8,746    22    5  

Kondens mellom glass: Hvordan få bort?

 210     0
Hei

I et vindu med dobbelt glass i en yttergang, er det kommet fuktighet inne mellom glassene.

Antar at dette kommer av at det har vært stengt om vinterene til denne yttergangen, som ikke har ventil heller.

Er der noen måte å få den kondensen eller fuktigheten tørket ut når det er inni mellom der, eller må selve glasset skiftes? Det fuktige feltet flytter seg rundt inni der nå.

Det er et Giljevindu fra 2001. Det har en sånn liten ventil oppe som jeg har åpnet først nå. Har altså vært stengt den og i 12 år.  :-[

 
Kondens mellom glass: Hvordan få bort? - condens.jpg - Von Lock

   #1
 38,265     Lillestrøm kommune     2
Det er sjelden at lufting e.l. har noe å si på dette, det måtte evt være at vindu står mye oppe og vann samles i glasskant nede.  Har da sett vann trekke under glasset og inn i indre glassfals.

Det pleier å være lekkasje i forseglingen mellom glass og alu-listen du ser mellom glassene.  Dette kan ikke repareres.  (Det er noen firma som borer hull i glass og tørker på denne måten, tror ikke på denne løsningen).

Du kan kontakte produsenten å høre om hvor vanskelig det er å få av glasslister o.l. kanskje kan de også selge deg selve glasset billigere enn du kan få det fra andre  (og kanskje må du ha nye glasslister, de kan kanskje levere dette også).

Hos flere er dette at et glass har røket bare starten...  Hos flere må alle glass/vinduer i hele huset byttes.
  (trådstarter)
   #3
 210     0
Takk. Er det noe som haster å gjøres dette, at andre ting kan skje?

Har tenkt å bestille noe annet gjort om et års tid eller så, og lurte på om det kan være greit å vente til da.
Vet egentlig ikke hvor lenge dette har vært sånn heller da, så det bare tilfeldigvis forleden dag.
   #4
 153     0
Ikke annen fare enn at det ikke er pent og ikke isolerer like godt når det er punktet
   #5
 11     0
Fersk huseier her. Vet at dette er en gammel tråd, men har et lignende problem. I dette tilfellet er det et vindu på ca. 2x2m, så kostnaden med å bytte ut dette er merkbar. Vinduet kan ikke åpnes og er tettet med vinduskitt som har begynt å sprekke. Ny kitt er kjøpt inn og nå venter jeg bare på våren. Mitt spørsmål er om det vil være noen hensikt å bruke noe annet i tillegg til vinduskitten? Tenker på f.eks. et lag silikon der vindu og treverk møtes først og så kitt over dette? Overkill eller fullstendig tullete?
   #6
 15,387     0
Kitt er kanskje problemet, det skal aldri brukes på isolerglass, blir for hardt. Men ble benyttet I en periode. I hus fra 1966 var alle satt inn med kitt og ikke pakninger og da punkterte absolutt alle vinduer i løpet av 15-20 år. Det må være mere elastisk pakning. Når de begynte med det var det en del som hadde problemer med at det kom vann inn i rammen nede slik at nedre pakning ble forseglet med silikon utvendig. Er det først punktert vil det nok aldri bli bedre, spørsmålet er bare hvor fort det vil bli mye styggere. Det er imidertid kjempestore forskjeller på pris på makedet for nye glass. Så sjekk flere steder. Av og til kan fabrikk gi god pris på nye glass andre ganger er det dyrt.
   #7
 11     0
Takk for svar. Huset er fra 60-tallet, så det stemmer nok som du sier. Husker ikke når vinduet er fra, men resten av husets vinduer er fra 80-2000-tallet. Kan poste en oppdatering litt senere i dag etter å ha sjekket hvor gammelt det er.

   #8
 25,354     Akershus     1
Er det faktisk dobbelt/trippel isolerglass du har? Kitt og treverk høres ut som noe annet. Foto?
Signatur
   #10
 25,354     Akershus     0
En nødløsning kan være å bore større luftehull i forseglingen. Vinduet vil isolere noe dårligere, men neppe vesentlig. Så gamle vinduer var trolig kun luftfylte. Forseglingen er da mest for å hindre at vinduet «puster ved temperaturendringer og dermed kan trekke inn litt fukt. Med luftehull vil du få en ørliten luftutskiftning som kanskje vil virke.

Tilsvarende er tilfelle med kobla vinduer. Her er det to glass i hver sin treramme. Til vanlig henger det ytre vinduet fast på det indre og åpnes som én enhet. Ved vask kunne rammene skilles. Indre treramme er tett med pakninger, ytre ramme med ca 1-2mm sprekk til indre ramme og helt uten pakninger! En ser at ytre vindu kan puste svakt og fungerer som værhud og holder lufta mellom glassene 98% på plass.

