#1101
 287     Trondheim     1
Hei!
Er det noe i veien for å benytte et skjøtestykke for avløpsrør i tilsvarende for en WC muffe når jeg skal koble innbyggingssisterne mot avløp?

Jeg ser det sitter en gammel WC muffe der i dag (fra gammelt gulvstående toalett) og denne passer forsåvidt mot interface på avløpsrøret til sisternen, men det blir trangt når lekkasjekassa til sisterna skal tilpasses.


   #1102
 1,755     0
Jeg har gjort dette hos en kunde for 10 år siden som arneha113 foreslår. Eneste forskjell var at jeg koblet retur fra hovedbereder  til tur på 5 litern.  Så byggde jeg er større blandeventil på 5 literen. Husker ikke om den 5 literen var på 3kw eller om den ble gjort om til 2kw.


Jeg har lest litt rundt uten helt å ha funnet ut av dette, så jeg lurer på om du kunne tenke deg å beskrive litt nøyere for meg...

Så vidt jeg kan se av OSO Mini så har denne stusser på 15mm og da antar jeg at rørene inni berederen også er på 15mm. Jeg er bekymret for at dette ikke er nok for å gi tilfredsstillende trykk dersom f.eks. begge dusjene skal brukes samtidig. Det er jo ikke noe problem å trekke et tykkere rør fra "hovedbereder" til ettervarmeren, men hvordan skal jeg koble det (en slags blandeventil) for at jeg kan få nok flow til å håndtere to dusjer samtidig?

Hei. Ta kontakt med Oso hotwater direkte. De kan sikkert gi deg en fin løsning, da det var lenge siden jeg gjorde dette.
   #1104
 231     Kristiansand     0
Da har jeg vært i kontakt med OSO uten at det var noe fornuftig å få ut av de.

Legger ved en skisse. For de uinnvidde så er både inn og ut varmtvann og VVB skal være en ettervarmer. Det jeg lurer på her er hvordan blandeventilen og 15mm rør vil påvirke vanntrykket. Jeg ser for meg at blandeventilen først tar noe vann fra VVB(ettervarmer) og noe fra 18/22mm rør for å blande ned til 55 grader. Etterhvert som vann i VVB(ettervarmer) blir kaldere blir det tatt mindre fra 18/22mm rør og mer fra VVB(ettervarmer) (spm 1). Etterhvert som varmtvannet kommer fra hovedbereder vil blandeventilen forsøke å blande ned temperaturen med å bruke vann fra 18/22mm rør (spm 2).

Spm 1: Teoretisk sett, vil trykket synke merkbart her når blandeventilen tar mye vann fra ettervarmer og lite fra hovedbereder (18/22mm rør)? F.eks. dersom to dusjer samtidig?

Spm 2: Når vannet som kommer på kaldtvannsinnløpet holder 55 grader (eller mer), vil da blandeventilen holde fullt åpent på kaldtvann og stenge helt for vann fra VVB(ettervarmer)?

Spm 3: Er dette et system som kan tenkes å fungere?

Blandeventilen jeg har tenkt på er denne.
Svar på "dumme" rørleggerspørsmål - Skisse, vvb.png - rskara
Signatur
   #1105
 5,416     Langhus     0
Har solvarme og vedfyring med VVB som "backup" og vil foreslå noe slikt:
Svar på "dumme" rørleggerspørsmål -  - steino 
Signatur
   #1106
 785     Vestfold     0
Hvordan var det igjen med rør og kuplinger av stål, kobber og messing.....Var det noen av disse som ikke burde blandes i samme system?

Kobber og messing går fint sammen. Ved jern/stål mot kobber/messing vil det bli galvanisk korrosjon hvor jern/stål korroderer.
   #1107
 25,072     Akershus     0
Fra gammelt: jernrør inn i huset, kobber inne. Hvor lenge holdt dette?o
Signatur

   #1108
 785     Vestfold     0
Fra gammelt: jernrør inn i huset, kobber inne. Hvor lenge holdt dette?o

Det holdt gjerne helt til de galvaniserte jernrørene hadde bygd opp så mye rust innvendig at de i praksis nesten var helt tette.
Drikkevann i norge har valigvis så lite innhold av salter at de er en dårlig elektrolytt, samt at det var nok stål i forhold til kobber slik at arealet på jern som ofret seg var så stort at galvanisk korrosjon ikke var noe problem. Det var vanlig overfaltekorrosjon (mellom jern og 02) som sørger for så mye rust at det tettet røret.
Hvis man hadde lagt et anlegg helt i kobber med en liten jern/stål komponent og relativt saltholdig vann kan man få et problem i løpet av kort tid.
Der hvor det er mye salt i drikkevannet (>50mg Cl/l), skal en montere en anode i VVB for å beskytte denne mot korrosjon.
   #1109
 231     Kristiansand     0
Jeg har 2 spørsmål vedr. avløpsrør.

1. Hva slags høyde er normalt for avløpsrør til servant? Er det en standard høyde for dette eller er det avhengig av servanten?
2. Det avløpsrøret som kommer ut av veggen som skal til toalettet, skal det være muffe i overgang mot vegg?
Signatur
   #1110
 3     0
Jeg har 2 spørsmål vedr. avløpsrør.

1. Hva slags høyde er normalt for avløpsrør til servant? Er det en standard høyde for dette eller er det avhengig av servanten?
2. Det avløpsrøret som kommer ut av veggen som skal til toalettet, skal det være muffe i overgang mot vegg?



Hei,

1. Normal høyde for avløpsrør til servant er 55cm til senter rør fra ferdig gulv.
2. Litt usikker på hva du mener her, men hvis du kan legge ved et bilde er det kanskje lettere og svare Smile