20,768    26    5  

Hjelp, jeg sliter med ny installert vedovn

 26     Trondheim     1
Jeg har byttet ut en gammeldags gruepeis med en ny Lotus Solar M ovn, den er installert av murer/ovnmontør. Idag har jeg fyrt med den for første gang, og det er dessverre ikke helt vellykket. Under opptenning brenner det fint når jeg holder døren på gløtt, men ilden nesten kveles når jeg stenger igjen døren etter 10-20 min, selv om jeg har åpnet spjeldet på max. Jeg har aldri hatt problem med trekken i gamle peisen før. Det er et gammelt og uisolert hus, og åpning av vinduer har minimalt å si. 

For meg så virker det som om en større åpening på spjeldet ville ha løst problemet, men det virker som om det finnes kun en luftregulering og den er allerede på max. Har dere noe forslag?

Jeg er fryktelig skuffet over den nye superovn brenner dårligere enn min gammel gruepeis.

May

   #1
 5,570     1
Antar at det er tørr og fin ved? Normalt vil det være to luftinger; primær og sekundær lufting som begge må brukes riktig..
   #2
 4,452     Vestlandet     0
Jeg syntes også vår brenner litt for dårlig med hovedluftingen på full. Må ha opptenningsventilen halveis oppe også.
Signatur
   #3
 38,377     Lillestrøm kommune     0
Kjenner ikke ovnstypen, men er det rør ut i bakkant av ovnen ? Disse er ofte mye mer følsomme enn ovner med topp uttak.  Er du sikker på at han har gjort alt korrekt ?  I hus i Trøndelag med dårlig trekk fant jeg kun et lite hull inn i leca innerrøret, det manglet innmuringsstuss o.l. Det ble bedre med ordentlig hull og innmuringsstuss på plass, men fortsatt er det ikke kjempe god trekk.
   #4
 1,185     0
Jeg installerte peisovn, og den er det dårlig trekk i første 45min til 1 time. Jeg har alltid full trekk og full opptenningstrekk samt døren på gløtt første timen med fyring. Trekken i den blir bedre etter hvert som ilden blir mer "etablert" og pipa varmes mer opp, og etter 2 timer er det veldig bra trekk. Har hørt at dette er typisk ved ovner/peisovner som er utstyrt med etterbrenning.
   #5
 5,570     0
Ja, det er en helt annen øvelse å fyre en moderne peis enn de bålene vi tente opp i gamle dager Smile

I tillegg til selve opptenningen og brenningen er det mange som har blitt overrasket over at nye ovner har et ganske kraftig overtrykk under fyring. Åpnes døren for raskt fyller man stuen med aske!
   #6
 2,345     Trondheim     0
Samme erfaring. Må fyre opp først med lite og godt tørket ved. Etter nær en time når pipa er varm blir trekk god. Drar ut askeskuffen for å få bedre trekk, men det er da lett for at det brenner for hardt om man ikke passer på.
Signatur
   #7
 16     Norge     0
Til alle med dårlig trekk i disse nye ildstedene anbefales en Dragon pipehatt den fungerer svært godt for å generere trekk til peiser og andre rentbrennende ovner.
Røykutslag er desverre "vanlig" for mange moderne ildsteder, men burde ikke forekommet pga sot, ubehag og irritasjon.

http://www.peisutstyr.no/products/dragon-selvjusterende-pipehatt-200mm

   #9
 4,452     Vestlandet     0

Til alle med dårlig trekk i disse nye ildstedene anbefales en Dragon pipehatt den fungerer svært godt for å generere trekk til peiser og andre rentbrennende ovner.
Røykutslag er desverre "vanlig" for mange moderne ildsteder, men burde ikke forekommet pga sot, ubehag og irritasjon.

http://www.peisutstyr.no/products/dragon-selvjusterende-pipehatt-200mm


Er det en selvregulerende topp du mener er anbefalt, eller akkurat denne modellen? Smile
Signatur
   #10
 104     Norge     0

Til alle med dårlig trekk i disse nye ildstedene anbefales en Dragon pipehatt den fungerer svært godt for å generere trekk til peiser og andre rentbrennende ovner.
Røykutslag er desverre "vanlig" for mange moderne ildsteder, men burde ikke forekommet pga sot, ubehag og irritasjon.

http://www.peisutstyr.no/products/dragon-selvjusterende-pipehatt-200mm


Er det tilfeldig at du henviser til denne nettsiden i to forskjellige tråder, eller har du noe forretningsmessig tilknytning til den?
Det er fint å få tips om gode nettsider, men for at det skal være ryddig så skal det vel komme tydelig frem om du har interesser der utover det.
   #11
 104     Norge     0

Trekken i den blir bedre etter hvert som ilden blir mer "etablert" og pipa varmes mer opp, og etter 2 timer er det veldig bra trekk. Har hørt at dette er typisk ved ovner/peisovner som er utstyrt med etterbrenning.


