15 080    8    2  

Peisinnsats i eksisterende gammel pipe?

 75     0
Er det mulighet for å montere en peisinnsats i en gammel eksisterende pipe? Mine foreldre har kjøpt hytte, og der er den løsningen som dere ser på bildet. Altså ikke pent eller praktisk, spesielt ettersom peisen ikke kan brukes.

Kan de kjøpe en peisinnsats og bruke eksisterende pipe? Hytten er nok fra sekstitallet, evt. hvilke andre muligheter kan en se for seg?
Peisinnsats i eksisterende gammel pipe? - 2014-04-20 23.05.35.jpg - finfyr

   #1
 5     0
Jeg er i gang med et helt likt prosjekt. Jeg fant en billig brukt og rentbrennende innsats på finn.no. Coop Bygg har rimeligst røykrør såvidt jeg har funnet ut.
NB! Jeg er ikke håndverker (men regner med å få dette vellykket likevel). Jeg har ikke gjennomført dette ennå! (regner med ferdig på en helg, men har ikke hatt tid ennå). Her er noen råd jeg har fått fra fagfolk:
- Sørg for at det blir helt tett rundt røykrøret som du skal stikke gjennom eksisterende spjeld. Pipetrekken skal virke gjennom innsatsen for best effekt. Dette er en av fordelene med prosjektet, at varm stueluft ikke forsvinner ut pipa om natta!
- En måte å få det tett på er å stappe Rockwool (ikke glava) rundt røret i gjennomføringen i spjeldet. Avslutt med Rockwoolbiter dyppet i tynn "mørtelsuppe", så det sitter fast.
- Hele grua skal nå avgi varmluft til rommet den står i. Du må rengjøre den grundig, slik at ikke gammel sot damper ut i rommet.
- Du må lage hull i kappen slik at varmlufta kommer lett ut. Stuelufta skal trekkes inn i grua, varmes opp rundt innsatsen og ut igjen i stua.

Håper folk med erfaring kan komme med flere tips til oss "engangsentrepenører" her i denne tråden!
   #2
 262     1
Skal gå fint å sette inn en innstas her, litt avhengig av tilgjengelig plass bare.
Men, mur heller inn en syrefast trakt i spjeldet, da ledes all sot og aske ned i innsatsen ved feiing. Ser ikke ut som det er andre feiemuligheter.
Varmefag har mange fine innsatser, her finner du sikkert noe som passer.
Husk at det kun er lov å installere rentbrennende innsatser, og at forbrenningsteknikken har utviklet seg de senere årene. Merkes på virkningsgrad og ikke minst lite sot på glassene ved riktig bruk.

Lykke til
Signatur
   #3
 5     0
Hei Varmefag-mannen/ andre med erfaring!
Bildet over her er veldig likt sånn jeg har det på hytta jeg skal ordne med. Kappen på min peis er enda lenger og smalere, ikke har jeg strøm tilgjengelig og støping er jeg også nybegynner på, så jeg har fått en annen idé, se på dette:

Jeg tenker nå å lage et lite horisontalt "tak" inne i grua, ca 15cm opp i gruekappa, dvs ca 30 cm  over peisinnsatsen. Jeg fester rør-gjennomføringsstussen i denne plata.
Denne plata blir nå "begynnelsen på pipa". Seinere vil jeg kanskje måtte lage en feieluke på siden av kappa, regner jeg med, men haster ikke. En sånn plate vil i denne peisen måtte være ca 60cm X 40cm X tykkelsen (8-10cm?). Den kan støpes fast/tettes og hvile på fire bein inne i grua.
Fordeler sånn jeg ser det:
- jeg slipper å bekymre meg for at gammal pipelukt og gasser kommer inn i stua. Mye lettere å rengjøre grundig nedre del av grua enn øvre, trangt oppi der.
- lettere å få alt tett, og å inspisere seinere.
- jeg slipper å lage stort hull i den tjukke kappa, slipper støv, gitter til hullene.
- jeg kan lage denne plata hjemme, der jeg har strøm, og kan kjøre til døra.
Spørsmålet blir: hva skal jeg lage den plata av? Betong og armering? Hvor tjukk må den være? Vil den sprekke tror du? Andre forslag? Hva ser du av ulemper med denne ideen?
Peisinnsats i eksisterende gammel pipe? - peis-tak-plate.jpg - brettern
   #4
 5     0
Nå lager jeg "taket" inni grua av gamle teglstein. Jeg har festet armeringsjern tvers over og legger teglsteinen oppå, og legger så godt med ildfast mørtel rundt og i mellom steinene. Tar tid, men blir tett. Siste tetning rundt røykrøret blir Rockwoolbiter/ mørtel.
Noen motforestillinger?
Når jeg engang blir ferdig og får testfyrt, kan jeg legge en "prosjektrapport" her, om noen er interessert...
Peisinnsats i eksisterende gammel pipe? - peistak.jpg - brettern
HSt
   #5
 30 158     Lillestrøm kommune     0
Tversnittet kan bli for stort over platen din, dette er større enn pipetversnittet ?

Sotmengden som ligger oppå platen din vet jeg ikke hva du gjør med. Jeg kan ikke regelverk men  ville en kon trakt vært tingen for ikke å lage denne oppsamlingsplassen?
   #6
 13     Enebakk     0
Hei,
Vi gjorde noe tilsvarende på egen hytte for noen år siden.
Da satte vi inn en en Jøtul med glassdører i en gammel grue. For å unngå alt sølet med tetting oppunder osv, satte vi ganske enkelt en stålinnsats ned fra taket i den gamle pipa, og vips volá ...
På den måten kunne vi også lage ventiler for uttak av varmluft i den opprinnelige mursteinspipa.
Lykke til ...
   #7
 5     1
Riegrot51: Stålinnsats? Jeg regner med at det er noe sånt du mener:
http://www.pipeeksperten.no/prima.html
Dette løser ikke mitt problem, med trang atkomst øverst i peisgrue-kappen. Et sånt rør ville stoppet 20 cm over spjeldet. Jeg måtte ha revet peisen for å komme til uansett. Kanskje jeg slipper det med min løsning. Hvis det da ikke blir et nytt problem med tverrsnitt, som antydet over.

Jeg skjønner godt at folk med utette teglsteinspiper senker ned et stålrør, det har ikke jeg. Hadde du? Eller kanskje du bare hadde mye plass til et rør, og dermed unngikk mye murarbeid.

   #8
 5     0
Ovnsinnsats-i-gamme-gruepeis-prosjektet mitt er ca ferdig.
"teglsteinstaket" inni grua var vanskelig å lage, men ble da ferdig til slutt. Ikke 100% tett, hverken i seg selv eller rund rørgjennomføringen, heller 98%. Men du verden for en effekt på trekken, min teori er at jeg med denne løsningen har laget ca 1 meter lengre pipe, og at det gjorde susen. Kunne sikkert vært oppnådd med bare røykrør også, hvis jeg hadde greid å få dét på plass i stedet.
Det som mangler nå er et pent gitter eller rist som kan gjøre at hele kladasen ser litt mer helstøpt ut. Men det haster ikke. Jeg venter til jeg finner det perfekte emnet å tilpasse fra, og male hvitt. Så utrolig hyggelig å få flammer å se på på kveldene. Gøy også at alt er selvgjort og fungerende.