11,948    14    3  

Varmt vann "alltid" når vi starter å tappe. Hvorfor?

 208     0
Har merket at vi nesten alltid får varmt vann når vi "starter opp". Jeg mener at det ikke har vært slik hele tiden.

Feks når man skal tappe seg et glass vann på kjøkkenet så kommer det varmt vann i tja la oss si fem til ti sekunder før det blir kaldt. Samme i topp etasjen på badet. Dette skjer også når det er "lenge" siden kranen har vært i bruk. Kan ikke erindre at det har vært slikt før.

Vi byttet vvbereder, men det er jo ett år siden nå. Er det noen justeringer man kan gjøre?

Dette er jo ikke et stort problem, men litt nysgjerrig på hvorfor det er slik. Det må jo være noe uøkonomisk med dette :-)


   #1
 24,668     Akershus     1
Pussig. Ekspansjonskar på den nye tanken?
Signatur
   #3
 24,668     Akershus     0
Det var derfor jeg spurte om ekspansjonskar. Vann lar seg ikke komprimere med de trykk vi kjenner til. Om det er 9 bar idet du åpner, så er dette borte når "en sukkerbit" er sluppet ut.

Noen moderene vvb har to små ekspansjonskar i toppen. Disse ligger varmt og kan gi ifra seg flere liter lunka vann dersom det ikke er montert tilbakeslagsventil mellom kaldvanntilførsel og tank. Mulig dette er årsaken. Kan kanskje testes ved å la vvb stå rolig natten over og kjenne på kaldvannsrøret mens en åpner første gang på morgenen.

Aner ikke om denne teirien holder "vann".
Signatur
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Linken til gammel tråd gir mer info, men :

Det er tilbakeslag gjennom en av armaturene dine, vann går fra varmtsiden gjennom batteriet og ut på kaldt siden og så tapper du dette varme vannet fra kladtvannsrørene før kaldtvannet overtar.

Normalt står det en tilbakeslagsventil i blandebatteriet som skal forhindre dette.

For å finne hvilket batteri som har tilbakeslag kjenn på kaldtvannsrørt inn mot batteriet en stund etter at du har tappet varmtvann.  Det skal være varmt her da.

Det er varmtvannsbrederen som medfører trykkøkningen på varmtsiden og ekspansjonskar o.l kan redusere kanskje fjerne effekten.
   #5
 745     Sponvika     0
Kan vel være så enkelt som at røret ligger i betongen der det er varmekabel.
   #6
 5,569     0
Vi har samme symptomet hos oss, og i et par sekunder er det virkelig varmt vann som kommer - ikke "lunka".
   #7
 24,668     Akershus     0
Er teorien til HSt rett?

Dersom det er fritt tilbake mot gatenettet, ingen tilbakeslagsventil, ingen trykkreduksjonsventil eller vanmåler, så vil ekspansjonen fra vvb gå tilbake hit.

Hvis det er en slik sperre og en lekkasje gjennom et batteri, så kan vannet gå rundt i ettgrepsbatterier. Imidlertid dette er en langsom prosess. Det er derfor lite sannsynlig at vann rundt krana vil holde seg varmt.

Forøvrig er trolig mine tanker om ekspansjonskar også feil.
Signatur

   #8
 5,415     Langhus     0
Hos meg går både varmt og kaldt vann i samme fordelerskap, hvor kaldtvannet varmes opp av varmtvannet, og gir en "lunk" før det blir *kaldt*
Signatur
   #9
 84     Rogaland     1
Som KjellG skriver kan (vil) ekspansjonen fra VVB gå tilbake mot gatenettet.

Hvis nå KV-ledning inn er koblet med et T-stykke til bereder før den går videre til fordeling, vil en få litt varmt vann i starten, avhengig av hvor lenge siden det sist ble tappet KV.

Dette er lett å kjenne hvis en tar på røra på toppen av berederen, KV røret blir varmt over et langt strekke når der ikke tappes vann på en stund.
   #10
 24,668     Akershus     0

Forøvrig er trolig mine tanker om ekspansjonskar også feil.


Hm,  gitt at det ER en ekspansjonstank som holdes varm på toppen av berederen. Videre at det IKKE er er en tilbakeslagsventil på bereder OG at det er en tilbakeslagsventil ved inntaket.

Nå vil trykket inne i boligen stige når vannet i vvb varmes opp. Denne utvidelsen vil tas opp i ekspansjonskaret som lunka vann. Når en kv-kran åpnes vil ekspansjonskaret dreneres tilbake til kaldvannsrøret og videre til kaldvannskrana. Først når trykket i ekspansjonskaret er kommet ned til gatetrykk/trykkreduksjonsventiltrykk, vil det blandes inn kaldvann fra gata.

Holder dette?
Signatur