk det rimelig greit unna.

Etter andre omtegning hadde vi kommet oss i mål der!

Vi er nok innerst inne "parkett-typer", men heller først og fremst over mot laminaten nå, siden det virker å være et tryggere valg mtp slitasje. Små barn og hund på 35 kg har "skadepotensiale" utenom det vanlige.

Det er ikke til å stikke under en stol at parketten føles lunere å gå på, så den store avveiing blir vel mest riktig å definere som "komfort vs mer robust gulv".

Ellers har ikke fremdriften vært helt på topp siste dagene, men vi har fått renset inn til "skjelettet" og ryddet opp, så det er klart for å kjøre igang med utlekting og elektro over helgen.

Fredag neste uke kommer noen dyktige fasademontører og bistår med montasje av de store sørvendte stuevinduene og schüco skyvedøren.

Helgen må nok vies til mest mulig pakking da vi snart nærmer oss en uke igjen i gammel bopel før ny eier flytter inn. Hørte jeg noen si sommerferie?!

teke: Oppussing av enebolig fra 1976 - DSC_6894.JPG - teke
teke: Oppussing av enebolig fra 1976 - DSC_6890.JPG - teke
  (trådstarter)
   #4
 77     0
En kort og liten oppdatering...

Fredag skiftet vi ut vinduer på stuen, hvorav to vindu på kjøkkendelen ble til et stort, og den smale balkongdøren ble erstattet med en 2,5 meter skyvedør.

Vi ble meget fornøyd med resultatet! Så nå ser vi vinteren glatt i møte med rim på utsiden av glasset. Vi har 3-lags soldempet glass med selvrens på utsiden og laminert glass på innsiden. Sistnevnte sikrer trygghet for små tasser som farter rundt og stopper 98% av UV-strålene fra solen som falmer det ene og andre. Selvrensen har i tillegg til å leve opp til navnet også gunstig effekt på dugg/rim-"problem" med gode vinduer med 3-lags glass.

utover det er stue/kjøkkendelen ferdig utforet på innsiden og i all hovedsak isolert på nytt. Det elektriske begynner å komme på plass i veggene. I morgen skal det elektriske ferdigstilles så vi kan montere damsperre og starte med montasje av sponplater. Onsdag er vi nok i gang med sparkling...

Helgen har vært rolig med mest rydding og småjobbing etter to hektiske uker med flytting og oppussing.

se lenger opp i tråden som viser "før"-bilder. Har ikke lekt arkitektfotograf, men bildene illustrerer likevell forandringen.
teke: Oppussing av enebolig fra 1976 - 2013-07-12 22.15.25.jpg - teke
teke: Oppussing av enebolig fra 1976 - 2013-07-12 22.15.45.jpg - teke
  (trådstarter)
   #5
 77     0
Hei,

Det ble "avsporing på Dombås" på denne tråden dessverre. Det ble noen hektiske måneder men i når vi bikket over på oktober var vi stort sett i mål med denne etappen. Hele hovedetasjen har da blitt totalrenovert som beskrevet. Nå gjenstår det kun en liten ting som er nytt rekkvert i mot trapp samt glass i halvvegg over trapp. Det er ikke blitt prioritert.

Utvendig har det også skjedd diverse, hvor to vegger har fått ny bordkledning og da også vindsperreduk. Et stort blomsterbed har blitt fjernet og erstattet med mer parkeringsplass som også rakk å bli asfaltert rett før jul. I tillegg har vi også bygget på en ekstra terrasse på baksiden av huset slik at morgensol og kveldssol som måtte gå tapt pga overbygget på varandaen kan nytes. Samtidig fikk vi også da løst problem med å komme seg ned fra varandaen til hagen. Det var en smal, bratt og dårlig trapp som langt i fra var egnet fra barn.

Underetasjen valgte vi å ikke ha noen fokus på. Men vi klarte selvsagt ikke å la være helt å gjøre noe. Vindfang, trappegang/hall, toalett, samt gjestesoverom og et annet soverom som bli innredet til utegarderobe er malt. Vi skiftet ut dør mellom vindfang og trappegang da vi fikk en til overs.

Vaskerommet i kjelleren fikk også en oppgradering. Siden vi valgte å skifte ut kobberrør med nytt rør-i-rør-system ble det ndøvendig å montere vannsentral på vakserommet. Her ble en vegg revet opp slik at skapet kunne integreres i vegg. Samtidig ble synlig avløpsrør og tilførsel på vann kasset inn, det ble laget til "innredning" med benkeplate, samt at vi "gjenbrukte" noe av kjøkkeninnredningen som ble skiftet.
teke: Oppussing av enebolig fra 1976 - IMG_0834[1].JPG - teke
  (trådstarter)
   #6
 77     0
noen andre bilder fra prossesen....kjøkkenmontering og bilde av nyinstallert ovn (nb bilder fra august...)
teke: Oppussing av enebolig fra 1976 - IMG_0907[1].JPG - teke
teke: Oppussing av enebolig fra 1976 - IMG_0917.JPG - teke