9,859    16    1  

Hvor mye kan jeg rive av gammelt hus og fremdeles kalle det oppussing?

 127     0
Vi har et hus fra 50 tallet vi vil renovere.
Det meste må byttes (nærmest allt) så jeg lurer på hvor grensa mellom renovering og nybygg går?

Holder det med grunnmur / kjeller eller må deler av tømmer ramma i 1 etg være der?

-Kjell
Siste redigering: Wednesday, October 23, 2013 9:35:32 PM av kjellb
Signatur

   #3
 22,342     Akershus     0
Det skal søkes om ansvarsrett når du begynner å tukle med det bærende, så det du tenker på er over grensen for søknad.
  (trådstarter)
   #4
 127     0
Vil jeg da få alle karava som ved et nybygg, eller kan jeg gjøre mere selv?
Signatur
   #5
 25,349     Akershus     0
Hvis du river alt ned til grunnmur, så bygger du jo et nytt hus. Om du bytter ut en og en vegg, så kan en kanskje tøye strikken. Endrer du fasaden eller høyden, så er det betenkelig.

Om tømmerkassa er frisk, hvorfor rive? Tømmer vil virke temperaturstabiliserende: ikke så fort hett om dagen, ikke så fort kaldt om natta.
Signatur
   #6
 9,677     Kysten     0
tidligere var det slik at 2 vegger måtte stå igjen, slik er det fortsatt mener jeg. Da kan du kalle det rehabilitering eller påbygg om du endrer størrelsen.
  (trådstarter)
   #7
 127     0
Da er vi inne på noe :)

Hva sier reglene om og bytte de to veggene etterpå?

Og vil jeg tjene noe på og gjøre det på denne måten?
Signatur

   #8
 9,677     Kysten     0
Å rehabilitere på denne måten og i så stor grad tror jeg vil bli minst like dyrt som å bygge nytt. Det brukes gjerne i forbindelse med at dersom en river ikke vil få bygge nytt.

En annen mulighet er å søke om tilbygg, da kan du i teorien bygge nytt utenpå det gamle og rive det gamle når huset er bygget opp rundt.
   #9
 5,337     Tromsø     1

Vi har et hus fra 50 tallet vi vil renovere.
[...] tømmer ramma i 1 etg være der?



Om tømmerkassa er frisk, hvorfor rive? Tømmer vil virke temperaturstabiliserende: ikke så fort hett om dagen, ikke så fort kaldt om natta.


Vedder ei krone på at det ikke er tømmerkasse, men maks 4" bindingsverk med kanskje to lag rupanel innvendig, og ett + kledning utvendig, diverse asfaltpapp, og masse hulrom i veggene, hvis det ikke er etterisolert. Ikke så veldig temperaturstabiliserende vegger. Men hvis de ikke er angrepet av sopp og råte og noenlunde i lodd, så er det solid nok og velegnet for å blåse inn isolasjon i.
Signatur
   #10
 80     møre     0
viss du riv såpass at det berre står igjen to vegger, så er eg ganske sikker på at det vil verte sett på som ei totalrenovering, å då gjeld nyeste plan og bygningsloven og TEK10 inkl. forskrifter.
   #11
 9,677     Kysten     0
Det kan nok stemme. Men det er mulig i sånne tilfeller å søke seg bort fra. Det vil bla gjerne bli vanskelig å legge inn radonsperre og i noen tilfeller umulig å oppnå universell utforming.

Nå er det jo mye som er bra i tek10 så endel ville jeg nok lagt inn av det, bla det meste av energisparende tiltak.
   #12
 6,705     Akershus     0
Min erfaring er at kommunen er et godt sted å starte når det gjelder denne typen spørsmål. En halvtime plan plan- og byggesaksavdelingen avklarer mye.

