20,768
26
5
Hjelp, jeg sliter med ny installert vedovn
26
Trondheim
1
Jeg har byttet ut en gammeldags gruepeis med en ny Lotus Solar M ovn, den er installert av murer/ovnmontør. Idag har jeg fyrt med den for første gang, og det er dessverre ikke helt vellykket. Under opptenning brenner det fint når jeg holder døren på gløtt, men ilden nesten kveles når jeg stenger igjen døren etter 10-20 min, selv om jeg har åpnet spjeldet på max. Jeg har aldri hatt problem med trekken i gamle peisen før. Det er et gammelt og uisolert hus, og åpning av vinduer har minimalt å si.
For meg så virker det som om en større åpening på spjeldet ville ha løst problemet, men det virker som om det finnes kun en luftregulering og den er allerede på max. Har dere noe forslag?
Jeg er fryktelig skuffet over den nye superovn brenner dårligere enn min gammel gruepeis.
May
For meg så virker det som om en større åpening på spjeldet ville ha løst problemet, men det virker som om det finnes kun en luftregulering og den er allerede på max. Har dere noe forslag?
Jeg er fryktelig skuffet over den nye superovn brenner dårligere enn min gammel gruepeis.
May
I tillegg til selve opptenningen og brenningen er det mange som har blitt overrasket over at nye ovner har et ganske kraftig overtrykk under fyring. Åpnes døren for raskt fyller man stuen med aske!
Røykutslag er desverre "vanlig" for mange moderne ildsteder, men burde ikke forekommet pga sot, ubehag og irritasjon.
http://www.peisutstyr.no/products/dragon-selvjusterende-pipehatt-200mm
Er det en selvregulerende topp du mener er anbefalt, eller akkurat denne modellen?
Er det tilfeldig at du henviser til denne nettsiden i to forskjellige tråder, eller har du noe forretningsmessig tilknytning til den?
Det er fint å få tips om gode nettsider, men for at det skal være ryddig så skal det vel komme tydelig frem om du har interesser der utover det.
Nettopp dette fikk vi tips om da vi handlet ny peisovn. Så fyringstipset fra de i butikken var at man legger en tennbrikett helt på toppen av fem-seks vedkubber som man "lafter" opp. Poenget med det skulle være at pipa ble fortest mulig varm og dermed at trekken ble best mulig. Det virker som at dette er den beste måten å fyre opp på i vår peisovn iallefall, men det varierer vel:)
Erfaringen min er at det må til en 10-20 min opptenning med dør på gløtt, når vi da lukker den så ser vi flammene strupes, selv med spjell helt åpent.
Men da dette er en rentbrennede ovn, så har den mekanismen at eksosen resirkuleres til brennkammeret for å blir brent en 2 gang, dermed bli en rentbrennende ovn. Denne mekanismen fordrer muligens at trekket i oven ikke er for stor slik at eksosen ikke bare fyker forbi og rett opp i pipen.
Vi hadde feieren på besøk for en månedstid siden, og han trengte ikke å feie iallefall da pipen var helt ren. Så noe gjør vi rett.
Men det som teller er nok om man får effekten ut av ovnen som man skal gjøre. Hvis man ikke får bedre effekt enn av den gamle ovnen (antar effekt er større på ny) så er det noe galt. Vi har veldig god effekt av ovnen, og en rolig flamme som vi kan nyte. Ikke som hos foreldrene mine med åpen gruve hvor flammene lyste opp rommet.
Har lest om denne opptenningen ovenifra og ned, men aldri fått helt teken på den. Legger du bare inn noen kubber med litt luft rundt, legger én tennbrikett på toppen og tenner på? Hvor mye lufting har du da, og hvor lenge?
Jeg legger ca tre kubber ved siden av hverandre i bunn, deretter to-tre på tvers oppå der igjen. Så blir tennbriketten liggende litt halvveis mellom to av kubbene på toppen. Da står døra litt på gløtt, samtidig som opptenningsventilen står helt åpen. Lukker først opptenningsventilen etter ca en drøy halvtime, for så å lukke døra når det passer etter det. Vi har forøvrig trekken stående på fullt hele tida. Høres vel litt voldsomt ut, men det er ikke som på den gamle jøtulen som spiste ved med stor appetitt selv med trekken helt igjen;)
Dette funker fint for oss, men det kan legges til at vi bruker nokså fint kløyvd ved, så det spiller jo også inn for hvor lettfyrt det er.
Legger inn en flat kubbe som tennbriketten ligger på, så småved på kryss (og tvers) over.
