28,383
49
4
Radonmåling og tiltak
89
0
Vi har et stort uinnredet rom som er vegg-i-vegg med kjellermuren som vi tenker å innrede til en liten gang, soverom og kjellerstue. Det er gode vindu og dør ut mot hagen og vi tenker i tillegg å sage ut en døråpning i grunnmuren slik at det kommer i forbindelse med kjelleren. Foreløpig er det støpt gulv med varmekabler og ellers bare betongvegger. Vi har hatt en Canary radonmåler i rommet ei uke og det er da gjennomsnittsverdi på 300 og dagsmålinger opp mot 600, så det er åpenbart at vi må gjøre noe, og her er det vi gjerne vil ha litt innspill på rekkefølgen. Vi har flytta radonmåleren til et av soverommene i kjelleretasjen og så langt er det ok verdier (rett under 100). Vi har forstått det slik at det er mulig å legge en radonduk for eksempel av typen Jackon i det uinnredete rommet, bør vi gjøre det før vi lager døråpning i grunnmuren, eller bør vi lage åpningen først slik at vi evt kan få lagt duken over bunnen av grunnmurhullet også? Bør vi vente med å legge duk til vi har ordentlige målinger i hele kjelleretasjen slik at vi evt kan lage hull til radonpumpe i dette rommet i stedet for i et av de innreda rommene hvis det er høgt nivå av radon i den innredete kjelleren?
Uansett er det lurt å tenke radon duk før du så støper gulvet. Radonbrønnen trenger du ikke å ta i bruk før du evt. ser at du trenger det. Hos meg så står det p.t. en enkel Biltema kanalvifte til en hunderelapp (eller var det 2) på røret, da en bekjent har lånt vifteregulator og den kraftigere viften min i forbindelse med radonsannering av sitt hus.
Grøfter av løs leca kan være fint til å hjepe radonsuget hvis det er for kompakte grusmasser i nyrommet ditt.
Er det noen rørgjennomføringer e.l. i dette nye rommet ? Hos meg så var alle gulv med varmekabel o.l. tilsynelatende radon tette mens lekkasjene var i en stor kjellerdel der gulvene er enklere og der rørene går gjennom. Har du gjennomføringer/sprekker langs vegger e.l. så kan du jo prøve med å tette disse med egnet fugemasse.
Jeg har enda ikke helt forstått dette med radon membran oppå gulv og plastfolie under (2 tette lag problemet). Jeg er derfor usikker på hva jeg da ville foreslå. Men det er viktig at vegger er godt pusset også i åpninger (spesielt hvis det er Leca blokker).
Hvis du ikke vil vente litt ville jeg lagd åpningen, pusset godt alle flater og sett hva som skjedde. Skal du bore hull må du vite hvor kablene ligger, M-TEK som er ny bruker kan evt. hjelpe deg her.
Til fuging er Tec-7 eller tilsvarande eit godt produkt. Det bør vere tørt og reint i fugen. Og der er mulig å legge på fleire lag.
Til mindre krevande fuging er det greit med akrylmasse. Den er lettare å arbeide med enn Tec-7.
Rørgjennomføringar blir tetta med fugeskum, men eg er ikkje sikker på om det er radontett. Det kan vel brukast fugemasse der også.
Jeg hadde måleren liggende på en panelstabel som nok hadde ltt høy fuktighet, da gikk verdiene i været.
De profesjonelle måleapparatene har tørkefunksjon innebygget så vidt jeg vet og regner også ut verdier basert på luftfuktigheten i rommet. Derfor tror jeg det er noe i det leverandøren sier, ikke heng deg for mye opp i korttidsmålinger, de er som regel lite å stole på.
Canary måleren gjør en form for kalibrering ved resetting, noe de anbefaler ved omplassering av måleren til nye steder.
Men, det er viktig ikke å henge seg opp i lokale variasjoner i dagmiddelet da usikkerheten er forholdsvis stor, men er ukemidlene like dårlige så er desverre ofte dagmidlene gyldige...
Litt begge deler. Radon kan fint luftes ut, og om vinteren lufter man normalt mindre. I tillegg vil varmeforskjellen mellom inne og ute være annerledes om vinteren enn om sommeren. Dette kan bidra til "mer" vakuum i huset, som igjen suger opp mer. Jeg gjorde målinger i vinter, og fikk da regnet ut en årsmiddel, som lå noe lavere enn faktisk målt.
