32 062    14    5  

Hva koster vannbåren gulvvarme?

 445     Drøbak     0
Hei

Vi fikk akkurat et nytt tilbud på hus og det er nokså komplett, men for å sette opp fullstendig budsjett, må vi gjette litt på pris for systemet med vannbåren varme. Kan noen hjelpe oss med det? Arealet som skal dekkes av vannbåren varme er cirka 210 kvm over tre etasjer.

Hva tror dere at vannvåren varme koster UTEN varmekilde? Her tenker jeg både på materialet og rørleggerarbeid. (Jeg tror ikke vi tør gjøre noe sånt selv.) Og hva koster en elkolbe til oppvarming av vannet? (Jeg regner med at det ikke er mye.)

Har noen installert et slikt system nylig? Hva kostet det?


   #1
 932     1
Vi har fått tilbud på noe tilsvarende størrelse nå, ligger på rundt 100k for rørleggerarbeidet her.

Så kommer varmekilde i tillegg, da er det fra 20k for elkolbe og opp til 150k for bergvarme ( borringen inkludert).

L/v pumpe ligger rundt 100k. Litt overrasket over den lille prisforskjellen mellom vv og liv siden jeg trodde pumpe var en del billigere samt at man ikke må borte... Menmen skal ikke skjønne alt:)

Etter å ha sett prisene har jeg begynt å beregne hva det vil koste å gjøre det selv, ikke helt imål med beregningene enda men blir nok en del billigere. Er redd for at anlegget som er dimensjonert i anbudet på minimumsgrensen, var bare 6kwh pumpe, men muligens jeg tar feil.

Vi regnet med 200k for hele anlegget men sprut som det blir dyrere omvi setter bort jobben
   #2
 268     Ja     2
I mitt hus på 288m2 BRA kostar det 35000+mva for komplett annlegg utan varmekilde. Tillegg for elkassett ca 7000+mva.

Dette er prisar kun for materiell, ikkje arbeid
   #3
 932     0
Gjorde du jobben selv da eller? Var noe slik pris jeg hadde sett for meg om det ble egeninnsats , håper iallfall:)
   #4
 268     Ja     0
Eg har ikkje bygd huset enda, held på. Dette er dei prisane eg fekk når eg sendte rundt tilbudsforespørsel
   #6
 138     0
jeg har akkurat fått alt utstyr til mitt hus, 210kvm over 2 etasjer.
utstyret kom på 32000nkr inkl frakt og moms. (www.buildahouseno.dk)
Dette er 15kurser, alle trådløs, shuntpumpe, varmefordelingsplater, rør.
   #7
 932     0
Hvordan stilte rørlegger og husleverabdør seg til at du skal gjøre dette selv? Man har vel lov men vet jo aldri hvordan de reagerer.

Har du sjekket pris på varmepumper da?

   #8
 1 015     Revetal     1
Spørsmålet er like lett å svare på som om du skulle spurt om hvor mye koster en bil....

Vannbåren gulvvarme kan gjøres svært enkelt og rimelig. Behøver ikke koste mer ca 50-60.000,- inkludert alt materiell og ferdig installert og driftssatt. Da er det kun brukt kvalitetsrør og deler.

Derimot så er det svært mye bedre for både bokomfort, styring, energiforbruk og ikke minst driftsøkonomien til eventuelle fremtidige valg av varmekilder å fokusere på hvordan gulvvarmen er prosjektert og installert.

Å støpe inn rør i sålen er enkelt og rimelig, men gir deg et håpløst ineffektivt varmeanlegg sammenlignet med et så "lett", lavtemperatur og hurtigregulert vannbårent gulv som mulig.

Det er i prinsippet sammenlignbart med å skulle hatt panelovner uten termostat og kun PÅ-knapp med et døgns forsinkelse før det slår av. Alle vet hva sånt hadde gjort med strømregningen...

Vannbåren gulvvarme overlever det meste av alt annet vi installerer, innreder og kjøper i huset, og er svært vanskelig å gjøre om på senere. Prioriteringen bør derfor være å sørge for at dette både blir komfortmessig best mulig, og energimessig mest lønnsomt.

Bruk derfor noen ekstra hundrelapper/m2 på selve gulvvarmen fremfor parketten/flisene og du har gjort deg en stor tjeneste ift bokomfort, fremtidig forbruk og valg av varmekilder.
Signatur
   #9
 138     0

Hvordan stilte rørlegger og husleverabdør seg til at du skal gjøre dette selv? Man har vel lov men vet jo aldri hvordan de reagerer.

Har du sjekket pris på varmepumper da?


E jo mitt hus, å bestemme sjøl ka eg vill gjøre. hadde dem hatt problemer med det, så hadde eg velgt en anna leverandør.
Har rørlegger som skal trykkteste og koble opp.

varmepumpe luft til vann ligg på 45tusen.
   #10
 1 015     Revetal     0

Hvordan stilte rørlegger og husleverabdør seg til at du skal gjøre dette selv? Man har vel lov men vet jo aldri hvordan de reagerer.

Har du sjekket pris på varmepumper da?


Et vannbårent varmeanlegg er et eget lukket system med begrenset trykk og vannmengde. Det er derfor såpass "ufarlig" at alle kan velge å gjøre dette selv, på samme måte som 12V strøm på hytta.

Derimot så er det noe helt annet å kreve at rørleggeren skal ta på seg noe ansvar, og det gjør de i praksis ift lovverket selvom de kun gjør siste "finishen". Derfor nekter mange rørleggere, ikke fordi de er gretne på å ikke ha solgt varene også. De kan risikere å være ansvarlige for både rørene, og ikke minst hvordan en kunde har funnet på å utføre alt sammen.

Varmepumper finnes i både rimelige og enkle kina-modeller fra 20.000-30.000,- til 100-150.000,- for skikkelig kvalitet. Du får selvsagt det du betaler for her også ift driftsikkerhet, ytelse/virkningsgrad, design, støynivå, men de billige kan for mange være absolutt godt nok ift behovet og fungerer helt greit.

Enkelte varmepumper kan også mange klare å montere helt fint selv, så det eneste du da rørleggeren behøver å gjøre er å legge opp vann frem til fyllekranen til varmeanlegget. Da har dere et helt krystallklart skille på hvor ansvaret også ligger.
Signatur