Døra er lukket
Oppdaget nærmest ved en tilfeldighet et triks for å få kjempetrekk, åpne hendelen for "askebøtta" (uten å ta bøtta ut).. Frisk bris i ovnen da...
Det nye røykrøret var jeg påpasselig med å få tett, det tror jeg skal være i orden.
Spent på resultatet, fyringssesongen er rett rundt hjørnet:)
http://www.nordpeis.no/i/om-ldsted/fyringsfilm.aspx
Den var god! Ser ut som jeg må finne frem kløyveøksa igjen gitt! >
Problemet med at aske hvirvles ut når døra åpnes tror jeg er mer en funksjon av ovnens form enn at den er rentbrennende. Den første rentbrennende ovnen jeg hadde var av tradisjonell form, lang og smal med liten dør. Der var det aldri problemer med at noe ble hvirvlet ut. Men de andre har vært av et mer moderne design; bredere enn de er dype og med stor dør. Da blir det mer undertrykk når døra åpnes og aske hvirvles ut.
Når det gjelder det å tenne opp på toppen så har jeg inntrykk av at det har mest for seg i store ovner. I de små hvor det knapt er plass til to vedskier over hverandre blir det rett og slett ikke plass. Jeg bruker forøvrig ved fra tynne grener eller finkløvd ved til opptenning. Det går mye bedre enn å prøve å tenne opp større skier direkte. Også er det viktig at det er nok luft over tennbriketten til at flammene får spredt seg, men samtidig at skiene ligger nær nok hverandre til at flammene ikke dør av ensomhet.
Ellers merket jeg det godt i den første boligen hvor jeg byttet fra gammel til ny ovn mens jeg bodde der hvor mye mer varme jeg fikk fra veden i den rentbrennende.
Er den kort og har stor diameter, så vil den gi mindre trekk enn en lang med mindre diameter, til en viss grad.
Trekken er avh. av temperaturen i pipen, dvs du må varme opp pipen før du får skikkelig effekt ut av den.
Videre er det viktig at det ikke er undertrykk i rommet hvor peisen står (forårsaket av f.eks en kjøkkenventilator, etc). Det vil hindre trekken.
Selvfølgelig trenger du god trekk for å få en god forbrenning. Trekk = tilført oksygen.
Prøv å stomfyre med knusketørre pinner og papir i starten, få opp temperaruten i pipa.
Når det er gjort, så sørge for at du ikke har undertrykk i rommet og at spjeld på peis er korrekt justert inn. Først da kan du slappe litt av med fyringen, legge inn en kubbe her og der.
Alternativt kan du få deg en pipehatt med vifte i, den vil danne undertrykk i pipen. Men det koster litt.
Sette inn nye peiser i gamle hus er ofte en utfordring. Teglsteinspipen kan ha for stort løp og eksostemperaturen til peisen kan ha for lav temperatur, pga den høye virkningsgraden. Resultat: dårlig trekk.
Jeg legger to kubber i bunn, og en kubbe oppå, i samme retning som de under (altså ingen lafting). Evt legger jeg den øverste litt på skrå for å få mer luft. Nederste kubbene legges "på siden" med neveren inn mot hverandre. Øverste kubben legges med neveren ned (bjørkeved dette, altså) og så tenner jeg direkte på neveren på den øverste kubben. I de fleste tilfeller behøves ikke briketter. Er jeg i tvil om det er nok never på kubbene tar jeg litt fra andre kubber.
Veldig fornøyd med vedleverandøren min, med andre ord.
Ang trekk er det vel forskjellig fra ovn til ovn, og hus til hus. Jeg bruker av og til trikset med askeskuffen, men jeg blir av og til redd for at det blir for brutalt for ovnen. Det høres og ser ut som en flammekaster fra WW2. Ellers er vindustrikset et effektivt triks. Uten oksygen, ingen ild. Familien sliter litt med konseptet "det må bli litt kaldere før det blir varmere", riktig nok, men stort sett går det greit
ja det stemmer luken i kjelleren... du sier at det er leca et annet tips kan være å ta en titt på toppen av pipa og se om innerrøret er kant i kant med ommramningen. og stenge trekken på alle andre ildsteder og sjekker høydeforsjellen mellom røykrøret på ditt nye ildsted er riktig.. noen anbefaler 20 cm over eller under..og mens du er på taket mål tverrsnitten på skorsteinen og røykrørsinnføringen...
Ny adresse: http://www.nordpeis.no/Nor/Om-ildsted/Fyr-riktig