Ventilasjon vil hjelpe mye, men det beste er å gjøre mest mulige passive tiltak først, og så evt. supplere med ventilasjon.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Dette er nok helt reelle naturlige variasjoner. Særlig i forbindelse
med værskifte (regn, trykkforandringer o.l) vil en typisk
se utslag på radonnivået. Ikke uvanlig å se en faktor 2 til 4
i forskjell på det døgnet med lavest nivå en uke og det
døgnet med høyest nivå. Og, det er riktig at siden radongass
er lettløselig i vann og lett transporteres med vann at
innsiget av radon i huset vil endre seg med regnvær.
Se vedlagt plott som viser et eksempel hvor store variasjoner du kan
ha gjennom døgnet og uken.
Det finnes store forskjeller fra hus til hus og få kurver som kan sies
å være helt typiske. Så dette er bare et eksempel.
Det var opptil 1 cm glipe mellom betonggulvet og veggene som vi nå har fuget igjen, med litt kritisk gjennomgang så jeg at det er noen små områder vi kanskje kan fylle litt mer i og vi har ikke fuget i underkant av vinduene enda, der kan det gjerne sive litt inn fra. Vi ser imidlertid fint lite effekt på radonkonsentrasjonen, den ligger fortsatt rundt 300. Siden det er støpt inn varmekabler i gulvet, sitter det litt inne å gå igang med å bore radonbrønn, jeg er dessuten usikker på om vi vil komme til mål med det. Under gulvet er det en relativt tykk plastduk (med innvevde tråder i) som stakk opp i overgangen gulv/vegg, så jeg vet ikke hvor mye radon som slipper inn gjennom den kontra at det siver inn gjennom den ene veggen som er under bakkenivå i hele høyden (veggen under garasjeportene). Jeg ser at Pervaco Elastopaz skal være radontett, er det noen som har erfaring med det eller tilsvarende produkt?
Hvor dyp bør den være og skal avsuget gå ned i bunnen?
Tåler billig viftene å gå med tett rør (går de ikke noe tungt når det ikke går normal luftgjennomstrømning i røret)?
Jeg har lånt bort min vifte med vifteregulator til en bekjent som sliter med Radon så p.t. bruker jeg kun en 100mm kanalvifte fra Biltema av aller billigste type, denne trekker ut like mye luft på full fart som jeg hadde med den nedregulerte viften (kanskje 1/10 av max turtall).
Ikke vær redd for "død"-kjøring av viften, det kommer helt sikkert luft til hvis grunnen er litt åpen (og det må den nesten være for at radonbrønnen skal fungere). På svensk side anbefaler de max 50m3/t pga risiko for å få tele under fundamentene.
Har du bankettmurer under innvendige bærevegger så kan du risikere at du må ha et sug i hvert "kammer" som dannes under gulvet. Jeg ville startet med sug i det kammeret der vann/avløp går opp gjennom sålen.
Husk å få fall mot yttervegg når du fører rør gjennom yttervegg, ellers renner kondensvann tilbake og ned i viften din.
Jeg fant et lekkasje punkt opp til Kjøkken fra kjelleren også ved å sammenholde trendkurvene mellom kjeller og kjøkken og se at disse svingte i takt, men med kjøkkenet betydelig lavere. Prøvde her å tette rundt rør, men antar lekken ligger i overgang vegg gulv og klarte ikke å eliminere denne.
Ved å blåse inn luft i kjelleren så kan du risikere å blåse mer av Radonen inn i resten av huset. Hos meg hadde forsøk på å suge ut/lage lett undertrykk i kjeller ingen effekt.
Med over dobbelt så høye verdier som deg så gikk jeg lei og lagde radonbrønnen min og tok ned verdiene fra ca 1000 i kjeller (3-400 i beboelsesrom 1&2 etg) og ned til ca 85 i kjeller og 30-40 i bebolesesrom.
Det diskuteres ellers hvor viktig reduksjonen i tiltaksgrensen fra 200 til 100 er.
Lettklinker kan være en synder om murkronen ikke er pusset, da vil det kunne komme luft inn i bjelkelaget som da har fulgt luftlommene inne i grunnmuren og kommet ut i topp grunnmur; og noe sånt er jo veldig vanskelig å utbedre/tette.
Det enkleste og sikreste en kan gjøre er å legge inn radonbrønn. Da er en helt trygg på at trykkforholdet blir gunstig slik at radon ikke blir trukket inn i huset.
Du skal nok ha en kraftig vifte for å få det til. Alt avhenger av hvor tett det er mellom etg over og ellers i kjelleren mot friluft.
Terje hadde for øvrig et veldig godt tips, hvis vi ikke kommer i mål med radonnivået etter denne behandlinga, kan vi legge Canary'en under ei lita eske og flytte rundt i rommet for å prøve å få inntrykk av hvor lekkasjen er.
