12 813    22    0  

"Brøytemåke" - måkeredskap i plogform, ikke løft, bare skyv. Finnes det?

 370     Bergen     0
Hei, jeg har en snømåke som jeg i utgangspunktet er godt fornøyd med - den er rund og noenlunde stabil, og jeg kan skyve den nedover den bratte oppkjørselen min slik at den lager baller av snø. Veldig greit når snøen har akkurat den rette tyngden. Er snøen for lett fyker den dog over måken, er den for tung blir snøballene alt for vanskelige å flytte på. Så jeg tenker det perfekte redskapet hadde egentlig vært en snøplog med skaft - slik at snøen rulles over på sidene og jeg kan måke stien min i et jafs. Noen her som vet om slikt finnes for manneskraft? Jeg er klar over at jeg kan montere slikt på et kjøretøy, men det er det ikke snakk om med vår oppkjørsel på 30 graders helning - ingen kjører der om vinteren. Snømåken i bildet har fått slitt ut aluminiumsskinnen nå, som datt av og er midlertidig spikret fast igjen.
"Brøytemåke" - måkeredskap i plogform, ikke løft, bare skyv. Finnes det? - snømåke.jpg - pupopa

  (trådstarter)
   #1
 370     Bergen     0
Innser etter hvert at det var et potensielt dumt spørsmål å stille. Men jeg tar kontakt med en dreier for å høre om sånt kan bygges, og om det kan bygges stabilt. Smile
"Brøytemåke" - måkeredskap i plogform, ikke løft, bare skyv. Finnes det? - måkeplog.jpg - pupopa
   #2
 5 412     Langhus     0
Problemet med en plog er at du må ha såpass god fart at snøen kastes opp og ut.
Vil tro du trenger en 10-20 kmt for å klare å kaste snøen unna (hekter plogen seg fast i noe da får du vondt).
Skal du "tusle" langs stien og brøyte vil du klare det så lenge snøen kan dyttes sidelengs.
Signatur
   #3
 581     Midt-Norge     0
Og så blir det sannsynligvis problem med vektorene, altså hvor kraften går. Kraften bør skyves fra deg og midt på plogen langs bakken. Om du skal skyve kraften fra brysthøyde og nedover mot bakken, går mye kraft til spille.
   #4
 744     Verdens navle     0
Morsom sak.  Smile Man kan jo lage en liten skliflate på undersiden (som på store snøploger) så kjører den ikke fast i underlaget.

En slik kan nok funke for å måke en sti en gang med lite og lett snø, men etter neste snøfall blir det tungt, siden det allerede er brøytekanter der snøen skal dyttes til siden...  :'(

Hva med en motorløs snøfres? Bygge om en gammeldags muskeldrevet gressklipper?  ;D Med god løpefart kaster du snøen helt over til naboen!
Signatur
HSt
   #5
 28 168     Lillestrøm kommune     0
Brukte en hjulgående manuell, hjemmelaget, plog når jeg måkte for min gamle nabo i mange år, denne fungerte utmerket. Det var ofte raskt å måke veien om morgenen og så tok jeg den vanlige skyveskuffen og skjøv ut "brøytekanten" når dette passet senere, da var veien klar til neste snøfall.  Ble snøen for tung/dyp så måtte jeg selvfølgelig gi opp denne grunnet for liten skyvekraft i "motoren"  Smile.   Det var lønsomt å få litt fart på plogen så er ikke sikker på om det er løsningen hvis en skulle få en roligst mulig snørydde jobb. Edit: Til spørsmålet, nei jeg tror ikke denne kan kjøpes i butikken. Men den kan vel lages hvis du kjenner noen med et sveiseapparat.
  (trådstarter)
   #6
 370     Bergen     0
Det var jammen ikke dumt å ha hjul bak! Ta spiller heller ikke tyngden den store rollen, må bare få den opp på toppen først.

Oppkjørselen vår ble veldig ujevn etter at jeg saltet hardt første vinteren vi bodde her - den er delvis av betong som da ble til grus igjen. Så jeg vet alt om å bli "støkk" med snømåken og eventuelle følger for balle-/mageregionen...  ::) :'(

Men jeg trenger jo i utgangspunktet bare å måke en sti, det er bra med helning og stien/plogen må være bred nok for barnevognen (med snømåken må jeg ta to "spor" og det medfører jo også en del ekstra arbeid). Hm... Jeg skal gruble litt til, dreieren sa også at det blir vanskelig å lage noe som er bra og fungerer varig. Jeg er ikke all verdens handyman sjøl heller.
"Brøytemåke" - måkeredskap i plogform, ikke løft, bare skyv. Finnes det? - måkeplog.jpg - pupopa
HSt
   #7
 28 168     Lillestrøm kommune     0
Blir måken for bred klarer du aldri å skyve den, når jeg tenker meg om så var hjul-plogen jeg brukte kun med skjær til en kant, men med bratt utforbakke kan du kanskje ta fart og måke med den ene vingen for å vie ut sporet vekselvis på høyre og venstre side hvis du ruller opp igjen uten å måke.

  (trådstarter)
   #8
 370     Bergen     0
Med skjær til en kant betyr altså egentlig halve den saken på bildet overfor? Får du da trykt den rett frem uten at det skjer noe sidelengs press og bevegelse? Måken trenger ikke være så altfor bred heller, en meter er antagelig nok. Og her langs kysten i vest kommer det sjeldent veldig mye snø av gangen. I utgangspunktet skal det ikke være snø i det tatt, men de siste to vintrene har jo vært helt spesielle.
HSt
   #9
 28 168     Lillestrøm kommune     0
Korrekt antagelse, bredden var nok ikke mer enn drøyt 60cm, med nesten flat vei måkte jeg fra senter og utover på hver side. Det var en liten rett kant på innerkanten av plogen for at snøen ikke så lett skulle falle av her (en del traktormåkere har en slik kant i stor målestokk). Vil du bare måke utforbakke trenger du vinge begge veier, men ved unntak av 1 runde legg bare den delen av vingen som går riktig vei inn i snøkanten og måk vekselvis høyre venstre side som nevt over.