3 247    2    0  

Sol og varmepumpe

 380     0
Er det noen som har erfaring eller noen ide om denne løsningen er ok,
eller finnes det en løsning som er noe billigere ?

http://www.solvarming.no/page10/FlexiHeat/SolVarmepumpe.html

skal til og grave opp kjeller 80m2, og legge vannbårenvarme på et hus fra 65..
skal til og drenere og grave opp kjeller i disse dager.. mye arbeid ; )
men må jo vite hvordan jeg skal varme opp kjelleren.. blir 2 soverom, bad og div..

takker igjen


HCF
   #1
 106     0
Uten å kommentere løsningen direkte, så vil jeg anbefale deg å holde solvarme separert fra annen energi. Grunnen til dette er at solenergi er veldig effektivt når solen skinner - selv i vinterhalvåret. Ved hjelp av noen få dager med sol kan du varme opp store mengder varmt vann slik at du har et energilager. Dersom du lar andre energikilder varme opp det vannet som potensielt kan varmes opp av solen, så mister du store mengder verdifull energi. Her kan du se noen temperaturmålinger som vi har gjort på solfangere, så du får en ide om potensialet.
Signatur
   #2
 1 015     Revetal     0
Har avventet å svare på dette så kunder selv kunne delt sine erfaringer direkte.

Som HCF skrev så kan ette "konkurrere", og mange varmepumper har enten for enkel styring eller er litt FOR smarte og styres for mye av seg selv.

Alt er derimot kun en installasjonsteknisk og styringsmessig utfordring, samt også hva slags solvarmesystem og varmepumpe som velges.

Solvarme er alltid førsteprioritert som varmekilde, dvs at det fokuseres på at mest mulig av varme- og VV-behov først hentes fra den solvarmede delen av tanken. Når andre varmekilder kan få starte opp som tillegg må også styres mer enn bare på temperaturer. Er det solvarme å hente, og solpumpen går så hindres andre varmekilder fra å starte før eventuelt på ettermiddag/kveld. Alternativt på et langt lavere temperaturnivå i bufferen enn ellers, om sola tydelig ikke klarer å levere nok uansett. Det samme gjelder El-kolben som da først trer inn som tredjeprioritet om hverken sol eller VP klarer å levere.

Sol og VP konkurrerer i realiteten svært sjelden, de utfyller hverandre. Sola er selvsagt mest effektiv i klarvær, avhengig av system også nesten uansett utetemperatur. Varmepumper, og da spesielt luftbaserte har sin store fordel som varmekilde på alle de helgrå mildværsdagene når sola uansett gir begrenset utbytte.

Hvor billig en slik kombinasjon kan bli avhenger, som alltid, av størrelse og kvalitet på utstyret du velger.
Signatur