1,991    3    0  

"Dampsperresoner" ved etterisolering

 10     Østfold     0
Fått mye bra svar her på foregående spørsmål angående isolering og finner heller ikke noen som har spurt om følgende:

Har lest en rekke rapporter og anbefalinger med tanke på etterisolering av eldre trehus. Har selv en tidligere tomannsbolig (2 etasjer + loft over grunnen) og gjør research angående mulige etterisoleringer. Har forstått følgende:

- Etterisolering øker fare for kondensering og muggvekst
- Etterisolering krever derfor som regel lufttetting rundt isolasjon
---  dampsperre varm side
---  diffusjonsåpen vindsperre
- Etterisolering kan medføre behov for ekstra tiltak
---  mekanisk lufting
---  luftet kledning
---  m.m

Min og andres utfordring når det gjelder å etablere dampsperre er hvordan man i praksis forholder seg til innvendige lett- og bærevegger. Det som virker overkommelig er å etablere "dampsperresoner" som vist i vedlagt illustrasjon. Her kan det relativt enkelt, ved både utvendig og/eller innvendig etterisolering, etableres et damptett lag. Problemet er lett- og bærevegger som deler av rom. Et 100% tett lag er i praksis vanskelig å få til uten å åpne eksisterende platekledning på vegger og tre/sy isolasjon mellom eksiterende bindingsverk og tette/tape som best man kan.

Er det noen som kjenner til litteratur, forskning eller resultater som har sett på erfaringer med denne type dampsperre?

Er dette i det hele tatt en mulig løsning eller er faren for konveksjon i veggene for stor, kan man kompensere ved å trekke dampsperre delvis eller helt ned langs innvendige skillevegger, være ekstra nøye med utlufting fra "farlige" rom som bad og kjøkken?

Ethvert svar mottas med takk!
"Dampsperresoner" ved etterisolering - Etterisolering-fuktsperresoner.jpg - pumaandre

   #1
 5,188     Østlandet     0
Ikke helt sikker på den tegningen, men hvis de grønne strekene er dampsperre så tenker du feil.
Ikke bruk dampsperre mellom oppvarmede rom, og ivertfall ikke dobbel dampsperre uansett!
Signatur
   #2
 21,481     Enebolig     0
Skal kun ha mot yttervegger ja, men om jeg forstår det riktig så er han bekymret for det punktet der lettveggene treffer ytterveggene.

Såvidt meg bekjent, så trekker man da dampsperren ca 60cm inn på lettveggen. Når dette er gjort alle steder, så hindrer man den fuktige lufta å trekke ut i hjørnet. Hvertfall så godt som det lar seg gjøre  :P

Men jeg vil tro tømrerene kommer med et mer spesifikt svar.
  (trådstarter)
   #3
 10     Østfold     0
Jeg er klar over at man selvfølgelig ikke skal legge dampsperre i innvendige vegger. Ser at tegningen kanskje var litt utydelig, eller rettere sagt beskrivelsen av den.

Mitt problem er som Sopp sier, hva gjør man der yttervegger treffer innvendige skillevegger? Og enda værre:

Hva gjør man i taket mellom oppvarmet 2. etg og kaldt loft? Her skal det ved etterisolering være et damptett lag i taket, men man får jo ikke trukket et kontinuerlig lag fra f.eks soverommene, gjennom gangen og inn på badet pga. bære- og skilleveggene som allerede står der. Trekker man da dampsperre delvis ned på disse veggene?

Takk for svar!