Nettopp dette fikk vi tips om da vi handlet ny peisovn. Så fyringstipset fra de i butikken var at man legger en tennbrikett helt på toppen av fem-seks vedkubber som man "lafter" opp. Poenget med det skulle være at pipa ble fortest mulig varm og dermed at trekken ble best mulig. Det virker som at dette er den beste måten å fyre opp på i vår peisovn iallefall, men det varierer vel:)
   #12
 419     0
Vi har en rentbrennende oven, med ekstern luftilførsel som er koblet til ett 50 mm (mener jeg) rør som går til ovnen. Ingen fancy pipehatt.
Erfaringen min er at det må til en 10-20 min opptenning med dør på gløtt, når vi da lukker den så ser vi flammene strupes, selv med spjell helt åpent.
Men da dette er en rentbrennede ovn, så har den mekanismen at eksosen resirkuleres til brennkammeret for å blir brent en 2 gang, dermed bli en rentbrennende ovn. Denne mekanismen fordrer muligens at trekket i oven ikke er for stor slik at eksosen ikke bare fyker forbi og rett opp i pipen.
Vi hadde feieren på besøk for en månedstid siden, og han trengte ikke å feie iallefall da pipen var helt ren. Så noe gjør vi rett.
Men det som teller er nok om man får effekten ut av ovnen som man skal gjøre. Hvis man ikke får bedre effekt enn av den gamle ovnen (antar effekt er større på ny) så er det noe galt. Vi har veldig god effekt av ovnen, og en rolig flamme som vi kan nyte. Ikke som hos foreldrene mine med åpen gruve hvor flammene lyste opp rommet.
   #13
 4,452     Vestlandet     0

Nettopp dette fikk vi tips om da vi handlet ny peisovn. Så fyringstipset fra de i butikken var at man legger en tennbrikett helt på toppen av fem-seks vedkubber som man "lafter" opp. Poenget med det skulle være at pipa ble fortest mulig varm og dermed at trekken ble best mulig. Det virker som at dette er den beste måten å fyre opp på i vår peisovn iallefall, men det varierer vel:)


Har lest om denne opptenningen ovenifra og ned, men aldri fått helt teken på den. Legger du bare inn noen kubber med litt luft rundt, legger én tennbrikett på toppen og tenner på? Hvor mye lufting har du da, og hvor lenge?
Signatur
   #14
 104     Norge     1


Nettopp dette fikk vi tips om da vi handlet ny peisovn. Så fyringstipset fra de i butikken var at man legger en tennbrikett helt på toppen av fem-seks vedkubber som man "lafter" opp. Poenget med det skulle være at pipa ble fortest mulig varm og dermed at trekken ble best mulig. Det virker som at dette er den beste måten å fyre opp på i vår peisovn iallefall, men det varierer vel:)


Har lest om denne opptenningen ovenifra og ned, men aldri fått helt teken på den. Legger du bare inn noen kubber med litt luft rundt, legger én tennbrikett på toppen og tenner på? Hvor mye lufting har du da, og hvor lenge?




Jeg legger ca tre kubber ved siden av hverandre i bunn, deretter to-tre på tvers oppå der igjen. Så blir tennbriketten liggende litt halvveis mellom to av kubbene på toppen. Da står døra litt på gløtt, samtidig som opptenningsventilen står helt åpen. Lukker først opptenningsventilen etter ca en drøy halvtime, for så å lukke døra når det passer etter det. Vi har forøvrig trekken stående på fullt hele tida. Høres vel litt voldsomt ut, men det er ikke som på den gamle jøtulen som spiste ved med stor appetitt selv med trekken helt igjen;)
Dette funker fint for oss, men det kan legges til at vi bruker nokså fint kløyvd ved, så det spiller jo også inn for hvor lettfyrt det er.
   #16
 158     Hordaland     0
Hei om du har et eldre hus med kaldt loft og/eller en høy skorstein så kan man prøve og tenne opp noe papir i sotluken, da "snur" du trekken men før du prøver ut dette bør du sjekke om du har beksot i skorsteinen så dette ikke antenner. nyere ildsteder har lavere røykgasstemperatur så da kan det skape problemer med trekken i skorsteinen. ellers kan du sjekke om sotluken er tett,den nye røykrørsinnføringen er tett det samme om du har feieluke på loft. ellers vindus trikset ha vinduet nærmest ildstedet litt på gløtt for å se om du har for lite forbrenningsluft til ildstedet. Dragon selvjusterende pipehatt kan være et godt alternativ om du eventuelt har trekkproblemer ved vind og vær. et annet alternativ kan være en røyksuger. du kan også sjekke at diameteren på røykrør samsvarer med monteringsanvisning.
   #17
 5,416     Langhus     0
Vår Heta ovn har heller ikke voldsomt bra trekk, men det tar fyr så lenge vi ikke starter med for stor ved.

Legger inn en flat kubbe som tennbriketten ligger på, så småved på kryss (og tvers) over.
Døra er lukket

Oppdaget nærmest ved en tilfeldighet et triks for å få kjempetrekk, åpne hendelen for  "askebøtta" (uten å ta bøtta ut).. Frisk bris i ovnen da...
Signatur
   #18
 4,452     Vestlandet     0
Feier - har pipe som går over tre hele etasjer, ildsteder står i 2. Etasje. Alle etasjene er varme. Har en luke i 1 etasje, er det denne du mener jeg må sjekke om er tett? Ingen luke på varmloftet. Lecapipe.

