12,876
19
7
ta inn ved fra latvia
466
M&R
1
noen som vet hvordan man kan få tak i bjørka ved fra latvia og lignende.
hører det er mange som bestiller seg et billig trailer lass fra disse landene.
hører det er mange som bestiller seg et billig trailer lass fra disse landene.
Bor du i Møre og Romsdal får du det her: http://www.vedterminalen.no/
Tror at disse forsyner bensinstasjoner etc så prisene er nok deretter.
Tenker du på å hente det rett fra Latvia på lastebil tror jeg ikke det lønner seg, da fraktkostnaden blir vesentlig i forhold til båtfrakt.
Det har blitt importert massevis søkkblaut og/eller dårlig ved fra Latvia, men du får sikkert tak i bra greier hvis du passer på litt.
En bekjent prøvde seg på å importere, men pga problemet ovenfor ble det med det ene lasset.
Egenproduserte sketsjer på youtube: http://www.youtube.com/user/Powermaniac1520#p/u
For meg som ikke har gård er det plundrete og lagre et trailerlass med ved. Siden jeg ikke har traktor er bare det å losse en trailer med ved en stor jobb, for traileren har dårlig tid og skal den brukte hele dagen på at jeg losser koster det ekstra også.
Om en har plassen (gård eller lagerhall), utstyr (traktor med pallegafler og tilhenger) så kan en tjene noen kroner på å ta inn ved. Men for en gjennomsnittlig huseier tror jeg det blir nesten marerittaktig med arbeid for svært liten fortjeneste. Jeg tok motorsaga og la ned fire trær og har kappet opp og kløyvd dem. Nå har jeg ved nok til et par vintre.
Jeg har en del skog, men gidder ikke å styre med bjørk til vedsalg (eller eget bruk).
Furu hogges og kjøres maskinelt. Høyere fastmasseprosent under transport pga rettere virke som også gjør vedproduksjon lettere. 10% lavere brennverdi enn bjørk.
Så, jeg brenner i all hovedsak furu.
Hvor får man kjøpt annen ved enn bjørk?
Personlig foretrekker jeg furu.
Han her selger furu til 500 kroner per løskubikkmeter pluss frakt:
http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=27454621
(Litt langt til Bergen...)
Blandingsved til 500 kroner per løskubikkmeter:
http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=27556996
(Enda lengre til Bergen...)
Gråor og gran blir i dårligste laget på brennverdi. Svartor er samme som furu
Jeg kjenner dårlig til vedmarkedet på Vestlandet, dessverre.
På en semi får vi 1500 sekker, og vi selger de ut for 49 kr sekken med fortjeneste.
Nøyaktig pris innpris er jeg ikke sikker på, men vet den steg i løpe av vintern. Mener vi i utganspunktet betalte rundt 34-36 kr sekken, men så steg det til like over 40. Dette er inklusiv frakt. Bor på ei øy, så frakta hit er endel dyrere en til fastlandet. for en semi blir det vell opp mot 4000 ekstra for å levere her ute.
Kvaliteten på veden har det ikke vært noe som helt å si på. fukt på mellom 11-15% må vell sies å være rimelig greit. Hadde ett parti hvor det var nede i 8 %.
Dårlig ved kan du like gjerne få fra norske leverandører. Det har jeg selv erfart. 27-40% fukt. Var vanskelig å få fyr på den ja.... Ble reklamasjon på det partiet.
Prisene jeg opererer med er da tilsammen et traktortilhengerlass. Angående brennverdi på gran så er denne svært variabel. Gran som vokser i lavlandet har lav brennverdi, men får du gran som er hogd på 500 moh og oppover så mener jeg den er like bra som øvrig vged. Minuset med gran er et lurveleven uten like inni ildstedet.
For et drøyt år siden kjøpte jeg noen sekker låvetørket granved billig. Men det var tydelig at den var tørket med for dårlig lufting for den var både muggen og rå. Tørking utendørs med tak men minst mulig vegg ser ut til å være best. I alle fall tørker den veden jeg selv hugger stabler ute under bølgeblikk veldig fort.
1 kg ved avgir samme mengde energi/varme når den brenner uansett bjer, furu, gran, gråor eller flis.
Forskjellen er at siden ved ofte selges i sekk, favn, langfavn og lignende så er dette alle sammen volummål. Dermed blir det avgjørende med hvor mye volum 1 kg har.
Tettvokst ved er tung mens hurtigvokst er lett. Ved som vokser på lavlandet vokser raskere enn i høyere strøk. Noe ved inneholder mer kvaestoffer/sotstoffer ved forbrenning enn andre.
Så er det etter min personlige mening forskjell på ved som er hugget om vinteren i kulde og tørket og ved som er hugget om sommeren og tørket. Sommerved blir aldri like god som vinterved.
Den beste veden en kan få mener jeg er bjerk som er hugget om vinteren på over 300 moh. Den brenner fint og kubbene har masse energi siden en liten kubbe er tung som bare helv.
Jeg kappet noen trær nå forrige dagen og på flere av dem hadde ikke sevjen begynt å stige i treet enda, merkelig, så de kan bli god ved. Selv om de er hugget sent på vinteren/våren.
Helt enig, jo mer saktevoksende jo høyere brennverdi. Det er ikke veldig rart, synes jeg, at ved med lik vekt og samme fuktighet gir samme mengde energi ved brenning. For enkelhets skyld så selges ved per volum.
Vi hogger aldri veden vår om sommeren, så sommerved har jeg lite peiling på. Synes det ville vært rart om sommerved og vinterved av samme treslag ved samme fuktighet gir forskjellig brennverdi. Problemet med sommerved er vel gjerne at den blir solgt samme høst. Da er den ikke tørr nok.
Men når det kommer til ved er det tusen meninger og måter å fyre på. I Bosnia ville de gjerne fyre med litt rå ved så den ikke skulle brenne opp så fort, og i Afghanistan så hadde de 6 -7 ulikr vedtyper de solgte. Opptenning, matlaging, oppvarming etc etc. Og selvsagt forskjellige priser på alt. Nordafrika har de også mye rare, for oss, ideer om ved og fyring. Noe skal ned i hull i bakken og noe glødr bedre etter at de har lagt sand over.
Vi har det nok lettvint.