12,242
33
13
Tilluft vedovn
2,987
Vestlandet
0
Me kjem nok til å skifta ut den gamle vedovnen i huset ifm renovering.
Spørsmålet då er om ein bør leggja røyr i bjelkelaget for tilluft til vedovnen?
Er dette vanleg?
Har alle ovnar ein kjøper i dag tilkopling for dette?
Spørsmålet då er om ein bør leggja røyr i bjelkelaget for tilluft til vedovnen?
Er dette vanleg?
Har alle ovnar ein kjøper i dag tilkopling for dette?
Signatur
å si noe slikt er direkte missvisende og feil. hvorfor i alle dager skal behovet for et lukket system med egen lufttilførsel gjøre seg gjeldende bare fordi en bytter ut den gamle ovnen med en ny? behovet for luft endrer seg ikke i vesentlig grad bare fordi ildstedet oppgraderes.
innlegg som dette illustrere at ikke alle burde svare på alt....
.Thag
*det* skal jeg være enig med deg i, med iogmed at det ikke var et ord i TS innlegg som sa noe om den problemstillingen, er det litt ot...
.Thag
Det var da voldsomt ?
TS ber om råd, og de fleste her skriver ut fra erfaring. Det gjør jeg også.
I mitt tilfelle installasjon av Jøtul F-520 i mai i forbindelse med nybygg (tilbygg uten balansert ventilasjon).
Jeg har lagt inn 100 mm tilluft via gulv, og har fått et fantastisk ildsted.
Underveis i byggefasen pratet jeg med en rekke håndverkere om tilluft på nye rentbrennende ovner. De fleste håndverkerne fortalte at deres erfaring med rentbrennende ovner var at ovnsdøra måtte stå på gløtt, for å gi nok luft. Det har jeg sluppet.
I tillegg har jeg selvfølgelig diskutert dette med installatør og forhandler.
Er det slik at det kun er noen på dette forumet er kvalifisert til å dele erfaringer ?
Ved renovering vil me prøva å få så tett hus som mogleg med ny dampsperre, isolasjon, vindsperre og ventilasjonsanlegg. Kanskje relevant.
I høyeste grad. Dette endrer jo alt
.Thag
100mm?
Overhodet ikke. Det var mer et uttrykk for generell frustrasjon over at enkelte her inne gir råd tuftet på intet annet enn ukvalifiserte meninger og synsing... Som ofte kan skjære galt av sted for den stakkaren som lurer på noe...
Problemet med erfaringer og synsing er at det ikke alltid er blandet en dose kunnskap. Som i tilfellet ditt. Tilfellet du beskriver hos deg selv er ikke sammenlignbart med TS' fordi ditt var i forbindelse med nytt påbygg. Da er tettheten på bygget en helt annen, og da *er* det relevant å dra opp temaet med tilluft i lukket system. (Det at TS likevel viste seg å skulle tette bygget mest mulig kom ikke frem før etter ditt innlegg.) Hadde du hatt kunnskap om emnet, ikke bare selvopplevd erfaring, hadde du visst om dette. Og jeg trekker ikke dine erfaringer i tvil, de er bare ikke sammenlignbare her.
Dermed illustrerer det poenget mitt - at din erfaring og synsing ikke er relevant i saken slik TS la den fram til å begynne med. At noen her inne hardnakket mente at det var nødvendig er villedende informasjon og vil bare skape unødig hodebry og eventuelle utgifter...
For øvrig har jeg en kommentar til de håndtverkerne som sa at ovnsdøra måtte stå på gløtt for at det skulle brenne i rentbrennende ovner i nye hus dersom det ikke var tilførsel av luft. Håper ikke noen leverandører og montører har bifalt denne konklusjonen, for de harde fakta er ikke helt slik: Og la meg illustrerer med en case: Vi bygget et nytt hus i 2007, ikke etter TEK10 selvsagt, men tettet etter alle kunstens regler. Uten friskluftstilførsel. Så når ildstedet ble montert, fungerte det ikke, DVS det brant ikke, for det fikk ikke luft. Ikke før huseieren lukket opp et vindu. Og her kommer poenget jeg prøver å få frem: Det hjelper ikke å åpne døra til ildstedet for å øke trekken dersom luftenmengden *inn* i bygget ikke økes.