Det nye røykrøret var jeg påpasselig med å få tett, det tror jeg skal være i orden.
Signatur
   #22
 615     Øvre Eiker     0
Jeg har hatt tre boliger med rentbrennende own og i en av dem var det gammel ovn først. Min erfaring er at det stort sett ikke er vanskeligere å tenne opp i rentbrennende enn gamle ovner. Å åpne askeskuffen er nødløsningen jeg bruker kanskje 10-20 ganger i løpet av sesongen, og da er 10-20 sekunder nok til at det flammer opp skikkelig. Jeg går aldri fra ovnen med askeskuffen åpen; det er for farlig.

Problemet med at aske hvirvles ut når døra åpnes tror jeg er mer en funksjon av ovnens form enn at den er rentbrennende. Den første rentbrennende ovnen jeg hadde var av tradisjonell form, lang og smal med liten dør. Der var det aldri problemer med at noe ble hvirvlet ut. Men de andre har vært av et mer moderne design; bredere enn de er dype og med stor dør. Da blir det mer undertrykk når døra åpnes og aske hvirvles ut.

Når det gjelder det å tenne opp på toppen så har jeg inntrykk av at det har mest for seg i store ovner. I de små hvor det knapt er plass til to vedskier over hverandre blir det rett og slett ikke plass. Jeg bruker forøvrig ved fra tynne grener eller finkløvd ved til opptenning. Det går mye bedre enn å prøve å tenne opp større skier direkte. Også er det viktig at det er nok luft over tennbriketten til at flammene får spredt seg, men samtidig at skiene ligger nær nok hverandre til at flammene ikke dør av ensomhet.

Ellers merket jeg det godt i den første boligen hvor jeg byttet fra gammel til ny ovn mens jeg bodde der hvor mye mer varme jeg fikk fra veden i den rentbrennende.
   #23
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     1
Trekken i peisen er sterkt avh. av pipen din.

Er den kort og har stor diameter, så vil den gi mindre trekk enn en lang med mindre diameter, til en viss grad.

Trekken er avh. av temperaturen i pipen, dvs du må varme opp pipen før du får skikkelig effekt ut av den.

Videre er det viktig at det ikke er undertrykk i rommet hvor peisen står (forårsaket av f.eks en kjøkkenventilator, etc). Det vil hindre trekken.

Selvfølgelig trenger du god trekk for å få en god forbrenning. Trekk = tilført oksygen.

Prøv å stomfyre med knusketørre pinner og papir i starten, få opp temperaruten i pipa.

Når det er gjort, så sørge for at du ikke har undertrykk i rommet og at spjeld på peis er korrekt justert inn. Først da kan du slappe litt av med fyringen, legge inn en kubbe her og der.


Alternativt kan du få deg en pipehatt med vifte i, den vil danne undertrykk i pipen. Men det koster litt.

Sette inn nye peiser i gamle hus er ofte en utfordring. Teglsteinspipen kan ha for stort løp og eksostemperaturen til peisen kan ha for lav temperatur, pga den høye virkningsgraden. Resultat: dårlig trekk.
   #24
 5,570     0
Viktig med god og tørr ved..

Jeg legger to kubber i bunn, og en kubbe oppå, i samme retning som de under (altså ingen lafting). Evt legger jeg den øverste litt på skrå for å få mer luft. Nederste kubbene legges "på siden" med neveren inn mot hverandre. Øverste kubben legges med neveren ned (bjørkeved dette, altså) og så tenner jeg direkte på neveren på den øverste kubben. I de fleste tilfeller behøves ikke briketter. Er jeg i tvil om det er nok never på kubbene tar jeg litt fra andre kubber.

Veldig fornøyd med vedleverandøren min, med andre ord.

Ang trekk er det vel forskjellig fra ovn til ovn, og hus til hus. Jeg bruker av og til trikset med askeskuffen, men jeg blir av og til redd for at det blir for brutalt for ovnen. Det høres og ser ut som en flammekaster fra WW2. Ellers er vindustrikset et effektivt triks. Uten oksygen, ingen ild. Familien sliter litt med konseptet "det må bli litt kaldere før det blir varmere", riktig nok, men stort sett går det greit Smile
   #25
 158     Hordaland     0

Feier - har pipe som går over tre hele etasjer, ildsteder står i 2. Etasje. Alle etasjene er varme. Har en luke i 1 etasje, er det denne du mener jeg må sjekke om er tett? Ingen luke på varmloftet. Lecapipe.

Det nye røykrøret var jeg påpasselig med å få tett, det tror jeg skal være i orden.

ja det stemmer luken i kjelleren... du sier at det er leca et annet tips kan være å ta en titt på toppen av pipa og se om innerrøret er kant i kant med ommramningen. og stenge trekken på alle andre ildsteder og sjekker høydeforsjellen mellom røykrøret på ditt nye ildsted er riktig.. noen anbefaler 20 cm over eller under..og mens du er på taket mål tverrsnitten på skorsteinen og røykrørsinnføringen...