Vi har hatt radonmåleren under ei eske i to av hjørnene noen dager, da har verdien vært rundt 160, så i kveld flytta jeg den ut til midt på gulvet der det ikke er noen membran. Jeg har fått inntrykk av at det ikke vil være bra å legge membran over hele gulvet siden det er plast under, men hvorfor er det dumt med to tette lag? Vil det være noen forskjell å legge vinylbelegg med sveisede skjøter i stedet? Er det noen som veit om det er radontett? Vi planlegger å installere minivent, men vil gjøre mest mulig for å hindre innsiv først.
Jeg tror det kan være mulig at Radon finner en alternativ vei inn i huset når du har tettet en av primærveiene inn. Dette kan være en diffusjonsprosess (gassen flytter seg mot lavere konsentrasjoner) og det kan kanskje ta tid før den nye veien er fylt opp med Radon.
En bekjent som lånte Canary måler av meg fant høye verdier på vaskerom. Etter tetting så falt verdiene på vaskerom men Radon tøt ut i naborom i kjeller istedet. Det kan være noe liknende som skjer hos deg.
Mht 2 lag tetting så er problemstillingen rundt dette med fukt som sperres inne. Hva man faktisk gjør i gulv er jeg usikker på, jeg ville gjerne legge et lag isolasjon på bod-kjellergulvet mitt, men velger jeg foamglas så får jeg et tett skikt og jeg vet jeg har plast under (fra når jeg boret gjennom for radonbrønnen).
Har hørt om eit trehus her i området som blei øydelagt fordi det var plastmembran på begge sider av ytterveggisolasjonen. Dermed blei fukt/kondens stengd inne og det sette seg mugglukt i huset og alt som var inni det. Som sagt var dette veggene i eit trehus. Om dette er overførbart til eit betonggolv veit eg ikkje. Risikoen er kanskje mindre der. Med varmekablar blir det vel også mindre kondens.
I eit betonggolv rett på grunnen skal plasten under sperre mot fukta som kjem nedanfrå, som er det vanlege problemet i eit kjellargolv.
Men som sagt, eg veit ikkje.
Grunnen til at verdien øker er nok at ventiler har blitt stengt. Når det ikke kommer luft inn disse hentes luft fra grunn.
Nå har måleren ligget et døgn på gulvet midt i rommet med 100 høyere enn da den lå på membranen i hjørnene (med ei skoeske over). Vi lar den ligge litt til, men det går nok mot at vi smører membran på resten av gulvet også.
Har montert balansert ventilasjon og det gå mye større utslag enn jeg hadde håpet på. Falt til kalkulert årsgjennomsnitt på 58 Bq/m3
Radonlab er et seriøst firma, men be om priser underveis. Jeg besvarte en forespørsel her om pris på et radonsug fra Radonlab som skulle koste i størrelsesorden 30-40k kroner. Mitt svar var hvorfor Radonlab ikke hadde gitt tilbud på anlegget jeg så de den gang hadde til 9.8k. Dagen etter fikk han det tilbudet når han spurte.
For vi som har lagd radonbrønn selv så er kostnadene maksimalt rundt 3-4k litt an på kostnader for boring og lignende. Hvis du ønsker hjelper vi gjerne (gratis selvfølgelig).
Har du vanskelige problemer så kan det selvfølgelig hende at vi amatører ikke strekker til og at kostnadene blir høyere. Men så langt har vi klart å løse de problemene vi har startet med. Det er ofte vanlig at det er normale vifter med en klatt fugemasse som så selges for 10x prisen. (Om dette er tilfelle med Radonlab vet jeg ikke, men en del andre norske radon firma gjør det slik).
Har fått meg en Canari og den viser i 1 etg (hus på såle) 13 i løpet av 3-4 uker.
Nå sommerstid så er det noen hus som fortsatt har Radon, det finnes Radon "helårshus" mitt er i den kategorien, så radonsuget går hele året her. Ellers er det vintermånedene der en normalt kan forvente Radon. Så finnes det et fåtall steder i Norge med kun "sommer Radon", det har med oppadgående luftstrømmer i bakken å gjøre (og at disse startes av soloppvarming av bakke).
Fordelen du har nå med en Canary måler er at du kan ta det med ro, ingen grunn til å engste seg så kan du komme tilbake når vinteren kommer å gi oss et ukemiddel e.l. Hos meg logget jeg dagmiddel og så at det var dagen etter regnvær som var de høye toppene.
Og husk, det er eksponering over lang tid som er en risiko så ingen grunn til å bli bekymret første gang måleren går over 100. Dine 13 i verdi er for øvrig likt med 0, det er bare så vidt Canarymåleren har fått en telling. Skulle jeg ikke se deg når du evt. poster nye verdier til vinteren så kan du sende meg en PM.