.Thag
Dersom du har tenkt å ende opp med det tetteste huset nord for Fauske ville jeg helt klart ha lagt det inn
Diameteren bør du nesten høre med fagmann innenfor ildsteder om, mulig at det står anbefalt på hver enkelt ovn du kikker på?
.Thag
Tror det holder med mindre, men sjekk med en leverandør av ovn.
Skal pipe rehabiliteres også så kan tilluft gjennom pipe vurderes.
Forøvrig vil jeg vel ikke si at det er helt tull å ikke gjøre det selv om man ikke tetter huset mer heller. En ovn som brenner trenger luft og skaper 'undertrykk' i huset dersom det ikke er egen tilluft. I en slik situasjon blir det da 'sugd' inn ekstra med luft og i fyringssesong er denne lufta som regel ganske kald. Det gjør at det trekkes inn ekstra med kald luft i huset og kan føre til (gulv)kalde områder ellers i rommet/huset. Ved egen tilluft unngår man dette.
Ønsker ikke å ødelegge denne tråden, så dette blir en aller siste replikk til Thag;
Tilbygget jeg skriver om er bygget med friskluftventiler i veggene, altså ikke som tett bygg (som jeg skrev over, i parantes "uten balansert ventilasjon").
Alle mennesker tolker det man leser, hører, observerer. Det finnes ingen fasit på hva som er rett eller gal tolkning.
Ser ikke helt hvor du vil. De fleste her er amatører og uttaler seg ut fra egen erfaring. Noen med en blanding av synsing og kunnskap.
Ok, du mener at uttalerett har bare dem med kunnskap?
Dessverre er det slik at også folk med fagbrev tar feil. (Vi hadde en lengre debatt der en installatør ikke ville sette opp en ujordet kontakt i ujordet rom på ellers jordet kurs. Han tok feil, men begynte å bli ufin og ta i bruk hersketeknikker). Byggebolig er nok mest tjent med at alle synger med sitt nebb, ellers dør dette forumet.
I dette konkrete eksempelet var rådet om frisklufttilførsen fornuftig, men dessverre ikke uttømmende. Fordelen da er at andre, være seg synsere eller fagfolk, kan utdype.
Ellers er det alltid hyggelig med dyktige fagfolk på forumet, da lærer vi andre
Mitt inntrykk er at ildsteder brenner bedre med frisk kald (?) luft utenfra. Og det vil være en fordel om du en gang senere skal tette huset mer eller montere balansert ventilasjon.
Hjemme velger jeg å ikke montere frisk lufttilførsel da det blir for mye jobb. Vårt hus er 3 etasjer og 1987-tett. Hadde det vært enkelt hadde jeg montert.
. Selv om enkelte ovner bare har tilkobling for mindre rør blr man ikke velge mindre diameter enn 100mm pga motstanden i røret.
For ordens skyld er innlegget mitt basert på hva jeg hører i og med st jeg jobber med murere og andre som jeg tror har greie på det. Jeg tar det de sier som god fisk, men det kan være feil.
1 behov for luft for forbrenning (les hvor "tett er huset")
2 ønsket om å unngå trekk/(gulvtrekk) i rommet
3 enøk (hvor hensiktsmessig blir oppvarimingen av luften (trekken) i huset)
Ift pkt 2 har jeg erfaring fra hhv egenbolig (renovert med balansert ventilasjon), litt større reisverkshytte og laftet hytte (med flere ildsteder og åpen seterpeis. Bunnlinjen slik jeg ser det er at det er en klar fordel å etablere kanaler for tilluft (eventuelt med spjeld) dersom forholdene ligger til rette for dette.
1) støtter ovnen du har tenkt å sette inn dette
2) ønsker du at ovnen skal ha tilgang på luft uavhengig av hvor mye luft du ellers har i rommet
Det siste er egentlig helt uavhengig av om du bytter ovn eller ikke - det viktige blir om ovnen du har/får har støtte for tilluft. Det har gjerne ikke eldre ovner og dermed blir dette gjerne aktuelt med ny ovn.
Men du må sjekke hvilken tilførsel ovnen du tenker å kjøpe. Vi bygget nytt hus for 4 år siden og hadde valg om å få frisk luft via pipa eller bjelkelaget.
På den ovnen vi valgte ville vi fått en stygg "klump" bak ovnen dersom vi hadde fått tilluft via pipa. Vi får tilluften via bjelkelaget (kommer opp av gulvet).
Dimensjonen på tilluften står på ovnen.
Er ganske sikker på at vår er 100mm.