Signatur
   #12
 11     0
Takk for info, Kjell.
Har også observert at på de kaldeste dagene som har vært (ca -20) så er det frost/is langs vinduet nederst, på innsiden - altså inne i heimen. Tolker det slik at det er dårlig isolering, men setter uten tvil pris på tilbakemeldinger.
   #13
 15,387     1
TS har bilde i sitt første innlegg. Her ser en de sorte pakningene/ listene som isolerglass skal sette inn med. Hvor lang tid noen levede i villfarelsen om at en kunne bruke kitt til dette vet jeg ikke men det har iallfall blitt gjort i en periode. Dugg / frost innvendig (og utvendig på nye isolerglass som isolerer bedre) kommer ikke av noe feil på selve vinduet. Dårlig isolerte glass vil normalt dugge helt nederst på kalde dager. Med to lag og energiglass så bør dette ikke lenger være noe vesentlig problem uten at en har det for fuktig inne.
   #14
 1,488     Oslo     0
Høvding KjellG gir ovenfor (#10) en god beskrivelse av gamle, koblede vinduer (fra 60-tallet).

Jeg har faktisk aldri hatt kondens eller isdannelse i vinduene i huset (ferdig i 1967) etter mine foreldre.
Ytre og indre del av det store stuevinduet, på ca. 1,2x1,5 m, er festet sammen med skruer.
Disse skruene er lette å løsne og vinduet er således lett å demontere. Kan ikke huske at det ligger pakning mellom vindusrammene. Det er nok en god ide å legge på en gummipakning mellom rammene ved neste demontering.
Signatur
   #15
 15,387     0
Koblede vindusrammer skal ha tettelist på innerramme og tilstrekkelig lufting ut men ikke så mye at det kjøler unødig. Derfor er det en del leverandører som ikke fant balansen her og hadde for lite lufting. Hvor værutsatt fasaden er vil også avgjøre, har hatt 40 store koblede vinduer hver med et lite overfelt i et hus og her var det litt dugg i noen få vinduer etter dager med ekstremt regn. Da er det nok vann som har kommet inn ved vinduskarm.
   #16
 25,354     Akershus     0
Het skal/kan være pakning mellom indre ramme og karm. Det skal ikke være pakning mellom ytre og indre karm. Det kan føre til ising mellom glassene.

At moderne isolérglass iser i nedkant er helt normalt. Isolasjonen er elendig langs kantene, skikkelig kuldebro. Lav luftfuktighet inne, trekke vinduet inn i rommet ved montering, luftsirkulasjon og ingen gardiner kan hjelpe.

Var borti noen med utslående yttervindu og innslående varevindu. De satte gummipakning på ytre ramme og vinduet iset totalt igjen. Vi hadde slike i mitt barndomshjem med tettelister på varevindu, aldri noe isproblem. Mitt inntrykk er at disse vinduene fungerer godt. De isolerer brukbart, varer til råten tar rammene etter 100 år+. Synes å lydisolere bedre. Kort sagt, totaløkonomien ved koblede eller «ut og inn vinduer synes ikke å være så dårlig sammenlignet med isolérglass som må byttes etter 30-40 år.
Signatur
   #18
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Som beskrevet over så er insetting av isolerglass med kitt en tabbe de gjorde i starten, det er ofte årsaken til at glassene får lekkasje. Men sjekk tilstand på vinduskarmene før du evt bestrmmer deg for kun å bytte glass.
   #19
 11     0
Nederste karmen i seg selv ser ut til å være i god stand, ikke porøs eller myk noen steder. Litt for store snømengder utenfor vinduet til at jeg får sjekket side og overlist. Må uansett ta den av for å komme til og fjerne kittet.
   #20
 1,488     Oslo     0
Simon har neppe isolerglass, men antakelig en slags type koblet vindu.
Innsettingen av vinduet er stygt og uprofft utført. Men siden glasset ikke er sprukket, så fungerer jo vinduet.
Hvis man skal gjøre noe må det gjøres med nennsom hånd og stor forsiktighet. Gammelt tynt vindusglass går fort i stykker. Akkurat nå er det nok feil tidspunkt på året å få til noe kondensfjerning.
Signatur
   #21
 11     0
Simon har neppe isolerglass, men antakelig en slags type koblet vindu.
Innsettingen av vinduet er stygt og uprofft utført. Men siden glasset ikke er sprukket, så fungerer jo vinduet.

Er ingen ekspert (enda:), men det er nok to glass som er koblet sammen. Det kommer ikke fram på bildet, men det er relativt grei tykkelse på det siden vinduet er ca 2m x 2m.

Skal gå løs på noen mindre vinduer i kjelleren før jeg tar det som er avbildet.
   #22
 15,387     0
Det er ikke første utgave av isolerglass og vært så mye fukt inne i at profilen korroderer og derfor ser litt rar ut ? Hvis det ikke er dette er det jo "selvlagde" isolerglass. Det er jo ikke noe løse ramme inne iallefall. Så dette må være fastkarm koblet i så fall og alt alt er "ute". Siden vinduene ikke er av god gammel type men av dårlig gammel type ville jeg byttet vinduer helt.