Ellers enig med tronds. Det du beskriver er i praksis så omfattende at du vil bli "rammet" av krav i teknisk forskrift. Som Boligbyggerne skriver er det mulig å søke seg bort fra kravene, § 31-2 i pbl. gir kommunen anledning til å frita fra krav i teknisk forskrift på følgende grunnlag:

Kommunen kan gi tillatelse til bruksendring og nødvendig ombygging og rehabilitering av eksisterende byggverk også når det ikke er mulig å tilpasse byggverket til tekniske krav uten uforholdsmessige kostnader, dersom bruksendringen eller ombyggingen er forsvarlig og nødvendig for å sikre hensiktsmessig bruk. Kommunen kan stille vilkår i tillatelsen


Vilkårene er kumulative, altså må alle være oppfylt for at kommunen kan frita fra krav. Dersom du river det meste av huset tror jeg ikke du kan forvente å bli fritatt for så veldig mange.

Så er det jo også slik at det ikke nødvendigvis er et 1:1 forhold mellom "få alle krava som ved et nybygg" og å måtte leie inn håndverkere til å gjøre alt. Man kan jo alltids gjøre en del egeninnsats. Hvis du får krav om ansvarsrett kan du også sjekke med kommunen om det er mulig å søke om ansvarsrett som selvbygger. Du må i så fall kunne sannsynliggjøre at arbeidet vil bli utført i samsvar med krav i lov og forskrift.

Jeg tenker det avgjørende i slike prosjekter som TS beskriver er hva slags kompetanse man selv sitter på innenfor de yrkesgruppene man selv har lov til å gjøre arbeid. Det er selvsagt viktig å spare så mye man kan, men enda viktigere at man ender opp med et hus som er bygget på en fagmessig måte slik at man kan sove godt om natten Smile
   #13
 537     0
Vi bygger nytt hus nå, men i følge byggesøknaden er det et påbygg.

På tomten vi bygger på stod det et gammelt tømmerhus med grunnflate på 35 kvadrat. Dette huset ble revet, men selve tømmerkassa lot vi stå igjen.
Ved siden av denne tømmerkassa støpte vi plate på 140 kvadrat, med to etasjer bygg oppå. Tømmerkassa ble bygget inn og sammen med det nye bygget. Tømmerkassa har ingen bærende funksjoner og fungerer mere som "tapet" i det nye bygget.

Jeg tok som en selvfølge at dette ville være et nytt bygg rent søknadsmessig, men kommunen mente det var et påbygg.

Søknaden ville vært like omfattende om det ble den ene eller den andre veien, bare noen kryss i forskjellige ruter.

Eneste jeg slapp lettere unna er nok nivåforskjellen mellom tømmerkassa og den nye delen, som antageligvis ikke ville blitt godkjent i et "nytt" hus.

Vil du slippe unna alt byråkratiet får du bare bytte en og en planke helt til hele huset er byttet ut...  Wink
Signatur
   #14
 5,337     Tromsø     0

Vil du slippe unna alt byråkratiet får du bare bytte en og en planke helt til hele huset er byttet ut...  ;)


Men det forutsetter at man lar bærende bindingsverk, stendere eller plank-vegger stå.
Signatur
   #15
 9,677     Kysten     0
Som cheffen skriver så er kommunen rette stedet å starte. En kan mene mye og mangt men det en ender opp med er hvordan kommunen tolker regler og hva de tillater. Jeg ville startet med å få på banen en som kan byggesak og latt den personen kjøre all kommunikasjon med kommunen. Skal en rote med dette selv uten å kjenne regler så risikerer en at kommunen blir vanskeligere å samarbeide med. I tillegg er en som er vandt til å jobbe med dette i den aktuelle kommunen kjent med hva de tillater og ikke.
   #16
 39     Fredrikstad     0
Mye avhenger av den enkelte kommune, da det er kommunens forståelse av rehabilitering eller nybygg som i praksis gjelder.

Dersom kommunen vurderer at det er snakk om en hovedombygging, så kommer dagens krav med tanke på TEK10 inn. Enkelte kommuner aksepterer at man skifter vegg-for-vegg (inkl bærende konstruksjoner) uten søknadsplikt, imens andre kommuner krever søknad for det samme tiltaket.

Cheffen og Boligbyggerne har kommet med gode råd; spør kommunen.
Signatur