Jeg fikk dem til å lage ett spjell på innluften slik st jeg kan stenge den av for å unngå at kald luft trekkes inn i ovnen på kalde dager.
Min kundevennlige leverandør leverte det den masete kunden (jeg) ønsket- men det tror jeg egentlig bare var tull fra min side.
Spjellet er mer til irritasjon og jeg tror effekten er tilnærmet ingen.
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Balansert ventilasjon vert montert.
Det er i dag Lecapipa, som me ikkje har vurdert å skifta.
Stort sett alt skal fjernast innvendig, så eg trur det skal Vera grei tilkomst til å få lagt luftrøyr i bjelkelaget og ut. Dette kjem då opp gjennom golvet rett under ovn?
Jeg tenker det aller beste hadde vært å velge en konkret ovn, og så følge de eksakte målene på denne, når det gjelder plassering av friskluft.
Husk at plassering av inntaksåpninga på friskluft også blir en funksjon av ildstedets krav til avstand fra vegg.
Hvis du ser på lenken under, så gjelder denne Jøtul F520, se fra side 7 til 10. Der står alt beskrevet som skal til for denne konkrete ovnen. (Bruker denne som eksempel da jeg hadde den lett tilgjengelig, jeg jobber ikke for Jøtul, er bare en glad amatør)
http://www.jotul.hu/docs/F520/Manual_F_520_UK_NL_DE_10049414_P02.pdf
PS: "Tek73" skriver om spel på luftinntaket. De to som installerte ovn hos meg anbefalte faktisk spjel ytterst på luftinntaket, for å unngå kondensproblemer i overgang kald/varm sone på luftinntaket. Hos meg var det for seint å installere, for luftrøret ligger i støpt såle. Men hadde bare lyst til å nevne det.
Hmm, det hadde jeg ikke tenkt på. Men spjel ytterst på luftinntaket forstår jeg ikke at vil hjelpe noe (i tillegg til at det blir upraktisk å nå). Når ovnen er i bruk vil det jo ikke bevege seg luft gjennom røret uansett - og når den ikke er i bruk så må jo spjel'et være åpent uansett.
Men...
Når ovnen er i bruk (og det er jo gjerne når det er kalt ute) så vil det dras kald luft inn gjennom røret. Denne luften vil kjøle ned røret - sannsynligvis ganske mye.
Røret ligger i bjelkelaget som blir varmet opp - spesielt dersom det er varmt rom under, det er altså varmt utenfor røret. Du vil jo da med relativt stor sikkerhet få kondensdannelse på røret.
Tenk -25 grader ute og man fyrer som bare det, og +15 grader i bjelkelaget. Det blir en bra temperaturforskjell der og absolutt gode muligheter for at det kondenserer utenpå røret.
Dersom jeg skulle gjort dette nå så ville jeg ha isolert den delen av røret som ligger i bjelkelaget med 1cm armaflex eller tilsvarende for å være på den sikre siden.
Nå jeg ble faktisk litt betenkt/småbekymret i forhold til dette.
Samtidig så har jeg aldri opplevd antydning til kondens i røret der det kommer inn i ovnen. Dersom dette er et reelt problem så burde det vel vært antydninger til kondensen også akkurat der hvor røret kommer inn i ovnen?
Det er jo en del år siden man begynte med egen tilluft til ovner. Er det noen som noen gang har hørt om fuktskader i forbindelse med dette?
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Då får me sjå om me får lagt tilluft når me startar og har funnet ovn.
Dette er et 100mm fleksibelt alu rør som jeg skal koble til pipa. Mener det fulgte med rist for bruk mot yttervegg også.
(ovn kjøpt vinteren som var)
John L
Aldri hørt om. Inntaket sitter jo så lavt at det er i absolutt lavrisikosonen. Men at det har skjedd at det har oppstått en dråpe eller to er ikke utenkelig...
