7,271    11    0  

Hva er "beste løsning" for å holde temp over frysepunktet på fjellhytte u strøm?

 14     Hvalstad     0
Trenger råd om energiløsning for å holde temp over frysepunktet (garantert) når jeg ikke er på hytta.
Har kjøpt en hytte på fjellet. 930 mh. Innlagt vann, som kanskje ikke fryser til vinteren Shocked. Ikke strøm, men et 500A solcelleanlegg og et manuelt aggregat på 3kW. Har etterisolert en del, bla. med nye vinduer med 3.lag glass, men får nok aldri verddensrekord i U-verdi. Størrelse: ca 90 kvm. Har ikke kjøpt vannvarmer ennå, heller. Mulig det kan kombineres med noen solvarmegreier.
Hytta ligger øst-vest med fri sikt i "over 180 grader". Har vurdert parafin, men solfanger/ solceller virker mye mer spennende. Solvarme/ solceller er nytt for meg, men det ser ut til å være mange proffer her som forhåpentligvis kan gi meg en kickstart. Håper noen kan gi et råd.
Signatur

   #1
 25,138     Akershus     0
Hvorfor må du holde dette over frysepunket? Å rigge til en masse mekanikk når en ikke er jevnlig tilstede for tilsyn, kan være utsatt.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 14     Hvalstad     0
Det er mye raskere å få opp varmen om det er en viss temp, samtidig som det kan være greit mht oppbevaring av "vannting"Wink Om vinteren kan det være 20-25 blå, og da tar det noen timer ekstra, av helga, å få opp varmen. Alternativt kan man selvfølgelig ha en eller annen "ringoppgreie", men ...hadde nå vært artig om det gikk an å holde en viss temp hele tiden "med solenergi".
Signatur
   #3
 5,337     Tromsø     0
Hvis man i Norge skal holde varme om vinteren med solenergi, må man nok bruke solfangere med væske som i løpet av sommeren varmer opp et digert steinmagasin under hytta.

Solcelle-anlegg for hytter er greit for lys, radio, TV og en vannpumpe en gang i blant, men gir ikke i nærheten av nok energi til å drive en elektrisk varmeovn gjennom en vinter. Men dersom aggregatet ditt har stor nok drivstofftank, kanskje solcelleanlegget kan styre elektronikk som skrur på aggregatet hver gang termostaten vil sette på varmeovnene?
Signatur
   #4
 5,432     Akershus     0
500 A solcelleanlegg? Mener du batterier på 500 amperetimer? Det sier i så fall ingenting om kapasiteten på anlegget. Solceller er uansett uegnet som oppvarmingskilde.

Skal du holde denne hytta frostfri, må du regne med kontinuerlig oppvarming. Parafinbrenner bruker antagelig mellom 5 - 10 liter pr døgn, dvs mellom 150 og 300 liter parafin i måneden. Regn drøyt 10 kroner literen. Skal du fyre kontinuerlig med automatisk parafinbrenner må du ha et kraftig 12 voltanlegg som helst kombinerer vindmølle og solceller, desember og januar kan bli magre måneder for solcellestrøm alene.

Må spørre som Kjell gjør, hvorfor må du holde den frostfri? Steng vannet på frostfri dybde og drener ut stående vann etter dette.
   #5
 5,337     Tromsø     0

500 A solcelleanlegg? Mener du batterier på 500 amperetimer?


Kan man ikke gange volt med ampere og få watt? Og dermed er 500 Ah x 12 V = 6 kWh?

Hvis dette stemmer, kan batteriene teoretisk under helt ideelle forhold drive en 1000 W panelovn i seks timer. Og et 60 W solcellepanel vil under optimale forhold teoretisk gi 5 A og vil trenge 100 timer på å lade batteriet. Men

http://www.hyttebutikken.no/produkterhyttestrom.html
Likevel gir selv et 60 watts solcellepanel sjelden mer en 2,5 ampere. Halvparten er et realistisk gjennomsnitt, og på en god sommerdag med sol og skyer blir dette mellom 10 og 15 Ah.
Altså 33,3 til 50 gode sommerdager for å lade batteriet igjen

Sannsynligvis har TS kraftigere anlegg, kanskje to 120W paneler, da bør det bli 8,3 til 12,5 gode sommerdager. Men det er få "gode sommerdager" om vinteren, og å kjøre en panelovn en time hver åttende dag blir en dråpe i havet for å varme ei hytte.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 14     Hvalstad     0
Det er vel 500 Ah... Panelet er 85W. Leste litt om solvarmefangere, både med luft og væske, det var vel mer den retningen jeg funderte på.
Signatur
   #7
 5,337     Tromsø     0
Solvarmefangere er mer gjennomførbart for varmen sin del, om det kan installeres på hytte uten strøm kan kanskje Bettum her på forumet svare på, eller kanskje du finner info du trenger på nettstedet hans: http://www.solvarming.no/
Signatur

   #8
 25,138     Akershus     0
Har du funnet regningssvarende måter å lagre sommervarme til vinterbruk?  Tviler.
Signatur
   #9
 1,015     Revetal     0
Ei hytte på fjellet har langt bedre utgangspunkt enn andre solvarmeanlegg vi har levert som har klart å holde bygninger frostfrie, så jeg drister meg til å garantere at dette er fullt ut mulig å få til!
Signatur