.Thag
Det jeg vil er følgene (Ikke rent lite OT dette her, men siden A har blitt sagt, skal jeg følge opp med hele alfabetrekka
Det kan virke som om det for en del forumdeltakere er om å gjøre å pumpe ut flest mulige innlegg, det virker ofte som om det er de samme forumbrukerne som har minst peiling på det de skriver innlegg om. Følgelig er innlegge(ne) basert på synsing, føling eller annen ukvantifiserbar kunnskap. Når en TS har et konkret spørsmål om noe, må det antas at denne ønsker personen mest mulig konkrete svar basert på fakta og kunnskap, ikke alt det andre ovennevnte. I enkelte tilfeller er det helt harmløst å mene noe basert på synsing og føling, i andre tilfeller kan det bli katastrofalt dersom TS helt uten filter tar meninger som fremkommer på dette forumet for god fisk. når jeg ser hvor lite kunnskap en tilfeldig TS har om det vedkommende spør om, fortjener denne i allefall å få skikkelige svar basert på annet enn synsing og føling. Eller å svare som sant er, at dette er langt over din kompetanse. Men det er en annen sak
Sånn fra toppen av hodet er bad og råd rundt dette skrekkeksempler på hvordan ukvalifiserte svar basert på synsing, føling og "sånn er det hjemme hos meg" kan føre virkelig galt av sted.
Jeg sier ikke at det kun er fagfolk som kan svare her, og ja, fagfolk kan ta feil, men når amatører uttaler seg på en måte som kan fremstå som fagmessig og faglig korrekt, og det i værste fall er helt feil fordi vedkommende ikke har peiling, da mener jeg at vedkommende burde holde seg for god til å poste det aktuelle innlegget. Jeg vil tillate meg å hente frem denne tråden http://www.byggebolig.no/bad-vatrom-og-rorlegger/membran-sluk-bad/msg700106 der jeg aser meg litt opp over det samme temaet som her. Det illustrerer tematikken jeg prøver å belyse på en utmerket måte.
Håper det var oppklarende på en søndag formiddag:-)
.Thag
Kan du utdype litt hva du mener her?
Hos meg for eks er inntaket i etasjeskillet mellom oppvarmet kjellerstue og stue.
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Begrepet lavrisikosonen er normalt brukt om plassering av stikk og brytere i vegg og tak. Jo lenger ned mot gulvet boksen sitter, jo mindre er risikoen for kondens, da kondens er varm fuktig luft som stiger oppover. I motsatt ende av skalaen er høyrisikosonen oppunder taket, eller *i* taket.
Begrepet er ikke så aktuelt lenger, da man i dag ofte benytter inntrukket dampsperre.
I tilfellet med ovnen din sier jeg at det er lavrisikosonen fordi inntaket sitter langt ned mot gulvet. Det er egentlig uinteressant i hvilken etasje det sitter, for det er delen som er i friluft det stort sett kondenserer på, om det er noe. Hadde derimot inntaket ditt sittet *under* bjelkelaget, dvs synlig fra etasjen under, og så gått opp gjennom bjelkelaget og inn i ovnen, hadde det vært i høyrisikosonen, og tiltak for å hindre mulig kondensering burde iverksettes...
Det er selvsagt også en faktor at kondensering skjer på vinteren, tilfeldigvis samme årstid ildstedet brukes, noe som fører til økt varme i nærheten av inntaket, samt at vinteren er den tørreste årstiden hva inneklima angår, spesielt dersom man fyrer i ovnen. Som nevnt tidligere, jeg har *aldri* vært borti kondensproblematikk i forbindelse med luftinntak.
.Thag
2. Ad dimensjon så er det i tillegg tll å være avhengig av ildstedet også avhengig av hvor lang tilførselen blir, mao lengre tilførsel krever større dim... eller flere rør.
3. Personlig erfaring er at vi har fått ned trekken langs gulvet mot peisen (Seterpeis med stor åpning på hytta på fjellet) betydelig ved å legge flere rør i/under bjelkelag og nylagt såle. (Tilluften er her ført frem til forkant av peis foten)
Me ønskjer å flytta ovnen til andre sida av pipa. Er det berre "tut og kjør"? Altså berre å tetta gamalt Hol og bora nytt på motsatt side?
Lecapipe frå 1970.
Vanligvis får man ikke et gammelt hus så tett at det er noe problem å få luft nok, men hvor kommer luften fra? Om mye av luften trekkes gjennom 3 rom før den når rommet ovnen står i, så blir det lett kaldt i de andre rommene. Er det tilførsel til dit ovnen står, vil den kunne trekke mye av luften derfra, uansett om den har egen tilkobling eller ikke.
Ulempen er at man mister en del utskifting av luft.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Det avhenger selvsagt av dimensjon på kanalen etc., men er det slik at det ikke er noe problem, uansett? Eller er det slikat at en kanal på rundt sju meters lengde bør utstyres med en beskjeden vifteboks som 'hjelper' lufta inn?